Sfaturi să te împrieteneşti cu peruşul tău

PRIMUL MEU PERUŞ

Sfaturi noi pentru începători, dar şi pentru cei care nu au reuşit să cucerească prietenia micului lor peruş

1. Adoptă un peruş doar dacă iubeşti cu adevărat păsările, dacă îl poţi lăsa liber prin casă să zboare şi dacă ai suficient timp pentru el în fiecare zi. Nu “cumpăra” un peruş doar pentru că este mai ieftin decât o pisică sau pentru că hrana lui este ieftină şi îl poţi ţine închis în colivie, să nu facă mizerie!

2. Papagalii, inclusiv speciile mici precum peruşii, sunt mult mai evoluaţi decât am crede noi. Respectă-i şi iubeşte-i ca pe nişte prieteni. Sunt inteligenţi, te studiază şi îţi învaţă programul de viaţă, reţin gesturile şi învaţă să le interpreteze, iar în scurt timp învaţă şi semnificaţia unor cuvinte pe care le rosteşti adesea.

3. Alege un peruş de la crescătorii dedicaţi, deja dresat să vină pe deget şi să mănânce din mână. Un asemenea peruş are mai mare încredere în oameni şi te vei împrieteni repede cu el, important este ca tu să meriţi prietenia lui şi afecţiunea lui necondiţionată.

4. Dacă este foarte speriat la început, nu îţi fă griji! Arată-i că îl iubeşti, poartă-te blând, vorbeşte mult cu el, dar stai la distanţă până se învaţă cu tine şi spaţiul nou din jur.

5. Acoperă partea din spate a coliviei cu un şal, ca peruşul să se simtă mai în siguranţă. Dacă este spaţiu liber de jur împrejur, se va teme de diverse pericole care pot veni din toate direcţiile. Protejat cu un şal, va prefera să se retragă într-un colţ când se simte ameninţat, unde trebuie lăsat să se liniştească.

6. Nu băga mâna în colivie după el, să îl fugăreşti, să încerci să îl prinzi. Schimbă mâncarea şi apa cu gesturi domoale  şi vorbeşte cu el, până când vei simţi că s-a obişnuit cu tine şi că te acceptă fără rezerve. Abia atunci, poţi încerca să apropii mâna de el, eventual un singur deget, să îl înveţi să se urce pe deget sau să ia o sămânţă de pe degetul tău.

7. Fă gesturi blânde în jurul peruşului, nu ţipa, nu da muzica sau televizorul tare, nu îl brusca, nu scutura colivia, nu lăsa căţelul sau pisica să se apropie de colivia lui. Animalele de companie sunt mereu un pericol pentru păsări.

8. De îndată ce peruşul învaţă să se urce pe degetul tău, nu te grăbi să aduci mâna spre tine, spre faţa ta… este indicat să duci degetul spre o bară din colivie, să se urce pe ea…. Şi tot aşa, câteva zile, până învaţă mişcarea şi prinde curaj, să fie el convins că nu îi faci nimic rău. Când va fi pe deplin încredinţat că nu îi faci niciun rău dacă stă pe degetul tău, atunci îl poţi ridica spre faţa ta, să îi vorbeşti calm.

PERUŞULUI MEU ÎI ESTE TEAMĂ DE MINE

Am primit adesea mesaje pe blog de la cei care au adoptat de curând un pui de peruş în care se plâng că pasărea este speriată, timidă, că ciupeşte sau că se zbate în colivie când se apropie de ea. Teama este absolut firească la început. Mulţi copii se aşteaptă ca peruşii să se poarte ca pisicile sau căţeluşii, care îţi sar în braţe şi abia aşteaptă să fie alintaţi. Păsările au un comportament complet diferit, se tem de oameni şi este nevoie de multă răbdare pentru a te împrieteni cu ele. Cui nu are răbdare, nu îi recomand să adopte păsări, indiferent de specia lor. Pe de altă parte, peruşii, papagalii în general, nu sunt recomandaţi copiilor, mai ales celor mai mici de 10 – 11 ani. Cu riscul de a-i supăra pe cei care cumpără peruşi pentru copii, aş vrea să le atrag atenţia că micuţii lor nu au capacitatea şi maturitatea necesară de a înţelege comportamentul unei păsări.

Ţine cont de faptul că orice peruş poate fi dresat, totul depinde de tine! Peruşii sunt păsări sociabile, care au nevoie de multă afecţiune şi înţelegere. Un peruş are nevoie de prieteni şi se va apropia de oamenii care îl iubesc din instinct. Dar trebuie să îi câştigi încrederea, să nu îl sperii niciodată, să nu îl chinui, să nu îl prinzi în mână doar pentru plăcerea de a-l ţine în palme, să nu îi faci baie forţat… ŞI SĂ ÎL LAŞI LIBER PRIN CASĂ DIN PRIMELE ZILE!!!! Libertatea te va ajuta foarte mult să îl dresezi pe parcurs!!!

1. Cu peruşii trebuie să ai foarte multă răbdare, mai ales cu cei speriaţi, care se feresc de oameni şi care nu au fost deja dresaţi.

2. Trebuie să le oferi foarte multă dragoste, fără să aştepţi nimic în schimb. Un peruş nu va veni la tine din prima zi, decât dacă este foarte bine dresat. Spre deosebire de un căţel sau alt animal de companie, peruşul va încerca să te evite, să stea la distanţă de tine şi se va feri de mâna ta.

3. Peruşul te observă cu mare atenţie şi reţine orice gest greşit pe care îl faci faţă de el: dacă ţipi la el, dacă îl bruschezi, dacă îl prinzi brutal în mână… chiar dacă tu nu vrei să îi faci ceva rău, pasărea speriată va interpreta altfel atitudinea ta. Peruşii au o memorie excelentă şi orice gest greşit la început o va împiedica să aibă încredere în tine multă vreme.

Ca atare….

1. Dacă adopţi un peruş, în primele zile lasă-l să stea liniştit în colivie, să se obişnuiască cu noua casă, cu mirosurile şi sunetele din jurul lui şi cu prezenţa ta discretă. Apropie-te de colivie doar ca să îi dai de mâncare şi apă.

2. În următoarele zile, începe să stai mai mult timp lângă colivie şi vorbeşte cu el blând, povesteşte-i diverse lucruri pe un ton calm şi blând şi foloseşte tot mai des numele pe care vrei să îl înveţe.

3. După aceste zile de pregătire, în care peruşul stă liniştit în prezenţa ta, începe treptat să ţii mâna mai mult timp în colivie, după ce îi dai de mâncare. Adu-i legume, frunze de salată sau morcov ras şi oferă-le, dar fără să îl atingi.

4. Pe măsură ce pasărea este mai relaxată şi se obişnuieşte cu tine, poţi apropia palma cu seminţe. Nu va veni din prima zi, dar dacă vei insista şi vei ţine în fiecare zi palma cu seminţe câteva minute la el în colivie, va veni până la urmă să mănânce.

5. Ulterior, poţi încerca să ţii un deget în faţa lui, puţin mai sus de gheruţe, ca să îl determini să urce pe deget. La început, este posibil să te ciupească, pentru că peruşii cunosc lumea înconjurătoare cu ajutorul ciocului. Ei ciupesc lucrurile din jur să vadă ce consistenţă au, ce gust sau ce miros au, dacă pot avea încredere în ele sau nu. Dacă te ciupeşte şi te doare puţin, nu ţipa şi nu sări în sus! (acesta este un alt motiv pentru care papagalii nu sunt recomandaţi copiilor, un copil dacă e ciupit tare şi îl doare, se va feri de pasăre, va ţipa, va plânge sau va încerca să se răzbune, iar pasărea este cea care va avea de suferit la final) Păstrează-ţi calmul şi vorbeşte blând cu peruşul, el nu te ciupeşte să îţi facă rău, ci pentru că vrea să ştie că se poate baza pe deget, că se poate cocoţa pe el fără să fie în pericol.

Răbdarea şi dragostea, dar şi capacitatea de înţelegere a comportamentului unui peruş sunt elementele cheie pentru dresajul lui. Un stăpân lipsit de răbdare, nervos, agitat, care nu are timp să stea cu pasărea, nu va reuşi niciodată să se împrietenească cu ea. 

PERUŞUL TĂU CIUPEŞTE?

Perușii nu sunt păsări agresive. Dacă ciupesc, o fac rar și dintr-un motiv bine întemeiat, pe care trebuie să îl descoperi observând cu mare atenție comportamentul păsării, preferințele sale și lucrurile de care se teme. Perușii sunt papagali sociabili care folosesc rareori ciocul pentru a rezolva o problemă. De obicei, sunt agresivi dacă le este atacată căsuța, scorbura sau colivia. Dar, dacă nu sunt agresivi, de ce ciupesc oamenii? Ei bine, crescătorii cu experiență spun că ciupitul este un comportament dobândit. Perușul își ciupește stăpânul sau persoana care interacționează cu el de frică, din gelozie sau pentru că a fost enervat. Urmărește cu atenție ce se întâmplă înainte și după ce te ciupește, să descoperi motivul. Poate că tu porți un parfum iritant sau poate tocmai ai fumat, miroși a țigări și perușul nu mai recunoaște mirosul tău obișnuit. Poate că l-ai enervat, atingând sau jucându-te cu jucăria preferată…

Ciupește de frică…

Ceva l-a speriat și te ciupește când vrei să îl iei pe deget. Poate că tu ai făcut o mișcare bruscă sau l-ai repezit, deși vroiai doar să te joci cu el. De asemenea, dacă îl obligi să se apropie de persoane străine, te va ciupi pe tine sau pe ele. Perușilor le trebuie ceva timp să se obișnuiască cu musafirii sau cu noi membri ai familiei. Dacă în casă intră un câine sau o pisică, va deveni nervos și te va ciupi, dacă încerci să îl scoți din colivie, unde se simte în siguranță.

Își apără teritoriul…

În mod special, perușelele sunt cele care devin mai agresive, dacă le încalci teritoriul, dar și perușii pot avea o reacție similară. Ei consideră colivia căsuța lor, în care ceilalți nu au ce căuta. Dacă deschizi ușița să schimbi apa, mâncarea, să iei o jucărie, este posibil să te muște, dacă între voi nu există încă o relație de încredere și afecțiune. Pentru peruși, colivia este locul posibil în care pot depune ouă și în care își vor crește puii, iar instinctul de reproducere îi face să devină agresivi în unele momente cu cei care se apropie de colivia lor. Ca atare, fă tot posibilul să vă împrieteniți și poartă o mănușă dacă te ciupește când îi schimbi mâncarea. Nu țipa, pentru că țipetele sunt un semnal de încurajare pentru pasăre să țipe și ea mai tare. Nu îți retrage mâna, pentru că va învăța că te poate domina dacă te ciupește.

Agresiv din dragoste…

Un peruș care este deosebit de atașat de stăpânul lui poate deveni agresiv cu ceilalți membri ai familiei sau cu cei care nu îl iubesc și nu îi arată aceeași simpatie. Dacă te hotărăști să adopți un peruș sau orice alt papagal, trebuie să fii sigur că întreaga familie îl va accepta și îl va iubi. De mic, perușul trebuie să se împrietenească cu toți, fiecare trebuie să îi vorbească, să îl alinte, să se joace cu el, astfel încât pasărea să se considere egalul tuturor. Dacă se atașează de un singur membru al familiei, iar ceilalți îl ignoră, el suferă și poate deveni agresiv. Bineînțeles, întotdeauna va exista un stăpân preferat, dar trebuie să aibă o relație apropiată și cu ceilalți membri ai familiei.

Este nervos…

Motivele pentru care un peruș poate fi nervos și poate ciupi sunt extrem de diverse. Nu privi perușii ca pe niște marionete cu care te joci când vrei tu. Au și ei nevoie de odihnă, de intimitate, de liniște, de somn… pur și simplu de un timp numai al lor. Dacă îi deranjezi când sunt obosiți, îi vei enerva și este posibil să ciupească. Dacă insiști să îi mângâi sau să îi ții în palmă, iar acest lucru nu le place, te vor taxa. În perioada de năpârlire sunt mai nervoși, iar penele noi le irită pielea și nu acceptă mângâierile.

Cum trebuie să reacționezi tu:

–      Nu lovi niciodată pasărea și nu țipa la ea;

–      Perușul percepe agresivitatea ta ca pe un comportament intimidant, nu ca pe o corecție.

–      Dacă țipi, nu faci decât să îi arăți că îți plac țipetele și va țipa și el mai mult;

–      Ignoră ciupiturile, dacă sunt dureroase, poartă o mănușă o vreme, până încetează;

–      Ai grijă să nu devină un obicei să te ciupească de față, de nas sau de ureche, ori de câte ori încearcă, atinge-i ciocul ușor și ceartă-l pe un ton calm, dar hotărât.

–      Nu fii niciodată agresiv cu el, dacă ciupește, îndepărtează-te de el, nu îl băga în seamă o vreme, apoi întoarce-te și vorbește-i blând, repetând acest lucru, el va înțelege că, dacă este agresiv, este părăsit.

REGULI DE AUR PENTRU DRESAJUL PERUŞILOR

Regula nr.1: Câștigă-i încrederea!

Foarte puțini pui de peruși sunt deja dresați de crescători și se urcă pe degetul tău. De obicei, sunt aduși la vânzare la vârste foarte mici, de 3 – 4 luni, perioadă prea scurtă pentru un dresaj eficient. Când sosește acasă la tine, micul pui de peruș este speriat, plânge după părinți și după locurile pe care le cunoștea (chiar dacă tu nu vezi lacrimile!) și tresare la cel mai mic zgomot. Pentru a-i câștiga încrederea, trebuie să te porți foarte blând cu el, să îi vorbești ca unui copil mic, pe o voce plăcută, să nu țipi, să nu ridici glasul și să nu faci niciun gest care ar putea să îl sperie. Nu bate cu degetele în colivie, nu încerca să îl prinzi în mână brutal și păstrează o atmosferă liniștită în casă.

Suportul pentru sticlele de vin a devenit un loc de joaca la geam, deasupra caloriferului

Regula nr. 2: Multă răbdare

După câteva zile, în care se obișnuiește cu colivia lui și cu obiectele din ea, încearcă să petreci cât mai mult timp pe lângă colivia lui și să ții mâna la intrarea în colivie, ca să se obișnuiască cu ea. De îndată ce nu mai sare speriat de mâna ta, poți să o introduci ușor în colivie cu semințe în palmă. Nu va veni la tine din prima zi, dar nu trebuie să te descurajezi. Încearcă acest lucru de 2-3 ori pe zi, timp de câteva săptămâni. Până la urmă se va obișnui cu mâna ta și va veni să ia semințe. Cu timpul, îi poți oferi și alte bunătăți din mâna ta, precum bucățele de măr, frunze de salată sau gălbenuș de ou fiert. De fiecare dată, ține mâna tot mai aproape de el până când reușești să îl mângâi sub cioculeț.

Mai au si o colivie de lemn rosie in care se ascund

Regula nr. 3: Pe deget

Dacă perușul începe să aibă încredere în tine și se urcă în palma ta, este timpul să începi să îl dresezi să se urce pe degetul tău arătător. După ce îi dai mâncare din palmă, întinde degetul arătător în fața lui, puțin mai sus de piept, chiar sub cioculeț, și spune-i Hai sus!. Atinge ușor pieptul perușului și împinge-l puțin în sus, să înțeleagă că vrei să urce pe degetul tău. Unii sunt mai curajoși și fac acest lucru de la primele încercări. Alții sunt mai timizi și au nevoie de repetiții timp de câteva săptămâni sau luni.

Iar jucariile colorate nu lipsesc

Regula nr. 4: Libertatea

Dacă perușul se urcă pe degetul tău când vrei tu, mănâncă din palma ta… înseamnă că este dresat şi, cel mai important, înseamnă că are încredere în tine. După fiecare lecţie de dresaj, este bine să îi dai drumul din colivie, să se bucure de libertate. Simţindu-se liber, peruşul îţi va fi recunoscător, va fi bucuros să te vadă când intri în cameră, ştiind că stai cu el şi că îi dai drumul să zboare… astfel se va construi o relaţie mai strânsă între voi.

Când îi dai prima dată drumul din colivie, va zbura haotic prin cameră. Stai liniștit pe un scaun și lasă-l să exploreze singur camera. Ar fi bine să strângi perdelele de la geam spre perete, să nu se agațe în ele, și să astupi spațiul dintre dulapuri și pereți cu niște cutii sau cărți, să nu cadă după dulapuri. De asemenea, recomand să astupi cu un șal și oglinda, dacă ai așa ceva în camera, să se nu lovească de ea. El va zbura de colo, colo, își va alege niște obiecte pe care va ateriza sau va veni pe capul tău – pentru că deja are încredere în tine. Întinde mâna deasupra capului, să se urce pe ea și vorbește-i blând cum îl alinți tu de obicei. Treptat, va învăța să vină pe capul și pe umărul tău, va explora casa cu tine și se va juca în afara coliviei. Ar fi bine să îi faci un loc de joacă în afara coliviei, cu o creangă de pom fructifer și jucării colorate, să nu se plictisească dacă tu ești plecat de acasă.

Reclame

312 comentarii (+add yours?)

 1. mihai
  apr. 13, 2013 @ 10:38:16

  salut, am o problema.perusul meu se sperie de toti, inafara de mine.de ce.cand stau cu el in camera singur suntem cei mai buni prieteni dar cand vine cineva. sta 2 secunde si pleaca. de ce

  Răspunde

 2. radu
  apr. 15, 2013 @ 07:22:58

  Buna Mihai! problema este usor de rezolvat.Perusul tau se sperie cand vine cineva deoarece nu il cunoaste,asa ca se sperie usor! sfatul meu este ca persoana care va intra in camera unde te afli tu si perusul tau, cand intra s-o faca incet si sa inceapa sa vorbeasca cu el , sa-l cunoasca. Daca sunt copii,trebuie sa le spui dinainte ce trebuie sa faca, asta fiind valabil si pentru adulti! 🙂

  Răspunde

 3. mihai
  apr. 16, 2013 @ 06:53:49

  mersi Radu o sa fac cum ai spus tu. te pricepi.

  Răspunde

  • amalia
   oct. 04, 2013 @ 07:42:41

   pai casa sti mai bine ce spune aici trebuie sa citesti tot asa am facut eu si daca citesti tot sitt cum sa procedezi in anumite cazuri si daca se intampla ceva grav ducetiva si la veterinar sa va asigurati ca nu are nimic care trebuie razolvat cu o operatie. Pai acum ceva un an verisoara mea avea un papagal de la mine cadou ,a doua saptaman am dormit la ea si tatal ei nu a vazut ca papagalul e in casa iar motanul a intrat in camera si a bagat mana in colivia papagalului si la zgariat cu ghiara pe aripa pana la os deci gaca vi se intampla asta si daca vrei sa stiti ca va muri se va umfla ca un balon si va muri apoi 😥

   Răspunde

 4. Mercas Razvan
  apr. 20, 2013 @ 13:04:36

  Buna! Am 3 perusi, doi masculi si o femela si as vrea sa ii invat sa stea pe degetul meu(macar unul din ei ). Introducand degetul in colivie e imposibil sa dea rezultate. Daca unul din ei se sperie, se sperie toti . La glas ma recunosc, daca ii strig pe nume se uita la mine, cand le vorbesc ma inteleg (vazand asta din comportamentul lor) insa nu reusesc sa ii fac sa se urce pe degetul meu. Ce sfat imi dati ?

  Răspunde

 5. Mercas Razvan
  apr. 20, 2013 @ 13:06:27

  Am mai avut perusi care se urcau pe degetul meu, care manca din palma, statea sa il pup pe cioc, sa il scarpin, sa manance din gura mea……dar au imbatranit si au murit. Acum cu cei pe care ii am nu reusesc sa fac acelasi lucru. De ce?

  Răspunde

 6. Ileana
  apr. 22, 2013 @ 08:52:16

  Mai am 2 perusi CiCi si Biluta pentru ca ii place biluta de jucarie dar nu stiu cum sa ma imprietenesc cu ei. Nu vreau sa le fac rau . Ieri mia murit NiNi o perusoaica draguta foc. o lasam prin casa si seara se uita cu mine la filme si dansa cand ii dadeam muzica.de ziua mea mia facut 13 oua si doar un pui a supravietuit Biluta. si mie dor sa am un perus dresat si prietenos.

