Peruşii şi lumina artificială

Nu demult, mă întreba Anny, una dintre cele mai active prietene ale blogului meu, dacă lumina artificială îi afectează cumva pe peruşi. M-a pus pe gânduri întrebarea ei şi am căutat mai multe informaţii despre acest subiect. Acum se întunecă devreme, de pe la ora 17.00 în casă nu mai intră lumina odihnitoare a zilei şi trebuie să aprindem becurile. Peruşii şi toate animalele de casă se obişnuiesc, nu au încotro, dar cât de mult îi afectează? Iată ce părere are unul dintre cei mai mari crescători de peruşi din SUA, cu sute de premii la activ în expoziţiile de peruşi de rasă.

Lumina artificială şi anume neoanele sau becurile incandescente sunt obositoare şi orecum stresante pentru păsări. Lumina naturală este, bineînţeles, cea mai bună şi cea mai sănătoasă. Este indicat ca peruşul tău să stea la geam sau în balcon, în anotimpul cald, dimineaţa, de când răsare soarele şi până când apune, cu o menţiune: în zilele caniculare, la prânz trebuie ferit de razele directe ale soarelui fierbinte. Ai grijă să stea la umbră, vara, dacă îl ţii în balcon, pentru că soarele canicular este la fel de nociv pentru ei, ca şi pentru noi.  

Pe timpul iernii, expunerea la un geam, unde se poate bucura de lumina naturală, este esenţială pentru sănătatea lui fizică şi psihică. Dacă ai un balcon închis şi plase la geam, îl poţi lăsa şi iarna să iasă puţin afară, să zboare prin balcon, să îşi mai dezmorţească aripioarele. Peruşii nu sunt chiar atât de sensibili la frig pe cât am crede noi. Dacă îi obişnuieşti în fiecare zi, de-a lungul toamnei şi al iernii, să iasă puţin afară, în balcon, se vor bucura de aerul proaspăt, oricât ar fi de frig. Lasă-le un geam deschis să se întoarcă în casă şi vor sta în balcon doar atât cât să nu îngheţe. Important este să se înveţe treptat cu frigul… Acelaşi sfat l-aş da şi celor care obişnuiesc să îşi ia păsările la plimbare, în afara casei. Bineîneţeles, peruşii sunt mai puţin scoşi din casă, mai mult papagalii mari se bucură de acest privilegiu. Dar ar fi bine să preluăm obiceiul şi în cazul peruşilor… dacă mergi la ţară sau la o rudă care stă la curte, îl poţi lua cu tine, în colivie, să se bucure de aer curat. La început, plimbările cu maşina pot fi stresante. Cu timpul se va obişnui şi va aştepta cu nerăbdare să îl mai scoţi pe afară.

Amplasarea coliviei sau a spatiului de joaca la geam este cea mai buna solutie

Dacă peruşul tău nu se bucură de prea multă lumină naturală şi soare în timpul iernii, soluţia este lumina artificială cu spectru total (full-spectrum lighting), adică cu spectru UVA+UVB. Păsările văd lumina ultravioletă, o folosesc şi dacă nu o au, îi simt lipsa. Noi, oamenii, nu vedem ultravioletele, dar lumina cu spectru total este foarte bună şi sănătoasă şi pentru noi. Ea imită aproape în întregime lumina naturală a zilei, lumina binefăcătoare a soarelui, şi este indicată în locul obişnuitelor becuri cu incandescenţă. Becurile cu lumina albă sau becurile de la Vite-lite sunt recomandate, deoarece imitând lumina soarelui, acestea ajută păsările să asimileze anumite vitamine şi minerale aşa cum o face lumina naturală. Ar fi bine să nu ai în camera peruşilor neoane sau tuburi fluorescente, pentru că acestea licăresc, lucru pe care noi nu îl vedem, dar păsările îl observă şi le deranjează.

În concluzie:

– oferă-i peruşului tău cel puţin 4 ore de lumină naturală pe zi, pe timp de iarnă, punându-i colivia la un geam.  

–         lasă-l să mai iasă în balcon, să se bucure de lumină, cel puţin o jumătate de oră pe zi, dacă nu este ger;

–         înlocuieşte becurile incandescente sau neoanele din camera lui cu becuri cu lumină albă sau becuri cu spectru total.

Becurile cu spectru total: sunt puţin mai scumpe, dar ele ne protejează sănătatea, a noastră, a animalelor pe care le creştem, precum şi a plantelor din casă. Aceste becuri emit o lumină cu doze optime de UltraViolete-A, UltraViolete-B precum şi componente infraroşii.   

Avantajele luminii full-spectrum
– ajută concentrarea;
– combate durerile de cap, oboseala şi stresul;
– stimulează vederea;
– creşte rezistenţa celor supuşi unui regim de lucru intens.

Lasă un comentariu