Baia peruşilor

Unii s-ar bălăci în fiecare zi, alţii fac baie mai rar, dar când ajung în cădiţa cu apă sunt în extaz!!! Peruşilor le place foarte mult să facă baie, mai ales în zilele călduroase de vară. Încurajează-ţi şi tu peruşii să se bălăcească în voie, pune-le în apropierea coliviei câte o cădiţă din plastic sau câte un castronel cu apă călduţă.

Baia: – îi răcoreşte, îi ajută să scape de penele moarte, de praful prins în puf şi… mai mult decât orice, îi amuză şi îi înveseleşte. Şi tu te vei distra, pentru că sunt foarte simpatici cu penele ude. După baie, peruşii stau la soare să se usuce şi îşi fac somnul de după amiază.

Primul pas: încercăm apa!

Ne mai gândim!

 

Am udat doar coada

Pot să bag şi burtica în apă

 

Sunt fleaşcă!!!

Mmm! ce răsfăţ!!!

 

S-a făcut mai răcoare

Repetăm?

 

Să-mi spăl bine şi penele de pe cap

230 comentarii (+add yours?)

  1. anny
    sept. 21, 2011 @ 19:18:18

    ce tare=))=)) am incercat si yo de vreo 3 ori asa dar nu intra…..si asa l-am dus la baita mea….am inchis capacul de la wc:D (scz de exprimare) si l-am pus in ghiuveta:X, am potrivit apa am dat sa curga fff.fff usor sa am lasat-o akolo pe kiki mea…..am mai stropit-o si yo s-a mai udat si ea si gata baia;))

    Răspunde

    • larisa lucretia
      nov. 29, 2013 @ 08:01:14

      eu la bebita al meu ii fac baie o data pe luna .eu il bag in ghiuveta potrivesc apa ,il dau cu gel de dus ,il clatesc si il învelesc intr-un prosop

      Răspunde

      • Casa cu perusi
        nov. 29, 2013 @ 15:33:17

        Doamne, Larisa, cum sa speli perusul cu gel de dus!!!! DETERGENTUL, SAMPONUL, GELUL DE DUS SUNT COMPLET INTERZISE! Banuiesc ca esti mica de varsta si nu iti dai seama cat rau ii faci si mai banuiesc ca il si speli fortat. Perusul nu este o jucarie, este o fiinta vie de care trebuie sa ai grija ca si de tine insati, dar nu trebuie spalat cu gel de dus sau sapun. Gelul de dus il otraveste, ii poate provoca grave probleme de sanatate. Te rog mult de tot sa renunti la acest obicei si sa ai grija de perusul tau, sa il ocrotesti!!!

  2. cristi
    oct. 21, 2011 @ 18:32:39

    la mine nu vor sa faca baie de ce??

    Răspunde

  3. sabina
    ian. 25, 2012 @ 10:58:10

    Ce sa fac cu miki ca sa faca si el asa?de 2 zile are un miros mai neplacut desi in fiecare zi ii fac curatenie in colivie,ii spal tavita,gratiile de jos le sterg!!dar mirosu cred ca de el vine…!am observat ca atunci cand aude apa urla si face urat si m-am gandit sa il duc in baie si sa deschid usa de la colivie si sa dau drumu la apa de la robinet…a inceput sa faca urat…dar el cum nu a iesit pana acuma din colivie banuiesc ca ii era frica!!nu ar fi alt motiv pentru care ar avea mirosu acela nu?tati zicea ca poate e in calduri….nu cred…la 3 luni….

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      ian. 25, 2012 @ 12:12:01

      Buna Sabina, perusii sanatosi si curati nu miros deloc urat, nici macar in perioada de imperechere… poate ca miroase ca un pui de gaina, miros pe care unii oameni il considera urat… pe mine, spre exemplu, nu ma deranjeaza. Nu imi dau seama cat de urat poate sa miroasa, daca nu imi dai un termen de comparatie. Dar, daca este un miros cu adevarat neplacut, poate fi vorba de o afectiune digestiva si trebuie sa ceri sfatul unui veterinar. Fiind foarte mic, este posibil sa aiba un miros persistent daca este in perioada de schimbare a penajului. Ar trebui sa il incurajezi sa iasa din colivie, sa zboare, sa faca miscare, sa se joace… poti pregati o cadita mica cu apa calda si sa ii inmoi piciorusele in apa, poate asa va descoperi ca este funny sa faci baie… sau, daca are o jucarie preferata, pune jucaria in cadita cu apa calda si poate va veni la ea, sa o recupereze…

      Răspunde

  4. Andreea
    feb. 03, 2012 @ 11:40:10

    Perusul meu Bily face baie numai cand vrea el dar… cand face baie bea jumate din apa apoi se balaceste, tipa cand se baga in apa si e asa de amuzant … dar am o intrebare: daca il pun sub dus va face baie …. ? eu ma tem sal duc in baie 😀

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      feb. 03, 2012 @ 11:57:55

      Buna Andreea, nu ai de ce sa te temi sa il duci la baie pe peruselul tau, daca are incredere in tine si sta pe mana ta sa il plimbi prin casa. Du-l mai intai la chiuveta, da drumul la apa calda putin, sa curga cat un fir, lin si fara zgomot, sa nu se sperie, si incurajeaza-l vorbind cu el sa se apropie de apa. cu timpul, treptat, ii potida drumul si la dus, tot incet, pana se obisnuieste… succes!

      Răspunde

  5. Andreea
    feb. 03, 2012 @ 11:41:12

    eu cred ca-i va placea :D:D:D

    Răspunde

  6. antonia
    feb. 17, 2012 @ 15:44:06

    perusul meu,ricci, nu vrea sa se duca la baie. iam cumparat o cadita care se prinde de usita coliviei deschisa dar nu vrea.cee sa fac?

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      feb. 17, 2012 @ 15:58:23

      Buna Antonia, daca perusul tau nu simte nevoia sa faca o baie acum, nu este nicio tragedie. Nu toti perusii fac baie, desi se spune ca este scris in instinctul lor sa iubeasca apa. Din pacate, pasarile inmultite in captivitate isi mai pierd din instinctele specifice. Poate ca, la vara, daca il tii intr-un spatiu insorit, in balcon, spre exemplu, incurajat de soare si de caldura va face baie. Tu lasa-i la indemana cadita cu apa, schimba apa in fiecare zi si, cand va dori el, va face baie. Important este sa fie perusul sanatos, sa te imprietenesti cu el si sa fie fericit la tine, baia este mai putin importanta….

      Răspunde

  7. antonia
    feb. 18, 2012 @ 07:11:33

    multumesc pt raspuns. pe ricci il am de 13zile. dar, am o problema: cum sa fac sa trimit poze cu el?

    Răspunde

  8. Diana
    feb. 28, 2012 @ 08:19:19

    Perursii stiu sa inoate?Adica in apa adcanca? Apa sa ii vina pana la aripioare sau mai sus?

    Răspunde

  9. Flory
    feb. 28, 2012 @ 08:43:31

    si eu am vrut sa te intreb acelasi lucru dar mi-a luat-o inainte diana :*

    Răspunde

  10. alin98
    mart. 04, 2012 @ 07:36:17

    As vrea si eu sa imi raspundeti la aceasta intrebare : Dc papagali (Eu am perusi) tipa cand aude apa???

    Răspunde

  11. mihaelaflorinela
    mart. 25, 2012 @ 18:05:33

    perusul meu nu face baie deloc!!!..nu stiu ce sa ai fac :((…il mai stropesc din cand in cand cu apa dar se sperie foate tare!..cum crezi ca las putea atrage in castronelul cu apa? :>:>:><3<3

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      mart. 26, 2012 @ 07:43:52

      Am mai scris pe blog ca nu toti perusii sunt amatori de baie, fara ca acest lucru sa fie in detrimentul lor. Perusii mei fac baie vara, cand este foarte cald afara, in rest nu prea, iarna deloc. Deci, nu trebuie sa il obligi, pentru ca el oricum se curata cu ciocul si nu miroase ca un catel sau ca o pisica sa aiba nevoie de baie.

      Răspunde

  12. cristian
    apr. 10, 2012 @ 09:39:10

    si la mine intr-o zi cand am venit de la scoala i-am prins in flagrant pe perusii mei erau jos la adapatoare si faceau concurs care ia cu ciocul mai multa apa si se stropeau intre ei erau uzi ….. sau acum cateva zile mama a luat niste salata verde am spalat-o si am pus-o uda intre gratii si masculul a facut baie in ea sa udat leorca

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      apr. 10, 2012 @ 09:50:40

      Buna Cristian, sa stii ca le place mult sa se spele in frunzele de salata pline cu apa, Cipita mea este inebunita sa faca baie in frunze. Poti inlocui salata si cu frunze proaspete de spanac sau de papadie. Cat despre oua… abia a inceput primavara, ai rabdare, fetita mea a facut oua anul trecut la sfarsitul lui aprilie. Daca perusica ta nu face oua anul acesta, inseamna ca nu este pregatit organismul ei. Varsta potrivita este de 2 sau 3 ani.

      Răspunde

  13. Alexandra
    apr. 27, 2012 @ 15:39:29

    Buna, am o intrebare, dupa ce isi fac baie perusii , mai trebuie sa ii sterg cu un prosop sau se usuca singuri? Pot raci? Multumesc!:*

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      apr. 30, 2012 @ 07:25:13

      Buna Alexandra, nu este nevoie sa ii stergi cu prosopul dupa ce fac baie, ei se usuca singuri si iau din glanda de la codita grasime pe care o intind pe pene. Daca est cald in camera, daca nu este curent, cand fac ei baie, nu racesc.

      Răspunde

  14. Alexandra
    apr. 27, 2012 @ 17:07:32

    Astept un raspuns cat mai rapid… Ca iam dat perusului meu o cadița sa se balaceasca si supa 30 de min stranuta…

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      apr. 30, 2012 @ 07:33:48

      Alexandra, probabil perusul stranuta si ca i-a intrat apa pe nas si o elimina… Oricum, ai grija sa fie cald in camera cand face baie, adica sa nu deschizi vreun geam sa se faca curent.