  Răspunde

 7. Ileana
  apr. 22, 2013 @ 13:28:35

  Eu nu stiu cum sa ii prind cand sunt liberi prin casa ? Ma puteti ajuta ?

  Răspunde

 8. Lidia
  apr. 22, 2013 @ 17:09:28

  Bună! Am si eu 3 perusi si as vrea sa stea pe degetul meu măcar unul din ei, dar când apropii degetul se sperie.Ce altă metodă as mai putea folosi?

  Răspunde

 9. George
  apr. 22, 2013 @ 19:31:39

  Lasa usita deschisa si in 2 sau 3 ore ei vor intra de foame si de sete punele jucarii in colivie si ii va tenta sa intre singuri nu ii prinde cu mana lasai singuri in camera…..

  Răspunde

 10. Robert
  apr. 29, 2013 @ 16:04:20

  In acest moment, am decat un mascul, maine o sa imi cumpar o pereche. Ar fi bine sa i-au o pereche sau decat o femela? . Daca i-au o pereche, v-a fi afectat celalalt ?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   apr. 30, 2013 @ 11:27:49

   Robert, daca vei avea lua o pereche, vei avea doi masculi si o perusica, masculii fie se vor bate pe ea si unul va avea de suferit, fie vor fi tensiuni continue intre cei 3. Eu yic sa te gandesti la alta formula, mai intai o perusica si dupa aia, mai vezi tu….

   Răspunde

  • Diana
   dec. 03, 2013 @ 18:06:30

   Mai bine ai lua o femele caci poate perechea pe care o cumperi nu va sta si cu masculul pe care il ai si poate se va simti singur..

   Răspunde

 11. Robert
  apr. 30, 2013 @ 11:42:49

  Eu deja mi-am luat o pereche de 2 luni jumate(varsta), acum ii las separat in custi diferite, imi dai niste sfaturi ?

  Răspunde

 12. Emy
  mai 04, 2013 @ 14:46:58

  eu am un perus de 2-3 luni(varsta,l-am cumparat de la pet shop,mia zis ca are sub 3 luni,nici macar nu i s-au colorat narile,sunt roz,cea de la petshop mi-a zis ca e mascul),si l-am lasat 4 zile in colivie sa se acomodeze,dupa aceea am incercat faza cu degetul,de 2-3 ori,a doua zi se urca de fiecare data,dupa aceea,i-am dat drumul prin camera(eu stateam in pat,si el se lovea de toti peretii,statea sus unde se agata de draperii,nu voia deloc sa coboare,pana cand i s-a facut foame si s-a dus in colivie,a doua zi ,cum m-am trezit,nu am mai avut nici o treaba,nu se lovea de pereti,venea la mine,pe capul meu,umar,deget,de atunci las usa colivie deschisa ziua si noaptea,sta in toate camerele,rontaie florile,se joaca cu mingiutele,mananca din palma mea,orice,ne jucam,canta la microfon(yo i tin microfonul la cioc si el fluiera,canta,ce-o face el),acum o zi i-am luat doua crengi de corcodus,si le-am pus la colivie,le rontaie(acum,nu o sa mai ma certe mama in legatura cu florile :D)ieri i-am facut si prima baie,i-am pus apa calda intr-un recipient,o jucarie,o mingie,si a intrat singur,dar vreau sa va intreb ceva:
  1.Cata apa trb,yo i-am pus cat sa poate intra cu picioarele.
  2.Cum de al meu e asa receptiv,adica intr-o saptamana…………….eu am zis sa il las 2-3 sapt,dupa aceea,dar stiti ca sunt acele usite de la hranitoare la colive,le poate ridic cu ciocul si iese singur,de atunci m-am gandit ca mai bine i dau drumul atunci,dar totusi ma intreb de ce este asa receptiv,adica dupa o sapt.,se joaca pe tastatura cu unele butoane in timp ce eu scriu un comentariu despre el

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   mai 06, 2013 @ 18:26:31

   Emy, fiecare perus are personalitatea lui, iar tu ai avut norocul sa iei un pui sociabil, obisnuit deja cu oamenii si care a avut parte de intalniri placute cu oamenii. Perusii speriati si cei care au nevoie de mult timp sa se acomodeze sunt cei care au fost bruscati, care nu au avut parte de un prieten om de cand au iesit din gaoace, care au fost despartiti imediat de parinti si trimisi ca o simpla marfa la vanzare. Dar perusii care sunt hraniti de om, din mana si sunt alintati si iubiti, capata mai repede incredere in alt om. Ai avut un mare noroc… dar ai mare grija sa nu mai rontaie diverse plante prin casa pt ca multe sunt otravitoare si, chiar daca semnele nu apar pe loc, ii pot ataca ficatul in timp. Deci, mare grija cu plantele la ghiveci!!!

   Răspunde

   • Emy
    mai 06, 2013 @ 18:50:23

    Da,nu il las la toate florile,pt ca stiu ca unele sunt nocive pt pasari,dar,nu stiu ce are cu aloe vera,cand sa pune pe rontait nu se mai da jos de acolo,nu stiu de ce,dar puteti sa imi spuneti daca are ceva aloe vera,pt ca pur si simplu e innebunit sa o rontaie ,,(acum,nu o sa mai ma certe mama in legatura cu florile 😀 ),,ma refeream in special la aloe vera,pt ca na e singura planta pe care o mai are (mama)de aloe vera(si i este folositoare).Oricum multumesc pt sfaturi,si felicitari pt blog,este superb

   • Casa cu perusi
    mai 06, 2013 @ 18:54:46

    Emy, aloe vera nu este deloc daunatoare, din contra, ii face bine. Mai cumparati una si pt perus, sa nu mai fie mama suparata… lor le place foarte mult sa rontaie plante, ierburi, asta mananca in mod normal in natura, iarba si seminte mici de ierburi, de aceea in captivitate compensam cu legume, de genul patrunjel, ardei, morcov….

  • anna
   mai 06, 2013 @ 21:08:10

   Eu m avut un perus la fel de sociabil din prima zi manca din mana si se urca pe deget.a 3 zi zbura prin casa. Puteam sa fac orice cu el, era foarte jucaus I statea cu mine non stop. Ii placea libertatea atat de mult incat dupa 2 luni, pt ca a inceput sa ciupeasca put si simply cand avea el chef, am zis sa doarma si in colivie pt ca.avea toane si I’ll apuca zburatu noaptea si se lovea . De frica sa nu se raneasca l.am bagat in colivie si facea galavie si se urca cautand iesirea. Eu ii blocam usita cu clamita de par, cea mai mica.
   Cd plecam de acasa facea numai prostii: ba rodea usa, ba varu de pe pereti. Intr.o zi a ros sita de la geam de la baie , intr.un hal groaznic , cu lemn cu tot si a sca pat afara. L.am cautat disperata, am plans enorm pt ca era sufletul meu rasfatat pe care l.m lasat liber fara sa ma gandesc ca poate sa.I treaca asa ceva print cap. Ideea e ca intra niciodata in baie, frate.meu uitand usa deschisa si geamul. Ideea e ca am site bine fixate, dar …. asa ca ai grija, nici prea multa libertate, mai ales daca esti plecata!

   Răspunde

   • Casa cu perusi
    mai 07, 2013 @ 13:47:30

    Draga Anna, nu trebuie sa tinem perusii inchisi doar pt ca suntem plecati de acasa, tb noi, oamenii, sa fim mai atenti la pericolele din jurul lor. Eu eram plecata zilnic de acasa 9 ore la serviciu, dar perusii mei erau liberi in toata casa. Am inlocuit sitele de plastic de la geamuri cu site din sarma pe care nu le mai puteau roade si am indepartat orice obiect periculos din calea lor. Aveau acces in dormitor si balcon, unde nu se puteau lovi de nimic si unde nu faceau prostioare. Au incercat si ai mei sa roada lemnul de la geamuri, dar am pus scotch in zonele respective si, fiind alunecos, le alunecau gherutele si nu se mai puteau agata de marginea de lemn sa o roada. Tb sa fim noi mai inventivi decat ei si mai atenti, atunci ii poti lasa liberi si ii poti feri de pericole.

 13. radu
  mai 04, 2013 @ 19:24:32

  Robert,nu trebuie sa-ti lasi perusii separati! Acestia trebuie sa fie unul linga celalalt ca sa fie prieteni si sa se cunoasca. Tine-i despartiti decat atunci cand se bat. Un alt sfat ar fi sa-i lasi cat mai mult timp sa zboare prin camera.Lasa perechea pe care o ai acum impreuna,dar celalalt mascul intr-o colivie separata.Cand le dai drumul sa zboare,mai intai scoate perechea iar dupa aceea masculul.Ca acesta sa nu fie singur,stai mai mult timp cu el si joaca-te cu el,iar cu perechea mai putin.poate e un pic derutant,dar sper sa intelegi si sa ai mare gira de perusii tai sa nu se bata sau sa se simta siguri.Da-le cea mai mare atentie si joaca-te cu ei in mod individual: mai intai cu masculul,apoi cu perechea ta.

  Răspunde

 14. anna
  mai 06, 2013 @ 20:23:24

  Salut! Am un perus de 2 saptamani, are ciucul inca negru, banuiesc ca are in jur de trei luni. Ne.am imprietenit repede sa zic. Cand l.am luat era foarte speriat, isi cauta inca cuibul pt ca statea numai jos pre gratii in colt. Eu I’ll las liber prin casa. Ideea e ca nu prea urca pe deget, nmai in colivie urca. In schim urca pe batul de la acele seminte. Eu I.am amenajat colivia: I.am pus o creanga de poem si p oglinda si sta mai mereu acolo. De vreo 2 zile a inceput in sfarsit sa cante si el . Problema cease mai mare e ca nu vrea sa manance nici un fruc, leguma, o ia la fuga daca vefe altceva in afara de boabele lui. Si cu acelea tre sa ma rog de el sa mana ce. Sta la scarpinat; la pupat; ii dai sa.pale d mana sa bea.
  Eu m mai avut un perus, si la fel din prima zi ne.am inprietenit

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   mai 07, 2013 @ 13:41:27

   Draga Anna, bine ai venit pe blogul meu. Problema cu legumnele este una generala, puii sunt hraniti cu un fel de pasta formata din seminte inmuiata si alte lucruri bine maruntite, de aceea ar fi bine sa tai cat mai marunt mici bucatele de legume, sa le amesteci cu bobite de mei si sa ii dai sa manance din palma ta. Incearca de mai multe ori, pana se obisnuieste, tb sa ai multa rabdare….

   Răspunde

 15. anna
  mai 06, 2013 @ 20:35:59

  Salut! Am un perus de 2 saptamani, are ciucul inca negru, banuiesc ca are in jur de trei luni. Ne.am imprietenit repede sa zic. Cand l.am luat era foarte speriat, isi cauta inca cuibul pt ca statea numai jos pre gratii in colt. Eu I’ll las liber prin casa. Ideea e ca nu prea urca pe deget, nmai in colivie urca. In schim urca pe batul de la acele seminte. Eu I.am amenajat colivia: I.am pus o creanga de poem si p oglinda si sta mai mereu acolo. De vreo 2 zile a inceput in sfarsit sa cante si el . Problema cease mai mare e ca nu vrea sa manance nici un fruc, leguma, o ia la fuga daca vefe altceva in afara de boabele lui. Si cu acelea tre sa ma rog de el sa mana ce. Sta la scarpinat; la pupat; ii dai sa.pape d mana sa bea.
  O alta intrebare e ca ii tremura aripioarele mereu. Sapt trecuta l.am gasit cu o aripioara intre gratiile de la colivie. M.am speriat, credeam ca e luxata, dar si.a revenit si a doua zi zbura. El se zbatea rau in prima sapt print colivie cat statea.

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   mai 07, 2013 @ 13:43:54

   La puii atat de mici le tremura aripioarele, si de frica, dar si pt ca inca nu au suficienta forta. E speriat acum, are nevoie de caldura si protectia parintilor. Faptul ca are ciocul negru imi spune ca nu are mai mult de 2, 3 luni, deci e f micut. Nu ar fi tb sa fie vandut asa mic, mai pe la 5 luni tb despartit de familie. Incearca sa ii faci un cuib micut dintr-o nuca de cocos scobita sau dintr-o cutiuta captusita cu ceva moale, sa se ascunda si sa doarma acolo linistit cand este foarte obosit. Si de la oboseala ii tremura aripioarele, e ca un bebe care abia invata sa mearga si oboseste imediat.

   Răspunde

  • anna
   mai 07, 2013 @ 14:39:33

   asa am si facut inca din primele zlei pentru ca nu manca deloc.l-am pacalit cu miere mai intai ca sa deschida ciocul si sa simte gustul. Dupa care i-am inmuiat cateva boabe de mei si a inceput sa manace din mana mea . Dupa 3 zile manca singur doar noaptea dupa 12 si nu dormea mai deloc. I-am inmuiat boabele in
   suc de morcov stors ( ma rog am incercat cu morcov dat prin razatoare cum ii dadeam si lui celalalt). Acum e ok, adica nu mai e frica de mine, cred ca are in jur de 3 luni, pata de pe cioc in 2 saptamani cred ca nu va mai fi. Zboara prin casa toata ziua si ciripeste din ce in ce mai mult. ii place muzica si imi raspunde cd vorbesc cu el.
   Nu mai pot sa.l pacalesc cu nimic acum , fuge de orice alta mancare, kiar si de boabele amestecate de mine cu legume. Mananca nisip aromatizat si roade crenguta pe care sta si se joaca cu clopotelul din oglinda.
   Ma bucur de un lucru: ca nu mai sta pe lustra, il luam imediat de acolo ca sa nu se obisnuiasca. Acum are locurile preferate din camera. Mananca nisip aromatizat si roade crenguta pe care sta si se joaca cu clopotelul din oglinda.

   Răspunde

   • Casa cu perusi
    mai 08, 2013 @ 07:42:03

    Anna, nu am mai auzit pana acum de nisip aromatizat pentru perusi. Papagalii nu au nevoie de nisip, sa stii, din contra le poate face rau. Poate este un fel de amestec de scoici maruntite fine, asta este acceptabil, dar nisip nu.

 16. anna
  mai 07, 2013 @ 14:54:59

  as mai avea o intrebare. O cunostinta de-a mea are un perus de vreo 8 luni cred. e destul de mare si salbatic de-a dreptul. saracu sta numai in colivie inchis. Nu poti sa te apropii de colivie ca se zbate si se sperie. Singura lui fericire e cand il scoate afara pe aerul conditionat si sta acolo de dimi pana seara. Am fost in vizita de 2 ori la el luand perusul meu ( care avea 6 luni) Prima data sa zic ca a fost ok. Se pupau, dupa care Coco s-a plictisit si nu mai avea chef de al meu ( Roco) A doua oara in schimb al meu si-a luat baiaie. I-a luat o perusica de plastic pe care zice ca o loveste toata ziua si este foarte galagios. In fine ideea e ca prietena trebuie sa nasca si se gandeste sa-l dea cuiva. Nu stie pe nimeni . L-as fi luat dar mi-e frica sa nu fie agresiv cu puiutul meu de 3 luni. Ce imi sugerati sa fac? trebuie sa mai iau o fetita pentru cel mare? Ca eu ma gandeam intai sa-l cresc pe acesta si sa-i iau o prietena peste vre-o 3-4 luni. Chiar nu stiu ce sa fac.

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   mai 08, 2013 @ 07:47:17

   Draga Anna, daca perusul respectiv sta doar inchis si nu comunica nimeni cu el, nu se joaca cu el, este firesc sa fie agresiv si inspaimantat. Daca il adopti tu si le oferi dragoste, blandete, libertate… sa stii ca si el se va schimba, comportamentul lui va fi cu totul altul. Va fi mai fericit la tine, alaturi de inca un perus si cred ca in cateva luni vor fi buni prieteni. Daca vei avea doi baietei, nu este neaparat nevoie sa ai si perusele pentru ei, dar e bine sa ai 2 colivii. Uneori, in perioadele de imperechere (februarie – aprilie), masculii pot fi putin mai agresivi din cauza hormonilor, dar daca sunt fericiti langa oameni, daca te ocupi de ei, aceasta perioada va trece cu bine. Perusul respectiv este chinuit si e firesc sa reactioneze asa…

   Răspunde

  • anna
   mai 08, 2013 @ 15:29:08

   nisip imbogatit cu vitamine, cochilii macinate, aromatizat cu anason de la Padovan . Asa scrie pe cutie.

   Răspunde

 17. Emy
  mai 07, 2013 @ 15:44:31

  1.Sunt baiat
  2.atata timp cat nu are pericole in camera,sitele sunt de sarma foarte dura,la toate geamurile.
  3.Cum adica prea multa libertate,noaptea doarme in colivie,ziua zboara prin casa,cand sunt plecat si cand sunt acasa,nu il bag eu in colivie,doarme singur acolo,cand oboseste se duce singur acolo,cand i e foame,dupa-amiaza cand isi face somnul de ,,frumusete,, ,chiar daca il tin liber pt el colivia a ramas tot o casa,nu un loc foarte mic in care imi tina mancarea si apa

  Răspunde

  • anna
   mai 07, 2013 @ 17:27:51

   Al meu statea liber non.stop. Dupa o luna jumatate dormea si noaptea pe colivie pt ca nu mai vroia sa intre inauntru. Avea mancare pusa pe colivie. De asemenea o gramada de jucarii improvizate prin camera. Nu vroia sa intre pt nimic. Am incercat 2 nopti la rand sa.l bag sa doarma in colivie si am vazut ce comportament avea. L.am lasat sa iasa pt ca imi parea rau de el. El nu mai recunostea colivia ca pe o Casa a lui. Asta mi s.a intamplat mie.

   Răspunde

 18. Emy
  mai 07, 2013 @ 17:31:31

  Poate depinde de perus,oricum daca mai ti se intampla sa nu intre in colivie cu alt perus,arunca-i in ea o bucata de fruct,salata morcov,si se va duce in ea,mai ales daca ai mancarea in colivie,nu o sa stea sa moara de foame

  Răspunde

  • anna
   mai 07, 2013 @ 17:56:46

   Asta pe care acum cum am mai spus nu manaca decat boabe . La fel zboara si sta liber . Are mancare si el pe colivie ca doar n.o sa.l tin nemancat . Nu intra singur pt ca dupa el ar sta numai cu mine; il bag eu in colivie pt ca e micut si mi.e frica ca se loveste noaptea incercand sa zboare. Oricum e f cumintel. Si mananca in colivie acum pt ca l.am bagat la somnic. Ce nu stie el sa faca: e sa bea apa singur. Dimineata e lesinat de ca sete, e 1 lucru care.l fac si bea foarte multa apa. De asta zic ca acesta sa stie si de colivie ca poate se intampla ca trebuie sa stea inauntru in caz deskid geamul si sa nu faca urat prin colivie.
   Scuze pt greseli de ortografie, testez de pe telefon .

   Răspunde

 19. Emy
  mai 07, 2013 @ 18:05:05

  oricum,el trb sa stie faptul ca colivia este casa lui,nu o inchisoare, de aceea ar trb sa faci tot din rasputeri sa il convingi de acest lucru (dar nu cu forta)

  Răspunde

 20. Alexandra
  mai 14, 2013 @ 14:17:30

  O intrebare:
  Cand i-am spalat colivia ieri seara lui Cipy trebuia sa-l scot si pt. ca este nou si foarte energic,nu l-am lasat singur prin casa si l-am tinut in mana dar n-aveam ce face!Dar el ma ciupit!!!
  Cum pot sa impiedic acest comportament pana se obisnuieste cu mine si pot sa-l las liber??????????

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   mai 17, 2013 @ 13:36:46

   Alexandra, am tot scris pe blog sa va feriti sa prindeti perusii in mana, daca nu sunt deja dresati. Din acel moment, mana voastra devine un dusman si cu greu mai prinde incredere in voi. Cu siguranta, se gasesc alte solutii, plus ca, daca il lasai liber, nu avea ce sa faca decat sa zboare si venea inapoi la mancare mai tarziu…… ar fi bine sa ai incredere in el, ca el sa aiba incredere in tine.

   Răspunde

 21. irina
  mai 30, 2013 @ 13:00:22

  Eu am avut perusi de la 5 anisori iar acum sunt 11 eu inteleg perusii.Indiferent o prietena de-a mea a venit la mine acasa si ia fost ciuda ca eu am perus,si si-a cumparat si ea,dar nu se ocupa de ei,doar le spune ca ii iubesta si pleaca in treaba ei.mi-este jele de peruseii cei doi nini nu se simt in siguranta linga ea.Ma gindesc oare cum pot sa-i ajut?
  De aceasta caut aici pe site-ul vostru ce sfaturi sa-i dau pt aceasta,dar citesc si pt mine.

  Răspunde

 22. Vlad
  iun. 02, 2013 @ 07:21:13

  Eu am 2 perusi unul alb si unul galben cand celui galben iau cazut penele lam invatat sa stea pe deget dar cea alba fuge de mine si nu prea stiu cum sa o conving sa stea si ea pe deget

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   iun. 03, 2013 @ 14:26:41

   Vlad, vei reusi sa o dresezi si pe cea alba cu mare rabdare si cu mult calm. Aplica pasii dresajului si fii bland si calm, pana la urma se va apropia, sunt curiosi si inteligenti. Daca te simt linistit, echilibrat si rabdator vor prinde incredere in tine.

   Răspunde

 23. Maria
  iun. 10, 2013 @ 17:51:57

  Buna,am un perus , un baietel . Uneori vine si da o tura pe deasupra capului meu dar nu se aseaza pe mine , si chiar se aseaza langa mine dar pe mine nu vine . Cum ii castig increderea as vrea sa stiu .

  Răspunde

 24. ioana
  iun. 10, 2013 @ 18:10:21

  Am si eu doi perusi. Unul sta pe deget in colivie dar celalalt e tot timpul speriat si nu vrea sa se imprieteneasca cu nimeni din casa. Cum as putea sa ma imprietenesc cu el? Mie imi e frica sa le dau drumul prin casa. Va rog, ajutati-ma!!!! 🙂

  Răspunde

 25. Anna
  iun. 13, 2013 @ 15:49:59

  Buna, revin dupa o luna in care puiutul meu mananca orice ii dau. E innebunit dupa marar, patrunjel, morcov , salata. I le agat in pomul improvizat si el fericit mananca sarind pe crengi. in plus suntem foarte apropiati vine dupa mine, zboara la comanda pe bat, deget, pe mine. Se intinde spre mine sa ma ciupeasca de nas si eu il pup pe burtica. Are 4 luni si sunt foarte bucuroasa ca ne-am apropiat pt ca eram disperata ca nu manca nimic inainte.
  Stiu cum „l’am pacalit”: avea agatati in pom niste clopotei foarte mici ( aia mari nu prea ii intereseaza) stil breloc si era innebunit sa se joace cu ei. II mai scoteam de acolo si ii punea lg mine, pe tastatura, pe pat si el venea dupa ei. Sau ii fluieram usor astfel el era curios se intindea spre gura mea. E un scump!

  Răspunde

 26. tina112
  iun. 18, 2013 @ 13:43:43

  buna. am o mare problema. am 2 perusi CiCi si biluta aminndoi seamana cu bobita. Mi-a dat aceasta pereche unchiul meu cadou dar atrecut 1 an si le ie frica de mn. e recunosc nici nu am incercat sa ma imprietenesc cu ei dar sunt geloasa pe dumnoavoastra ca perusii vostri sunt dresati , lasati liberi si ca va iubesc dar la mn. nu e asa. vin de la scoala si le vorbesc calm si blajim dar nu reusesc. sa va zic putin despre ei ca sa va dati seama mai usor .CiCi este draguta dar foarte nebunatica si un pic mai mult certareata iar Biluta perechea ei este un bun cantaret si de asemenea dansator chiar daca se cearta au 2 lucruri in comun.1 le place sa se catere 2 sunt foarte curiosi. mama a spus ca daca ii dresez o sa ma lase sa le dau drumul prin camera mea.ma puteti ajuta ? varog!

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   iun. 18, 2013 @ 14:20:28

   Tina, pe blog sunt cateva articole detaliate despre dresajul perusilor. Banuiesc ca le-ai citit, trebuie sa respecti metodele de acolo pas cu pas si sa ai mare rabdare. Imi pare rau ca perusii tai nu sunt liberi, dresajul poate sa dea roade abia peste cateva luni sau 1 an, avand in vedere ca nu mai sunt pui, ar fi pacat sa stea inchisi atata timp. Incepe exercitiile de dresaj dimineata, inainte sa pleci la scoala, si dupa masa lasa-i liberi prin camera ta, sa se joace si sa zboare. Incearca sa o convingi pe mama ta ca pasarile sunt facute sa zboare si ca nu merita sa stea la inchisoare doar pt ca nu sunt dresate. Si eu am adoptat de curand un perus de aproape 1 an, pe care incep de acum sa il dresez si voi scrie saptamanal cum procedez. Poti incepe dresajul odata cu mine, sa faci cam aceleasi lucruri si sa speram ca vom reusi amandoua cat mai curand sa ii invatam sa vina pe deget. Mult succes!!!

   Răspunde

 27. tina112
  iun. 18, 2013 @ 15:04:35

  multumesc.in fiecare zi am sa va spun ce am facut.

  Răspunde

 28. tina112
  iun. 19, 2013 @ 10:29:19

  buna.am ajuns de la premiere acasa.m-am dus la perusii mei si am vorbit usor la o distanta maricica ca sa nu se sperie .s-au uitat la mn dupa care bobita s-a dus pe cealalta bara si a revenit la loc langa Cici dar nu stiu daca am progresat . Ce credeti ????

  Răspunde

 29. tina112
  iun. 19, 2013 @ 10:30:34

  trebuie sa fac progrese daca nu tata a zis ca o sai vinda .

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   iun. 19, 2013 @ 13:55:42

   Tina, dresajul unor perusi, intregul proces prin care le castigi increde rea poate dura luni de zile. Daca tatal tau nu mai suporta perusii, tb sa gasesti alte motive si argumente pentru a-l determina sa nu ii dea. Nu vei reusi sa ii dresezi peste noapte, iar daca parintii tai vor totusi sa scape de ei, roaga-i macar sa ii dea cuiva care iubeste mult aceste pasari si unde vor fi ocrotite si ingrijite cum trebuie.

   Răspunde

 30. Miky Fely Micki
  iun. 19, 2013 @ 12:21:20

  buna am o perusica pe nume maya care ieri a facut un ou dar nu sa dus sa il incalzeasca si ilam pus in cuib dar ea nu vrea sa stea trebuie so inchid pe ea cu oul ?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   iun. 19, 2013 @ 13:53:40

   Doamne fereste, Miky, cum sa inchizi perusica… daca ea nu vrea sa il cloceasca inseamna ca nu este fertil sau ca, pur si simplu, nu vrea. Nu o poti obliga si nu are sens sa stresezi pasarea. Are partener sau nu? asta tb sa precizezi la inceput…

   Răspunde

 31. Miky Fely Micki
  iun. 20, 2013 @ 06:53:01

  da are partener azi sa dus la ou si sa uitat doar

  Răspunde

 32. Miky Fely Micki
  iun. 21, 2013 @ 07:55:52

  nu a mai facut ou de marti adica primul ou e ceva normal
  ?

  Răspunde

 33. Alexandra
  iun. 23, 2013 @ 12:37:17

  Am si eu doi perusi. Unul sta pe deget in colivie dar celalalt e tot timpul speriat si nu vrea sa se imprieteneasca cu nimeni din casa. Cum as putea sa ma imprietenesc cu el? Mie imi e frica sa le dau drumul prin casa. Va rog, ajutati-ma!!!! Multumesc! 🙂 🙂

  Răspunde

 34. Alex
  iun. 27, 2013 @ 13:45:13

  buna ziua! as vrea sa cumpar si eu o fetita pentru peruselul meu si as vrea sa va rog sa-mi spuneti si mie de unde pot o cumpara in asa fel incat sa fie sanatoasa. Precizez faptul ca sunt din Bucuresti si am constatat cu groaza faptul in mai toate marile pet-shop-uri perusii sunt destul de bolnavi.

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   iun. 27, 2013 @ 15:09:03

   Alex, incearca sa gasesti un crescator sau intreaba la pet+shopuri cand aduc perusi, sa mergi sa iei o fetita chiar in ziua in care este adusa. De obicei, angajatii stiu cand vine un grup nou de perusi in magazin.

   Răspunde

 35. Alexandra
  iun. 30, 2013 @ 14:01:58

  ESTE CAM GREU SA DRESEZI PERUSI-parerea mea

  Răspunde

 36. alex
  iul. 01, 2013 @ 14:15:02

  am 3 perusi tocmai din iunie/iulie 2012 (unul a murit) ,dar nu am putut sa le dau drumul prin casa pentru ca parintii nu sunt de acord cu asta,ciupesc foarte tare,chiar daca mai vorbim cu ele,le schimb apa si le fac curat,eu as vrea sa le las libere pentru ca nu le-am lasat niciodata dar mama si tata nu vor pentru ca spun ca nu o sa mai intre in cusca + ca nu ii putem lua in mana pentru ca ciupesc foarte tare. mai de mult tata a luat o perusica in mana si a inceput sa ii bata inimioara si de frica am bagat-o la loc ca sa nu pateasca ceva,ce as putea sa fac in privinta cu ciupitul? as vrea sa se fi invatat cu noi dar mi-e frica sa bag mana la ei in cusca si pentru ca ciupesc dar si sa nu se sperie si sa li se opreasca inima (doamne fereste) am mai avut un perusel dar a murit de batranete pentru ca era si bolnav,si am suferit mult cand a murit,stiu si data in care a murit (10.10.2013) dar asta e alta poveste. cum sa imi conving parintii sa ii lase liberi prin casa?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   iul. 03, 2013 @ 14:23:03

   Daca iubesti cu adevarat perusii si ai citit toate articolele despre cum sa te imprietenesti cu ei, cred ca ai vazut deja ca daca ii iei in mana nu te ajuta deloc sa te apropii de ei. Aplica sfaturile de pe blog si ai MARE RABDARE!!!!! Un perus nu se dreseaza de pe o zi pe alta. Cat despre parintii tai, nu inteleg de ce ii deranjeaza ca peruselele sa fie libere prin camera ta, atata vreme cat tu faci curat dupa ele si le amenajezi un loc de joaca, sa isi petreaca ziua. Gainatul lor nu pateaza si nu miroase. Daca aveati in casa pisici sau caini era mizerie mare, dar de la perusi nu te poti plange cu adevarat de mizerie. Deci, promite-le parintilor ca vei face curat dupa ele si nu iti fie teama ca nu se intorc in colivie. Orice perus se intoarce acolo unde are mancare si apa… chiar daca unii stau cu orele pe dulap, pana la urma invata sa se intoarca in colivie.

   Răspunde

 37. Petcuță Valentin
  iul. 02, 2013 @ 11:14:23

  Am doi pui de perusi….nou nascuti,
  Cand o sa le pot da de mancare din mana me?
  Ca eu stiu ca ei cand sunt mici le vomita mama lor in gura cu hrana…
  Ma puteti ajuta ??
  Va rog frumos 🙂

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   iul. 03, 2013 @ 14:15:14

   Valentin, ii vei putea hrani din mana peste cateva saptamani, cand mama lor nu ii va mai hrani exclusiv din gusa, dar tb sa cauti pe net formule sa faci hrana speciala pt pui. La inceput, li se dau niste amestecuri de legume, miere, ou…. tb sa cauti pe net ca eu nu am avut niciodata pui, dar stiu ca nu se da din prima seminte.

   Răspunde

 38. ancuta
  iul. 16, 2013 @ 06:03:33

  vreau sa imi iau un o pasare care sa nu tipe sau sa faca galagie . am auzit de papagali amorezi sau cinteze gold si vreau sa imi iau dar sa nu tipe
  stiti cateva pasari linistite ?
  am peste zece canari 5 perusi 5 cinteze si vreau sa imi iau o pasare linistita . ma puteti ajuta ?

  Răspunde

 39. Cami
  iul. 19, 2013 @ 10:29:00

  Buna , am doi perusi ,o fetita si un baietel,pe care I-am cumparat acum 6 sau 7 luni.
  Fetita este foarte prietenoasa , vine pe deget ,mananca din palma , dar baietelul inca este timid si fricos. Mereu cand bag mana in colivie el se sperie si nu stiu de ce , nu I-am facut nimic sa-l streseze . Ce se intampla?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   iul. 25, 2013 @ 14:04:48

   Cami, baietelul are nevoie de mai mult timp, fii blanda si nu il speria, nu il lua deloc in mana… incet, incet, daca ii vorbesti cu drag si daca ii oferi seminte din mana ta se va apropia de tine. pe blog gasesti mai multe articole despre cum te poti imprieteni cu el.

   Răspunde

 40. nicoleta
  iul. 25, 2013 @ 09:50:06

  Buna ziua
  Am si eu 2 perusi, un baietel si o fetita. Ii am de 2 luni. Nu prea am reusit sa ne imprietenim foarte mult.Iar acum am o problema. au facut raie si trebuie sa ii dau cu crema. Problema este ca nu stiu cum sa procedez. Trebuie sa ii prind in mana sa ii dau iar ei se sperie foarte tare. Nu vreau sa ii traumatizez dar vreau sa ii scap de raie.
  Dati – mi un sfat, va rog.

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   iul. 25, 2013 @ 13:34:05

   Singura solutie sa aplici crema este sa ii prinzi in mana, altfel nu ai cum. Trebuie tinuti cu grija in causul palmelor de altcineva, iar tu cu mare grija sa nu astupi narile, tb sa aplici crema data de veterinar sau uleiul de parafina, care este un tratament eficient importriva acarienilor raiei. mare grija sa nu le dai in ochi si in nari, sa nu apesi si sa ii doara… vazand ca nu patesc nimic, incet, incet se vor obisnui si nu se vor mai zbate atat de tare.

   Răspunde

 41. Mirela
  aug. 01, 2013 @ 06:41:06

  Buna ziua.Am o pereche de perusi de trei luni si jumatate.Cand ma apropii de cusca zboara in toate partile si nu ma lasa sa ii ating doar seara umpic.Va rog sa imi raspundeti cat mai repede!Multumesc.

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   aug. 02, 2013 @ 14:44:15

   Mirela, daca ai citit articolele de la pagina Sfaturi sa te imprietenesti cu perusul tau nu mai ramane decat sa le pui in aplicare, cu multa rabdare si afectiune. Importanta este rabdarea……. fara ea nu faci nimic. Cat despre baie, nu e neaparat necesara, ia o cadita colorata, pune 2 degete de apa plata in ea si lasa+i sa descopere singuri placerea baii.

   Răspunde

 42. marius
  aug. 05, 2013 @ 09:41:58

  am 2 perusi si sunt foarte fricosi si nu imi dau seama ce trebuie sa fac sa nu se mai teama de mine.nu vor sa se calce deloc si nu tiu ce sa fac sa se inmulteasac mai repede,va rog sa ma ajutati sa ai inblinzesc si sa se inmulteasca.

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   aug. 06, 2013 @ 10:42:30

   Marius, nu stii nimic despre perusi, dar vrei pui… esti asa de nerabdator sa ai pui de la ei, ca ma faci sa ma gandesc ca tu ii privesti ca pe o afacere, sa faci bani cu ei. Sunt ieftini si se gasesc peste tot, asa ca nu te baza pe cine stie ce castiguri. Mesajele tale imi dau de inteles ca nu stii nimic despre perusi, ca nu i-ai luat ca iti e drag de ei si ca vrei sa le oferi o viata frumoasa acasa la tine….. citeste in primul rand cum trebuie ingrijiti corect, ce conditii de trai trebuie sa le oferi, pentru ca ai tot felul de sfaturi pe blog.

   Răspunde

 43. marius
  aug. 05, 2013 @ 09:43:58

  va rog sa ma ajutati cit mai repede pentru ca vreau sa fiu foarte aproape de ei
  :))

  Răspunde

 44. marius
  aug. 05, 2013 @ 09:45:28

  eu ai am de aproape 7 luni si inca nu s-au inmultit;))

  Răspunde

 45. Luiza
  aug. 15, 2013 @ 17:04:50

  Ma numesc Luiza,am 11 ani si am doi perusi care sunt asa speriati si as vrea sa ii dresez, stiu ca sunt prea mica sa ii dresez si as vrea sa le daruiesc libertate, parintilor mei nu le pasa de ei,dar mie da.Ii ingrijesc le dau fructe si legume dar tot speriati sunt.Ce pot face?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   aug. 27, 2013 @ 14:38:11

   Luiza, vad ca ai citit deja sfaturile de pe blog, incearca sa le pui in practica, cu mare rabdare, perusii speriati se dreseaza foarte greu, in luni de zile… nu te astepta la minuni peste noapte. Fii blanda si calma langa ei, nu da muzica tare, nu tipa, ingrijeste-i foarte bine, pune mereu apa curata in fiecare zi, da-le legume si vei avea o relatie frumoasa cu ei.

   Răspunde

 46. Luiza
  aug. 17, 2013 @ 17:07:21

  Va multumesc pentru saitul de dresaj, pentru ca m-au ajutat la dresarea lui coco si a cocolinei.Am incercat trucul, sa manance din mana mea,iar coco a venit de doua ori.Ce dragut ❤

  Răspunde

 47. lavi
  aug. 19, 2013 @ 11:05:38

  am doi perusi de 9 luni dar nu pot sa ii inblinzesc daca vreau sa ma apropiu de colivie se sperie si daca vreau sa ii prind in mana ma ciupesc nu stiu ce maiii fac sa ma indrageasca un sfat plzz

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   aug. 26, 2013 @ 15:04:01

   Lavi, sunt multe sfaturi pe blog, ai rabdare sa le citesti si mai ales ai rabdare cu perusii tai… fara rabdare nu faci nimic. Si eu am adoptat un perus acum 2 luni si jumatate, inca nu vine pe mana mea, este firesc, are nevoie de mai mult timp sa se ataseze de mine.

   Răspunde

 48. Luiza
  aug. 22, 2013 @ 08:12:08

  Ma scuzati pentru o alta intrebare,dar pentru mine este important.Ii am de aproape un an si inca nu i-am dresat,dresajul l-am incaput de doua saptamani,deabea atunci am cautat despre perusi.
  Sa nu mai lungesc atata,eu as vrea sa le dau drumul,inca nu i-am dresat sa manance din mana, s-ausa se urce pe deget,deci ce pot sa fac? Chiar vreau sa le dau drumul prin casa, si nu mai vreau sa ii tin inchisi.Va rog sa imi raspundeti cat mai repede.

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   aug. 26, 2013 @ 14:48:22

   Luiza, nu e nevoie ca perusii sa fie dresati ca sa le dai drumul. Poti sa le dai drumul prin camera, ai grija sa indepartezi obiectele periculoase din calea lor si sa astupi marginea dintre dulapuri si perete, sa nu cada pe dupa dulapuri. Da-le drumul, stai linistita pe un scaun si vorbeste bland cu ei. La inceput, vor zbura ca bezmeticii si se vor lovi de geam ca se vor duce la lumina. Daca ai draperii, trage draperiile in dreptul geamului. Incet, incet, vor invata camera si vor reveni la colivie sa manance. totul e ca tu sa nu tipi si sa nu alergi dupa ei, stai linistita si lasa-i sa se descurce, sunt isteti si vor invata imediat obiectele din camera.

   Răspunde

 49. Rotariu Ana-Maria
  aug. 25, 2013 @ 13:44:06

  Buna!Sunt Ana, am 12 ani, luna trecuta pe 27 a fost ziua mea .M-am indragostit de aceste pasari minunate din cauza unei prietene care are foarte multi perusi . Luna trecuta mi-am cumparat un perus (un mascul) .Din pacate am aflat foarte tarziu de acest blog .Sunt trista pentru ca inca se sperie de mine.Ieri am stat toata ziua sa citesc tot ce scrie aici.Asa ca ma intreb daca este prea tarziu pentru a aplica regulile pe care le-am citit.Mai pot sa ma apropii de el?TE ROG explica-mi cat mai amanuntit.

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   aug. 26, 2013 @ 14:30:11

   Ana Maria, nu e deloc tarziu, abia ai luat perusul. Are nevoie de o perioada de acomodare de 2, 3 sau chiar mai multe luni. Intre timp, tu tb sa ai multa rabdare, sa vorbesti bland cu el, sa nu tipi niciodata, sa nu il certi sau sa ridici vocea sau sa pui muzica tare. Ai grija de el, fii blanda si calma, vorbeste mult cu el si aplica toate sfaturile de mai sus. Eu am adoptat un nou perus in iunie, abia dupa o luna m-a lasat sa pun mana pe gusita lui si sa il mangai… deci tb rabdare multa. Perusul nu e jucarie, e un suflet mic si speriat si are nevoie de afectiunea ta!