      Răspunde

      • Alexandra
        mai 04, 2012 @ 06:34:59

        Multumesc… :* Eu ii lasam la geam
        si acum mi-am dat seama ca era curent si de acum in colo ii las in balcon, unde nu stau in curent.:*

  15. Alexandra
    mai 04, 2012 @ 06:36:43

    Perusii trebuie dusi la vterinar odata pe luna sau de mai multe ori?:*

    Răspunde

  16. mihaelaflorinela
    mai 04, 2012 @ 15:14:23

    in sfarsit :D:D:D..coco(cocuta..este fetita dar tot coco o strig ptc m-am obiscnuit cu numele acesta)a facut baita..astazi i-am pus o cadita cu apa si a inceput sa faca baie!!! in sfarsit s-a curatat :*:*

    Răspunde

  17. alexandra
    mai 06, 2012 @ 17:22:28

    Buna
    papagalul meu blu,a iesit de cand a murit sotia lui si intro seara tatal meu a incercat sa il bage in casa pt ca era intuneric si nu se descurca prea bine… el sa zbatut si ii sau rupt penele ce formau coada… extista vreun risc sa pateasca ceva??

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      mai 07, 2012 @ 07:35:38

      Alexandra, tb sa verifici zona de la codita, de unde s-au rupt penele, sa nu fie rana, sange… pentru ca trebuie tratata, eventual cu o crema antiinflamatoare. Daca nu a fost ranit cand i s-au smuls penele, ii vor creste altele in curand. Aveti grija sa nu il mai brutalizati, ceea ce a a facut tatal tau l-a traumatizat si acum priveste oamenii ca pe niste dusmani, care ii vor raul. Trebuie sa fiti rabdatori si calmi, sa il lasati sa intre singur in colivie. Din cate spui tu, imi dau seama ca il tineti inchis ceea ce nu este deloc bine. Are nevoie de libertate si de afectiune.

      Răspunde

  18. Bianca
    mai 06, 2012 @ 17:27:44

    Buna, le am dat drumul in baie, am dat drumul la apa cazii si a chiuvetei sa curga firicel, au zburat speriati…. intr un final am dat cu apa calduta pe ei si erau ca noi:-)) sper sa ii obisnuiesc astfel.
    Am observat ca nu pot zbura cu penele ude, asa ca am profitat si m am jucat cu ei/ Mai ales cu Bisuca, e cea care sta pe deget, dar nu intotdeauna. e cea mai blanda si e fetita, asa ca nu e adevarata treaba cum ca fetele sunt mai rele decat baietii.

    Răspunde

  19. Bianca
    mai 12, 2012 @ 19:17:43

    Sper sa ajunga sa se spele si ai mei la fel ca al tau! le am pus apa langa colivie!

    Răspunde

  20. Catalin
    mai 17, 2012 @ 09:00:18

    Si eu am avut aceeasi problema cu perusii mei, nu faceau baie. Le-am lasat in permanenta langa colivie o scrumiera cu apa si in cateva saptamani au facut prima lor baie.

    Răspunde

  21. Ligi
    mai 25, 2012 @ 11:00:59

    Buna 🙂 .Eu imi voi cumpara un pui de perus.Ii voi putea face baie?

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      mai 25, 2012 @ 18:49:16

      Ligia, ma bucur ca vrei sa adopti un perus si sper sa mai citesti pe blogul meu tot felul de informatii despre cum sa il cresti corect. Nu il obliga sa faca baie, perusii racesc usor=. Pune-i in apropiere o cadita mica cu apa proaspata in fiecare dimineata si cand va simti nevoia se va balaci singur.

      Răspunde

      • Suditu
        mart. 04, 2014 @ 11:53:01

        buna ,sunt Sorana….eu nu pot sa imi dresez perusii ……doar fetita kiki sta pe deget de mica ….dar Riki este foarte rau cu mine
        eu vreau sa incerc sa le fac baie dar am o intrebare:Pot ca sa pun o baliuta mica in cusca sau trebuie neaparat sa ii duc in baie?

  22. Ligia
    mai 26, 2012 @ 07:53:00

    Multumesc pentru sfaturi.Am mai avut un perus dar mi-a murit acum cateva zile :(( .

    Răspunde

  23. Ligia
    mai 26, 2012 @ 08:52:04

    Crezi ca daca il voi lua de micut se va atasa de mine?

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      mai 26, 2012 @ 12:53:30

      Este recomandabil sa adopti un perus mic, de vreo 3, 4 luni, tocmai pentru ca se va adapta mai usor la tine acasa si pentru ca vei reusi sa il inveti tot felul de lucruri. Daca ai grija de el, daca petreci mult timp cu el si il alinti, sigur se va atasa de tine.

      Răspunde

  24. Ligia
    mai 26, 2012 @ 16:13:17

    Multumesc pentru raspuns.Mi-am cumparat mai demult un papagal dar era deja mare si daca ma apropiam de el facea un circ pffffffffff.M-am speriat ca daca imi voi lua un pui va face la fel.Il voi ingriji dar sper sa ma lase sa ma apropiu de el si sa il ating :).Daca o sa ii vorbesc si o sa ma apropiu dreptat de el\ea se va atasa de mine?

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      mai 28, 2012 @ 07:37:58

      Ligia, orice animal, oricat ar fi de stresat si de temator, va raspunde la blandete si la iubire. Daca te porti bland cu el si daca te apropii treptat si ii arati ca tii la el, daca incepi sa ii dai seminte din mana ta… vei reusi sa il cucuresti :)…

      Răspunde

  25. Victor
    iun. 07, 2012 @ 10:18:58

    Buna din nou. Revin cu noutati 😀 Este adevarat ca il las doar cand sunt si eu acasa, pentru ca eu stau intr-o garsoniera si chiar nu am cum sa inlatur toate obstacolele. Mai am si o planta care nu stiu cat de periculoasa sau nu este, dar nu vreau sa risc. Un alt motiv am si doi hamsteri, si perusul meu (Cho) tot vrea sa le dea pupic si le da cu ciocul prea tare si ma tem sa nu ii raneasca.
    Dar, cand sunt acasa ii las tot timpul acum, inainte nu ii lasam doar cu portia, dar acum il las. Intra singur in cusca sa manance, si chiar si ramane putin acolo, sa se relaxeze presupun. I-am adus o crenguta de corcodus, avem aici la bloc, am spalat-o la dus cu apa fierbinte timp de vreo 5 minute. I-am pus-o pe cusca si acum are ocupatie, roade crengile. Ma intreb daca mananca coaja… poate pati ceva ?
    Apropo, pot sa fac ceva sa nu il las pe el sa fie seful ? Adica sa nu ma atace cand are el chef…
    Si mai am un link, daca se poate, cu el.

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      iun. 07, 2012 @ 12:42:53

      Foarte frumos i-ai amenajat crenguta si colivia, Victor, se vede ca este fericit ca poate sa roada un copac adevarat. Nu ai de ce sa iti faci griji legate de coaja de pe ramuri, pomii fructiferi nu contin substante toxice pentru pasari sau animale. Cat despre ciupit, cel mai bine ar fi sa incerci sa te impui in fata lui. Cand vrea sa te ciupeasca, sa te faci ca il ciupesti si tu pe el, cu doua degete, degetul mare si degetul aratator pe post de cioc. Il prinzi cu degetele de cioc si te faci ca il ciupesti, bineinteles fara sa il strangi tare sau sa il ranesti. Iti trebuie rabdare, sa rezisti ciupiturilor lui si sa fii calm.

      Răspunde

    • maia
      sept. 12, 2012 @ 23:04:07

      imi place cum are perusul/dar am aflat ca in loc de bete de plastic este bun sa fie de lemn/si sa fie diferite grosimi mai subtire si altul un pic mai gros pentru picioarele lor si pe un bat sa ii pui hirtie de care sendui/ aia se baga pe bat si se curata ciocul si unghiile sa nu fie aspra doar ca nisipul moale/si eu am avut de plastic si scara de plastic /dar am cumparat de lemne si carausul si acum o sa ma uit sa le pun si eu creanga/am o cusca foarte mare in camera de zi si o sa pun creanga in cusca.imi este frica sa le mai dau drumul in camera de zi pentru-ca bucuta asa o cheama pe perusa mea si esta alba/si-a prins o unghie in perdeaua de la geam si abia am scos/am 4 perusi/una alba[buca]unu verde ca al tau[buci]una albastra cu alb[puiuta]unu galben[puiut]

      Răspunde

      • Casa cu perusi
        sept. 13, 2012 @ 09:17:17

        Maia, ma bucur ca ne+ai impartasit din experienta ta si din sfaturile pe care le-ai mai auzit… sunt binevenite pe blog. Incearca, totusi, sa le dai perusilor drumul prin casa, nu ii tine inchisi nonstop. Strange perdeaua de la geam cand le dai drumul sau alege o alta camera, in care poti camufla perdeaua cu o draperie groasa in care perusii sa nu isi mai prinda gherutele… sigur gasesti tu o solutie, important este sa le oferi libertatea de a zbura, sa fie mai fericiti si sa ii mentii sanatosi.

  26. Bianca
    iun. 07, 2012 @ 11:44:02

    Le am pus peruseilor cadita cu apa sa se spele. Pentru ca nu au vrut, i am pus putin cu burtica in apa si a fost ok:-))

    Răspunde

  27. Bianca
    iun. 11, 2012 @ 13:22:48

    Pentru ca de ceva timp le tot pun apa in cadita lor speciala, verde,cu jucarie portoclaie, astazi i am surprins pe ai mei dragalasi ca se certau care sa se racoareasca. Se jucau si se balaceau. Deci a meritat sa am rabdare! Nu mai pot de fericita!
    Mai au un recipient rosu cu apa, insa prefera cadita ca e mai spatioasa.
    Le am mai pus totusi si o scrumiera ca sa nu se mai certe ca ai mei cand vrea unul sa faca ceva, vor toti in acelasi timp. Daca mananca unul, papa toti, daca se spala unui, vor si ceilalti. Asa ca sper sa nu se mai certe.
    yipiiiiiiiiiiiiiii imi e tare drag! le place apita!
    multumesc pentru sfaturi!