   Răspunde

 50. mirela
  aug. 26, 2013 @ 11:20:40

  Am avut o pereche de perusi,dar fata a murit.Intr-o saptamana l-am imblanzit si l-am in vatat sa stea pe deget,dar ma ciupeste foarte tare si cand vreau sa-i dau mancare din mana fuge.Ce sa fac?Va rog sa imi raspundeti cat mai repede.Multumesc mult!

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   aug. 26, 2013 @ 14:26:14

   Mirela, daca ai citit cu atentie articolele despre imblanzirea perusilor, sigur vei gasi sfaturi utile. Eu nu pot face miracole in locul tau, tu esti cea care trebuie sa aiba rabdare, sa gaseasca o cale de a comunica cu perusul si de a-l face sa aiba deplina incredere in tine. Totul tine de rabdarea si de afectiunea ta.

   Răspunde

 51. Luiza
  aug. 27, 2013 @ 05:56:12

  Mi-as dorii atat de mult sa le dau drumul prin camera dar parinti mei nu ma lasa, o sa moara,daca nu au libertate sa zboare, si sunt asa trista cand stiu ca vor murii daca nu le dau drumul.Cum pot sa-mi conving parintii sa le dau drumul?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   aug. 27, 2013 @ 14:18:49

   Luiza, nu pot sa iti dau o reteta sigura de convins parintii, dar trebuie sa le spui ca, daca aveati pisica sau caine nu ar fi stat inchisi in cusca si faceau o mizerie mai mare decat un perus mic. Roaga-i frumos sa te lase sa le dai drumul la inceput cateva ore si sa se convinga ca perusii nu fac nimic rau, gainatul lor se curata fara sa pateze si penele pe care le mai lasa prin casa sunt curate si usor de strans, spre deosebire de blana unei pisici.

   Răspunde

 52. Luiza
  aug. 27, 2013 @ 17:09:32

  Si cu pisica s-au catelul ce fac,pisica ii poate prinde, iar catelul ii poate speria.
  Ce fac cu cainele si pisica?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   aug. 28, 2013 @ 14:50:17

   Luiza, eu nu recomand celor care au caine sau pisica sa adopte si pasari. Vei fi nevoita sa tii mereu perusii inchisi, sa ii pazesti, ei vor fi mereu stresati de prezemta animalelor si nu se vor atasa de tine… exista si cazuri in care pisica sau cainele accepta perusii si nu ii ataca la inceput, pt ca sunt foarte bine dresati, dar niciodata nu stii cand se trezeste instinctul de pradator si inghit pasarile cu tot cu coada…

   Răspunde

 53. mari
  aug. 31, 2013 @ 16:43:50

  buna!sunt mari .am o perusica de 3 ani. acum doua zile l-am luat pe coco.i-am pus in aceeasi cusca inca din prima zi.acum nu prea se inteleg prea bine.l-am luat pe coco in maini de cateva ori.nu stiu cum sa procedez pentru a ma apropia de el.fiul meu ii alearga de besmetic prin casa.

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   sept. 02, 2013 @ 14:18:46

   Mari, daca fiul tau e micut si alearga perusii prin casa, nu ai sanse sa te apropii de ei. Eu nici nu recomand adoptarea unor pasari cata vreme copiii sunt mici si nu inteleg comportamentul si nevoile pasarilor. Pt fiul tau, perusul e o jucarie vie, dar micul papagal are nevoie de o alta relatie cu oamenii, ca de la egal la egal. Daca perusul e traumatizat de copil, va fi pe viata marcat de ceea ce pateste acum.

   Răspunde

 54. Elena
  aug. 31, 2013 @ 23:54:56

  Buna! in primul rand vreau sa va felicit ma refer la Bobita…m-am bucurat foarte mult cand am vazut progresele pe care le-a facut.Acum as vrea sa iti cer sfatul…eu sunt in vacanta in Italia de 2 luni si am o persica pe care am lasat-o in grija unui prieten care are si el 2 perusi.Perusica a avut un partener care din pacate a murit cu cateva luni in urma de aceea acum este singura. Si vroiam sa stiu…acum cand ajung acasa o pot lua de la inceput cu dresajul? Sau nu mai am sanse? Am incercat sa o dresam dar este foarte salbatica…si avand in vedere ca am citit peste tot ca femelele sunt mult mai greu de dresat ca masculii nu prea mai am sperante.Ce ar trebui sa fac?

  Răspunde

  • alin
   sept. 01, 2013 @ 14:35:23

   elena, tu ii dai drumu sa zboare prin casa?

   Răspunde

  • Casa cu perusi
   sept. 02, 2013 @ 14:16:09

   Elena, vei reusi sa te imprietenesti cu ea, dar tb intai sa o urmaresti si sa incerci sa o cunosti bine, sa descifrezi comportamentul, sa vezi ce ii place si ce nu, daca se joaca, daca e atrasa de jucarii, de legume… cunoscund-o bine, vei reusi si gasesti o cale sa te apropii de ea, fie cu ajutorul unei jucarii, fie ca ii dai de mancare de pe deget… fie prin mangaieri… mult succes!!! niciodata nu e prea tarziu sa castigi afectiunea unui perus

   Răspunde

 55. alin
  sept. 01, 2013 @ 14:41:18

  si eu am auzit ca daca ai o perusica singura se sinucide . nu stiu asa amm auzit nu stiu daca e adevarat . si daca e adevarat dupace se sinucide:((( . daca mai vrei pasare iti recomand un perusel.te imprietenesti cu el mai usor si in plus masculii nu se sinucid . si dupa aceea iei papagalitza daca vrei!
  si nu uita! daca ii dai drumu sa zboare prin casa te imprietenesti si mai usor cu el . sper ca sfatul meu ti_a fost de folos:)))

  Răspunde

  • Elena
   sept. 01, 2013 @ 18:12:37

   Buna Alin! In primul rand multumesc pentru sfat! Da, bineinteles ca ii dau drumul sa zboare ii las usita deschisa si iese cand vrea dar este supravegheata tot timpul. Si sa o dau nu ma indur sincer o am de cateva luni bune si eu abia astept sa ajung acasa sa o vad imi este tare dor de ea ne-am atasat mult de ea.Acum cand ajung acasa vreau sa mai iau unul dar ma gandesc ca nu o sa pot sa ii mai dresez. Oricum voi vedea ce face. Iti multumesc din nou!

   Răspunde

 56. Luiza
  sept. 02, 2013 @ 08:34:50

  Buna,mai este putin si o sa ne mutam in casa cea noua unde nu o sa tintm pisici sau caini.As putea sa le dau drumul la perusi in casa noua?Acolo au foarte mult spatiu, pentru ca avem 3 camere,un living,2 bai,o magazie si o bucatarie, si o sa-i las peste tot.
  Va multumesc mult pentru sfaturile de dresaj ,,casa cu perusi,,

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   sept. 02, 2013 @ 13:56:12

   Luiza, daca nu vei avea pisica sau caine in casa noua, va fi excelent pt perusi si le poti da drumul fara probleme. Cat despre tremuratul peruselei, e posibil sa fie multe cauze, o boala, oboseala, lipsa de vitamine, raceala… tine-o la caldura si ia-le vitamine solubile in apa.

   Răspunde

 57. Luiza
  sept. 03, 2013 @ 12:11:50

  Va Multumesc pentru raspunsul pentru perusica mea,o sa am mare grija de ea

  Răspunde

 58. Luiza
  sept. 05, 2013 @ 10:17:41

  Va multumesc mult pentruacest blog,minunat,pentru ca perusi mei au invatat sa manance din mana mea,cand sunt singuri cam incep sa tipe,dar cand vin eu incep sa ciripeasca cat mai frumos si da repede din cap in sus si in jos,ma bucur tare mult ca m-am imprietenit cu ei,nu credeam ca o fata de 11 ani o sa dreseze doi perusi.
  Va multumesc atat de mult pentru toate sfaturile acestea,si ma scuzati pentru atatea intrebari,dar vreau sa fie langa mine mult timp.

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   sept. 09, 2013 @ 14:34:14

   Ma bucur mult Luiza ca ti+au folosit sfaturile si ca perusii tai sunt fericiti alaturi de tine. Conteaza mult ca pasarile noastre sa nu fie stresate la noi acasa, sa traiasca frumos si linisit langa noi.

   Răspunde

 59. madalina ana -maria
  sept. 06, 2013 @ 11:25:50

  Buna.Sunt Mada ,am 2 perusi.Perusica mea miki roade servetelul de pe tava custii.Am vazut ca il ridica si apoi misca din codita,masaculul cu care nu are o relatie prea buna (deoarece i-am pus pe amandoi in cusca inca din prima zi)se chinuie sa ciuguleasaca cacateii de pe servetel o ajuta .Spune-mi daca trebuie sa le iau un cuib.

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   sept. 09, 2013 @ 14:07:26

   Madalina, perusilor le poti lua un cuib numai daca vrei sa aiba puisori, in rest nu e neaparat nevoie. Cat despre servetel, nu e bine deloc sa roada hartie, cartoane murdare si alte obiecte pline de praf si mizerie. Ar tb sa iei o colivie cu fund detasabil pe care sa il scoti zilnic si sa il speli cu un burete, astfel incat zi de zi sa fie curat in colivie, nu sa se adune gainat pe un servetel si sa il roada.

   Răspunde

 60. Rotariu Ana-Maria
  sept. 12, 2013 @ 17:19:22

  BUNA.Ieri ,pe cat timp eu satateam la televizor am vazut o pasare dand tarcoale balconului.In primul moment am crezut ca este un porumbel curios.Vazand ca Cococica(Coco) a inceput sa zboare haihui prin cusca m-am uitat la geam.Atunci am vazut ca era un vanturel (de la televizor am auzit de ei) si fiind o pasare de prada in momentul in care l-am vazut ca s-a pus pe colivie am sarit din pat ,l-am gonit ,si primul licru pe care l-am facut a fost sa ”arunc ” colivia jos si sa inchid geamurile.Acum Cococica si-a pierdut ultimul gram de incredere in mine si se sperie si cand ma apropii de colivie ca si cum ar crede ca eu am vrut sa-l mananc!

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   sept. 13, 2013 @ 12:31:23

   Vai, Ana Maria, de ce ai aruncat colivia pe jos? Perusul putea sa se loveasca grav, sa isi rupa vreo aripa sau vreun picior, sunt pasari foarte fragile sa stii, nu rezista prea bine la socuri. Tb doar sa alungi vanturelul fara sa zgaltai colivia… oricum, faptul e consumat si nu cred ca se va mai repeta… In primul rand, pune la geamul camerei plasa de insecte, sa nu mai intre nimic din afara si sa ii poti da drumul perusul sa zboare prin camera fara sa fuga afara. In al doilea rand, citeste articolele de pe blog despre cum poti sa construiesti o relatie de incredere cu perusul tau si ia-o de la capat… peste cateva saptamani se va estompa aceasta amintire urata si te vei putea apropia de el, mai intai cu mici mangaieri si apoi incercand sa il iei pe deget.

   Răspunde

 61. Monica
  sept. 14, 2013 @ 10:06:47

  Buna! Joi am adoptat un pui de perus dintr-un pet shop. Desi l-am luat pe cel mai zvapaiat, acum este destul de cumintel. Astazi m-am apropiat de colivia lui de mai multe ori si i-am instalat o jucarie cu oglinda dar nu a avut curiozitatea sa vada ce e. Cred ca e inca foarte speriat. Intrebarea mea este cat timp trebuie sa mai astept pana sa il eliberez din colivie? Imi este foarte mila de el sa il tin inchis.Multumesc!

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   sept. 16, 2013 @ 13:32:39

   Monica, nu e nevoie sa tii un perus inchis o anumita per de timp sa se acomodeze… cand l-am adoptat pe Bobita, a stat inchis doar 5 zile, sa invete bine unde e apa, hrana si unde se poate odihni, apoi i-am dat drumul si l-am invatat sa se joace cu diverse jucarii. Tot in libertate, am inceput si lectiile sa vina la mine pe deget. Ca atare, da-i drumul, stai langa el calma cand zboara, trage perdelele sa nu se izbeasca de geamuri si dupa ce se linisteste vorbeste cu el si apropie-te usurel, sa se invete cu tine… incet, incet, te va accepta aproape si va veti imprieteni.

   Răspunde

 62. Rotariu Ana-Maria
  sept. 14, 2013 @ 15:14:42

  Azi am fost in vizita la moasa mea.Ea are un perus,dar din pacate l-a tinut atat de mult inchis incat nu mai poate nici sa zboare de pe o bara pe alta.Va dati seama ,are cinci ani si n-a vazut niciodata libertatea,am pans mult!Si mai am un caz:o prietena de-a mea are 2 perusi .Cu ea este o poveste mai lunga :a avut mai multi perusi care i-au murit,dintre care si Miki care,a murit de abia cand i-am convins stapana sa-i dea drumul.A murit saraca dupa cateva zile de zburat prin casa.
  Vesti bune: Cococica a inceput sa manance din mana mea,l-am mangaiat de cateva ori dar tot nu pot sa-l fac sa se suie pe degetel…

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   sept. 16, 2013 @ 13:16:04

   Ana Maria, pe mine ma doare cumplit cand aud de perusi tinuti ani de zile inchisi, pur si simplu nu inteleg de ce nu le dau drumul sa se joace si sa zboare… cum isi inchipuie unii oameni ca o pasare cat o vrabie poata sa faca ceva rau prin casa, nu inteleg! Cat despre motivul ca face mizerie, mi se pare absolut incredibil, egoist si prostesc. Orice animal ai tine in casa face mizerie, pisica si cainele lasa blana, perusii lasa puf si pene, daca nu ai chef de mizerie, nu trebuie sa adopti animale sau pasari? Poate reusesti sa o convingi pe moasa respectiva sa isi schimbe atitudinea, sa nu tina perusul doar de bibelou in colivie, ca este o fiinta cu suflet ca si noi ceilalti.

   Răspunde

 63. Cosmi
  sept. 19, 2013 @ 07:50:16

  Si eu am auzit si chiar am facut ceva in legatura cu astea o fetita din blocul vecin chinuia perusii ei si intr-o zi a scapat unul , eu l-am gasit in parc , l-am dus la control , l-am hranit , la el era si mai grav , nu potea zbura deoarece era lovit la o aripa si la un picior.Asa ca l-am lasat un timp separat de perusita mea.
  Cand cei doi s-au vazut deja era imposibil sa-i mai desparti , cand il luam pe el pe deget venea si ea…Dupa o luna la usa casei mele se iveste stapana…vrand sa mi-l ia am inceput sa plang si m-am dus la veterinar , acesta mi-a spus ca mai este o posibilitate de a-l recupera , daca dovedesc ca-i face rau.
  M-am dus la stapana si i-am platit triplu pe el , astazi inca locuieste cu mine
  Numele lui este Pikko si pe fata o cheama KoKo.

  Răspunde

 64. perusi, perusi, ador perusi
  sept. 25, 2013 @ 12:42:55

  Buna ziua! AM O PERECHE DE PERUSI CA SI BOBITA. VREAU SA II DRESEZ DAR NU STIU. II AM DE MULT TIMP , SI SUNT 100% LA 100% SPERIOASI. CUM POT SA II FAC BUNI. VAROG ZICETIMI TOT TOT TOT.
  CU DRAG EU.

  Răspunde

 65. Rotariu Ana-Maria
  oct. 01, 2013 @ 16:25:29

  Buna! As vrea sa va spun ca Cococica a inceput sa se urce pe deget si de cate ori zboara prin casa se aseaza pe capul meu!Va multumesc pentru sfaturi!

  Răspunde

 66. mirela
  oct. 15, 2013 @ 18:38:34

  Buna. Am un perus.Vine pe deget pe mana pe umar si pe cap dar,ma ciupeste.Azi am incercat sa il iau in mana dar,se cam zbatea.Se joaca ,mananca din palma dar pentru ca ciupeste foarte tare inca nu e dresat.Cum sa-l fac sa nu ma mai ciupeasca?

  Răspunde

 67. liliana
  oct. 17, 2013 @ 20:46:27

  Buna, eu sunt Lili din Tulcea.
  Acum o luna m-am trezit cu un cadou ,de nunta mai ciudat..
  O colivie cu doi perusi ..cam stingheri..neangrijita colivia..si o cutiuta de mancare ..
  Vaiii…ce ma fac cu ei!!!!
  Eu lucrez in delta la un hotel, sunt aici 99%din timpul meu si mai am si un labrador de 10 luni care doarme cu mine in camera ..foarte atasat de mine incat unde sunt eu e si catelul..
  Ce fac cu puiutii, pregatiri de nunta..
  Am lipsit 10 zile timp in care micutii mei au ramas cu colegii si le-au gasit un loc la vedere…in receptie unde e si curent si fum de tigare..trist insa e faptul ca inaintea venirii mele un perusi a fost gasit mort in colivie…
  L-am luat pe micutul ramas la mine in camera si culmea..ma trezesc intr-o dimineata desi intuneric in camera cu o galagie infernala..perusul meu se zbatea si tipa urat de tot..am aprins lumina, am vb cu el ..abia, abia s-a linistit insa a mai ciripit o ora buna..
  Dimineata am aflat ca la acea ora fusese cutremur!!!!
  Dupa doua trei zile fiind la cumparaturi am zis: ce ar fi sa ii cumpar o colivie noua, ceva bun de papa..si o pereche!..si asa am aflat ca de fapt ,,ciripelul,,meu e fetita.
  O frumusete de baietel alb cu cateve pete albastrui ca niste norisori pictati si doua trei pene negre m-a cucerit!
  Cerandu-i domnului o colivie, am inceput sa ii spun: ce mei aveti cel mai bun..si pe langa am aflat si de hrana umeda, si bastoane cu mei si nisipul cu cochilii..
  Mai mult..ca un copil care sta in vitrina cu dulciuri nu imi mai luam ochii de la alti perusi..
  Si uite asa am plecat eu vesela acasa cu doua colivii si trei perusi..plus fetita mea din colivia veche….
  Acasa am mutat-o in noua casuta le am pus bunatatile in recipiente si nu ma mai saturam sa ii privesc si sa le vorbesc exact ca un copil.
  Mor de dragul lor..
  Dar a trebuit sa incep sa citesc despre perusi si asa am ajuns pe blog..
  Mai ales ca a intervenit ceva…de a doua zi perechea noua pe care am cumparat-o si care se pupaceau fr oprire a devenit foarte galagioasa..
  Ce se intampla?..incercand sa le dau inteles comortamentului am intrat la voi aici..
  Fetita sare deasupra barbatusului din stanga in dreapta si tot asa, se suie pe el ca si cand vrea sa se ascunda si ciripeste continuu…
  Am vrut sa o scot de acolo si dupa ce am slat colivia veche am bagat o separat…mai rau facea…nu mai spun ce groaznic m a ciupit de podul palmei.
  A doua zi iar ca o patza tot asa tipa in colivie..
  Cand mi s a parut ca s a linistit am bagat o iar cu baiatul ei…si povestea e asa de doua zile…mi e teama ca il agita si pe el si pec ceilalti doi..
  Stiu ca repede nu ma vor iubi, dar am rabdare, le dau salata, morcovi rasi, mar..vb cu el ba chiar le am pus videoclipuri cu perusi vorbitori , tableta in fata coliviilor, tip in care privesc toti foarte atenti..insa nebunica mea tot sare pe baietel, dar nu il bate..doar il pupa,ciuguleste pe cap, si cine stie ce e in mintea ei..
  Catelul nici nu se apropie de ei nici nu il vad..care e taina…

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   oct. 28, 2013 @ 15:37:07

   BUna Liliana, bine ai venit pe blogul meu despre perusi… intr-adevar comportamentul fetitei e putin cam straniu, e posibil sa fie o reactie la toate lucrurile urate prin care a trecut, a fost despartita de parinti, dusa in magazin, prinsa in mana, pusa cu perusi nescunoscuti… stresul poate cauza diverse comportamente ciudate. Poate, cu timpul, cu liniste si hrana de calitate, cu afectiunea ta si rabdare se va potoli. Este foarte important sa nu ii tii mereu inchisi, sa le dai drumul prin camera sa socializeze toti patru, sa se joace si in colectivitate, perusica nebunica va incepe sa se simta mai bine, mai in siguranta, decat inchisa intr-o colivie cu un perus necunoscut. Fii mare atenta la catel, nu se stie niciodata cum va reactiona. Pentru el sunt niste jucarii si ii inghite intr-o clipa. De asemenea, tb sa te gandesti pe viitor, daca vor depune oua peruselele, ce vei face cu puisorii… oricum, ei iti doresc mult succes cu ei, sa fie sanatosi si sa le oferi toata atentia si grija de care au nevoie!!!