    Răspunde

  28. Bianca
    iun. 16, 2012 @ 14:30:46

    am cadita ca a ta!

    Răspunde

  29. Adina
    iun. 25, 2012 @ 15:00:56

    Hei, buna :), perusul meu nu vrea sa faca baie , si totusi e cald 😦 gafaie si sta cu aripile deschise si in fiecare zi ii pun cadita cu apa in colivie si tot nu incearca sa vada cum e (am cadita ca a ta)

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      iun. 25, 2012 @ 15:16:12

      Perusul tau este posibil sa nu stie la ce foloseste cadita si ca poate face baie in ea. Baga o jucarie mica in apa si stropeste-l cu ea, joaca-te cu degetele acolo ca si cum s-ar balaci… poate il tenteaza stropii de apa.

      Răspunde

  30. Daniel
    iun. 29, 2012 @ 14:00:32

    Adina Victor cum a montat crenguta de colivie eu am pus si eu o crenguta de prun si nu a acceptato nici Coco nici Cocuta adia le era frica de ea si de aceea o sa le mai pun una dar sa stiu cu ce o lipit sau agatat crenguta de colivie ?

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      iun. 30, 2012 @ 19:08:14

      Buna Daniel, este normal ca la inceput perusii sa se fereasca de crengute. Eu le-am montat pe colivie infasurand crengutele cu sarma in jurul unor zabrele din colivie. Cred ca e cea mai simpla solutie, o sarma subtire, imbracata in plastic ca un cablu… ai grija sa indoiesti capetele sarmei sa nu se intepe perusii in ele. Daca pui niste jucarii mici si colorate in crenguta, este posibil sa ii atragi sa sara in ea si sa se joace.

      Răspunde

  31. Daniel
    iun. 30, 2012 @ 11:43:57

    Adina ai putea face si un articol despre imperechera perusilor cred ca ne va ajuta mult nu numai pe mine chiar si pe restu acest articol !

    Răspunde

  32. Daniel
    iun. 30, 2012 @ 11:44:57

    cat ar costa o asemenea cadita ?

    Răspunde

  33. denisa
    iul. 20, 2012 @ 15:13:39

    cum conving perusii sa faca baie???
    le-am mai facut o data , dar cu forta…
    nu eram acasa , tata le-a facut, insa mi-a spus ca perusica scotea niste sunete…si il tot ciupea
    nu as vrea sa le mai facem baie cu forta si…
    HABAR NU AM CE SA FAC !!!!!

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      iul. 23, 2012 @ 10:03:52

      Am scris de multe ori pe blog ca perusii fac baie numai daca le place si daca au nevoie. Nu sunt pisici sau caini sa aiba blana incalcita si murdara vara… deci baia nu este obligatorie ca la mamifere. Pasarile fac baie daca vor ele, asa ca nu trebuie sa le obligati. Lasa-le la indemana o cadita cu apa si atat! Ei vor alege singuri sa faca baie cand vor, daca vor…

      Răspunde

  34. ildiko14
    aug. 03, 2012 @ 12:10:12

    perusul meu riki refuza sa faca baie!
    l-am incurajat sa se balaceasca putin dar el refuza in continuare!
    ce pot face pentru al convinge sa faca baie?

    Răspunde

  35. suciu Daria
    sept. 12, 2012 @ 06:22:59

    buna!
    Ma numesc Daria am un perus dar cand vreau sa il scot din colivie sa ii fac baie ma ciupeste si urla
    ce pot sa fac?

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      sept. 12, 2012 @ 08:18:59

      Daria, de ce tii mortis sa ii faci baie perusului? Perusii fac baie destul de rar, cand este foarte, foarte cald, si numai daca vor… nu este obligatoriu si nu este normal sa il obligi. In al doilea rand, perusilor nu le place sa fie luati in mana, sa le tii stranse aripioarele, e firesc sa tipe si sa incerce sa scape ciupindu-te. Nu te mai purta asa cu el, lasa+l in pace, sa traiasca asa cum stie el si lasa+l liber in fiecare zi, sa stie ca il consideri un prieten si un membru al casei cu drepturi egale cu ceilalti. Am impresia ca tu te porti cu el ca si cu o jucarie, cu care poti face ce vrei… nu te supara ca iti spun acest lucru, dar trebuie sa te gandesti ca este o pasare cu un suflet sensibil, care are nevoie de dragoste si de liniste, nu de baita obligatorie, ca o papusa…

      Răspunde

  36. Theootza Zara
    sept. 29, 2012 @ 13:06:59

    Buna! am si eu cateva intrebari :D…cum sa fac sa sa ma apropii de el mai mult si sa il fac sa aiba incredere in mine…..sa ii dau drumul sa zboare? imi e frica daca nu il mai pot prinde si sa il bag inapoi in colivie…?!? si am observat astazi ca face asa un zgomot din cand in cand ca si knd ar stranuta….ce sa fac?

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      oct. 01, 2012 @ 08:10:50

      Theootza, gasesti cateva sfaturi despre dresajul perusilor intr-un post mai vechi de pe blogul meu. Daca te duci pe paginile din urma, il vei gasi. Sa stii ca perusii sunt galagiosi, cea mai mare parte din ei, canta mult si vorbesc mult, trebuie sa te obisnuiesti cu acest lucru si sa nu te enervezi. De altfel, orice animal ai avea in casa, la un moment dat tot face scandal si devine mai agasant, dar daca il iubesti mult, il accepti asa cum e.

      Răspunde

    • Sami
      ian. 11, 2013 @ 13:19:22

      Eu pe ai mei ii las afara aproape in fiecare seara(dar numa seara ca altfel nu ii mai pot baga in colivie).eu am lumina cu potentiometru si cand las lumina slaba intra singuri in colivie si se pregatesc de culcare.poti incerca si cu o lampa cu lumina slaba.eu asa i-am invatat sa intre singuri in colivie. la mine se pun pe cap sau pe umar dar nu ma lasa sa ii prind in mana.

      Răspunde

  37. Theootza Zara
    sept. 29, 2012 @ 13:10:58

    tin sa precizez ca il am de duminica..pana acum am bagat mana in colivie l-am mangaiat…era cuminte. Dar azi nu stiu ce are…. :-?? am atipit un pic pe la 12 si facea un pic de zgomot in sensul ca se fatzaia de colo colo si ma indispus putin prin urmare am batut si eu cu unghiile in gratiile de la colivie ca sa se linisteasca 😦

    Răspunde

  38. Ella
    oct. 13, 2012 @ 12:44:47

    Doamne , cat de draguttt ! A mea nu vrea sa faca baie , o sa mai incerc 🙂 .

    Răspunde

  39. Theootza Zara
    oct. 22, 2012 @ 05:26:09

    Multumesc pt raspuns :*

    Răspunde

  40. Raluca
    nov. 11, 2012 @ 20:00:10

    perusului meu ii este frica de mini nu vrea sa ma bage in seama se sperie de mine doar cu muzica ne intelegem cand ascult muzica el cant si danseaza in resti nimic imi poate da cineva un sfat va rog vreau sa ma bage in seamna

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      nov. 12, 2012 @ 15:41:02

      Buna Raluca, citeste cu atentie pe blogul meu articolele despre comportamentul perusilor si despre modul in care trebuie sa ii ingrijesti. Vei gasi in postarile mai vechi si articole despre dresaj. Daca ai rabdare sa le citesti, daca iubesti perusii si ai grija cu adevarat de ei, vei gasi multe sfaturi care te vor ajuta. Trebuie sa incepi lectiile de dresaj, sa il faci sa vina sa manance din palma ta, dar trebuie sa ai multa rabdare si sa repeti lectiile zi de zi, la aceeasi ora, sa ii vorbesti mult si sa stai cat mai mult timp cu el, ca sa se ataseze de tine. Mult succes!

      Răspunde

      • Raluca
        nov. 14, 2012 @ 15:47:18

        V reau sati spun ca am incercat mult timp dar nu vor sa ma bage in seama cand le dau drumul di cusca eizboara intrun colt al cameri langa geam si se lovesc de geam

      • Casa cu perusi
        nov. 14, 2012 @ 16:07:06

        Raluca, ar fi bine sa acoperi geamul cu jaluzea sau cu o draperie sa nu se mai loveasca de el. In primul rand, ar fi bine sa incepi sa ii dresezi sa vina pe mana ta cand sunt in colivie, deci lectiile de dresaj ar fi bine sa fie facute dimineata sau seara cant te intorci acasa. In timpul zilei, ii poti lasa liberi, mai ales daca le faci un loc de joaca langa colivie, sa nu se mai duca sus pe geam, ci sa fie atrasi de jucariile de langa colivie. Eu am montat o creanga mare dintr+un pom fructifer deasupra coliviei si perusii mei se jucau adesea pe creanga pe care atarnau diverse mici obiecte colorate.

  41. Raluca
    nov. 14, 2012 @ 16:22:43

    daca il las pe celalalt in colivie plang am pus perdea la geam mananca firmituri de paine depe masa dar nu vor sa ma sculte la tinut pe unul dintre ei dar ei cumosc foarte bine casa si stiu unde sete geamul dar nu sau ma lovit .

    Răspunde

  42. Raluca
    nov. 18, 2012 @ 09:26:08

    Sall tot eu sunt dar imi puetispune ce mai mananca perusi

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      nov. 18, 2012 @ 13:27:59

      Buna Raluca, consulta te rog pagina Hrana de pe blogul meu si vei gasi acolo o lista lunga de legume si fructe pentru perusi. Legumele si verdeturile trebuie sa fie pe primul loc, apoi fructele. iar hrana lor de baza este meiul, dupa cum probabil stii deja.

      Răspunde

  43. Bre
    dec. 03, 2012 @ 18:41:05

    Perusii mei se spala ca niste pasari normale si miros frumos 😀 Este normal?

    Răspunde

  44. Andreea
    dec. 06, 2012 @ 19:25:47

    Imi este frica sa ii fac baie noului meu perus, este foarte speriat…..iar mama a zis ca m-am prostit cand i-am zis sa ii fac baie vechiului meu perus.