   Răspunde

 68. Luiza
  oct. 20, 2013 @ 07:16:17

  Buna casa cu perusi , vreau sa va spun daca nu va superati ca perusii mei fac mici progrese, pt azi dim. cand voiam sa le dau painita Coco a venit la mana mea,iar Cocolina mereu cand plec si vin inapoi incepe sa ma certe in GURA MARE.
  Ma bucur asa mult de pragresele lor si poate la primavara cand ne vom muta in casa cea noua din gradina o0 sa scriu,la SA CUNOASTEM ALTI PERUSI pentru ca in casa cea noua m-am gandit sa le fac 3 locuri de joaca,deja le -m facut un patut in care intra anandoi si e moale si as vrea sa le fac un copacel si o colivie plina cu jucarii,dar este o problema perusii mei nu au nici o jucarie,decat un clopotel cam mare pentru ei si un leganel galben cu bilute cilorate.Sunt asa de suparata ca nu au jucarii 😦 😦 ;(
  Bine va multumesc casa cu perusi,nici nu sti cat de mult imi ❤ iubesc perusii si as vrea sa le fac toate poftele, dar nu am jucarii pentru ei 😦

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   oct. 28, 2013 @ 15:44:29

   Luiza, ma bucur mult ca ii iubesti si cred ca le oferi o viata frumoasa, poate pe viitor parintii iti vor lua si cateva jucarii pt ei, pt ca nu sunt deloc scumpe, majoritatea costa in jur de 10 lei.

   Răspunde

 69. mirela
  oct. 21, 2013 @ 20:22:42

  De ce nu imi raspundeti?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   oct. 28, 2013 @ 15:54:05

   Mirela, imi pare rau, dar in ultima vreme obligatiile de serviciu imi lasa mai putin timp liber pt blog, dar incerc macar o data pe saptamana sa raspund tuturor intrebarilor.

   Răspunde

   • mirela
    nov. 06, 2013 @ 18:18:57

    Pai,de ce nu ai raspuns acum?

   • Casa cu perusi
    nov. 12, 2013 @ 16:13:03

    Mirela, raspunsul la intrebarea ta de mai sus exista deja pe blog. Daca ai avea rabdarea sa te uiti pe articolele publicate, vei gasi un articol care explica de ce perusii ciupesc si ce tb sa faci in aceasta situatie. Atata vreme cat exista acest articol si il poti citi singura, nu am ce raspuns in plus sa iti mai dau.

 70. Elena
  oct. 24, 2013 @ 14:35:34

  Buna am si eu o problema cam mare. Saptamana viitoare plec in Italia si nu stiu ce sa fac cu perusica nu am cui sa o las. Eu vroiam sa o iau cu mine dar sunt sigura ca nu va rezista drumului.Am o prietena la Botosani care si ea are vreo 4 perusi si ma gandeam sa i-o dau ei si aici este problema. Mama ei care lucreaza in Italia se duce acasa si ma gandeam sa i-o dau ei sa o duca. Si vroiam sa stiu daca ar rezista unui drum de 7 ore cu trenul.

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   oct. 28, 2013 @ 16:07:04

   Buna Elena, nu poti transporta animale peste granita fara carnet de sanatate. e bine sa ii gasesti o familie sa o adopte si sa o ingrijeasca cum tb. nu va rezista unui drum cu trenul sau cu avionul, e prea stresant si poate avea diverse probleme.

   Răspunde

 71. Cristi
  nov. 03, 2013 @ 10:00:52

  Salut.miam cumparat un perus are 2 luni .de mancat a inceput sa manance dar de baut apa inca nu. imi poti spune din ce cauza?sau ce sa fac? mersi mult

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   nov. 05, 2013 @ 14:59:53

   Buna Cristi, perusii beau rar apa, probabil de vreo 2, 3 ori pe zi iarna, e posibil sa nu il vezi cand bea. Sau, cea mai raspandita cauza, este ca nu stie unde e apa, pune-i apa intr-un recipient colorat, galben sau verde si stropeste-l putin, sa vada ca acolo e apa.

   Răspunde

 72. Sanda
  nov. 03, 2013 @ 10:15:25

  Salut, casa cu perusi, mi-am cumparat un papagal in septembrie,nu e primul.
  Nu il inteleg: o zi se teme , alta nu si tot asa. De ce? Nu vrea sa iasa din cusca in fata mea, parca nu se teme, dar nici pe mina, nici pe cap, nici pe umar nu vine, zboara cit mai sus.De ce? Citeodata incepe a striga tare dar eu nu-i fac nimic.De ce?Din mina nu vrea sa manince. Raspundeti-mi va rog.

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   nov. 05, 2013 @ 14:58:43

   Sanda, nu te astepta ca un papagal sa se comporte ca un catel sa vina sa se joace imediat cu tine. Papagalii si pasarile in general sunt tematori, se acomodeaza greu cu oamenii si este nevoie de timp sa construiesti o relatie de incredere, sa se apropie de tine.Te rog, citeste cu rabdare sfaturile de pe blog cum sa il ingrijesti si cum sa te comporti cu el si vei reusi sa te imprietenesti, dar e nevoie de timp, nu se intampla peste noapte.

   Răspunde

 73. miculmeuperus
  nov. 06, 2013 @ 14:08:56

  multumesc mult, voi face asa si voi avea rabdare

  Răspunde

 74. Beea.
  nov. 08, 2013 @ 16:06:47

  De ce perusilor le place sa stau la inaltime?

  Răspunde

 75. liliana
  nov. 14, 2013 @ 21:22:19

  Buna din nou..
  Sunt Liliana fata cu perusii si labradorul..
  Dupa ce am vazut ca nebunica mea isi bate colegul de colivie am scoso de acolo cam o saptamana si a devenit mai linistita.
  Dupa aceea am bagato iar in colivie sa ii vad reactia si nu l-a mai batut pe barbatusi.
  De 3 zile au coliviile fata in fata cu usile deschise si o rigla lata lunga pusa ca o pasarela intre cele doua colivii.
  Incet, incet a iesit un baietel, a facut cateva ture prin birou, apoi s-a dus peste ceilalti doi in colivie si o hranea pe cealalta fetita cu boabe de mei, ii ciripea..
  A doua zi fetita s-a dus la el in colivie si cand a vrut sa iasa nu mai stia cum si urmarindu-le pasii am observat cum el s-a intors in colivie si i-a aratat cum iese el si merge pe rigla si intra in colivia de vis-a-vis…iar ea a fc intocmai.
  Incet , incet au iesit pe rand cu totii si au dat o raita prin birou, au controlat peste tot, au ciugulit dosare, cutii…aseara nu au intrat deloc in colivie au dormit pe colivie gramada si in seara asta am vazut ca imi foloseste cala rosie pe post de ramuri…dar acum toti dorm pe aceeasi colivie.
  Azi le-am adus patrunjel proaspat din gradina si s-au jucat cu o crenguta minute bune pana au scapato pe jos.
  Inca ma evita, se vede ca sunt retinuti, desi doar o fetita vine pe deget daca incerc sa o iau dintr-un loc in care i-a ratat aterizarea..dar sper sa ma iubeasca si ei intr o

  Răspunde

 76. liliana
  nov. 14, 2013 @ 21:24:11

  PUTETI SA II VEDETI PE FACEBOOK …

  Răspunde

 77. Daria
  nov. 15, 2013 @ 12:33:41

  Buna!!!!Sunt o mare fana a voastra!!!Am o pereche de perusi ce i am achizitionat acum 3 luni si le am dat doar spanac deoarece numai aveam alceva crud.Acum ca am vazut poza cu clopotelul cu gustari as dori sa aflu magazinul de unde provine.Pentru sufletelul a 2 perusi infometati,va rog spuneti mi cat mai repede!

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   nov. 15, 2013 @ 13:08:21

   Buna Daria, nu ai nevoie neaparat de acel clopotel ca sa le dai perusilor legume si fructe proaspete. Important este sa ai mereu in casa ceva bun si pt ei, o babana, un morcov, o salata, ardei gras rosu… e f important ca legumele sa fie variate si le poti agata pe orice, pana si pe o frigaruie de lemn pe care sa o infigi la indemana lor. Poza cu clopotelul e de pe un site american, la noi e posibil sa nu se gaseasca, dar tine de imaginatia ta cum le dai legumele.

   Răspunde

 78. Ioana
  nov. 18, 2013 @ 12:09:19

  Ce fel de legume le pot da perusilor mei. Lor le place orice leguma /fructa le dau dar am ramas fara idei. Ce imi puteti sugera?

  Răspunde

 79. Ioana
  nov. 19, 2013 @ 20:05:04

  Multumesc pentru raspuns!

  Răspunde

 80. Alin
  nov. 25, 2013 @ 15:19:05

  salut, am si eu un perus, si de curand zburand prin casa s-a lovit. L-am dus la un medic veterinar si acesta i-a taiat aripile. Exista vreo posibilitate sa ii creasca la loc?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   nov. 26, 2013 @ 16:01:43

   alin, in primul rand, veterinarul nu tb sa ii taie aripile, este o masura extrema si barbara, banuiesc ca a taiat doar varfurile penelor lungi. ele vor creste la loc dar intr-o perioada lunga de timp. intre timp, perusul nu va avea forta sa mai zboare, isi poate pierde increderea in sine, in forta aripilor lui si e posibil sa nu mai aiba curajul sa zboare prea sus cand ii vor creste la loc penele…

   Răspunde

   • Alin
    nov. 26, 2013 @ 16:09:05

    da intr-adevar numai zboara asa de sus si chiar imi este mila de el pentru ca tin foarte mult la el.plus de asta nu prea mai are chef de joaca ca inainte. Imi poti da un sfat ce sa fac sa il inveselesc?

 81. marian
  nov. 26, 2013 @ 16:50:03

  salut , casa cu perusi, eu prima data am bagat mana la ei in colivie sa ledau din palma sa manance si am amvut o manuse si daca dau jos manusa perusul nu mai mananca ce trebuie sa fac

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   nov. 27, 2013 @ 16:10:17

   S-au obisnuit sa vada mereu manusa si cand vad mana ta, nu mai au incredere sa vina. Tb sa o iei de la capat si sa ii inveti sa vina si in mana ta, chiar daca nu ai manusa. Procedeaza la fel ca prima data, cu multa rabdare, sa bagi mana usor cu seminte, sa nu faci miscari bruste, sa nu ii obligi…. incet, incet, pana cand incep sa prinda incredere si in mana ta.

   Răspunde

 82. marian
  nov. 26, 2013 @ 17:13:12

  si inca ceva eu am o biluta ca alea doua de mai sus si cand o pun biluta langa ei se sperie si zboara

  Răspunde

 83. Alin
  nov. 27, 2013 @ 21:12:10

  salut, revin din nou cu o problema. Perusul meu este cam trist de cateva zile. Desi ma joc mai mereu cu el tot la fel e. Plus ca nu prea mai ciripeste. Este vreun motiv de ingrijorare sau e ceva trecator? Ce sa fac sa-l inveselesc?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   nov. 29, 2013 @ 15:38:25

   Alin, un perus trist are fie probleme de sanatate, fie probleme cu mancarea sau cu apa, fie se simte amenintat daca ai alte animale prin casa. Nu e firesc sa fie trist si tacut atata timp.

   Răspunde

 84. Liviu
  nov. 29, 2013 @ 09:37:04

  Salut !
  Am un perus de vreo luna (un pui baiat), dar inca se sperie de noi, desi ne purtam frumos cu el.
  Stam la distanta, ii vorbim incet, nu bagam mana in colivie decat sa-i schimbam mancarea si apa. In schimb pare ca este indragostit de pisica familiei. Este cel mai bucuros cand o vede si pare foarte suparat ca pisica nu-l baga in seama !
  Am mai avut un perus care din pacate a murit la varsta de 10 ani, dar era mult mai sociabil.
  Sa mai am rabdare, sau ce pot face /
  Multumesc.

  Răspunde

 85. []
  dec. 01, 2013 @ 18:35:21

  Salut!Ma numesc Alex si am 13 ani. Astazi mi-am luat doi perusi foarte draguti:Roko si Riky .Am avut mare noroc cand i-am ales pentru ca sunt foarte sociabili dar Roko (masculul)are coicul putin crapat ar trebui sa imi fac griji ?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   dec. 04, 2013 @ 11:29:03

   Buna Alex, ma bucur ca ai avut norocul sa adopti perusi sociabili, care au incredere in oameni… Ciocul perusilor creste continuu si pe margine e mereu putin crapat pt ca se toceste, nu cred ca ai de ce sa iti faci griji decat daca este o crapatura adanca si marisoara. Sa ai grija de ei, sa le iei seminte de calitate (Versele Laga sau Kraft) si sa le schimbi apa zilnic. Majoritatea perusilor se imbolnavesc de la apa murdara din cutiute sau de la fatpul ca stapanii uita sa le curete coliviile…

   Răspunde

 86. sanda
  dec. 03, 2013 @ 14:44:27

  salut casa cu perusi,dupa cum v-am spus papagalul meu, Riki, e cumparat din septembrie. E timid si nu doreste sa iasa din cusca de loc, in ea are un „prieten” papagal de jucarie si toata ziua sta linga dinsul, ii ciripeste tot lui, cum trec pe linga dinsul el repede se duce la acea jucarie.Ca sa mai zboare sunt nevoita sa-i scot acoperisul si sa-l iau cu un baţ. Chiar azi si de citeva ori am incercat sa duc baţul la mina mea dar el se teme, numai ma apropii de el si tot se teme.S-a invatat sa intre singur in cusca deja, dar dupa un timp scurt. Oare cit timp poate dura o imprietenire cu perusul? Mai dati+mi va rog niste sfaturi ca sa nu se teama de mine.Va rog sa+mi raspundeti cit mai curind la toate intrebarile.

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   dec. 04, 2013 @ 11:39:25

   Sanda, sunt articole pe blog pe tema asta, cum sa te imprietenesti cu perusul, tb sa le citesti cu rabdare… iti va lua mult timp sa te apropii de el si sa ii castigi prietenia, e vorba de luni de zile de dresaj si de repetitii, de multa afectiune si rabdare, nu se obtine acest lucru peste noapte. Se pare ca ai facut deja un progres, daca poti sa il iei din colivie pe un bat. Tine in fata lui palma ta deschisa cu seminte sau cu niste legume rase si incet incet poate isi face curaj sa vina pe mana ta … in articolele de pe blog gasesti mai multe sfaturi

   Răspunde

 87. Lucia
  dec. 10, 2013 @ 15:12:00

  perusul meu Lulu a stat pe degetul meu din prima zi si are itre 6-8 . sambata acesta l-am luat pe 07.12. 2013 a stat 3 zile pe degetul meu [ adica s-a urcat pe el cu mult rabdare , dar dupa fapta si rasplata ] , iar acum nu mai vrea ! de ce ? si ce pot face ca sa-l invat sa stea iar pe degetul meu si sa se dea sau sa se aseze pe leagan ?????

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   dec. 12, 2013 @ 11:20:59

   Lucia, asa cum ai reusit o data sa il faci sa vina pe degetul tau, vei reusi si in viitor. Continua sa te porti frumos si cu rabdare cu el, sa nu incerci sa il prinzi in mana si sa intinzi mereu degetul catre el sa vina. Eventual pune niste morcov ras pe deget, sa il ademenesti cu ceva bun.

   Răspunde

 88. Andrada Iulia
  dec. 16, 2013 @ 13:35:00

  Buna!As vrea sa imi mai iau un papgal si deja am un perus.Imi puteti spune daca perusul va reactiona bine cu noul venit sau va fi agresiv si cum sa ma port cu el? Ce specii de papagali se inteleg cu perusii?…as vrea o Nimfa. 🙂

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   dec. 19, 2013 @ 14:38:52

   Andrada, in principiu, nimfele se inteleg cu perusii, daca au colivii incapatoare amandoi si sunt amplasate la distanta. E posibil sa apara probleme in perioadele hormonale. NImfele au cioc puternic si pot rani grav perusii daca ii bat, tb sa fii mereu cu ochii pe ei. De obicei se cumpara pasari de aceeasi marime si forta, ca sa fii sigura ca nu iese cu bataie si victime.

   Răspunde

 89. Emanuel
  dec. 17, 2013 @ 19:03:52

  buna ziua,azi va voi spune despre perusii me richi si coco.eu i-am primit pe 9 octombrie in anul asta.am incercat sa ma port cat mai frumos cu ei doi.coco a inceput sa se obisnuiasca cu mine dar richi tot se poarta dur cu mine si ceilalti.mai demult dupa o luna si cateva saptamani richi si coco au avut curajul de a iesi din colivie,pareau foarte fericiti dar tot se temeau de noi,tot nu au curajul sa se urce pe deget,ei cred ca le facem rau,acum in seara asta am incercat sa imi bag mana in colivie am incercat dupa sfatul tau „incearca sa iti apropii degetul la pieptul perusului tau si asteapta sa se urce” si a mers doar pentru coco dar richi tot ii este frica.odata cand le-am dat drumul intr-o seara am stins lumina cata vreme stateau pe bec i-am prins fara sa se sperie prea tare,cand am aprins lumina a vazut ca statea pe degetul meu si dupa un minut a zburat.Am presentimentul ca au incredere in noi,ei ar crede ca vrem sa ii pacalim sau altfel,cum o fi.ce ar mai trebui sa fac?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   dec. 19, 2013 @ 14:34:22

   Emanuel, daca unul dintre perusi deja a inceput sa aiba un pic de incredere si sa vina la tine, vei face progrese cu el si va invata si celalalt. Dar sa nu mai repeti experienta cu prinsul pe intuneric, normal ca se sperie mai tare cand ii prinzi pe intuneric. Incearca sa ii bagi in colivie seara ducand colivia la ei si continua lectiile de dresaj cu multa rabdare si afectiune, fara sa grabesti lucrurile.

   Răspunde

 90. Emanuel
  dec. 17, 2013 @ 19:06:10

  „Am presentimentul ca NU au incredere in noi,…”

  Răspunde

 91. Emanuel
  dec. 19, 2013 @ 16:35:39

  acum la partea cu intuneric nu am mai vrut sa ii prind am incercat sa imi duc degetul la pieptul lui coco si sa urcat fara sa faca galagie in semn ca se sperie.am aprins lumina cat timp mai statea pe deget ca sa o duc in colivie dar ea e smechera stie ce vreau sa fac asa ca zboara catre richi.am presentimentul ca imi citeste gandurile

  Răspunde

 92. Alex
  dec. 19, 2013 @ 20:49:16

  Buna,

  Acum 3 zile am achizitionat si eu 2 perusi, inca nu stiu ce sex au deoarece vanzatorul de la pet shop stia mai putine ca si mine.
  Am o mare problema cu acesti doi perusi si nu reusesc sa o deslusesc, poate ai tu o idee. De cand i-am adus, sunt stana de piatra, nu misca (mancanca o data pe zi, nu beau apa, nu scot nici un sunet, etc).
  Din intamplare am observatca revin la un comportament aproape normal in doua cazuri:
  1. cand pun pe youtube alti perusi care fac galagie, incep si ei sa miste si sa tipe.
  2. cand ma joc cu lanterna telefonului (blitz) pe langa ei si o misc de colo colo incet, incep sa se scuture, sa se scarpine, sa se miste, uneori mai si scot sunete.

  Initial am crezut ca sunt obisnuiti doar cu lumina de neon, lumina telefonului fiind foarte alba si puternica. Am pus un neon, nu s-a rezolvat nimic.

  Ieri unul dintre ei a mancat niste seminte din palmea mea dupa ce a tinut mana 30 minute in fata lui si am vorbit cu el, deja imi pierdusem rabdarea si imi amortise mana. In principiu sunt foarte speriosi si se agita daca bag mana in colivie.

  Imi este frica de faptul ca nu mananca si nu beau apa.

  Unul dintre ei este alb si are narile roz in exterior mov/albastru in interior iar celalt are un colorit albastru si are narile albe ca varul, oare ce sex au?

  Varsta lor nu o stiu, insa cel alb pare destul de tanar deoarece are pielea picioruselor prea roz, pare puiut insa este mai mare ca si dimensiuni decat cel albastru 🙂 Sper sa reusesc sa le fac niste poze clare sa le pun aici poate ma ajuti cu cateva detalii.

  Te rog sa ma ajuti cu un sfat.

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   dec. 20, 2013 @ 12:01:54

   Alex, pasarile nu reactioneaza ca puii de caine sau pisica sa capete imediat incredere in oameni. Ele au nevoie la inceput de liniste si de multa rabdare din partea stapanului sa se acomodeze cu casa, cu noile sunete si obiecte din jur. Nu trebuie sa grabesti lucrurile, lasa-i cateva zile sa se linisteasca si sa se acomodeze. Sunt pasari sociabile, obisnuite sa traiasca in grupuri mari si sa auda in jur alti perusi. Rabdare, calm, o voce blanda si sa te apropii de ei cu gesturi domoale, in cateva zile vor deveni mai activi. Sa le faci si un loc de joaca langa colivie si sa ii lasi liberi cand se vor mai acomoda cu camera, mult succes!

   Răspunde

 93. Alex
  dec. 21, 2013 @ 12:00:35

  Multumesc pentru raspuns, aseara au avut curajul sa manance, pareau destul de infometati, insa apa tot nu au baut. Si ghici cum i-am convins sa manance… tot cu lanterna telefonului… Ma sfatuiesti sa le las usa deschisa?

  Răspunde

 94. Emanuel
  dec. 24, 2013 @ 08:37:27

  Tocmai am uitat sa va zic ca nu prea am incercat dupa sfaturile voastre ci de fapt am facut dupa cum imi mergea gandul asa ca nu voi putea reusi sa ii fac sa aiba incredere in mine am incercat multe dar nici un efect,richi e singurul perus care nu intelege ca eu nu ii fac rau.Nici acum si nici alta data nu vor fi invatati daca nu intelege ce incerc sa ii fac.De atunci m-am gandit sa ma dau BATUT.Nu mai am nici un comentariu de spus.

  Răspunde

 95. Andreea
  dec. 24, 2013 @ 14:40:30

  Sa zice ca ”am inceput cam rau” pentru ca v-am descoperit blogul la o zi jumatate dupa ce l-am cumparat pe Tweety(asa il cheama pe perusul meu) si nici nu stiu daca e adult sau inca pui dar am obs. ca nu are narile colorate.In prima zi cand l-am adus acasa l-am scos cu mana din colivie ca sa ii dau sa mance fiindca nu vroia sa o faca.Ii mai pot casriga increderea daca l-am luat cu mana din colivie?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   ian. 10, 2014 @ 11:27:04

   Andreea, nu este nevoie sa scoti un perus fortat din colivie sa ii arati semintele. Fiind pui, este necesar doar sa bagi usor doua degete in cutia cu seminte si sa te faci ca ciugulesti din seminte, asa cum ar face o pasare, apoi sa bagi un deget in cutia cu apa si sa plescaiesti putin, sa auda ca acolo e apa. II poti recastiga increderea, dar de acum nu il mai forta, fii blanda, calma, apropie-te treptat… asa cum am scris in mai multe articole pe blog.

   Răspunde

 96. David
  dec. 27, 2013 @ 15:49:18

  Draga casa cu perusi am si eu un perus mascul sub 4-5 luni care este foarte receptiv pt ca din a2a zi sa urcat pe degetul meu (mentionez ca il am de la petshop unde erau saracii 20 de pui cred intr-o colivie destul de mica ) dar nu prea vrea sa iasa din colivie doar dac il scot pe deget si cand iese si ma apropii de el fuge si se comporta ca si cum nu ma cunoaste.. ce sa fac k sa se urce pe umarul meu sau pe mine ? si nu prea intra in colivie doar daca ma duc cu ea langa el -_-dar e cam tacut si cum as putea sal fac sa vorbeasca ? iam luat ieri niste vitamine de ”vorbit” (vanzatoarea mia zis k ajuta perusul sa vorbeasca )

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   ian. 09, 2014 @ 21:38:34

   David, perusul e deja dresat sa vina pe deget, dar mai are nevoie de timp sa se acomodeze cu tine. ai rabdare si, daca citesti pe blog, vei vedea ca aceasta este cheia: rabdarea si afectiunea. despre imblanzirea perusilor vei gasi mai multe articole, sper sa le citesti.

   Răspunde

 97. Andrei.
  dec. 28, 2013 @ 09:28:33

  Bună, astăzi mi-am adoptat un peruş. Este mic, cred că aproape 3 luni. Este puţin cam speriat, stă numai în oglindă şi mai cântă puţin, din când în când. Aşi dori şi eu nişte sfaturi cum să îl învăţ numai cu mine, adică când îi voi da drumul prin cameră, să vină la mine când il chem, să nu se ascundă după dulap, este cam greu de prins. Este indicat să ai doar un peruş ? Am si o oglindă pentru el, şi aşi vrea decât un peruş. Acesta poate vorbi ?

  Răspunde

 98. Ana
  dec. 28, 2013 @ 17:50:40

  Buna, as dori sa stiu daca ma puteti ajuta cu ceva, as dori sa stiu la ce varsta ajunge un perus la maturitate.Eu am unul, l-am cumparat acum 6 luni si cand l-am cumparat de la pet-shop cei de acolo mi-au spus ca are cam 4-5 luni, si ca e baiat. MAREA MEA INTREBARE este daca este BAIAT sau FATA? Multumesc!

  Răspunde

 99. Andreea
  ian. 01, 2014 @ 16:59:15

  Salutare casa cu perusi !Primul meu perus a pieit asa ca ne-am luat altul dar acesta e fricos si retras.Ce sa fac?

  Răspunde

 100. Cristi
  ian. 03, 2014 @ 15:08:36

  Am un perus si l-am dresat de cateva saptamani.Se urca pe degetul meu ma lasa sa il pwp..etc.Dar nu ma lasa sa il mangai deloc,cred ca ii este frica de mana mea (cu toate ca se urca pe degetul meu).Cand apropii mana de el se fereste sau fuge de ce?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   ian. 07, 2014 @ 09:20:29

   Perusul se teme probabil pt ca l-ai mai luat in mana, intre degete si nu vrea sa il prinzi iar. E bine sa nu ii luam in mana decat cand sunt foarte bine dresati si foarte atasati de noi, sa fie siguri ca nu le facem nimic. In rest, e bine ca te lasa sa il mangai si vine pe degetul tau, cred ca e un progres important.

   Răspunde

 101. Ana14
  ian. 04, 2014 @ 11:53:49

  Hey … salut , de ce cind vreua sai intind degetul perusului meu el se sperie si fuge ori ma evita , poate ca e din cauza instinctului ? De obicei el vorbeste cu mine ( in limba lui ) dar totusi cind ii ofer mincare pe deget ori vreau sa se urce pe degetul meu el se indeparteaza de el ori zboara …..

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   ian. 07, 2014 @ 09:15:13

   Buna Ana, apropie degetul foarte incet de el in timp ce ii vorbesti bland, nu te lasa descurajata ca la inceput fuge… este firesc, continua asa si vei reusi, dar peste cateva saptamani, probabil

   Răspunde

 102. Eve
  ian. 12, 2014 @ 19:36:37

  Salut,am citit undeva ca poate fi un avantaj sa dresezi perusul intr-un spatiu mai inchis si mai mic unde sa nu se poata lovi ca un dulap gol sau un cort, deoarece va veni sa stea pe persoana respectiva …si cu miscari calme si rabdare functioneaza si se poate ajunge la rezultate foarte bune.Ar trebui sa incerc aceasta modalitate?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   ian. 13, 2014 @ 16:04:59

   In niciun caz, in primul rand ca intr-un spatiu mic si inchis, ar lipsi lumina naturala, ceea ce le sperie pe pasari, iar daca pui totusi o lumina artificiala, aceasta poate fi deranjanta si poate crea un stres suplimentar. Cel mai bine un perus se imblanzeste in colivia de care este atasat sau in preajma ei, cu multa dragoste si rabdare…

   Răspunde

 103. Raluka
  ian. 19, 2014 @ 20:35:14

  Salut. 😀 Am un pui de 5 luni si se sperie de mine cand ma apropii de el sau pun usor mana in coliie. Ce e de facut?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   ian. 20, 2014 @ 15:54:41

   Buna Raluca, pe blog gasesti cateva articole despre imblanzirea perusilor, sper sa citesti sfaturile de acolo si sa le aplici cu mare rabdare.

   Răspunde

   • Florin
    ian. 29, 2014 @ 17:46:08

    Salut ! Am un perus galben de aproape 3 ani . Este femela . De ieri a inceput sa vomite , sa nu aiba echilibru pe bara , sa nu manance si sa nu bea . Azi si-a revenit dar nu mananca de 2 zile , de baut bea echilibru are . Va rog spuneti-mi ce are , va implor o iubesc foarte mult .

   • Casa cu perusi
    ian. 29, 2014 @ 19:25:10

    Imi pare rau, eu nu pot da un diagnostic, tb doar sa te sfatuiesc sa mergi a un vet. Poate fi orice, infectie, bacterii, virusi, paraziti luati din seminte… nu stiu in ce conditii o cresti, dar curatenia este absolut necesara, apa proaspata in fiecare zi si nu de la robinet, ci o apa minerala plata cu un procent scazut de sare… cumpara vitamine solubile pt pasari exotice si pune in apa 2, 3 picaturi zilnic si urmareste alte semne de boala precum diareea si vomitatul, daca se repeta sa ajungi imediat la un vet bun

 104. Florin
  ian. 30, 2014 @ 08:56:44

  Salut ! Tot despre perusul cel galben vreau sa zic ceva . Este trist nare chef de viata este asa nu vrea s faca nimic , doar doarme . Ea in colivie sta cu un mascul si o nimfa deoarece colivia este mai mare . Curatenia este zilnica si apa mereu de la izvor , dar nu stiu ce sa ii fac sa manance . Are ceva daca este trista transmite ceva ?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   ian. 30, 2014 @ 09:12:19

   Florin, un perus sanatos este mereu voios si are tendinta sa se joace, vrea sa zboare, mananca des macar din 2 in 2 ore… daca perusul tau este trist, inseamna ca e ceva in neregula cu el, ca e o problema de sanatate. Citeste te rog pe blog articolul despre semnele de boala la pasarile de colivie si verifica ce se intampla cu el. Daca este doar apatie si tristete, fara sa fie o problema medicala, inseamna ca nu le oferi conditii bune de trai, ca ii tii inchisi mereu, ca nu au jucarii, ca nu te joci cu ei… in plus, daca 2 papagali mici stau in aceeasi colivie cu unul mai mare nu e bine deloc, fiecare specie are nevoie de spatiul ei si de casuta ei… Diferenta de marime este amenintatoare pt perusii care sunt mai micuti si mai fragili, poate se simte mereu amenintat de nimfa… nu te zgarci la colivie, una mare pt perusi e numai 30 sau 40 de lei, asa ca le poti lua o casuta numai pt ei si in plus, fa-le un loc de joaca.

   Răspunde

 105. Madalina Neagu
  feb. 04, 2014 @ 11:09:18

  ACASĂ AM ȘI EU DOI PERUȘI,O FETIȚĂ SI UN BAIETEL,DAR FETITA E SALBATICA,NU O POTI LUA SĂ ÎI DAI DRUMUL,SĂ TE JOCI CU EA,NIMIC,CIUPE ASA DE TARE DE ITI DA SANGELE,IAR BAIATUL CAND SE PUNE LA TINE PE UMAR TE CIUPE INCREDIBIL DE TARE DE URECHE,VREAU SĂ MĂ ASCULT ȘI SĂ MĂ POT JUCA CU EI,STAU FOARTE MULT TIMP CU EI,SUNT LA SCOALA DE LA 08-14 UNEORI,DAR IN REST TIMPUL MI-L PETREC CU EI,DE CE NU SE INVATA?LE DAU MANCARE BUNE,VARZA,PAINE,HRANA MOALE NU MANANCA CACI SUNT PIC CAM PRETENTIOSI,DAR AJUTATI-MA,VREAU SA MA POT JUCA CU EI FARA SA MA CIUPA.PE MINE MĂ PUTEȚI GASI SI PE FACEBOOK:MADALINA NEAGU,SUNT IMBRACATA CU O BLUZA DE CULOAREA PIELII SI IEGARI ROZ IN FOTOGRAFIA DE PROFIL,IMI PUTETI VA ROG TRIMITE NISTE RASPUNSURI,AJUTATI-MA CASA CU PERUSI.

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   feb. 04, 2014 @ 15:32:27

   Madalina, daca ai citit cu mare atentie articolele de mai sus, de pe blog, si daca dai dovada de rabdare vei reusi sa te imprietenesti cu ei. Probabil te ciupesc pt ca, probabil, ii chinui, ii prinzi in mana si ii strangi sau strigi la ei… e nevoie de mult calm, rabdare si de multa afectiune

   Răspunde

 106. Madalina Neagu
  feb. 04, 2014 @ 20:39:08

  MULȚUMESC MULT PENTRU SFAT,IMI VA FI DE FOLOS.ACUM AM CITIT BLOGUL,DA,E FOARTE ADEVARAT CE SCRIE.

  Răspunde

 107. Alexandra
  feb. 05, 2014 @ 18:09:29

  Buna seara,
  Am avut doi perusi,pereche.Femela a murit.Au stat impreuna 6 luni.Stie cineva daca ar trebui sa-i gasesc alta pereche si dupa cat timp?Sau ar fi mai bine sa stea singur?

  Răspunde

 108. Madalina Neagu
  feb. 06, 2014 @ 09:07:17

  PAPAGALUL MEU A INCEPUT SA VOMITE,NU MAI MANANCA,NU MAI ZBOARA,NU SE MAI JOACA,BEA CATEVA GURITE DE APA SI APOI ORI VOMITA ORI INCEPE SA DOARMA,ORE SA IL DUC LA VETERINAR?

  Răspunde

 109. Andrei
  feb. 06, 2014 @ 18:00:44

  In ce perioada este mai bine sa adopt un perus?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   feb. 08, 2014 @ 10:49:24

   oricand, nu e o per anume, important este sa iei numai unul si eventual sa iei de la un crescator unde a fost hranit de om si are deja incredere in oameni. tu, daca nu ai experienta si rabdare, vei avea probleme sa il dresezi

   Răspunde

 110. Andy Andytza
  feb. 06, 2014 @ 21:26:39

  Credeti ca ar fi bine sa adopt un perus in luna februarie?

  Răspunde

 111. Angelina
  feb. 08, 2014 @ 10:21:00

  ce pot sa fac daca perusii mei sunt prea galagiosi? De fapt, masculul e cel mai galacios…Ii tin la mine in camera…si toata ziua tipa, canta etc. la inceput nu ma deranja…dar a devenit din ce in ce mai galagios:)) un sfat, te rog:)

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   feb. 08, 2014 @ 10:51:33

   angelina, asa sunt toti perusii, masculii canta mult, fetitele tipa… tb sa citesti despre ei inainte si sa te interesezi in privinta galagiei…. nu tb sa adopti animale care te deranjeaza. si perusii mei tipa intr-una, canta, se joaca, dar eu tocmai asta iubesc la ei, adica galagia, veselia, trilurile lor bucuroase

   Răspunde

 112. dan
  feb. 20, 2014 @ 17:02:21

  Buna, e o posibil ca perusul meu coco sa aiba putulica si nu are puf sub fundulet se poate ?

  Răspunde

 113. Nastea
  feb. 25, 2014 @ 14:55:24

  BUna ieri mi-am cumparat un papagal si in prima zi statea in clivie linisti,dar a doua zi cind am venit de la scoala am vazut ca se enerva si incerca sa ridice usita. el nu o putea ridica deaceea se punea cu capul in farfuria cu mincare si incepea sa arunce cu seminte.Pina la urma iam dat drumul.a inceput sa zboare peste tot si sa se paleasca de pereti.oriunde se ducea si se aseza incepea sa cinte foarte mult.MIe aceasta imi facea placere deaceea lam lasat.am incercat sa-l pun pe mina si se urca si singur.Toata ziua vorbesc cu el si dupa ce termin de vorbit el incepe sa emite niste sunete ciudata nu pare a fi cintec.Cind sta in colivie sau pe altceva se infoaie .Isi scutura penele de parca ar fi ud.NUstiu dece face asa.TErog sa ma ajuti cu sfaturi:CUm sa-l dresez? Cum sa ma imprietenesc cu el?si CUm sa-l fac sa intre singur in colivie?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   feb. 25, 2014 @ 15:04:02

   Salutare, Nastea, bine ai venit pe blog… hai sa o luam pe rand… ai scris ca in prima zi statea linistit, ei bine, nu era chiar linistit, era speriat si se temea sa nu pateasca ceva rau… a doua zi, de frica a incercat sa evadeze din colivie. comportamentul lui spune ca a fost crescut intr-o aviara mai mare unde era obisnuit sa zboare, de aceea a incercat sa deschida usita. ai facut foarte bine ca i-ai dat drumul si incearca sa il tii liber cat mai mult timp, pana cand il poti lasa liber non-stop. Faptul ca se urca pe mana ta este super!!!! inseamna ca a fost deja dresat, deci ai avut noroc, pt ca asta era partea cea mai grea. Daca vine singur pe mana ta, vorbeste cu el cat de mult poti, alinta-l, da-i de mancare seminte din palma ta, morcov ras sau patrunjel, orice ii place, in afara de mancarea pe care o mananci tu. papagalii nu tb sa manance alimentele noastre cu grasimi, sare sau zahar. Cumpara jucarii speciale pt papagali si joaca-te cu el, asa va veti imprieteni… pe blog dupa cum vezi mai sunt multe articole pe acest suvbiect si te invit sa le citesti.

   Răspunde

 114. Nastea
  feb. 25, 2014 @ 15:16:39

  Multumesc pentru sfaturi.Am niste intrebari:
  1.De ce sta toata ziua infoiet?
  2.De ce cind iam dat prima data drumul cinta foarte mult,dar in colivie nu cinta?
  3.De ce in palma vine,dar sa manince din palma nu vrea?
  4.De ce nu se duce singur in colivie,dar trebuie eu sa-l indemn?
  5.CUm ar trebui sa ma comport cu el in primele zile sa-i dau drumul sau nu?
  6.CInd doarme doar se aude un zgomot si se trezeste de ce?
  7.Cit timp aar trebui sa-l las liber?
  8.De ce face asa multa dezordine?
  9.Cam ce jucarii trenuie sa-i cumpar?
  10.Cind il voi lasa singur acasa pot sa-i dau drimul?

  Răspunde

  • Mădă Mădălina
   mart. 29, 2014 @ 20:00:35

   Salut,îți voi răspune eu:
   1.Poate că îi este frig,sau este nițel leneș…etc.
   2.Pentru că atunci când este scos afară din colivie,se simte bine(liber)dar în cușcă e închis,nu e liber,ca la închisoare,
   Sfat,ține-l afară cât mai mult.
   3.Poate că îi este frică,citește cu atenție,lasă-l să flămânzească puțintel și apoi va veni,cu siguranță, 😀
   4.Deoarece nu prea vrea să intre în cuscă,dar când vii tu se sperie și ontră ca să nu vă certați.
   5.Da,pentru că așa se va obișnui mai bine cu tine.
   6.Pentru că la fel ca și tine se sperie și nu poate sta liniștit când e speriat,nici tu nu ai putea.
   7.Ar trebui să îl lași liber cât mai mult ca să vadă că îl iubești și că nu te deranjează.
   8.Pentru că e un papagal și nu e conștien dacă face sau nu mizerie,la sunt și ai mei.
   9.Păi,
   Oglindă(obligatoriu);Peruș de jucărie,etc…ce mai găsești pe la magazinul de animale pentrru peruși,dacă e fată trebuie cuib.
   10.Eu îl las liber când eu sunt plecată deoarece eu am încredere în el,dacă și ti ai încredere în el da,poți să îi dai drumul cât mai mult.
   Sper că te-am ajutat.
   :*

   Răspunde

 115. Nastea
  feb. 25, 2014 @ 15:18:09

  Dupa cum vezi eprimul meu papagal si nu pre stiu cum sal ingrijesc

  Răspunde

 116. Nastea
  feb. 25, 2014 @ 18:05:43

  Azi iam lasat usitadeschesa dar el nu a vrut sa iasa.A stat toata ziua in colivie poti sa-mi spui de-ce? te rog sa-mi raspunzi cit mai repede

  Răspunde

 117. Nastea
  feb. 25, 2014 @ 19:28:11

  Nustiu de ce dar,cind iese din colivie se duce pe soba foarte sus si nu mai coboara de acolo.Ce sa fac ?