    Răspunde

  45. Deniiiiisa C.
    dec. 21, 2012 @ 17:47:38

    Si eu ma cam chinui de un timp cu peruselul meu Packy si cu perusica mea Callie, dar ieri am dat lovitura!!! Ieri era foarte cald in casa (neintentionat) si Packy se tot agita prin colivie. Cand i-am pus cadita cu apa calduta, e fost extaziat!!! A incercat apa de cateva ori, s-a stropit, si pana la urma a inceput sa se balaceasca!!! :)) Cand a terminat era ud peste tot, era o mare figura!!! 🙂 Fiind cald in casa, s-a uscat destul de repede si a redevenit pufosenia de dinainte!!! 😀

    Răspunde

  46. cristi
    ian. 04, 2013 @ 18:25:24

    unde pot gasi si eu informatii despre imperechere si cum trebuie sa fie cuibul ???are vreo problema daca e colivia rotunda????

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      ian. 07, 2013 @ 15:16:07

      Nu e o mare problema daca e colivia rotunda, desi perusilor le plac coliviile dreptunghiulare, sa aiba ei un coltisor in care sa se refugieze pentru odihna si pt a se simti mai protejati. Cuibul este de obicei o cutie special conceputa, cu un orificiu rotund, capac detasabil si tavita pentru evacuarea mizeriei. In cuib se pun pene curate, fire moi de iarba uscata, fire destramata din sfoara de canepa, sa isi faca perusica un culcus pentru oua.

      Răspunde

  47. raluca :)
    ian. 05, 2013 @ 16:18:25

    am avut un perus care , atunci cand ma duceam la baie sa ma spal pe maini si il luam cu mine ,uneori isi spala posterioru 😀
    tot Paco (perusu; de mai sus) era foarte afectiv:intr-o zi imi era rau si Paco era in camera .A zburat pe pieptul meu si se apropia incet si imi canta FOARTE incet ! eu il goneam si el venea .IL goneam pt ca nu aveam chef dar el revene 🙂 era un dulce ! De aici am invatat ca perusii simt emotiile si plang si ei cu tin sau se bucura cu tine 😀 ! casa cu perusi am draptate ? sau am nimerit un perus om :O 😀 ? el manca cu noi la masa statea sa-l mangaiem pe burta (statea cu burta in sus intins pe pat cu gherutele prinse de degete si noi il mangaiam 😀 ) sau atinci cand debi il luasem defapt cam 3 saptamani statea in capul nostru chiar pot zice ca ma fugarea sa imi stea in cap 😀 !

    Răspunde

  48. raluca :)
    ian. 05, 2013 @ 16:27:24

    ps: era si gelos de exemplu cand eu cu mama atipeam la 12 si el era in camera se ducea pe margine patuli si ubla sa ajunga in capu nostru sau atunci cand mergeam in excursie s el nu venea cand ne intorceam o batea cu ciocu in frunte pe mama :O 😉 sau cand aveam flori in camera paco manca floare (florile) e normal SA MANANCE FLOAREA ?? 😀 😀 😀 e normal ca perusii sa inceapa sa vb foarte repede si sa repete fix tonalitatea vocii tale cu care ii zici acel cuvant ? a invatat sa zica puiu .pupa puiu.sa scoata sunetu de la pu[ic pitigaiat 😀
    era un perus cu capu sau e firesc ????

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      ian. 07, 2013 @ 14:54:37

      Raluca, nu este absolut nimic anormal din tot ce ai spus tu ca facea perusul tau. Perusii sunt foarte inteligenti si reusesc in scurt timp sa descifreze comportamentul oamenilor si sa ii imite, de asemenea multi dintre ei incep sa imite vocea oamenilor si sunetele pe care le aud in preajma lor. Papagalii sunt singurele vietati capabile de acest lucru, capabile sa imite vocea umana. Cumva, ei reusesc sa inteleaga emotiile, sa simta cand suntem fericiti, cand suntem tristi, au nevoie de prietenia noastra si fac tot posibilul sa ne imite, sa ne imprietenim cu ei, sa faca parte din familie. Bineinteles, exista si perusi care nu se apropie de oameni, care sunt reticenti, fricosi, stresati de apropierea oamenilor, dar acest lucru se intampla tocmai din cauza unor oameni care s-au purtat agresiv cu ei, care i-au repezit, i-au lovit… In general, un perus crescut cu dragoste, se apropie imediat de stapanul lui si vrea sa faca parte din toate activitatile sale zilnice.

      Răspunde

  49. Sami
    ian. 11, 2013 @ 13:13:09

    Buna, am si eu doi papagali agapornis fischer si la unul dintre ei am observat ca ii cad penele de pe cap. initial am crezut ca naparleste sau l-a ciocanit celalalt dar cand l-am luat azi in mana sa vad mai bine am vazut ca la baza aripii are ca un fel de rana si penele sunt neingrijite.am sunat la vreo 4 veterinari si farmacii veterinare si mi-au zis ca nu au medicamente pentru ei. nici macar nu stiu ce are. nu cred ca are raie, pentru ca picioarele si ciocul nu au nimic. s-ar putea sa fie din cauza paduchiilor? la farmacie avea doar ceva crema antiinflamatoare si niste praf pentru paraziti. ii ok daca folosesc asta? nu prea am alta varianta 😦

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      ian. 11, 2013 @ 13:24:28

      Sami, se pare ca situatia este destul de serioasa, separa papagalul bolnavior, ia o colivie mica in care sa stea el singur, sa nu treaca boala si la celalalt daca este ceva contagios. Fa o solutie din ceai de galbenele si putina betadina (iod), spre exemplu 3 picaturi de betadina intr-o lingura de ceai, si aplica solutia cu un pansament steril pe rani, sa dezinfectezi foarte bine. Ia de la farmacia veterinara o crema pentru eczeme si rani, tb sa aiba asa ceva si pune foarte putin de 2 ori pe zi pe rani. Eu cred ca poti folosi extern si o crema pt oameni, avand in vedere ca pui foarte putin, o bobita mica ca de roua pe care sa o intinzi cu delicatete cu degetul, dupa ce te dezinfectezi pe maini. Avand in vedere ca nu ai gasit un veterinar care sa stie ce e acolo, tb sa incerci cateva variante de tratament mergand pe ideea ca este o rana mai veche infectata sau o ciuperca (eczema). Incearca sa il ingrijesti cat poti de bine, dar nu il mai lasa in preajma celuilalt, nu este exclus sa fi fost ranit de celalalt si sa se fi infectat.

      Răspunde

    • Casa cu perusi
      ian. 11, 2013 @ 13:40:54

      Sami, daca te descurci bine in engleza, intra pe acest site http://roseicollis.net/index.php si cere ajutor pe mail de la specialistii in cresterea agapornis-ilor. sper sa primesti sfaturi cat mai repede si sa fie eficiente!!!

      Răspunde

  50. Sami
    ian. 11, 2013 @ 13:42:01

    mersi mult pentru raspuns. merg inca o data acuma la veterinar cu el sa imi zica macar ce are, si sa cumpar o crema pentru rani. mersi mult de sfat.

    Răspunde

  51. Vicky
    ian. 13, 2013 @ 09:13:08

    Perusul meu Teddy are doua luni, e energic si activ, maninca bine, dar ma deranjeaza faptul ca pe cap sunt betisoare de pene cu virful negru…ma gindesk ca inca ii cresc penele dar nu sunt sigura…Oare ce are?

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      ian. 14, 2013 @ 12:12:17

      Buna Victoria, acele betisoare de pe cap sunt intr-adevar tulee de la noile pene. Perusul tau este pui mic, mic, daca spui ca are numai 2 luni, asa ca vei observa in urmatoarele 6 luni ca isi va schimba penajul des, mereu ii vor creste pene noi si mai mari, pana va ajunge la penajul de adult.

      Răspunde

  52. Vicky
    ian. 14, 2013 @ 13:44:34

    Dar am fost la farmacia veterinara si mi-a zis ka are un fel de paduchi (am uitat insasi denumirea lor). Mi-a zis sa cumpar „DELTA-PUX…Pulbere antiparazitara-de uz veterinar” si sa-i presor pe cap, dupa aripioare si codita in asa mod ca praful sa ajunga la piele, Si deasemenea am procurat solutie pentru dezinfectarea coliviei „ECTOSAN”. Este corect ceea ce mi-au prescris sau nu??

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      ian. 15, 2013 @ 10:38:06

      Vicky, este posibil ca perusii tai sa fi avut niste paraziti rosii, acarienii rosii ai penelor (red feather mites) care traiesc in pene si se hranesc cu sange din regiunile ascunse, de sub codita, de sub aripioare, de la gat… Daca veterinarul a vazut acesti paraziti, tb neaparat sa faci tratamentul pt ca nu e de gluma cu ei, pot omori perusii in cateva saptamani. De asemenea, tb dezinfectata colivia, aruncate toate jucariile de lemn in care este posibil sa fie oua de la acarieni si cand vor fi perusii sanatosi le cumperi altele. Mare atentie la curatenie, sa nu ramana oua pe nicaieri, eventual, cand perusii incep sa se insanatoseasca, arunci colivia veche si iei alta, inclusiv alte stinghii din lemn. Pentru acarienii de pene stiu ca este foarte buna pulberea de diatomit pe care o poti gasi la farmaciile veterinare sau la florarii pt ca este o roca natutala non-toxica, care starpeste parazitii plantelor, dar este foarte buna si pentru pasari. Trebuie sa presari pulberea de diatomit pe tot corpul pasarii, din abundenta, ca sa ajunga pana la cele mai mici pene. Ar fi bine chiar sa pui pulberea intr-o cadita mica sa se scalde in ea, ca in apa… desi e posibil sa nu faca acest lucru daca nu sunt obisnuiti.

      Răspunde

  53. Vicky
    ian. 15, 2013 @ 14:41:32

    Dar nu are nimic rosu, are doar pe unele betisoare ale penelor puncte negre si mi-a spus ca de la asta papagul nu o sa moara…si nu e nimic grav daca folosesc pentru el Pulberea ceea antiparazitara. Am vrut sa mai intreb sunt bune medicamentele care le folosesc pentru perusii mei?? Si am mai inteles ca e bine sa manince creta, ca doar contine calciu si astfel se intaresc gherutele…ciocul. Ii pot da creta fara ca sa stau cu grija nu va fi nimic rau?? Si vreau sa mai intreb daca se poate de pus in colivia sa o piatra speciala pentru perusi care sa roada ciocul incetisor, caci la papagalul meu ciocul e putin zimtat. Si o rugaminte:”in ce mod pot sa imi invat perusul sa vorbeasca? doar repetind acelasi cuvint de mai multe ori”??

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      ian. 16, 2013 @ 12:27:12

      Vicky, nu e deloc bine ca perusii sa manance creta sau var de pe pereti. Sunt substante toxice, nu le da perusilor ceva ce nici tu nu ai manca. Da, stiu, o sa spui ca tu poti sa mananci creta fara sa patesti nimic, dar acest lucru nu este valabil pt niste pasari cu un ficat si un stomac mai mic decat un oua de vrabiuta. Organele lor interne sunt sensibile si nu fac fata unor toxine, asa cum face fata ficatul nostru. Pentru calciu, le poti pune in apa vitamine solubile imbogatite cu calciu sau le poti cumpara os de sepie de la magazinele pt animale. Osul de sepie este acea piatra speciala de care vorbesti tu in mesaj. Este organic, natural, lipsit de orice risc, si cu el isi tocesc cioculetele. Cat despre lectiile de vorbire, am facut niste articole in trecut, sunt pe blog in postarile mai vechi, le poti citi uitandu-te in urma pe pagini.

      Răspunde

  54. daviiid
    ian. 18, 2013 @ 20:15:56

    salut perusii e bine sa baim perusii iarna

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      ian. 20, 2013 @ 07:14:24

      Buna David, da este bine sa le oferim perusilor posibilitatea de a face baie si iarna, dar sa fie in camera temperaturi de peste 25 de grade Celsius, si sa nu intre are rece la ei. Nu ii obliga sa faca baie, adica nu ii baga cu forta in apa, poti sa le pui o mica farfurie sau un castronel cu apa calduta langa colivie si s-ar putea sa le placa sa faca baie.

      Răspunde

  55. Andrada.
    feb. 11, 2013 @ 16:08:16

    Buna ,i-am cumparat perusului meu o cadita speciala ,insa nu stiu cum sa il fac sa stea in ea.Eu ii fac baie sub dus ,pornesc apa si o potrives iar el se baga singur ,insa as vre sa il invat sa stea inn cadita lui.

    Răspunde

  56. bogdi
    feb. 16, 2013 @ 18:29:41

    oare nu se pot ineca daca intra cu totu in cadita

    Răspunde

  57. Raluca
    feb. 24, 2013 @ 20:13:36

    Ma poate ajuta cineva?? Mie imi ieste frica sa ii fac baine mie frica sa nu se inbolnaveasca!!Dar ce temperatura trebuie sa aiva apa ? Si ce culori prefera perusi ? dar cat ara costa jucariile lor ?? ESTE buna sa le pun o ramura de cais??
    Ps Eu am o pereche de perusi Gigel si Miki 1

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      feb. 25, 2013 @ 10:48:02

      Raluca, baia perusilor nu este obligatorie, le poti pune un castronel micut sau o farfuriuta cu apa calda (cam la 20 de grade) in preajma coliviei si ei se vor spala daca vor sau nu… cum spuneam, nu tb fortati. Ce culori prefera perusii: galben, portocaliu, verde si roz… din cate am observat eu. Pretul jucariilor: depinde de la un magazin la altul, dar sunt mult mai ieftine decat cele pt pisici si caini. Ramura de cais este foarte buna, dar tb frecata bine cu un burete si apa fierbinte, sa nu aiba mizerii pe ea.

      Răspunde

  58. alina
    feb. 25, 2013 @ 09:16:58

    M avut doi perusi unu mi-a murit ieri,ns din ce cauza a avut vreo 2 sapt diarie,iar celelalt cred ca nu se simte nici el prea bine,are penele zburlite rau si este fff slab mananca dar nu asimileaza si are piciorusele fff slabe si cam inchise la culoare.Iam luat si o partenere din nou sa nu se simta singur.Oare are ceva contagios si se poate imbolnavii si femela noua?Cum il pot ajuta va rog daca ma puteti ajuta.Multumesc

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      feb. 25, 2013 @ 10:51:11

      Alina, de ce ai lasat perusul sa moara fara sa faci nimic, fara sa mergi la un veterinar? Daca are diaree, este grav bolnav, are o infectie si are nevoie de tratament. Daca mai ai inca un perus bolnav, sigur se va imbolnavi si cel pe care l-ai luat recent. Nu stiu cati ani, dar se vede ca nu esti deloc responsabila pt pasarile pe care le ai. Sa stii ca nu sunt doar pe post de jucarii, tb sa ai grija de ele, sa le duci la veterinar cand sunt bolnave si sa le oferi conditii de viata bune, curate si mancare de calitate. Nu sta cu mainile in san cand ai o pasare bolnava in casa. Consultatia si tratamentele pt perusi sunt foarte ieftine, nu costa o avere sa incerci sa ii ajuti.

      Răspunde

  59. alina
    feb. 27, 2013 @ 13:25:44

    Am fost la veterinar si mi-a zis ca nu are ce sa ai faca la cel care mi-a mai ramas doar sa ai pun picaturi in apa vitamine ca este cam batranel si de aceea sa imbolnavit.Mancare au de calitate de la cb veterniar curatenie zilnica si vb cu ei tot timpul.Diseseara o sa il duc din nou la veterinar poate il ajuta cu ceva antibiotice,acuma ma-ti speriat rau ca se poate imbolnavi si cel nou.Chiar nu sunt iresponsabila am avut grija de ei mereu dar nu am stiut ca daca are diaree inseamna ca este ceva grav.Pe viitor voi fi mult mai atenta.Multumesc

    Răspunde

  60. Mihai
    mart. 03, 2013 @ 06:50:58

    paco al meu face baie in capacelul in care bea apa:)))la mn nu e o problema

    Răspunde

  61. razvan
    mart. 14, 2013 @ 17:51:49

    de ce numi fac oua coco si roco

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      mart. 15, 2013 @ 22:27:49

      Razvan, perusii nu fac oua din multe motive, nu se imperecheaza, nu au varsta potrivita, nu sunt atasati unul de altul… mai pot exista si probleme de sanatate care ii impiedica sau nu au conditiile necesare, adica liniste, un cuib ferit de oamenii curiosi, hrana de calitate, un spatiu tihnit si calduros… peruselele nu sunt gaini sa fac oua oricum, ele au nevoie de conditiile de mai sus.

      Răspunde

  62. Elenaa
    mart. 23, 2013 @ 09:49:29

    Eu deobicei il pun linga chiuveta cu robinetul aprins, el singur vine si putin se racoreste, dar nu aripile si coada, si astfel ele raman murdare, ce ar trebui sa fac, nu as idrazni sa il spal cu forta…

    Răspunde

  63. mara
    mart. 23, 2013 @ 20:00:36

    la mine mitica face baie si chiar ii place

    Răspunde

  64. Alexandra
    mart. 25, 2013 @ 20:24:29

    Buna, am si eu un perus de aproximativ o luna , are cadita cu apa in colivie insa nu am observat niciodata sa faca baie…din cate am mai citit nu ar trebui sa ma ingrijorez, dar parca nu are incredere in mine. este adevarat ca nu prea il las sa iasa din cusca pentru ca nu intra singur inapoi si trebuie sa il prind eu , sau poate nu am avut suficienta rabdare sa intre singur. nu vrea sa stea la mine pe mana. ce as putea face? se poate sa il fi speriat cum l-am prins prima data cand i-am dat drumul?

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      mart. 26, 2013 @ 14:45:21

      Alexandra, cred ca ti-ai raspuns singura la intrebare, perusul s-a speriat cand l-ai luat in mana, iar tu nu ai avut rabdare sa te apropii de el treptat, sa ii cuceresti increderea. Ia-o de la capat. Dimineata, dupa ce mananca, vorbeste cu el si baga mana incet in colivie cu seminte sau bucatele de legume, zi de zi, multe zile in sir, pana cand prinde curaj si se urca in palma ta. Nu te demoraliza ca nu vine din primele zile. Incearca iar si iar. Si, nu uita, in fiecare zi, dupa ce vorbesti cu el si incerci sa il iei pe deget, da-i drumul din colivie. Daca este tinut inchis, prizonier, va suferi si nu se va apropia de tine. Daca vrei o relatie de prietenie adevarata, daca vrei sa se ataseze de tine, tb sa ii oferi aceleasi drepturi pe care le ai si tu, sa fie liber prin camera, sa zboare, sa fie fericit. Nu il tine inchis, nu rezolvi nimic si nici nu reusesti sa te joci cu el. Perusii liberi sunt extraordinari, sunt inventivi, se joaca cu tine, fac tot felul de nazbatii… Nu e nicio problema ca nu intra seara in colivie, duci tu colivia la el si ii vorbesti bland cu rabdare sa intre pe usita. Incet, incet, va invata… tb sa il tratezi ca pe un prieten, nu ca pe un prizonier!!!

      Răspunde

      • Alexandra
        mart. 27, 2013 @ 18:58:39

        Iti multumesc pentru sfat. In prima zi cand am incercat sa ii dau mancare de la mine din mana a mancat din prima , si astazi l-am lasat liber toata ziua si cand am dus colivia langa el a intrat inauntru. Deocamdata tot nu sta la mine pe mana dar treptat sper sa ne imprietenim tot mai mult sa se joace si ea prin camera. Vreau sa se simta bine si libera . in caz de eventuale probleme sper sa ma mai poti ajuta cu sfaturi, dar sper sa nu fie nevoie.

  65. mara
    apr. 24, 2013 @ 15:53:09

    foarte frumos papagal se vede ca il iubesti are o colivie
    frumos amenajata si mare si eu trebuie sa ii schimb colivia papagalului meu

    Răspunde

  66. Robert
    apr. 28, 2013 @ 14:25:31

    Daca il ud eu cu apa, pateste ceva ?

    Răspunde

  67. Maria
    apr. 30, 2013 @ 12:19:32

    Imi place blogul tau! As vrea sa mi iau o nimfa.Ce ar trebui sa stiu despre aceasta pasare?Mentionez ca am mai avut papagali inainte.

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      apr. 30, 2013 @ 13:22:16

      Buna Maria, eu nu am avut nimfe pana acum, dar din cate am mai citit modul lor de a relationa cu oamenii este asemanator cu cel al perusilor. Ii vei cuceri atentia si prietenia cu multa rabdare, iubire si jucarii, poti folosi aceleasi strategii de dresaj ca la perusi. Doar hrana este diferita, pt ca necesita seminte mai mari si mai multe nuci, alune, arahide crude… legume proaspete şi apa curata zi de zi. Daca ai mai avut papagali, cu siguranta stii ca tb sa le acorzi multa atentie si sa ai mare rabdare pana cand se obisnuiesc cu tine, doar daca nu adopti o nimfa deja dresata.

      Răspunde

  68. Yz Minzateanu
    mai 10, 2013 @ 10:15:52

    ARAHIDELE PRAJITE SUNT BUNE ? IAM DAT UNA perusului meu si a ciugulit nitel

    Răspunde

  69. Robert ..Gaby
    mai 29, 2013 @ 16:25:57

    Buna….As vrea sa imi iau si eu perusi ..dar mai intai unul singur..ca intai sa se invete cu mine si sa-l dresez.. .am citit pe un site. …are ceva daca sta singur pana pe la ora 14:00….. ii este urat sau ceva…??? eu sunt cu scoala …..

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      mai 30, 2013 @ 12:42:33

      Robert, nu este asa de grav daca lasi perusul singur dimineata, cumpara+i multe jucarii si stai de vorba cu el inainte sa pleci la scoala. Dupa masa, cand te intorci acasa, daca te joci cu el si vorbesti cu el, nu se va mai simti singur.

      Răspunde

  70. raluca
    iun. 07, 2013 @ 17:27:33

    Buna am si eu 2perusi de pe 11 mai ..
    . Sunt pui . Nu prea s-au acomodat cu casa sau cu mine:) este ok sa faca baie de mici?

    Răspunde

  71. Ioana
    iun. 08, 2013 @ 11:05:01

    Buna, Adina! 😀 am observat si eu ca Nelutu al meu se bucura foarte mult de baita, atunci cand are chef si profita din plin. De cateva zile- o saptamana- poate 2, el are un miros al penelor mai puternic decat de obicei. Si l-am incurajat la o baita, dar tot nu a disparut mirosul. Nu e ceva deranjat sau exagerat. dar de obicei nu este asa. si ma intreb daca poate fi vorba si de altceva, nu doar de necesitatea unei baite. Daca ma poti lamuri, astept raspuns! multumesc

    Răspunde

  72. johnny
    iun. 08, 2013 @ 11:39:36

    dupa cat timp le pot da drumu la perusii din colivie sa se simta si ei bine?

    Răspunde

  73. johnny
    iun. 08, 2013 @ 11:54:21

    am dat drumu la perusii in baie,dar sunt foarte speriati,ce trebuie sa fac se se mai linisteasca,ii am de doar 3 saptamani si sunt tot speriati,cat timp le ia sa se obisnuiasca cu noi?

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      iun. 17, 2013 @ 09:01:20

      Johny, perusii au nevoie de luni de zile pentru a se acomoda cu noua locuinta si cu voi. E bine sa incepi sa ii dresezi, usor, usor, cu multa rabdare si sa ii ajuti sa se adapteze. Si eu am adoptat de curand un perus si voi scrie pe blog pas cu pas cum voi face pt a+l dresa. Gasesti diverse sfaturi pe blog si la pagina Cum sa te imprietenesti cu perusul tau.

      Răspunde

  74. anna
    iun. 18, 2013 @ 21:17:22

    Buna. A facut si puiutu meu baie pt prima data intr.o caserola pusa lg colivie. I.am pus marar si pantrujel si jucaria cu clopotel si a venit dupa ea. A inceput sa se balaceasca. Vedeam k era lesinat de caldura si am zis k e timpu.:)

    Răspunde

  75. Ioana
    iun. 23, 2013 @ 12:03:15

    Este obligatoriu ca toti perusii sa faca baitza?

    Răspunde

  76. johnny
    iun. 23, 2013 @ 13:31:55

    perusii mei nu mai sunt atat de agitati cum au fost inainte,am inceput sa ne cunoastem mai bine,dar totusi le este un pic frica cand le bag mana in cusca sa-i invat sa se suie pe deget,este bine sa-i las liberi prin camera fara sa fie dresati?

    Răspunde

  77. johnny
    iun. 23, 2013 @ 13:56:38

    este bine ca perusii sa se tot scarpine?de unde am cumparat perusii au zis ca din cauza stresului si ca este in casa noua,dar sunt deja la mine de 3 saptamani?ce se intampla?ar trebui sa ma duc la un medic veterinar?

    Răspunde

  78. Alexandra
    iun. 24, 2013 @ 08:12:17

    Nu este nici o problema daca perusii tai se scarpina. Ei isi curata penele. Dar daca fac asta prea des ar trebui sa te duci la un medic veterinar.

    Răspunde

  79. diana lavinia
    iun. 28, 2013 @ 19:25:03

    buna adina! baietelul meu seli este exact ca al tau nici o diferenta ma refer la aspect al meu este galagios si nu este rau cu mine el sta pe mine pe umaru meu pe mana mea insa eu nu am cadita inca! si mereu cand era fff cald afara si veneam de la scoala il edeam pe cap ud dar nu si pe fetita si in bolul cu apa de baut gaseam mereu pene si mi-am dat seama ca vrea sa faca baie asa ca am gasit ceva care seamana mult cu cadita el se rasfata mult dar fetita nu vrea sa intre pe ea am luat-o dupa ce l-am luat pe baiat baiatul este mai mare cu vro 2 luni fata de ea ! si se cearta dar nu mereu! dc nu se inteleg? adica in mare parte sunt linistiti si se joaca dar se creata pe mancare si uneori pe crengi adica se cearta care sa stea in locul ala sau in alalaltul ! in plus ea e foarte salbatica vanzatorul pana a prinso in colivie sa mi-o dea! cand am luato avea un miros ff urat de la magazin din colivia lor! eu cred ca trebuia sa miroasa frumos in colivia lor mai ales ca am luat-o din magazin de specialitate ! este foarte retrasa cumsa o calmez?

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      iul. 03, 2013 @ 14:42:18

      Diana, daca mirosul ei urat persista, inseamna ca e bolnavioara. Daca a trecut si ti se pare sanatoasa, e totul ok. In ceea ce priveste modul in care te imprietenesti cu ea, gasesti pe blog tot felul de articole si sfaturi. Incearca sa le citesti si sa pui in practica, cu multa rabdare si afectiune!!!!

      Răspunde

  80. Miha
    iul. 05, 2013 @ 10:14:24

    Buna, acum o saptamana si jumatate am primit un perus cadou …il ador , momentan nu este foarte prietenos, ma ciupeste dar daca vorbesc cu el si ii mangai pe gat aproape ca adoarme, dar am o problema nu prea il vad sa bea apa aproape deloc …mi-a spus un medic veterinar ca este necesar sa ii fac baie perusului pt ca altfel moare …am citit sfaturile dvs si nu vad a fi asta o necesitate …chiar vreau sa fac orice pt Blu sa ii fie bine …

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      iul. 05, 2013 @ 14:43:38

      Mihaela, cam ce scoala o fi avand veterinarul ala care ti-a zis ca un perus moare daca nu face baie???!!! perusii adora sa faca baie, e buna pt penaj si pt curatarea pielii, pt sanatatea lor… dar daca nu vor, nu e neaparat necesar. Oricum, un perus crescut in casele noastre, intr-un mediu curat, nu aduna intre pene mizeriile si praful sau parazitii pe care ii aduna o pasare in salbaticie. Nu ii mai face baie impotriva vointei lui, pt ca se va speria si va refuza apa, gandeste-te cum il poti atrage sa faca singur baie. Pune o farfurie cu putina apa pe fund, cam un deget de apa si in ea jucaria lui preferata sau frunze de salata sau de patrunjel. Mutor perusi le place sa se spele in frunze ude si asa il poti atrage sa faca baie.

      Răspunde

  81. Miha
    iul. 05, 2013 @ 10:16:57

    Apropo astazi i-am facut baie, nu a fost chiar cu voia lui sper sa nu se intample nimic grav ….

    Răspunde

  82. Miha
    iul. 06, 2013 @ 18:46:31

    Multumesc foarte mult pentru sfat , si eu m-am gandit ca nu are nicio legatura dar m-am speriat pentru ca nu vreau sa pateasca nimic . O zi buna!

    Răspunde

  83. johnny
    iul. 09, 2013 @ 09:54:02

    am scris pe blogu si au prins bn sfaturile,de ce cad penele la fetita si la baiat nu?fetita este galbena si baiatul albastru,dar doar la fetita cad penele si ce inseamna cand isi tin aripile putin ridicate si ce legume pot sa le dau sau frunze de care?

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      iul. 09, 2013 @ 10:21:49

      Johny, perusii au perioade diferite de naparlire. Daca perusica naparleste acum, baiatul e probabil sa naparleasca mai tarziu, nu e obligatoriu sa se intample la amandoi deodata. Pentru legume si frunze, citeste articolele de la pagina Hrana: morcov, telina, patrunjel, salata, spanac… totul bine spalat, curatat si maruntit.

      Răspunde

  84. Razvan
    iul. 11, 2013 @ 14:33:49

    Buna ziua,
    Am si eu o problema cu unul din perusi si nu stiu ce sa mai fac. Cand l-am cumparat a avut ruptele penele lungi de la o aripa, l-am curatat, l-am dezinfectat dar din pacate nu i-au mai crescut alte pene (acele pene lungi) si nu poate sa zboare. Cealalata aripa arata perfect! Il am de peste un an si tot nu i-a crescut penele. Ce ma sfatuiti sa fac? Va multumesc anticipat!

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      iul. 16, 2013 @ 15:14:52

      Razvan, e posibil ca in locul respectiv, unde tb sa creasca pene sa fi avut o rana adanca care a afectat foliculii penelor pt totdeauna si de aceea acei foliculi nu mai produc acum pene noi… daca a trecut un an si nu au crescut, nu vor mai creste… imi pare rau!!!

      Răspunde

  85. Razvan
    iul. 16, 2013 @ 10:19:38

    Am doi perusi Rocco si Bella, galbiori amandoi.Se iubesc mult, se pupacesc toata ziua.Le-am cumparat de curand o colivie noua mai mare dotata cu : cuib, os de sepie, oglinda, hranitoare si adapatoare.Citind pe bloguri ca perusilor le place mult sa faca baita, ieri le-am cumparat o cadita mai mare pe care am montat-o la una din intrarile in colivie.Nu a durat mai mult de 2min si Rocco se balacea de mama focului.Bella statea langa cadita si se uita la Rocco cum face baie si era stropita de acesta.In sfarsit am descoperit ce le place si voi lasa usa coliviei deschisa si cadita cu apa afara sa iasa din colivie si sa se balaceasca.Sper sa se imprieteneasca cu mine si ma iubeasca asa cum ii iubesc si eu.Am si cateva poze dar nu stiu daca le pot posta pe blog.

    Răspunde

  86. johnny
    iul. 22, 2013 @ 15:32:12

    pot sa le dau nectarine la perusii?le face rau?

    Răspunde

  87. Delia
    iul. 28, 2013 @ 16:41:53

    Stii deja ca am 6 perusi. Mereu le pun o cadita cu apa dar nu se ating niciodata de ea.Oare de ce si cum ii comving sa incerce

    Răspunde

  88. Mirela
    aug. 01, 2013 @ 10:49:12

    Cum pot sa le fac baie pentru prima data perusilor mei?

    Răspunde

  89. Andrei
    aug. 21, 2013 @ 16:14:05

    Buna seara!Am si eu o intrebare.In aceasta seara i-am facut pentru prima data baie perusului meu.Dupa ce i-am facut baie am observat ca penele lui erau foarte urate si negre iar pe la gusa se observa pielea.Vreau si eu sa stiu daca asa este normal sau daca am facut eu ceva rau.O sa pun niste poze inainte de baie si una dupa baie.Va rog frumos sa imi spune-ti daca o sa isi mai revina

    Inainte de baie:file:///C:/Documents%20and%20Settings/Andy/Desktop/2013-08-21%2016.29.42.jpg

    Dupa baie:
    file:///C:/Documents%20and%20Settings/Andy/Desktop/1377101235777.jpg
    file:///C:/Documents%20and%20Settings/Andy/Desktop/1377101236383.jpg
    file:///C:/Documents%20and%20Settings/Andy/Desktop/1377101234569.jpg

    Răspunde

  90. mirela
    aug. 27, 2013 @ 07:43:25

    Buna.Am un perusel.In fiecare zi ,la pranz,ii pun cada in cusca dar el nu e tentat sa intre in cada.Cum pot sa il fac sa faca baie?Multumasc.

    Răspunde

  91. Andrei
    aug. 28, 2013 @ 19:12:27

    Multumesc pentru raspuns.Am observat ca e mai frumos si mai stralucitor dupa ce ii fac baie.

    Răspunde

  92. alex
    sept. 03, 2013 @ 05:53:16

    Buna. Am un perus alb am reusit sa ma imprietenesc cu el. Dar nu stiu daca are ceva daca il las doar intr-o singura camera?

    Răspunde

  93. larisafe3
    sept. 10, 2013 @ 09:24:19

    Buna ziua.Am un perus mascul si nu reusesc sa ma apropii de el.Ii este frica de mica chiar dac ii vorbesc cu blandete.Cateodata ii las usa de la colivie deschisa cateva ore sperand ca va iesi din colivie,il supraveghez in tot acest timp.Cum as putea sa ma apropii de el?Imi este tare drag.are 6 luni de zille.

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      sept. 10, 2013 @ 11:01:10

      Larisa, fiind atat de mic, iti va fi usor sa construiesti o relatie de incredere cu el si sa te imprietenesti. Pe blog gasesti cateva articole cu multe sfaturi despre relatia cu perusii, cum sa ii ajuti sa capete incredere in tine si sa iasa la joaca pe afara. Consulta te rog toate articolele de pe blog pe aceasta tema si vei gasi o multime de idei.

      Răspunde

  94. Cosmi
    sept. 25, 2013 @ 05:18:50

    Am si eu o intrebare.
    Daca un perusi nu vrea sa faca baie , nu este bine sa-l obligam.
    Daca l-am luat afara pe perusul meu , pe afara adica m-am plimbat cu el pe deget si a cazut odata jos , il pot obliga doar de data asta ?
    In apa calda si in casa nu cred ca are ceva.

    Răspunde

  95. iulia
    oct. 26, 2013 @ 16:59:09

    Am o intrebare:
    o verisoara ce are perusi daca ii va face pui vrea sa imi aduca unul.
    La varsta de 2-3 saptamani este vreo problema daca il iei cu pasina?
    Daca da de la ce varsta poate merge, deoarece vara mea sta la bacau, la o ora distanta de mine

    Răspunde

  96. Baie Cosmin
    nov. 24, 2013 @ 20:21:55

    eu am mai incercat mai demult sa fac baie la alt perus care a murit din aceasta cauza si de aceea imi este frica sa nu moara si acesta

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      nov. 26, 2013 @ 16:03:34

      Cosmin, daca perusul a murit dupa ce i-ai facut baie fortat, a fost fie de frig, fiindca l-ai udat, dar nu era suficient de cald in casa, fie ca s-a inecat. apa in sine nu omoara perusii. cum scriam si in articol, nu e obligatoriu ca perusii sa faca baie, nu trebuie fortati sub nicio forma, le pui doar o cadita cu apa la dispozitie, daca vor ei sa faca baie, vor face, daca nu, trebuie lasati in pace.

      Răspunde

  97. Diana
    dec. 28, 2013 @ 15:27:03

    Buna, am si eu o intrebare. De curand am observat ca perusului meu iau aparut niste cojite pe nas si pe picioruse,iar medicul mi a dat un unguent sa l ung de 2 ori pe zi,pt ca are raie. insa de cand il dau ,i a mai ajuns unguent si pe pene. baie nu a facut niciodata pana acum, si inca nu are f mare incredere in mine deocamdata, si dupa toata experienta cu unsul e destul de traumatizat.in cazul acesta, banuiesc ca este necesara o baita,cum sa procedez,in caz ca nu o sa vrea sa faca baie de bunavoie?

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      ian. 09, 2014 @ 21:34:33

      Diana, nu tb sub nicio forma sa ajunga unguent pe penaj, pt raie se da foarte putin unguent si pasarea se tine cu fermitate, sa nu se zbata ca sa ajunga grasimea pe penele ei. tb sa ii pui o cadita cu apa minerala plata usor calduta sa se spele singur, daca nu face acest lucru, tb sa incerci sa degresezi penele cu o solutie slaba de sampon pt copii si sa clatesti cu apa, treaba este delicata si e nevoie de precizie, sa nu ii bagi sampon in ochi sau pe nari.

      Răspunde

  98. Rares
    ian. 09, 2014 @ 20:38:51

    Buna, sunt pe pasul de ami cumpara un perus si am hotarat sa il tin mereu liber fara colivie ci doar cu o casuta frumoasa, gresesc cu ceva daca cand il aduc ii dau drumul direct in casuta si apoi el incepe a zbura prin casa

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      ian. 09, 2014 @ 20:58:15

      Nu stiu ce fel de casuta i-ai pregatit, dar colivia este mult mai indicata… coliviile pt perusi sunt concepute sa ajute si sa protejeze pasarile, o casuta cu peretii inchisi nu este potrivita pt o pasare, are nevoie de peretii aceia din zabrele ai coliviilor sa vada totul in jur si sa se catere pe ei. In primele zile, este recomandat sa lasi pasarea in colivie sa se acomodeze cu casa, cu tine, cu zgomotele din jur si sa o deranjezi cat mai putin, sa nu se simta amenintata. pe masura ce trec zilele, dimineata, cand ii pui apa si hrana, e bine sa apropii usor un deget de ea, sa se obisnuiasca cu mana ta, apoi poti deschide usita sa iasa prin camera… mult succes!

      Răspunde

  99. alexia
    feb. 01, 2014 @ 15:15:51

    Al meu face baita si ii place!!!!!! :))))

    Răspunde

  100. melisa
    feb. 05, 2014 @ 17:32:14

    al meu nu vrea sa faca baita ce sa fac ?

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      feb. 05, 2014 @ 20:42:09

      Melisa, asa cum am scris in sute de randuri, nu toti perusii vor sa faca baie si nu tb fortati. Iarna, daca nu e prea cald in casa, nu sunt tentati sa intre in apa rece, la vara cand va fi foarte cald s-ar putea sa ii placa

      Răspunde

  101. Vraja Sebastian
    feb. 06, 2014 @ 11:55:45

    mi-am cumparat si eu 2 persusei, cum sa-i cheme[mentionez ca sunt fetita si baietel]si nu ma prea pricep

    Răspunde

  102. Eve
    feb. 08, 2014 @ 13:26:50

    Hei,dar cum sa ii fac pe perusi sa vina sa se scalde in apa cu salata?
    Daca zboara? Eu nu pot sa ii prind usor deoarece nu pot sa ii dresez.
    Femela pe nume Niky da cu ciocul si nu pot sa o ating fara sa ma ciupeasca 😦 ,iar baietelul se sperie chiar daca pun mana pe cusca.

    Răspunde

  103. andrei
    feb. 10, 2014 @ 14:56:34

    Am o proaspata pereche de perusi si nu prea as vrea sa se imulteasca, cineva mi-a spus ca penrtu a nu se imulti sa nu le pun cuib . Este adevarat? daca nu datimi va rog un sfat

    Răspunde

  104. johnny
    feb. 13, 2014 @ 15:44:30

    am 2 perusii de 1 an,tweety si jimmy,gagica este tot mai stresata si asa am cumparat un cuib,oare o sa faca pui?ce trebuie sa fac in cazul in care face ouo?le-am montat cuibul si stau si se uita la el,oare trebuie sa fac ceva,sau o sa intre ei?astept raspuns

    Răspunde

  105. johnny
    feb. 13, 2014 @ 15:46:13

    perusii au 2 ani din care un an de cand sunt la mine

    Răspunde

  106. stefan
    feb. 15, 2014 @ 20:47:28

    se poate ca un perus dupa 2 zile ce il cumperi sa iti steie pe deget ?

    Răspunde

  107. neoakon
    feb. 23, 2014 @ 19:14:24

    nu a fos dresat ca e pui mic numa de cand lam lasat din cusca pe afara nu mai vrea sa steie pe deget. am gresit ceva? si se agita cand ma apropiu de cusca

    Răspunde

  108. DOOLITLE
    feb. 28, 2014 @ 12:01:00

    ce temperatura trebuie sa aiba cadita pentru baia cintezelor australiene care este atasata in exteriorul custii?

    Răspunde

  109. Suditu
    mart. 04, 2014 @ 11:57:57

    buna sunt Sorana am o intrebare:Pot ca sa le pun in cusca un castronel cu apa calduta sau trebuie neaparat ca sa ii duc in baie?

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      mart. 11, 2014 @ 10:41:28

      nu tb sa ii duci la baie, in niciun caz… poti sa le pui in colivie sau alaturi de colivie un castronel micut, curat, cu apa sa faca baie… ai grija ca apa sa nu fie de la robinet, are clor mult si le ataca stomacul. apa lor tb sa fie mereu apa minerala plata, cu o concentratie cat mai scazuta de sare

      Răspunde

  110. Anytha
    mart. 05, 2014 @ 17:34:00

    Perusii mei (Sisi si Kiki) sunt foarte agitati in prezenta mea si numai o singura am reusit sa-i iau pe fiecare pe deget. Ce pot sa fac? Vreau si eu sa le fac baie 😦

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      mart. 11, 2014 @ 10:30:23

      Pe blog, daca te uiti cu atentie, sunt mai multe articole despre cum te poti imprieteni cu perusii tai. In privinta baitei, cumpara o cadita speciala pt pasarile de colivie, colorata in galben sau verde si pune un deget de apa inauntru si o jucarie colorata, asa vor fi atrasi sa faca baie

      Răspunde

      • vilu
        apr. 02, 2014 @ 09:47:19

        de ce atunci cand imi pun perusii in aceeasi colivie incep sa se bata ? stiu ca e alt ceva decat baia perusilor dar vreau sa aflu :-/

      • Casa cu perusi
        apr. 04, 2014 @ 14:09:15

        Fiecare perus incearca sa fie stapan pe acea colivie, de aceea se isca cearta si bataie intre ei. E bine sa aiba fiecare colivia lui si sa fie liberi prin camera, sa se joace impreuna cand sunt liberi, dar sa se retraga fiecare in casa lui cand iese cearta

  111. Anytha
    mart. 06, 2014 @ 15:27:06

    stiu ca ai spus ca nu toti perusii vor sa faca baie, dar eu stiu ca perusii mei sigur pot incerca sa faca o baita scurta 😦

    Răspunde

  112. rodica
    mart. 09, 2014 @ 09:19:37

    Perusii trebuie obligatoriu sa faca baie????

    Răspunde

  113. rodica
    mart. 09, 2014 @ 09:20:08

    daca da de cite ori pe saptamina?

    Răspunde

  114. rodica
    mart. 11, 2014 @ 15:34:29

    multumesc pentru raspuns.Casa cu perusii este un blog minunat

    Răspunde

  115. Dana
    mart. 16, 2014 @ 13:45:30

    Buna si eu iam facut baie perusului meu pentru prima data .cand iam pus apa intrun vas nu a vrut sa intre dar am citit ca sunetul apei ii atrage si am turnat putin cate putin si cand a auzit apa a si intrat sa udat tot si de frica sa nu ii fie frig lam facut unpic cu feonul pe viteza mica a fost foarte cuminte si LA spalat si LA uscat

    Răspunde

  116. Dana
    mart. 16, 2014 @ 13:48:22

    Ador acest sait si EU si Coco

    Răspunde

  117. alexia
    mart. 17, 2014 @ 20:03:35

    Daca perusul meu nu are puf sub codita poate fi bolnav?

    Răspunde

  118. Alexandra
    mart. 29, 2014 @ 16:42:45

    Salut,cat trebuie sa fie de mare apa si cat de calda??
    Si inca o chestie.Imi e frica sa-i fac baie,sa nu se inece sau sa pateasca ceva.Se poate intampla asa ceva??

    Răspunde

  119. Iulia
    apr. 17, 2014 @ 10:12:15

    eu ii fac dus cu un pulberizator cu apa calduta…. e atat de adorabil 🙂 !

    Răspunde

  120. Daria
    apr. 26, 2014 @ 11:19:54

    Buna! Eu vreau sa-mi iau un perus. Nu stiu cat de mare este, pui, sau un perus deja matur. Nu stiu nici daca este obisnuit cu baia. Dar as vrea sa-i fac deoarece as vrea sa fie mai curat. Cum l-as putea obisnui?

    Răspunde

    • Daria
      apr. 26, 2014 @ 11:21:29

      Adica, altfel decat este mai sus. Nici nu cred ca se obisnuieste atat de repede.

      Răspunde

    • Casa cu perusi
      mai 05, 2014 @ 14:52:06

      Daria, perusii sunt foarte curati, nu sunt ca alte animale de companie care miros, sunt pasari deosebit de curate si isi mentin penajul curat si fara sa faca neaparat baie. Un perus nu tb obligat sa faca baie, dar daca ii place, va face singur, tb doar sa ii pui o cadita cu un un deget de apa in ea si se va duce singur la apa.

      Răspunde

      • rashida
        mai 16, 2014 @ 13:17:31

        Buna:) eu am luat mai demult un perus de 5,6luni si acum are 1 an.il chiama cipy si l.am invatat sa vorbeasca iar acum isu spune numele mereu si incearca si altele:)spre deosebire de alti perusi el s.a invatat sa doarma in pat:))abea pot sa il fac sa iasa din patura.doarme exact ca un om:)) l.am invatat sa iasa singur din colivie cand ii deschid ,cand nu mai are chef se intoarce:)vine din zbor direct pe deget si umar.acum este cam rece afara si vreau sa ii fac baie..este bine daca in baie si in camera ar fi cald si cand ar termina l.as pune sa doarma in patura?il acopar pana la gat(sau se baga singur)si doarme .are si o pasare de plastic care arata ca el si o iubestee ff mult:))astept un raspuns cat mai repede:*

  121. Simona
    mai 25, 2014 @ 10:23:15

    Am si eu un perus, are in jur de 5-6 luni dar ma ciupeste des. Imi place sa ma joc cu el asa dar cand nu sunt langa el in permanenta incepe sa ciripeasca foarte tare si sa zboare in cercuri. La baie se descurca bine si ii place mult apa.

    Răspunde

  122. Ioana
    iun. 11, 2014 @ 11:37:32

    Buna am si eu mai multi perusi si as vrea sa-i invat sa faca baie ca e vara, cald dar nu stiu cum si nici nu sunt prea blanzi. Ma puteti ajuta?

    Răspunde

  123. Bianca
    aug. 04, 2014 @ 16:06:32

    buna!tocmai ieri mi-am cumparat doi perusi(o fata si un baiat) si s-au batut pe oglinda cu bilute.Si s-au batut foarte mult cam vreo 2 ore pana cand fata i-a rupt o pana baiatului.Si vreau sa stiu de ce sunt asa agresivi unul cu altul ca sunt doar sunt pereche.
    Din cauza asta va spun voua asta ca sa nu se mai intample si alta data.poate ma ajutati voi,si imi spuneti ce sa fac.

    Răspunde

  124. Alexandru
    aug. 10, 2014 @ 11:38:12

    Eu am un perus de un an. Dupa ce l-am cumparat dupa doua saptamani am fost foarte buni prieteni. Însa pe la mișlocul iernii i-am adus o fetita mai mica ca el si peste o luna am dat-o la cineva fiindca era galagioasa, si de atuncea perusul meu Flapi s-a cam distantat un pic si cand bag degetul in cusca mai mereu ma ciupește sau se ferește. Îi mai pot face ceva pentru ca sa fie ca înainte sau va suferi mereu din cauza fetitei ?

    Răspunde

  125. Bianca
    aug. 12, 2014 @ 08:56:47

    buna!sunt eu jean dobrisan de pe facebook doar ca fiica mea bianca(ca in nume) a scris pe fb pentru ca sunt perusii ei (cadou de ziua ei)!si de acum am decis sa fac cum ati ai scris pe blog am incarcat si a mers foarte bine n:) nu s-au mai bagat dupa mobila de loc! m-am bucurat asa de tare! multumesc mult 😀 🙂 😉

    Răspunde

  126. Alexandru
    aug. 12, 2014 @ 12:06:43

    Vroiam sa spun atunci cand curge apa din ghiuveta cum sa îl fac sa îi placa sa faca baie fiindca îi este frica.

    Răspunde

  127. popp bianca
    aug. 12, 2014 @ 13:28:03

    eu lam bagat in baie si am dat cu dusu pe el si il usc cu fionu

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      aug. 12, 2014 @ 14:32:04

      Bianca, perusii nu sunt jucarii sa ii obligi sa faca baie cum vrei tu si sa ii stresezi cu feohn-ul…. sa nu mai faci asa ceva. Sunt fiinte fragile, sperioase, tb sa fii blanda si rabdatoare cu ele, nu sa le bruschezi in halul asta…

      Răspunde

  128. popp bianca
    aug. 16, 2014 @ 19:22:42

    multumes ca mai ajutat casa perusilor

    Răspunde

  129. Selena
    aug. 17, 2014 @ 10:19:38

    Buna ziua!
    Cum as putea sa il dresez sa intre in castronel daca pun castronelul langa el?

    Răspunde

Lasă un comentariu