  Răspunde

 118. Nastea
  feb. 26, 2014 @ 13:54:59

  Te rog ajutama eu iam pus colivia pe o polca si cind ii du drumul sa iasa peste vro doua ore cind ii este a minca nu se duce in colivie dar sta pe fereastra si atunci cind ii duc colivia pe fereastra atunci intra in ea si maninca.DE ce face asa?Te rog ajuta-ma cu un sfat unde sa-i pun colivia ca sa se duca in ea cind vrea sa manince sau sa doarma?

  Răspunde

 119. mirela
  feb. 28, 2014 @ 15:47:00

  Buna.Perusul meu ma ciupeste incontinuu cand vreau sa-l mangai ma ciupeste dar niciodata nu fuge.
  Poti sa-mi dai un sfat?

  Răspunde

 120. catalina
  mart. 01, 2014 @ 12:37:20

  Buna! Am adoptat un perus acum 3 luni de zile, l-am invatat sa stea liber in casa, il inchidem decat noaptea in colivie, si dimineata ii deschidem colivia.El s-a invatat cu spatiul, nu umbla prin toata casa, stat doar in anumite locuri, la fereastra, pe colivie sau pe unde mai are agatate jucarii.De vre-o saptamana are un ciripit diferit, si ne-am dat seama ca si-a descoperit reflexia intr-o oglinda de la o jucarie, si incearca sa comunice cu ea.Nu am stiut ce sa facem si ne-am gandit sa eliminam oglinda de pe jucarie, acum este apatic si nu ne mai primeste in spatiul lui, in conditiile in care, inainte ne accepta chiar si mangaierile.Si sta pe colivie intr-o pozitie de parca ar cloci.Nu stim ce sa facem, sa-i reintroducem oglinzile, sau sa-i luam un nou coleg ( un baietel sau o fetita)?Astept raspuns.

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   mart. 17, 2014 @ 16:17:44

   Catalina, e clar ca sufera de singuratate, ori stai mai mult timp cu el, ori ii aduci un prieten. oglinda nu tb eliminata, doar daca devenea prea obsedat de ea

   Răspunde

   • catalina
    mart. 17, 2014 @ 19:22:26

    Multumesc pentru raspuns,oricum Perry a facut multe progrese, nu mai este asa trist, ii lasam radio aprins cand plecam, a inceput sa manance frunze de salata si spanac,i-am pus o creanga de copac, de care initial se speriase, dar pe care acum sta toata ziua cocotat, si ne primeste iar langa el.Vrem sa-i aducem un fratior, dar ne este teama de doua lucruri, 1.sa nu se certe intre ei, si sa se raneasca,2. sa nu isi faca un”grup exclusivist”, al peruseilor, si pe noi sa ne ignore.

   • Casa cu perusi
    apr. 01, 2014 @ 19:04:40

    Catalina, doi perusi vor fi uniti, vor fi unul alaturi de celalalt si nu vor fi prea usor de dresat impreuna, dar asta nu e imposibil. depinde cata rabdare si cata afectiune le oferi, daca ai timp pt ei si stii cum sa incepi lectiile de dresaj, ii poti dresa pe amandoi sa vina la tine

 121. Ali
  mart. 02, 2014 @ 13:53:14

  De ce perusul meu cand îi deschid colivia nu iese afara din cusca ?

  Răspunde

 122. Ema
  mart. 06, 2014 @ 19:36:21

  Eu am un perus care a venit de un an la mine pe balcon. Este fetita si inca nu sa atasat de noi musca! De acea citesc de pe ,, Casa cu perusi „.

  Răspunde

 123. Ema
  mart. 06, 2014 @ 19:40:37

  Si mereu cand ii dau drumul sa zboare libera zboara,zboara si apoi iar in cusca ei.
  Ii plac foarte mult oglinzile. Nu are un prietn si crede si canta in oglinda.
  Si mereu ciupeste! Imi dai un sfat te rog? Cum sa il fac sa nu mai ciupeasca?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   mart. 11, 2014 @ 10:21:28

   Pt intrebarea ta exista deja un articol pe blog, in postarile mai vechi. Citeste cu atentie, incearca sa descoperi de ce te ciupeste perusica, iar daca vei stii cauza vei rezolva si problema.

   Răspunde

 124. Diana
  mart. 11, 2014 @ 15:37:03

  Papagalu meu e foarte ciudat . Il am de vreo luna sau doua sii vorbesc in fiecare zi cu el . Am fost odata plecata la scoala si cand m`am intors . mama a zis ca a avut peripetii neplacute si a zburat in bucatarie unde s`a agitat , mama l`a alergat si cazuse in tigaia cu ulei .. neincinsa bineintes . De atunci e speriat rau si daca ma apropiam de el putin facea ca toate alea .. A mai avut o peripetie cand s`a speriat intr`o noapte , cred ca a visat si s`a speriat si a iesit din cusca si a dat cu capu de toti peretii .. a cazut dupa un dulap mare dupa care cu greu putea sa cada . Pana la urma il prinsese mama dar a avut niste probleme cu codita . A doua zi l`am dus la o femeie specialista si a avut grija de el . Avea doar codita rupta , nu avea alte probleme , hemoragie sauu cine stie ce altceva . Acum vorbesc mereu cu el , ii tin cusca deschisa sii mai bag mana la el si nu se sperie asa tare si mai vine la mine pe deget . Dar cand il mai iau din cusca vreau sa stea cu mine sa stea si afara din cusca la mine pe deget si cand il iau ma musca sii ii dau drumu si se aseaza pe cusca si nu ma lasa sa il iau pe deget .. sta doar in cusca si nu stiu ce sa fac ! .. Am multa grija de el . schimb mereu apa si mancarea si curat ii mai face si mama si eu . Imi place mult blogu tau si am citit muuuulte de aici .. Scuze ca am scris asa de mult darr as vrea sa stiu ce pot face sa il invat sa stea la mine pe deget fara probleme !

  Răspunde

 125. www.andreea
  mart. 13, 2014 @ 17:27:28

  Ajuta-ma terog spune cum ti-a facut blogul acesta.Vreau sa-mi fac si eu unul

  Răspunde

 126. Larisa
  mart. 17, 2014 @ 08:33:45

  Buna…Am nevoie de un sfat… cand mama a cumparat prima pereche de perusi ei nu erau dresati deci erau foarte speriati…dupa ceva timp cand perusica se mai linistise in preajma noastra nu a durat mult si a murit din motive necunoscute…L-am lasat pe perus un timp singur pentrut ca am crezut ca e o boala si am zis ca daca e o boala sau ceva sa nu o imbolnaveasca si pe viitoarea perusica si sa moara amandoi…am vazut ca nu are nimic si tata a cumparat o noua perusica…se inteleg de minune…dar nu pot sa fac sa se imprieteneasca cu mine si am incercat totul !! Ajutati-ma va rog nu stiu ce sa mai fac…. Acum ii am de ceva vreme (vreo 5-6 luni) si am incercat multe si nimic nu merge…

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   mart. 17, 2014 @ 15:49:43

   e mai greu sa dresezi 2 perusi odata, de aceea sfatuiesc adesea sa incepi cu unul. tine-i dimineata inchisi o jumatate de ora si incepe lectiile de dresaj asa cum ai citit pe blog, apoi la poti da drumul. foloseste hrana lor preferata, sa le dai din mana ta mancarea… in rest, toate indicatiile sunt scrise in articol

   Răspunde

 127. www.andreea
  mart. 17, 2014 @ 20:04:59

  BUna eu am un perus cam de vreo 3-4 saptamini .Nustiu ce sa fac ca papagalul meu cind sa-i dau mincare din mina vine si maninca chiar se urca pe ea,dar cind sa-l mingai pe burtica sau intind degetul ca sa se urce pe el fuge de mine.De ce puteti sa-mi spuneti

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   apr. 01, 2014 @ 19:01:44

   Andreea, perusul tau a fost crescut hranit de mana omului de aceea accepta seminte de la tine, dar ii este teama sa te lase sa il atingi. tb sa fii foarte delicata si rabdatoare cu el, sa te apropii incet si bland ca sa se obisnuiasca pana la urma

   Răspunde

 128. Diana
  mart. 18, 2014 @ 17:42:21

  Imi puteti raspunde si mie , va rog frumos ?

  Răspunde

 129. Cristina
  mart. 19, 2014 @ 14:29:40

  Am un papagal de vreo 3 saptamini.Cind dau sa-l hranesc din miina vine la mine si se urca pe miina,dar cind sa-l mingai pe burtica sau sa-l urc pe deget fuge de mine.Spuneti de ce ? Pute-ti sa-mi dati un sfat?

  Răspunde

 130. Papagali Perusi
  mart. 23, 2014 @ 10:41:54

  Am si eu o problemaa…Am doi pagali perusi..La femela ciocul parca este mai umflat insa la mascul este fin si drept,insa masculul parca mi se pare ca respira cam greu..Ce pot sa ii fac?Cu ce sa ii ajut?Ce sa le dau?

  Răspunde

 131. Mădă Mădălina
  mart. 26, 2014 @ 14:19:07

  Salut,eu voi avea la scoala săptămâna altfel și avem voie cu animalele la acoala,eu m-am gandit sa le fac o demonstratie colegilor mei si sa dau drumul putin timp unui papagal de al meu,dar nu sunt prea sigura,va rog sa imi dati un raspuns rapid, 🙂

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   mart. 26, 2014 @ 15:50:22

   Madalina, in niciun caz sa nu faci asa ceva, se va speria foarte tare si va zbura sus de tot, poate sa iasa pe un geam si nu il mai recuperezi…….. plus ca o astfel de sperietura zdravana poate declansa un infarct sau ii poate lasa amintiri atat de urate ca nu vei reusi sa mai comunici cu el

   Răspunde

 132. Diana
  mart. 26, 2014 @ 19:32:29

  Pe bune … sa nu`mi raspuuundeti la intrebari ….. frumos ! :-j

  Răspunde

  • Mădă Mădălina
   mart. 29, 2014 @ 19:45:05

   Îți voi răspunde eu:
   Și papagalul meu face la fel,cum să spun?
   Și al meu stă doar pe cușcă și mă mușcă și ciupește când îl sau o iau in mana,cel mai bine ar fi:
   Dăi cât mai mult timp drumul să zboare și așa se va obișnui bine cu tine și va putea avea încredere în tine.
   Dacă doreși să stea în palmă/mână,îl lași să flămânzească puțintel de tot și pui câteva semințe la tine în palmă și când le va vedea va veni,își va face curaj și va veni la mâncare,așa se poate obișnui și învăța ușor cu tine,doar că trebuie să ai răbdare și să nu smucești mâna când te doare și el mănâncă,nu face miscări bruște în jurul lui/ei și alintăl mult.
   Sper că te-am putut ajuta.

   Răspunde

  • Casa cu perusi
   apr. 01, 2014 @ 18:54:39

   Diana, acesta este un blog personal, nu ma plateste nimeni sa raspund, nu este in spatele lui nicio institutie si nicio afacere, raspund cand pot si cum pot……. avand in vedere ca am un serviciu si o multime de probleme cotidiene, ca orice om, ma ocup de blog atunci cand pot. In privinta problemelor de sanatate ale perusilor, nu pot face mare lucru, tb sa va adresati unui veterinar

   Răspunde

 133. Iris
  mart. 27, 2014 @ 10:10:19

  Buna! Eu am avut pana acum o pereche de perusi, Sisi si Fram, dar acum o saptamana femela a murit fiindca era destul batrana. Fram e mai mic si acum i-am luat o noua perusica, Elsa, insa la inceput s-a speriat de ea si apoi a devenit cam agresiv, asa ca i-am mutat in doua colivii alaturate, ca sa se mai obisnuiasca.
  Elsa e timida si incerc sa ma apropii treptat de ea. Insa mi-ar fi mai greu sa fac asta, daca ea si Fram ar sta in aceeasi colivie. Ar trebui intai sa o dresez pe ea si apoi sa le dau drumul impreuna?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   apr. 01, 2014 @ 18:51:21

   Iris, cel mai bine ar fi ca dimineata, o jumatate de ora, si seara tot cam asa sa vorbesti mult cu fetita si sa incerci sa te apropii de ea, sa pui in practica tehnicile de dresaj care ti se par tie cele mai potrivite, apoi in restul zilei le poti da drumul impreuna sa se acomodeze si sa se joace

   Răspunde

 134. Cristina
  mart. 30, 2014 @ 14:36:49

  buna am nevoie de un raspuns urgent.Am avut un papagal .A stat cu mine cam vreo luna apoi a zburat pe usa .Am sanse ca se va intoarce sau sa nu mai sper.terog raspunde-mi, pot sa-mi iau altul?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   apr. 01, 2014 @ 18:36:01

   Cristina, in momentul in care papagalul tau a iesit pe usa tb sa iesi si tu imediat dupa el cu colivia cu mancare in ea, sa il strigi, sa pui colivia pe ceva inalt sa o vada si sa se intoarca… daca a fugit de o luna, slabe sanse sa il mai recuperezi, iar daca iti iei altul ai mare grija de el sa nu mai iasa pe usa

   Răspunde

 135. Doru
  mart. 31, 2014 @ 13:02:22

  Buna, am si eu o problema cu papagalul meu:
  Papagalul il am de mai bine de o luna , imi ia mancarea din degete , iese afara, vine pe laptopul meu , dar am remarcat ca devine mai agresiv pe zi ce trece, de exemplu: cand e in colivie si imi pun mana langa colivie musca tare de cusca si devine agitat, daca imi aduc degetul mai aproape sare si pe gratii, cand e pe masa , iar eu ma ridic din pat si ma duc spre el, vine repede la marginea mesei si se infoaie in pene.Am incercat diverse strategii cum sa il fac sa urce pe deget cu mancare, dar el este mult mai interesat de deget decat de mancare daca vreau sa il ating .
  Puteti sa imi dati niste sfaturi ,va rog?

  Răspunde

 136. Mădă Mădălina
  mart. 31, 2014 @ 16:29:45

  Eu mai am o mică întrebare,cum sa imi fac papagalii mei(fata)sa faca pui,ca cati face deodată?
  Eu vreau 2-3,am o cusca f. mare și am loc,dar,nu prea stiu,va rog frumos sa ma ajutati.
  🙂

  Răspunde

 137. sanda
  apr. 03, 2014 @ 16:04:07

  salut, papagalul meu, Riki, nu vrea sa iasa afara din cusca, cu toate ca se intoarce innapoi la amicul sau de jucarie din cusca.Se cam teme de mine, l-am cumparat in septembrie . In ultimul timp are ceva pe cioc; un strat de ceva. Ciocul de jos e mai lung de cit cel de sus. Are creta in cusca. Ce pot sa fac in privinta asta? Va rog frumos ajutatima! Trebuie sa-l duc la veterinar sau exista ceva ce pot face singura cu ciocul lui? Cit costa o vizita la veterinar? Va rog sa raspundeti cit mai curind

  Răspunde

 138. Mădă Mădălina
  apr. 04, 2014 @ 11:50:34

  Am nevoie de un raspuns cât mai rapid,vă rog frumos.

  Răspunde

 139. Mădă Mădălina
  apr. 05, 2014 @ 16:50:18

  Acum am cuib,dar cum conving fetita sa intre in el?

  Răspunde

 140. Popa Viorica
  apr. 06, 2014 @ 10:48:56

  eu am doi perusi f.dragalasi,pe care baietelul meu de 9 ani i-a primit cadou de la bunica acum aproape doi ani.de când i-a adus acasa i-am lasat liberi prin camera.intra in cusca doar când le e foame sau sete.in restul zilei stau pe cusca sau pe cele doua carlige pe care le-am pus sa tina usita de la cusca in permanenta deschisa.in afara de semintele care le dau mai mananca doar morcov.sunt asa de speriosi!daca le pun pe cusca vreo frunza de salata,sau patrunjel,nici nu se apropie de cusca pana nu le iau de acolo.nu vin nici pe deget,cu toate ca vb.incet si calm cu ei,ii alint.singura data când peruselul a venit si s-a asezat pe mine a fost când intr-o zi le faceam curat in cusca si stateam aplecata si dadeam cu aspiratorul atunci s-a asezat pe spatele meu pret de cateva secunde,apoi a zburat.si inca ceva 1au o pofta nebuna de a roade peretele de deasupra tocului usii!deja au facut o gaura in perete!:)
  mi-as dori tare mult sa vina pe deget dar nu reusesc sa-i fac sa vina singuri!

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   apr. 10, 2014 @ 12:42:44

   Viorica, incearca sa pui in aplicare sfaturile de pe blog si intre timp pune niste benzi de scotch transparent peste zona de perete pe care o ciugulesc. Nu ii mai lasa sa roada din var si perete, se vor imbolnavi grav, iar o intoxicatie cu subbstantele toxice din var nu mai poate fi remediata

   Răspunde

 141. Ruxandra
  apr. 06, 2014 @ 16:28:18

  Buna azi mi-am luat un perus a fost ok la incepu vorbeam cu el i-am cantat dar spre seara a devenit foarte agitat… oare m-am grabit sa ma imprietenesc cu el

  Răspunde

 142. Mădă Mădălina
  apr. 08, 2014 @ 14:35:43

  Vă rog,spuneti-mi,cum imi fac perusul sa intre in cuibul pe care i la-am luat?

  Răspunde

 143. Mădă Mădă
  apr. 17, 2014 @ 07:04:22

  Multumesc de ajutor,dar am o problema de o mie de ori mai mare:
  Perusul meu(baiat)are un ochi vânăt,rau,m-am trezit si asa l-am vazut in cusca,m-am speriat si nu stiu ce sa îi fac,il duc la veterinar,îl ung cu crema,specială,va rog,mie tare groaza sa nu se mai agraveze!

  Răspunde

 144. Larisa
  apr. 21, 2014 @ 15:39:23

  Buna! Perusii mei rod draperiile si varul din toata casa…cum sa ii fac sa inceteze???Din cauza asta mama nu ma lasa sa le dau drumul prin casa…Mananca din mana mea doar mei si nu pot sa ii fac sa manance nici un fel de fruct sau leguma…Nu ma lasa sa ii mangai…O data ce am introdus mana in colivie,amandoi sar pe grati si fug de mana mea…. Va rog ajutati-ma!!

  Răspunde

  • Mădă Mădălina
   apr. 22, 2014 @ 10:15:29

   La asta șu bine cum să răspund:
   Dacă vrei să îi dezveți să roadă lucruri fă așa:
   De fie care datp când se îndreaptă către un lucru pentru a îl roade fugăreștel mereu în așa fel încât să nu se mai apropie.Și cu ai mei am făcut la fel până s-au învățat.
   Prima dată trebuie să le dovedești că pot avea încredere în tine,pe urmă când vrei să le dai ceva diferit de mei apropie-te încet și cu grijă de ei,și întinde-le de exemplu o bucățică mică de măr,și dacă fug nu îi speria,apropie-te din nou de ei și întinde-le mâna cu bucățica de măr.
   Sper că ți-am fost de ajutor!
   😀

   Răspunde

 145. Andreia
  apr. 27, 2014 @ 11:31:24

  Salut azi mi-am luat perus si se cam sperie cand ma apropii de el ce sa fac?

  Răspunde

 146. Andreia
  apr. 27, 2014 @ 18:10:34

  s-a ciupit!sunt cam agitata

  Răspunde

 147. roxana
  apr. 27, 2014 @ 18:43:07

  Perusica mea sta pe cuib dar nu da niciun raspuns.

  Va rog ajutati-ma!

  Răspunde

 148. Angy
  mai 02, 2014 @ 09:40:49

  Buna am si eu doi perusi perusa mea nu știe sa zboare si are un an omit sa i dau drumul prin casa pt ca se loveste la cap si poate muri ce pot face ???

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   mai 05, 2014 @ 14:24:18

   Angy, incearca sa o dresezi in colivie dupa sfaturile de pe blog. Citeste cu atentie articolele si aplica sfaturile zi de zi, cu mare rabdare, timp de mai multe luni… pana la urma vei reusi

   Răspunde

 149. Robert
  mai 06, 2014 @ 18:48:20

  Bună ziua , am o problemă…Am 2 papagali , Rico şi Riki , iar Riki de ceva timp(1 saptămână)doarme pe cuşcă…Ce să fac ca să doarmă în cuşcă?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   mai 09, 2014 @ 13:47:16

   doarme afara ca ii e frica sa nu il mai inchizi inauntru, tb in fiecare seara sa il ademenesti in colivie (apropos, nu mai zice cusa, e colivie), incearca sa ii faci semn cu mana sau sa il iei pe deget sa intre in colivie la somn, gaseste un fel de indemn sau de gest care sa il convinga sa intre… pt fiecare perus in parte exista ceva care te ajuta sa il dresezi

   Răspunde

 150. Denisa Racoviteanu
  mai 12, 2014 @ 08:10:24

  Draga casa cu perusi,acum 3 saptamani am cumparat 2 perusi:unul galben(fata) si unul albastru(baiatul).Fata este foarte obraznica,vrea sa rastoarne mancarea pe jos,mereu tipa si se foieste prin cusca.Spre deosebire de cel albastru,el este foarte cuminte,nu face multa galagie,de fiecare data cand aude muzica incepe sa cante si sa danseze.Imi puteti da niste sfaturi cum sa-l imblanzesc pe cel galben(fata) ? Va rog mult !

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   mai 12, 2014 @ 13:53:59

   Toate sfaturile si experienta mea sunt deja scrise pe blog, tu trebuie doar sa le citesti cu atentie si cu rabdare. De asemenea, te invit sa citesti si articolele in care am scris despre diferentele de comportament intre perusele si perusei. Fetitele sunt mai nazdravane si mai agitate, pot deveni agresive cu perusii si au nevoie de spatiu liber. Ca atare, incearca sa le oferi la inceput cateva ore pe zi de libertate, iar peste o sapt sau 2 sa ii lasi liberi mai tot timpul, sa le iei jucarii sa se joace cu ele si vei vedea ca situatia se schimba. Mult succes!

   Răspunde

 151. Daniel
  mai 16, 2014 @ 10:14:05

  Am si eu o nazdrava mica, ieri am luat-o si este primul meu papagal, mai exact perus, am citit mai tot pe aici si chiar imi vor fi de ajutor, problema e ca muncesc si muncesc 2 zile cu 2, adica nu voi fi acasa sa stau cu ea, dar poate mai trece tata si o baga in seama. Principesa mea pare a se fi acomodat putin, dar problema ce ma omoara pe mine e ca nu mananca, nu bea apa, stramba din cioc toata ziua si-si desface aripile mai mereu, o suflu incet si pare ca-i place. Cat timp sunt la munca as vrea sa o mut pe balcon, ca vin pporumbei, vrabiute pe pervazu geamului ca mereu le dau de mancare. Oare e ok sa o mut de pe acum desi nu s-a obisnuit in totalitate cu camera mea?

  Răspunde

 152. alex
  mai 19, 2014 @ 08:12:38

  Ti-am urmat pa cu pas sfaturile , si acum sunt bun prieten cu perusul meu.Iti multumesc foarte mult!

  Răspunde

 153. Gabryela ♥
  mai 24, 2014 @ 11:40:30

  Buna ziua! As vrea sa stiu daca eu si prietena mea gresim in vreun mod in cresterea perusilor… Prietena mea are 2 perusei frumosi e care ii iubeste din toata inima ei ! Au jucarii si sunt permanent liberi. Sunt pereche, femela si mascul si se iubesc intre ei si se pupacesc toata ziua! Acum o sapt. sau doua a mutat perusii sus, la etaj, unde e o camera… Inca nerenovata… Dar acolo camera e aerisita si nu e praf.. pe jos e un covor pufos si albastru si undeva pe o masuta e colivia lor care e mereu curatata si dezinfectata. Apa e si ea schimbata in fiecare seara. Mancare au din plin (seminte de mei, ambalate de la un magazin de animale care e intr’o firma cunoscuta din Pitesti. Mai mananca si frunze de mei plantate la ghiveci si rontaie chiar si ramurele de mar… Mananca tot felul de fructe si frunze, normal, indicate perusilor.) Cu jucariile au inceput sa se joace din ce in ce mai tare, mai ales cu o socotitoare colorata. Au tot ce le trebuie. Mai ales ca sunt genul de perusi cuminti care stau acolo une’i pui, dar, cand vor, incep sa cotrobaie peste tot. Sunt liberi, deci intra si ies dupa bunul plac! Sunt atasati de stapana lor si se joaca impreuna cu ea… Nu stiu daca la etaj e un loc prea potrivit… Cu toate ca au lumina… Astept raspunsul dumneavoastra! Multumesc!

  Răspunde

 154. vasilcu lorena
  mai 25, 2014 @ 12:23:38

  Nu sunt specialisa dar cred ca perusii sunt foarte fericiti .

  Răspunde

 155. Daria
  mai 31, 2014 @ 12:27:54

  Buna! Am perusi de aproape 3 saptamani, luni fac trei saptamani, am incercat cam tot ce se poate sa ma imprietenesc cu ei si stiu su putine din propiile-mi trucuri. Am mai avut unul, nu vreau sa scriu ced s-a intamplat cu el pentru ca sunt inca foarte trista… In fine.
  Cam de cand am inceput sa-i las prin casa, se intelegeau bine cu mine! Spre exemplu:
  Fetita a venit pe un scaun mai inalt din camera. Ir eu m-am asezat pe el incet. Am inceput sa ma las foooarte usor pe spate pana cand am stat rezemata si nu a zburat.
  Baiatul a stat pe mana mea si pe mana lui tata. El in primele zile nu putea zbura prea calumea si a aterizar pe peredeaua de la usa. tata a vrut sa-l ia in palma dar eu nu am strigat la el tocmai din cauza perusului. Noroc ca nu a stat sa-l ia in palma si a venit pe mana lui si acolo a stat! Nu mai stiu exact cum a venit pe mana mea, dar a venit. Ma intelegeam foarte bine cu ei!!! Incepusem cu un mare picior drept! Dar dupa cateva zile…. PAM! NICI UNUL NU STATEA LANGA CELALALT! NICI EU, NICI TATA. Acum ii speria si simpla mea prezenta langa dulapul care stau. Am incercat toate variantele dar tot se sperie! Ce pot face si cu ce am gresit de se sperie acum asa tare de mine?!

  Răspunde

 156. Cosmin
  iun. 03, 2014 @ 13:34:23

  Buna!Am si eu doi perusi de vreo 2luni si Ii am de 3zile.Nu vor sa vina pe palmamea si ma cam ciupesc cand bag mana in colivie.Ce sa fac ca sa ii dresez sa poata sa se joace,sa zboare prin casa etc.

  Răspunde

 157. rob.sm
  iun. 03, 2014 @ 14:45:02

  suntem multi in casa si astia au scuturat de colivie,l-au prins brusc ,ce tre sa facsa-i castig increderea din nou ?

  Răspunde

 158. Cosmin
  iun. 05, 2014 @ 06:13:47

  Buna!Am si eu doi perui un baiat si o fetite cu varsta de 2 luni.Am inceput sa ma apropii de ei pentru ca mereu stau langa ei si eu se joaca langa mine.Cum as face sa vina pe mana mea perusii?Cand apropii mana se dau la o parte.

  Răspunde

 159. Emanuel
  iun. 14, 2014 @ 11:01:27

  Am incercat de toate,iar acum unu dintre ei a fost luat de o pisica cand au fost lasati afara in cusca.Vorbesc despre cel galben,ori a zburat ori a fost luat de vreo pisica,iar eu am avut acest presentiment ca se va intampla asta.Acum o mai am pe coco.Usita era deschisa cand era cusca daramata la pamant,iar coco nu a indraznit sa fuga.Acum nu mai stiu nici o solutie ca sa o dresez si sa nu fuga cand o las afara atunci cand e pe mana mea.

  Răspunde

 160. Emanuel
  iul. 03, 2014 @ 13:06:26

  Acum coco se urca pe degetul meu ca o dresata!dar,nu prin toate locurile.
  S-a obisnuit doar cu mine dar nu si cu restu familiei.Am facut un filmulet si l-am pus pe youtube,se numeste perusul jucandu-se cu pisica.Asa era de dragalasa cand statea cu pisica mea de casa,si a facut si pui.

  Răspunde

 161. Emanuel
  iul. 03, 2014 @ 13:07:12

  Pisica,nu coco

  Răspunde

 162. mirela
  iul. 10, 2014 @ 14:56:54

  Bună. Am un peruș de 1 an.De atunci încerc sa-l îmblânzesc. Acum e blând, dar ciupește. Când nu are colivia nu prea ciupește, dar când este lângă ea sau în ea Îți rupe degetul.As vrea sa-l fac sa nu mai ciupească. Ce pot sa fac?

  Răspunde

  • Daria
   iul. 13, 2014 @ 19:50:41

   Hey,Mirela!Probabil ca in apropierea coliviei sau in ea perusul tau se simte intr-un fel amenintat,speriat,constientizand faptul ca daca incaerca sa i se faca rau el nu poate riposta.Deci cea mai buna metoda de al „imblanzi” este de ai dovedi pas cu pas ca poate avea incredre in tine.Provoaca-l sa vina spre tine cu o jucarie colorata sau cu mancarea lui preferata,vorbeste cu el,indeamna-l la joaca,dovedeste-i ca il iubesti si ca nu are de ce sa-i fie teama.
   Sau,din contra,mai exista un motiv:poate ca el percepe colivia ca pe un refugiu si nu suporta sa-i fie incalcat teritoriul,iar atunci poate deveni agresiv.Este un gest nativ,pentru ca asa reusesc sa se apere cat de cat.Il poti pacali se joace in timp ce ciupeste,sa-i distragi atentia si astfel va percepe prezenta ta langa el ca pe ora lui preferata.
   Deci,succes!!!

   Răspunde

 163. elena
  aug. 09, 2014 @ 18:08:23

  Am gasit un perus lam pus in colivie citeva zile la care lam pus in balcon si a iesit printre grati a stat in fata balconului 2 zile a venit pe colivie si a mincat am fost tare bucuroasa dar a 3 zi a disparut credeti ca mai am o sansa sal gasesc? Ce as putea sa fac?

  Răspunde

 164. Selena
  aug. 21, 2014 @ 10:48:08

  Buna ziua!
  Perusul meu cand il pun in cusca el ta si se uita! Pentru ca este inca seriat? Ieri l-am luat! Acum sta in cusca sta si se uita! Ce sa fac sa nu mai fie asa speriat?

  Răspunde

 165. Andrei
  sept. 04, 2014 @ 07:04:58

  Buna ziua! Cum imi pot convinge perusul sa stea pe birou.
  P.S.: prima data cand a stat pe birou s-a speriat de un carnetel si a zburat. De atunci nu mai vrea sa stea acolo.

  Răspunde

 166. Alexandru
  sept. 14, 2014 @ 11:32:13

  Buna ziua. Am doua intrebari.
  1. Azi mi-am cumparat un perus baiat sa îi tina de companie celuilalt perusel. Va mai trebui sa îl invat unde sunt cutiile de mancare si cutia de apa sau îl va învata peruselul.
  2. Nasucul lui (celui nou adoptat) este pe jumatate alb iar pe jumatate movaliu ce inseamna ca este fetita sau baiat ?

  Răspunde

 167. Alexandru
  sept. 14, 2014 @ 11:33:15

  Buna ziua. Am doua intrebari.
  1. Azi mi-am cumparat un perus baiat sa îi tina de companie celuilalt perusel. Va mai trebui sa îl invat unde sunt cutiile de mancare si cutia de apa sau îl va învata peruselul.
  2. Nasucul lui (celui adoptat) este pe jumatate alb iar pe jumatate movaliu ce inseamna ca este fetita sau baiat ?

  Răspunde

 168. Dan
  sept. 19, 2014 @ 18:19:04

  Buna seara va rog sami raspundeti la niste chestii
  miam luat de la cn 2 pierusi si astia au facut la fostu stapan 3 oua si mi iau dat mie cu tot cu oua am pus ouale in cuiibar la mn si ea acum nu are pene pe burta si este unflata la coada ce trebuie sa fac va rog foarte frumos sami spuneti ce trebuie sa fac si daca chiar asa trebuie sa fie fara pene be burta cand cloceste dar ea nu sta in cuibar

  Răspunde

 169. Dan
  sept. 20, 2014 @ 20:10:51

  Aaa si inca o intrebare perusica mea a scos si al 4 ou si inca nu le cloceste. Cand va incepe sa la colceasca???

  Răspunde

 170. Alexandru
  nov. 08, 2014 @ 14:26:04

  Buna ziua. Am o nelamurire. Pe 14 Septembrie mi-am luat de la un crescator un perus. Care mi se pare ca e fetita chiar daca el a spus ca e baiat. Si de atunci perusul meu Flapi macar o data pe il/o hraneste si astazi mereu cand zboara nu poate zbura mai mult de 2 metri deaoarece cade pe jos sau in pat si cand aterizeaza isi da aripa dreaptă intr-o parte si pare mai grasut(ă). Asta inseamna ca e posibil sa fie fata si sa faca un pui sau doar ca este ea mai mica si nu face față ?

  Răspunde

 171. doly
  ian. 18, 2015 @ 22:10:46

  Buna ziua am un perus pe nume Coco il am de aproape 5 luni la m luat de la un vanzator era in cusca k mai multi perusi si la m ales pe el dupa 3-4 zile dupa ce lam luat ia m pus un bat il fata picioarele lui si se urca am facut acest ex. Timp de 1 saptamana dar dupa 2’3 luni kand a vn noi membri in famalie a devenit ca prima oara de cand la m luat aduca fuge cand ma vede si ii este foarte frica a incercat sa mamuste si ka m lasat nu ma durut dar totusi mi e frica de el ca si lui de mn deci vreau sa stiu cum pot sa ma ajutati sa nu mai fie agresiv k mn este foarte inteligent si eu sunt opersoana k multa rabdare si iubire pt toatee animalele nu am alt animal in afara de el si il iubesc foarte muuulllt vrea sa ma ajutati va rog

  Răspunde

 172. Monika
  ian. 22, 2015 @ 09:43:15

  Buna ziua, am 2 perusi de 4 luni (mi-a facut cadou cineva care-i avea de 4-5 luni) si nu reusesc sa-i imblanzesc. Respectiva persoana care i-a avut le-a dat drumul de cateva ori si i-a prins cu mana ca sa-i bage in colivie. Cand au venit la mine le-am dat drumul in prima saptamana si ca sa nu se loveasca peste noapte, am facut aceeasi greseala de-ai prinde, sa-i aduc la somn. Si n-a fost prima greseala, am mai repetat-o o data. La 2 luni de cand ii am, le-am amenajat in coltul camerei un spatiu de joaca de care sunt foarte incantati si i-am lasat liberi. Dimineata le ofeream patrunjel sau o feliuta de mar din mana si manca numai fetita (Rita), fara sa ma atinga; dupa amiaza sau mai pe seara veneau la mancare si le inchideam usita de la colivie si asa erau linistiti peste noapte. S-a intamplat de multe ori sa ramana peste noapte sus pe bat (la spatiul de joaca, unde le-am atasat o scarita si alte cateva bete pentru distractie). De ceva timp ma urmaresc sa plec din camera ca sa vina la colivie sa manance. Daca sunt in preajma sau se intampla sa intru in acel timp, baiatul (Coco), iese repede in usa coliviei sa nu vin sa inchid usita, sau, daca fac un pas catre ei, deja este pe colivie (stie ca nu pot s-o inchid pe Rita fara el sau invers). Dupa ce mananca Rita, fac schimb: intra Coco la mancare si Rita sta de paza pe colivie, apoi zbarrr sus la joaca; si asa raman peste noapte sus pe bat. Am zis ca nu-i mai inchid, dar au devenit foarte salbatici, nu ma mai pot apropia sa vorbesc cu ei ca si zboara. Le place foarte mult sa se ascunda dupa perdea sau draperie si sa-si faca se lucru cu atele care atarna, chiar daca au si in colivie si la spatiul de joaca numeroase ate impletite, margelute si alte jucarii. Ei tot in perdea sau draperie isi fac de lucru (nu este deranjant, dar s-a intamplat de multe ori sa cada pe pervaz dupa perdele si sa-i caut, dar stiu ca vin sa-i salvez, ca zburau de fiecare data spre mine unde ii chemam si le faceam loc sa iasa din incurcatura). O data am gasit-o pe Rita pe pervaz, i-am dat perdeaua la o parte si o tineam sa iasa de dupa. Avea loc sa zboare pa langa nine, dar ea a tinut sa faca un popas pe bratul meu si apoi sa zboare le Coco, am crezut ca lesin de bucurie. Tin sa precizez ca nu s-au ranit niciodata in escapadele lor. Sunt foarte cuminti si cand „facem nanii” (le acopar colivia cu un sal), nu se aude nici-un zgomot de la ei, atat de tacuti sunt. Cand dorm pe bat, in coltul de joaca, mai zic cate ceva, mai ales Coco: povesteste cat e ziua de lunga sau seara pana adoarme, sau pana facem liniste. Aseara au venit la mancare si nu s-au mai sinchisit de mine, ca eram langa ei, mancau dintr-un baton cu mei si miere (marea lor placere, nu pleaca de langa el pana nu-l mananca jumatate) si am profitat de ocazie sa-i inchid cu riscul de a ma certa astazi toata ziua. Au dormit linistiti si de dimineata i-am descoperit le-am pus apa si mancare si le-am oferit patrunjel din mana, minune: a venit si Coco sa manance (e prima data, el este cel mai speriat). Au mancat amandoi din mana mea, dar fara sa ma atinga. Rita este mult mai indrazneata si cred ca venea de mult pe mana mea daca n-o speria Coco, el este cel care da tonul: „Acum fugim!” si gata, amandoi sincronizati isi iau zborul. In momentul de fata cucaie amandoi si, ciudat, nu m-au certat ca nu le-am mai dat drumul. Nu stiu ce sa fac: sa ii las liberi si sa incerc asa sa-i imblanzesc (si-or da ei seama ca nu le vreau raul si vor veni singuri la mine) sau sa-i mai tin cateva zile inchisi si sa-i imblanzesc in colivie? (mi se rupe sufletul cand ii vad suparati si ca ma cearta ca nu le-am deschis inca usita de la colivie).
  Aceasta-i povestea „ingerasilor” mei. Asta sunt: INGERASI.

  Răspunde

 173. Diana
  ian. 23, 2015 @ 19:14:37

  buna as vrea sa stiu cum pot sa dresez perusul sa vorbeasca daca sunt mai multi si ceilalti nu sunt chiar asa de imblanziti?

  Răspunde

 174. andreea
  ian. 23, 2015 @ 19:53:22

  buna sunt andreea am doi perusi si cun se pupa fac galagie si de ce nu bea apa in fiecare zi

  Răspunde

 175. Diana
  ian. 27, 2015 @ 11:55:09

  buna sunt Diana si perusii cand fac galacie de fapt isi vorbesc si ei de fapt beau apa in fiecare doar ca tu nu ii vezi

  Răspunde

 176. Diana
  ian. 27, 2015 @ 13:34:46

  daca mai ai intrebari poti sa ma intrebi si pe mine daca vrei!!!!!!

  Răspunde

 177. Diana
  feb. 14, 2015 @ 13:42:49

  buna daca ar avea probleme s-ar vedea pe el dupa comportamentul lui iar daca este fata este maro in timp la nas adica deasupra ciocului iar daca este mascul este albastru deasupra nasului in timp cand inbatraneste.anii nu se pot sti sigur doar daca ai fost atenta la ciclul lui de viata.

  Răspunde

 178. razvan
  ian. 05, 2016 @ 07:19:06

  Dc cinteza mea a facut un ou moale si el le mananca multumesc ?!

  Răspunde

 179. razvan
  ian. 05, 2016 @ 07:19:39

  Dc cinteza mea a facut un ou moale si el le mananca multumesc ?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: