Pericolele din casă

Voi începe cu o listă cu diverse obiecte din casele noastre care pot fi periculoase pentru peruşi:

– perdelele şi draperiile în care îşi pot agăţa gheruţele fără să se poată elibera singuri;

– vazele, bolurile adânci în care pot aluneca, cu atât mai periculoase dacă sunt pline cu apă;

– plantele de apartament toxice, iar lista lor poate fi foarte lungă (din cele mai răspândite la noi: muşcatele, sporul casei, floarea de ceară, cactuşii de orice fel, ficuşii, crinii, zambilele, lalelele, ciclamele, gloxiniile etc. )

– flăcările de la lumânări şi aragaz;

– oglinzile şi geamurile care îi pot deruta în zbor.

Peruşii sunt foarte isteţi şi vor învăţa repede să se ferească de obiectele care li se par periculoase. Dacă se vor lovi o dată de geamuri sau de oglinzi, a doua oară se vor întoarce din zbor. Perdelele sunt, totuşi, atractive şi s-ar putea să fie tentaţi să se caţere pe ele. Eu am renunţat la ele, fără ca estetica locuinţei mele să fie afectată, din contră… Dar perdelele sunt utile şi trebuie să îl înveţi cu multă răbdare pe peruşul tău să le ocolească, alungându-l când îl vezi în apropierea lor. 

Peruşii nu deosebesc plantele bune de cele rele, aşa că se pot intoxica uşor

La plantele toxice, trebuie însă să renunţi sau să le muţi în camerele în care nu ajung papagalii.

Cu timpul, peruşii îşi vor stabili anumite culoare de zbor şi anumite locuri sigure de aterizare în camera în care stau. De aceea, este indicat să le dai drumul din colivie treptat, până când vei fi sigur că nu mai sunt în pericol dacă stau toată ziua liberi. Noaptea, eu recomand să fie închişi… mulţi peruşi se pot speria de diverse zgomote şi vor năvăli afară din colivie pe întuneric, riscând să se lovească şi să se rănească grav. Încearcă să stabileşti câte o oră fixă, dimineaţa şi seara, pentru a le da drumul din colivie şi apoi pentru a-i trimite la culcare.   

… Ce pot strica peruşii prin casă…

Coperţile cărţilor sunt în pericol cu Cipiţa prin preajmă

Iată şi o listă cu obiecte pentru care peruşii reprezintă un pericol:

– cărţile, fotografiile, revistele, tablourile… unora le place la nebunie să le roadă;

– obiectele decorative din lemn pe care le pot roade sau obiectele fragile pe care le pot dărâma de pe rafturi;

– aranjamentele cu flori şi plante uscate;

– bijuteriile, mici şi sclipitoare, pe care le pot căra în cioc prin diverse locuri din cameră;

– lampadarele şi veiozele din materiale textile.

192 comentarii (+add yours?)

  1. Mircea
    iul. 18, 2011 @ 10:06:31

    Atentie mare la bani, acte, documente, harti lasate pe mase (in cateva ore pot fi transformate in confetti)

    Răspunde

  2. Casa cu perusi
    aug. 08, 2011 @ 14:58:36

    Salut, Iulian, le poti da perusilor tai crengute tinere de pomi fructiferi sa le roada. Nu sunt toxice pentru ei, din contra, ii distreaza si ii ajuta sa isi toceasca ciocurile. Eu as recomanda crengute de mar, par, cires sau prun. Inainte de a le da perusilor, spala-le bine de praf sub un dus puternic. Uita-te cu atentie pe sub frunze sa nu fie insecte sau oua de insecte care, odata inghitite, le-ar putea face rau. Alege crengute tinere, sanatoase, curate.

    Răspunde

  3. Iulian
    aug. 09, 2011 @ 05:38:33

    multumesc mult pentru sfat :),Cipy a inceput sa roada frunzele de cais :),si vad ca ii place :),foarte bun blogul 😉

    Răspunde

  4. perusul meu
    ian. 21, 2012 @ 10:20:59

    Perusului meu Romeo ii place foarte mult sa roada draperia si mobila:))) daca vii la mine ai sa crezi ca am fost invadata de soareci:))))
    Seriosss:))))

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      ian. 23, 2012 @ 09:12:16

      Da, te cred, asa sunt toti perusii, rod tot ce prind din lemn ca sa isi toceasca ciocurile care cresc intr-una. Poate daca ii iei mai multe jucarii si barute din lemn, poate incepe sa le roada pe alea si nu se mai atinge de obiectele din casa.

      Răspunde

      • bosoi eugenia
        dec. 12, 2013 @ 09:50:49

        Cum ar trebui s-a dezbijnuiesc un perus de rosul usilor?

      • Casa cu perusi
        dec. 12, 2013 @ 11:16:52

        Buna Eugenia, e greu sa il dezveti… iata ce tb sa faci, in primul rand sa acoperi zona pe care o roade cu scotch transparent, astfel perusului ii vor aluneca gherutele cand va mai dori sa se aseze pe tocul usii si nu va mai putea roade. in al doilea rand, ai grija sa ii cumperi jucarii din lemn natur sa le roada pe alea, nu tocurile de usa.

  5. Andreea
    feb. 03, 2012 @ 12:07:17

    :(((( Bily, perusul meu mia rontait o carte super faina … cartea arata acum ca ceva rontait de soareci 😦

    da na astai viata de perus ,… de rontait :P:P

    Răspunde

  6. alexandra
    feb. 29, 2012 @ 19:43:29

    Eu le voi pune mei la incoltit, am citit pe blog ca ai scris despre asta. Eu prefer sa nu ii las sa manance florile de pe pervaz ca nu stiu care sunt bune si care nu si nu vreau sa le faca rau. Foarte frumos blogul tau felicitari 🙂

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      feb. 29, 2012 @ 20:10:11

      Buna Alexandra, ar fi bine sa indepartezi florile din camera in care tii perusii, sa nu ajunga la ele, majoritatea plantelor de apartament sunt toxice pentru ei, de aceea, ar fi bine sa le muti, daca poti. Chiar daca stai cu ochii pe ei, la un moment dat pot ateriza pe un ghiveci si este suficient sa inghita putin si sa faca o intoxicatie severa.

      Răspunde

  7. Bianca
    mart. 13, 2012 @ 15:32:57

    Buna ziua. Peruseii mei nu prea rod… deocamdata. Doar la galerie au insistat insa la carti nu! Si se mai joaca cu diversele jucarii din colivie.

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      mart. 13, 2012 @ 15:36:02

      Perusii tai sunt inca micuti si nu simt nevoia sa roada, este foarte bine ca nu au descoperit cartile, sa ii tii departe de ele si de orice obiect mai valoros din casa. Daca le pui jucarii din lemn, se vor multumi cu ele si nu cred ca vor mai ataca galeria.

      Răspunde

  8. Calin Ancuta
    mart. 16, 2012 @ 12:11:26

    Dracena este cumva toxica pentru perusi?

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      mart. 16, 2012 @ 14:55:42

      Aproape toate plantele de apartament sunt otravitoare pentru perusi si pt animalele de casa… Iar dracena este sigur toxica. Sper sa perusul tau nu a gustat din ea. Daca da, sper sa isi revina.

      Răspunde

  9. Bianca
    mart. 18, 2012 @ 19:41:46

    Le am adus de la tara o creanga mare de mar… am citit aici ca e buna… deocamdata nu se ating de ea, desi e inalta.

    Răspunde

  10. Bianca
    mart. 23, 2012 @ 21:51:34

    Le am pus o jucarie colorata in galben, rosu si verde, M AM gandit ca o sa le faca placere! I am schimbat si locul. S au obisnuit din colivie, pe creanga, iar se duc la colivie unde gasesc mancare si apa, iar mai zboara si tot asa…

    Răspunde

  11. Bianca
    mart. 23, 2012 @ 21:58:05

    Imi place sa ii las cat mai mult timp liberi!

    Răspunde

  12. Bianca
    mart. 26, 2012 @ 17:17:18

    De cand s au obisnuit pe creanga de mar, ii las numai afara. Le face bine, doar eu cu curatenia o duc mai rau ca sunt 4:-))

    Răspunde

  13. Bianca
    apr. 25, 2012 @ 19:56:02

    Le am adus o alta creanga de mar…. dar cu frunze … sper ca nu le face rau…au voie si la frunze dupa cate am inteles, nu?

    Răspunde

  14. Alexandra
    apr. 27, 2012 @ 05:09:26

    Buna… Eu am doi perusi o femela si un mascul, le-am pus printre bare os de sepie ca sa-si toceasca ciocul ghearele, depinde ce fac ei, dar femela am observat ca are ciocul mult mai lung decat a masculului, si nu foloseste osul… Papagalii ii am de o zi, am observat cand i-am cumparat ca nu aveau os de sepie si sedadeau cu ciocul de bare… Femela mea nici asta nu face… Astept un raspuns. Multumesc!

    Răspunde

    • Alexandra
      apr. 27, 2012 @ 05:54:13

      Ohh, și mai am o intrebare… In general, perusii la ce ora se trezesc dimineata? Ieri ma trezise la ora 7:00 dim. Poate ca nu mai putea sa doarma… Dar as vrea sa stiu cam pe la ce ora se trezesc … Multumesc! :*:*:*

      Răspunde

      • Casa cu perusi
        apr. 27, 2012 @ 07:59:31

        Alexandra, perusii in primul rand sunt pasari… ca orice pasare, se trezesc la prima geana de lumina si la primele raze de soare. Este in instinctul lor. Trebuie sa fii constienta ca se vor trezi devreme tot timpul si ca vor face galagie dimineata. Esti sigura ca poti accepta acest lucru? Eu ma trezesc odata cu ei si imi face bine, sunt mult mai activa in timpul zilei si incep dimineata cu un ton optimist. Iarna, perusii se trezesc mai tarziu, in jurul orei 8. Daca nu faci fata unui astfel de program, ar fi bine sa ii muti in alta camera, sa nu te deranjeze de la somn.

      • Delia
        ian. 12, 2013 @ 20:03:43

        Dar daca ii acoper cu o patura?Doar sa ii las o bucatica neacoperita ca sa poata intra aerul.. E bine?

      • Casa cu perusi
        ian. 12, 2013 @ 22:27:26

        Delia, poti acoperi colivia pe timpul noptii cu ceva, si sa lasi nu doar un colt, si o jumatate dintr/o latura descoperita, ca sa intre mai mult aer, un colt nu prea e suficient.

      • Delia
        ian. 13, 2013 @ 18:27:03

        multumesc pentru raspuns. Insa, mai am o intrebare in acest fel pasarile se trezesc mai tarziu?

      • Casa cu perusi
        ian. 14, 2013 @ 12:36:07

        Delia, in mod normal pasarile se trezesc la prima geana de lumina, le este foame dupa noapte, si profita de primele raze de lumina sa manance. Chiar daca noaptea acoperi colivia cu ceva si lasi doar o latura descoperita, dimineata e bine sa inlaturi patura respectiva.

      • Delia
        ian. 14, 2013 @ 19:25:04

        iti multumesc foarte mult!:*:*:*

    • Casa cu perusi
      apr. 27, 2012 @ 08:02:06

      Sunt rare cazurile in care ciocul unui perus creste necontrolat. Ei au grija sa il toceasca in permanenta. Daca perusica ta are ciocul putin mai lung decat peruselul, inseamna ca este mai in varsta, probabil cu vreo 6 luni. Osul de sepie este bun pentru cioc, dar cele mai bune sunt jucariile din lemn si barele din lemn pe care le pot roade. Ia-le una sau 2 si peste ceva timp vei vedea ca incep sa roada. Peruselele sunt innebunite sa roada lemn!

      Răspunde

  15. Alexandra
    apr. 27, 2012 @ 08:36:24

    Multumesc pentru sfat! Pot accepta acest lucru vroiam sa stiu pe la ce ora se trezesc perusii… O sa urmez sfatul de ai muta in alta camera! Multumesc din nou!:*

    Răspunde

  16. Daniel
    mai 07, 2012 @ 16:00:43

    Buna Adina am o fantana primita cadou e din lemn si jos are niste pietricele lipite pe lemnu ala si la perusi mei le place sa le desprinda de acolo si cred ca mai si mananca din ele e o problema pietricele pot sa moara sunt micute ca niste boabe de mei nu cred ca ii afecteaza nu ?

    Răspunde

  17. Daniel
    mai 11, 2012 @ 17:06:38

    Adina am opservat ca cocuta de cateva zile imi tot pufaie adica cand mai stau prin camera sau ceva o aud facand pffff !

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      mai 14, 2012 @ 07:21:02

      Buna Daniel, sa speram ca nu s-a imbolnavit Cocuta, trebuie sa o urmaresti sa vezi de ce pufaie, poate fi o afectiune a cailor respiratorii… dar sa stii ca perusii pufaie adesea sa isi curete nasul. Trebuie sa fii atent la ea si daca incepe sa faca asa foarte des, sa mergi la un veterinar.

      Răspunde

  18. Daniel
    mai 11, 2012 @ 17:07:17

    ce inseamna asta ?
    nu cumva s-a imbolnazit ?

    Răspunde

  19. ELENA
    mai 13, 2012 @ 11:18:31

    MULTUMESC PENTRU SFATURI PANTRU CA INCURAND VOI AVEA UN PAPAGAL !

    Răspunde

  20. cristina
    mai 25, 2012 @ 09:56:43

    salut! am si eu de curand un perus si am observat ca deasupra ciocului a inceput sa i se perforeze una dintre nari si se extinde din ce in ce mai mult. inca nu l-am dus la veterinar. crezi ca e ceva grav?

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      mai 25, 2012 @ 18:47:29

      Cristina, nu inteleg, se largeste nara, se face gaurica tot mai mare??? ceea ce ar fi super ciudat!!! sau incepe sa se descuameze pielea din jurul narii? ceea ce este normal, la intrarea in adolescenta, in jur de 3, 4 luni. De obicei, la fetite li se decojeste nasucul asa… trebuie sa astepti sa vezi ce culoare va avea si te vei lamuri si ce sex are.

      Răspunde

  21. Alexandra
    mai 29, 2012 @ 08:37:00

    Buna! Perusul meu Coco si femela Miki au inceput sa roada cam toate obiectele din casa… Cel mai mult mobila are ceva? Se pot imbolnavi? Multumesc! :*:*:*

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      mai 29, 2012 @ 11:36:07

      Alexandra, ar trebui sa ii impiedici sa roada orice vor ei, in primul rand pentru ca iti fac pagube mari, in al doilea rand pentru ca mobila este impregnata cu tot felul de substante extrem de toxice. Lacul de mobila este cancerigen. Ia-le perusilor tai jucarii din lemn nevopsit si agata de peretele colivie, pe afara, o creanga de pom fructifer bine spalata cu apa fierbinte. Vor fi atrasi sa roada jucariile si creanga si mobila ta va scapa intreaga.

      Răspunde

  22. Alexandra
    mai 29, 2012 @ 17:30:04

    Multumesc pentru sfat :* 🙂

    Răspunde

  23. Cristi
    iun. 10, 2012 @ 18:07:47

    Buna seara!Am doi perusi,mascul si femela,iar femela incepe sa faca, ca si un soricel.De ce?

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      iun. 11, 2012 @ 08:31:23

      Cristi, cum adica face ca un soricel? Chitaie? Este posibil, perusii invata sa imite tot felul de sunete din jurul lor, care le plac sau care le atrag atentia. Si perusii mei scot niste sunete ciudate, cand vor ei, seamana cu niste mieunaturi, cand fac asa se alinta si ma cheama sa ne jucam.

      Răspunde

  24. Cristi
    iun. 11, 2012 @ 11:09:57

    Nu,parca ar sufla asa,oare face asa de la caile respiratorii?

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      iun. 11, 2012 @ 11:20:47

      Daca ti se pare ca sunetul pe care il scoate pare sa fie de la caile respiratorii infundate, poate a racit putin, poate a stat in curent sau poate este atacata de paraziti care s-au instalat pe caile respiratorii si isi fac acolo de cap. Daca o vezi ca respira greu si nu se imbunatateste starea ei in urmatoarele 2 zile, ar fi bine sa mergi la un veterinar. Incearca sa verifici daca sta in curent si sa le muti colivia intr-un loc unde e cald si adapost.

      Răspunde

  25. Cristi
    iun. 23, 2012 @ 10:58:43

    Prea tarziu:(( a murit

    Răspunde

  26. Cristi
    iun. 23, 2012 @ 10:59:55

    Celalalt a ramas singur si acum plange si tipa ,o sa incerc sa ii iau alta ,dar nu stiu daca se va mai obisnui cu ea…

    Răspunde

  27. Alexandra
    iun. 24, 2012 @ 13:35:22

    Buna, am o intrebare, daca papagalul a iesit pe geam se mai intoarce? Tine minte locul? Coco al meu l-am lasat acasa impreuna cu Miki (papagalita) si cand m-am intors nu l-am mai gasit dar am gasit usita coliviei deschisa dar ea nu a fugit si a iesit afara din balcon si imi pare foarte rau de el iar akum Miki il tot imita la voce toate alintarile care i le facea el ei akuma le repeta ea :(( pot sa cumpar un alt papagal? Se vor certa?Usita coliviei am prins-o cu un elastic ca se ridica in sus, si cand m-am intors de la magazin elasticul era ros si usita coliviei ridicata:((:((:(((

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      iun. 25, 2012 @ 08:00:55

      Buna Alexandra, ai subestimat inteligenta perusilor tai… sa stii ca ei rod aproape orice, ca niste soricei, in afara de metal. Plastic, lemn, elastice, cartoane… nimic nu le rezista. Cand tii pasari in casa, trebuie sa ai plasa la geam si nu orice plasa, una din metal, din sarma subtire. Perusii rod imediat plasele din plastic si evadeaza. Deci, asigura usa coliviei cu sarma, cand pleci, sau ai grija sa fie geamul inchis. Poti scoate colivia cu Miki in balcon sa o auda cantand si poate se intoarce. Poti iesi pe afara cu colivia, sa te plimbi pe strazile din jur, poate Coco va recunoaste glasul lui Miki si va veni… Dar nu stiu ce sanse mai sunt, daca mai e in viata, din pacate ei nu stiu sa se apere de pisici, caini, de alte pasari, sunt imediat atacati.

      Răspunde

  28. Alexandra
    iun. 24, 2012 @ 13:35:52

    Acum 2 ore a iesit din colivie

    Răspunde

  29. Alexandra
    iun. 24, 2012 @ 13:37:18

    Femela mea de perus arata exact ca a ta

    Răspunde

  30. Alexandra
    iun. 24, 2012 @ 15:41:42

    Buna, am luat un baietel si nu prea se intelege cu fata nu o baga in seama, dar ea insista el se ia la bataie cu ea , se poate acomoda? Imi este dor de cocutul meu era asa bland:((

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      iun. 25, 2012 @ 08:02:19

      Alexandra, nu lasa perusii sa se bata, sa nu ii gasesti ciupiti, cu sange pe ei si pene rupte. Daca nu se inteleg deloc, incearca sa schimbi peruselul cumparat, daca se poate, daca nu mai cumpara o colivie si tine-i separat pana cand incep sa se intelega. La un moment dat vor incepe sa se apropie, dar probabil va dura.

      Răspunde

  31. Alexandra
    iun. 25, 2012 @ 14:46:06

    Ok, multumesc ca mi-ai spus ca eram ingrijorata pentru el noul perusel, ca sta numai intr-un colt, totusi am vazut ca el o curata pe cap… asta inseamna ca l-a acceptat? multumesc :-*:-*:-* 🙂

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      iun. 25, 2012 @ 15:15:12

      Ah, deci perusica nu e singura, iti scrisesem mai sus ca ar putea sa se dea cu capul de colivie din cauza singuratatii. Cred ca ar putea fi altele cauzele, o combinatie intre pierderea partenerului si incercarea de a se acomoda cu un altul. Daca reusesti sa stai mai mult timp cu ei si sa vorbesti cu ei, sa ii alinti, poate se linisteste.

      Răspunde

  32. denisa
    iul. 18, 2012 @ 10:25:07

    eu am o planta in camera …
    habar nu am ce specie e…(cred ca e cataratoare)
    nu am o camera mai buna in care s-o mut , iar perusii nu par catusi de putin interesati de ea…
    mai e si o craciunita care e in camera ocazional…
    ar trebui sa mut plantele ??? (ca perusii nu-i pot muta)

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      iul. 18, 2012 @ 14:09:24

      Denisa, poti lasa planta in camera, daca perusii nu par interesati de ea, dar verifica adesea sa nu aiba frunzele ciupite de ei. La prima ciupitura, ar fi bine sa muti planta… pacat ca nu stii cum o cheama, sa verifici daca e toxica sau nu. Risti sa manance din ea si sa te trezesti cu ei cu dureri de burtica si intoxicatie sau… mai rau… Poti sa recomanzi aici articolul despre imperechere, daca tu stii ca este scris profesionist si este util.

      Răspunde

  33. denidenisuca
    aug. 25, 2012 @ 12:46:23

    buna adina,perusul meu nu prea roade nimicdar e inca mic in 19 septembrie face 3 luni…

    Răspunde

  34. sikanda
    aug. 31, 2012 @ 12:16:01

    buna! vreau sa stiu si eu daca planta Dracena face rau perusilor?

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      sept. 03, 2012 @ 10:22:07

      Da, dracena este toxica.

      Răspunde

      • simona
        dec. 12, 2012 @ 15:13:30

        Buna am si eu o intrebare .am 2 perusi si as vrea sa stiu daca au voie sa stea in aceeas camera unde am si bradul de crăciun.mersi

      • Casa cu perusi
        dec. 14, 2012 @ 13:28:20

        Buna Simona, nu vad niciun impediment ca perusii sa stea in aceeasi camera cu bradul de Craciun. Daca sunt interesati de brad si incep sa roada crengile, presupunand ca e natural, va fi totusi un pericol pt ei pentru ca acidul din acele de brad le poate da dureri si probleme digestive. Dar, daca se feresc de brad, de globuri si de instalatia de pom, e totul ok.

  35. simona
    dec. 17, 2012 @ 18:54:35

    Mersi frumos pt sfaturi.oricum pana la urma am mutat bradul in alta camera.as avea inca o intrebare,unul dintre perusi are o tuse urâta de ceva vreme.am fost la veterinar unde i sa dat antibiotic timp de 10 ( agumentin),cat timp a avut tratamentul nu a mai tusit asa de mult,dar dupa tratament a inceput la fel sa tuseasca.te rog ma poti ajuta cu un sfat.mersi mult.

    Răspunde

  36. ciprian
    dec. 28, 2012 @ 11:52:24

    Aseara perusului meu Francesco i-a picat coada…. i se poate intampla ceva grav? Mai poate zbura dupa ce ii va creste la loc? aa si am mai auzit ca perusii se intorc singuri in colivie, e adevarat?

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      dec. 30, 2012 @ 09:34:03

      Ciprian, penele lungi din coada vor creste la loc in decurs de vreo 3 saptamani. Perusul va putea zbura si fara el, dar mai greu, deoarece penele acelea il ajuta sa isi tina echilibrul in zbor. Majoritatea perusilor se intorc singuri in colivie, unde au mancare si apa si unde se simt acasa, protejaţi si in siguranta. Important este ca ei sa considere colivia casa lor sigura, sa nu fie niciodata stresati in colivie, sa nu ii zburatacesti pe acolo incercand sa ii prinzi in mana pt ca asa vor crede ca este o capcana, in loc sa o considere casuta lor.

      Răspunde

  37. Silvia
    ian. 02, 2013 @ 12:42:32

    Buna am si eu o intrebare cat poate trai un perus_ Eu am o fetita de 8 ani

    Răspunde

  38. cristina dicu
    ian. 07, 2013 @ 12:31:51

    Buna,
    Am si eu un perus de 2 saptamani (cred ca este fetita),e tare cuminte si ne-am atasat de ea cum nu as fi crezut.Foarte mult ma ajuta informatiile din acest site.o intrebare am si eu referitor la plantele de apartament.Nu am decat violete de parma.Pana acum nu s-a arata interesat de ele,dar stii cumva daca sunt daunatoare?
    Multulesc mult

    Răspunde

  39. Andrada
    feb. 11, 2013 @ 12:27:45

    buna perusul meu roade carti …este un pericol acest lucru????

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      feb. 11, 2013 @ 13:15:03

      Da, e f periculos, pentru ca la cotorul cartilor se folosesc niste adezivi toxici pt a lipi foile si acestia, desi uscati, pot dauna sanatatii perusului. NU il mai lasa sa se atinga de carti.

      Răspunde

  40. Andrada
    feb. 11, 2013 @ 15:44:40

    Bine multumesc mult

    Răspunde

  41. Andrada.
    feb. 11, 2013 @ 16:10:34

    i-am luat cartile pe care le rodea,iar acum a inceput sa se joace si sa roada jucariile,dar e foarte dragut cand face asta :))

    Răspunde

  42. Denis
    feb. 24, 2013 @ 15:22:15

    Creangă de zarzar este bun?

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      feb. 25, 2013 @ 10:39:41

      Denis, orice creanga de pom fructifer este buna, deci si de zarzar. Important este sa o freci bine cu un burete si apa fierbinte, pt ca de multe ori pe aceste crengi este mizerie, gainat de la alte pasari care poate contine bacterii periculoase, oua de insecte si larve pe care perusii le pot inghiti si pot fi periculoase. Deci, tb curatata foarte bine inainte de a o pune langa colivie.

      Răspunde

  43. Denis
    feb. 25, 2013 @ 16:45:14

    Mulțumesc pt sfat

    Răspunde

  44. perdi88
    mart. 02, 2013 @ 19:07:32

    Am o mare problema in legatura cu perusul meu. Acum 4 zile amdescoperit ca perul avea o nara inundata si asa ca m.a dus fuguta la un veterinar care mi.a spus ca are rinita, iar pt asta tb sa.i dau 1/4 dintr.o pastila de amoxineovit c, sa.i pun in fiecare ochi cate o picatura de oculoforte si sa.i pun in fiecare zi 3 picaturi de vitafit in apa. Tratament pt 10 zile. Problema e ca este din ce in ce mai rUauAcum are ambele nari infundate si are si diaree, respira f greu si este trist

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      mart. 04, 2013 @ 10:19:40

      Oh, Doamne, nu sunt veterinar, dar nu cred ca a fost tratamentul potrivit. Un perus ar avea rinita doar daca ar sta in curent, intr-o camera rece si ar tremura de frig… s-a intamplat asta? l-ai tinut in frig? (ma cam indoiesc) De obicei, narile astupate inseamna raie, infectie cu bacterii, ciuperci si tb dat tratament local pt asa ceva, in nici un caz picaturi in ochi si antibiotice puternice. Ia legatura cu alt veterinar, mie mi se pare dubios tratamentul de mai sus.

      Răspunde

    • Casa cu perusi
      mart. 04, 2013 @ 10:21:58

      Daca ai fi cautat putin pe net, ai fi vazut ca oculoforte este dat pt infectii la mamifere, caini, pisici, bovine… pasarile exotice au alte cerinte si este nevoie de medicamente speciale. Sper sa gasesti un veterinar mai bun, pt ca mi-e teama ca tratamentul dat pana acum a facut mai rau.

      Răspunde

  45. Andreea
    mart. 03, 2013 @ 17:34:41

    Buna.
    Am venit cu o noua intrebare: De ce perusica mea mananca hartie? (I-am pus o coala de hardtie sub colivie,sa nu faca mizerie si pe aia o roade. ) Si cateodata roade si plasticul coliviei si chiar si barele de metal. Ce ar trebui sa faC? Coco se ia si el dupa ea. Mersii.

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      mart. 04, 2013 @ 10:27:03

      Toti perusii rod hartie, cartoane… orice material care poate fi ros. de aceea este bine sa nu pui hartii colorate cu vopseluri toxice in preajma lor sau coli de ziar. Eu cumparasem un linoleum si l-am folosit sub colivie, pe asta nu il putea roade, era prea dur, in plus, il spalam frecvent cu apa fierbinte si spirt si nu era pericol sa se imbolnaveasca de ceva…

      Răspunde

  46. Cristi
    mart. 03, 2013 @ 18:20:14

    Buna!
    De curand mai exact o saptamana am cumparat 2 perusi. Deja m-am acomodat cu ei imi mananca seminte din palma ceea ce ma surprinde intr-un timp atat de scurt. In ultimul timp ai deschis usita coliviei si i-am lasat liberi cand vor ies afara iar cand doresc intra ei singuri in colivie. In curand vor incepe temperaturile de primavara si vara iar eu obisnuiesc sa mai las geamul deschis cat sunt la scoala pentru a aerisii camera (primavara cand e cald) exista riscul ca ei sa prinda obiceiul sa ridice usita cu ciocul si sa iasa? .. cand e geamul deschis. Ma gandesc ca ei invatandu-se liberi sa prinda obiceiul asta.. Daca doresti sa imi dai niste sfaturi sa leg cu ceva usita sau eu stiu.. astept un raspuns. Multumesc:) !

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      mart. 04, 2013 @ 10:31:40

      Cristi, cel mai bine ar fi ca la geamul camerei tale sa pui o plasa de insecte, de preferat din metal, daca nu, macar din plastic sa fii sigur ca perusii nu vor zbura niciodata cand e geamul deschis. Au fost multe cazuri in care stapanii deschideau geamul putin, li se parea ca perusii nu sunt interesati si se trezeau cu ei afara…. In al doilea rand, te-as ruga sa ii lasi liberi tot timpul, chiar daca pleci la scoala, sa inlaturi din calea lor diverse pericole si sa ii lasi sa se bucure de libertate. Cand sunt inchisi sufera si nu inteleg ce se intampla, de ce nu se pot bucura de o viata cat de cat normala… Bineinteles, ca, pt a preveni deschiderea usitei, o poti lega cu o bucatica de sarma curata sau cu un clestisor, dar mai bine ii lasi toate ziua liberi… sa fie si eu fericiti!

      Răspunde

  47. Olaru Stefania
    mart. 06, 2013 @ 16:45:58

    Salut ! Ma cheama stefy si as vrea sa imi cumpar un papagal. Dar mama mea este inebunita dupa flori(plante),are o orhidee si este toxica sau nu penrtru ca imi este cam teama sa iau perusul si peste o saptamana sa moara .Asa ca vreau sa fiu pregatita pentru orice eventualitati.

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      mart. 07, 2013 @ 11:10:50

      Setfania, daca iti iei un perus sau orice alt papagal, tb sa ai grija totusi ca acesta sa nu ajunga in spatiul in care sunt tinute florile. Majoritatea plantelor de apartament sunt toxice, mai putin violetele africane, aloe, bromeliile etc. uite aici o lista cu plantele toxice si non-toxice, este in engleza, dar poti cauta pe net imaginile plantelor mentionate si le vei recunoaste usor http://www.budgieplace.com/plants.html#a

      Răspunde

  48. Olaru Stefania
    mart. 07, 2013 @ 15:52:16

    Merci farte mult pentru sfat! 🙂

    Răspunde

  49. Cristina
    apr. 07, 2013 @ 10:19:43

    Multumesc foarte mult pentru sfaturi. Sunt foarte utile ! Ai o pagina minunata care mi-a fost foarte mult de ajutor.
    Insa, vroiam sa te intreb. Eu am o perusica cam de 7 ani, insa in ultima perioada a stat la bunica mea, care nu prea o baga in seama.. De o saptamana am adus-o acasa si este foarte retrasa. Cand era micuta, era foarte vioaie si zbura peste tot, statea cu noi, nu avea nici o retinere. Sunt sigura ca acum se poarta asa pentru ca s-a dezobisnuit cu noi.. Problema este ca astazi i-am adus acasa un perus. Ea nu prea il place, cand el se apropie de ea, il ciupe. Ba chiar a inceput sa ma ciupe si pe mine cand ma apropii de ea ! Se poarta foarte urat cu toti. De ce ? Sper ca o sa se obisnuiasca cu ideea de a-si impartii cusca cu altcineva, si nu o sa mai fie asa…

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      apr. 08, 2013 @ 09:04:52

      Cristina, o perusica tinuta singurica atatia ani, batraioara la cei 7 ani ai ei, nu mai accepta usor un partener, in aceste conditii cam toate ciupesc, se supara pe toata lumea si nu vor sa fie deranjate. Cel mai bine ar fi sa ii iei perusului o colivie a lui, astfel ca perusica sa ramana stapana pe teritoriul ei. problema cu teritoriul e f serioasa si delicata, daca ea este stapana acolo, nu vrea sa vina altcineva si sa ii ia din drepturi. Poate ca noua, oamenilor, ni se pare o situatie caraghioasa, dar pt ea este o chestie de mod de viata. In al doilea rand, fiind batraioara, are nevoie de liniste si pace, nu de un perusel neastamparat micut si pus pe joaca. Nu este ok sa pui impreuna pasari cu diferenta mare de varsta, este impotriva firii. Dar, daca are fiecare colivia lui, lucrurile se vor aranja si peruselei ii va fi mai usor sa il accepte.

      Răspunde

  50. mihai
    apr. 11, 2013 @ 11:14:22

    perusi se pot speria de sunetele de instrumente chiar daca sunt linistite. le pot canta cantece calme la chitara si la muzicuta?

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      apr. 11, 2013 @ 14:17:32

      Sigur ca poti canta, dar pe tonuri linistite, sa nu scoti sunete stridente. Perusii adora muzica!!!

      Răspunde

      • Ileana
        apr. 22, 2013 @ 08:26:57

        buna! Vreau sa imi spuneti varog cum sami dresez perusi si cum trebuie sa le fac un spatiu de joaca. varog , ma puteti ajuta ?

      • Casa cu perusi
        apr. 22, 2013 @ 08:49:19

        Ileana, uita+te cu atentie pe blog si citeste te rog pagina „Sfaturi sa te imprietenesti cu perusul tau”. acolo vei gasi o multime de idei utile sa il dresezi, cat despre spatiul de joaca, este suficient sa ii pui in afara coliviei o tava mare de lemn cu mici jucarii colorate in ea, concepute special pt perusi… sa vezi ca o sa ii placa… si o creanga de pom fructifer bine spalata cu apa fierbinte, deasupra coliviei…

  51. Ileana
    apr. 22, 2013 @ 07:37:13

    Si eu am 2 perusi SiSi si Apolo.Dar nu stiu cum sa ii prind daca ii las prin camera ?Ma puteti ajuta?

    Răspunde

  52. Ileana
    apr. 22, 2013 @ 09:26:36

    multumesc mult. Si perusi mei va multumesc

    Răspunde

  53. Tina112
    apr. 23, 2013 @ 08:25:05

    BUna.Am 9 ani si sunt din Ploiesti.Am 8 perusi si vreau sa ii las prin casa dar nu stiu cum sa ii prind .O prietena de varsta mea are 2-3 perusi si mi-a spus sa ii obosesc si dupa sa ii prind . Credeti ca e bine ?

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      apr. 23, 2013 @ 10:48:14

      Tina, sfatul prietenei tale nu este bun deloc, in primul rand ca fugarind perusii prin casa sa oboseasca se vor speria de tine si nu vei reusi sa te mai imprietenesti cu ei. Pur si simplu lasa-i liberi si joaca-te cu ei, cand li se face foame sau sete vor intra singuri in colivii sa manance, iar seara vor intra sa doarma la locurile lor favorite. Promit sa fac in curand un material special pe subiectul asta, ca multa lume nu intelege de ce perusii tb lasati liberi si cum ii poti invata sa intre in casutele lor.

      Răspunde

      • miruna
        aug. 09, 2013 @ 15:11:04

        buna ziua! vroiam sa va intreb daca e daunator pt perusii mei daca stau in camera cu aerul conditionat? am un ac mobil care sta jos si nu ajunge aerul direct pe ei, numai ca e racoros cam 28 de grade incerc sa tin in camera, pt ca eu stau la ultimul etaj si in zilele cand sunt 39 grade afara am in camera si 32. nu vreau sa ii tin in camera cu 32 de grade. stiam ca temp, optima pt ei e intre 21 si 26..e ok?

      • Casa cu perusi
        aug. 13, 2013 @ 10:10:06

        Miruna, daca ac-ul nu merge non stop, daca faci racoare apoi mai faci si pauze, cred ca e ok, important este sa nu bata deloc spre ei curentul rece. perusii suporta cu bine pana la 30 – 32 de grade, dar la umbra si cu apa la indemana.

      • miruna
        aug. 10, 2013 @ 16:06:03

        va rog! spuneti-mi daca e periculos….

  54. Tina112
    apr. 23, 2013 @ 14:32:19

    Va multumesc mult. Imi iubesc mult perusi si vreau sa le ofer conditi cat mai bune.

    Răspunde

  55. Andrei
    apr. 24, 2013 @ 08:36:46

    Buna.Am 11 ani si am 20 de perusi. Sunt ca un fel de crescator. Pe unii ii las prin casa dar nu stiu cum sa ii prind si sa ii dresz. Am citit tot ce ati scris dar perusi mei sunt speriosi si nu stiu daca o sa mearga. Ma puteti ajuta ?

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      apr. 24, 2013 @ 11:23:33

      Andrei, cu perusii tb sa ai multa, multa rabdare… pe blog cred ca ai gasit o multime de sfaturi pentru dresaj, tb doar sa le aplici si sa le repeti zi de zi…. saptamani si luni in sir… problema este ca tehnicile de dresaj sunt mai eficiente cand este vorba de unul sau doi, tu avand 20 (apropos, sper ca ai spatiu suficient pt ei) va fi foarte greu. Este suficient sa se sperie unul si fug toti. Dar tb sa fi perseverent, sa incepi cu unul sau doi care par mai atasati de tine si apoi ceilalti ii vor urma. Tine cont ca perusii se copiaza unul pe altul, deci daca dresajul da roade cu unul sau cativa, ceilalti vor prinde curaj si vor face la fel. succes!!!!

      Răspunde

  56. Andrei
    apr. 24, 2013 @ 13:48:30

    Multumesc pentru sfat si (da am loc pentru toti am voliere mari si o tona de colivii)

    Răspunde

  57. Maria721
    apr. 24, 2013 @ 13:53:46

    Buna.Am o problema urgenta.am 2 perusi zeus si rapunzel si sunt amandoi tare ,,tacaniti”.azi chiar acum in cuib am gasit un ou si rapunzel il cloceste dar nu stiu ce mancare sa ii dau si ce sa fac. ma puteti ajuta cu aceasta problema ?

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      apr. 24, 2013 @ 14:19:04

      Buna Maria, hrana peruselei in perioada de clocire, daca va cloci, va fi asigurata de mascul. El va intra in cuib si o va hrani din gusita. Tu tb sa ai grija sa le pui la dispozitie hrana f variata, cu multe legume proaspete, amestecuri de salata verde, spanac, morcov, boabe de porumb fiert, galbenus de ou fiert, frunze fragede de papadie, toate tocate marunt si neaparat proaspete. Daca nu le dai legume zilnic, macar la 2 zile, ca perusica sa aiba acces la o hrana bogata in vitamine. Dupa ce va cloci si va scoate pui, ea ii va hrani din gusa ei si tb sa aiba de acum o hrana bogata.

      Răspunde

  58. Anastasia1
    apr. 25, 2013 @ 06:57:27

    Buna.am13ani si am 3 perusi ana , anuta si cuculet.sunt niste perusi foarte (curiosi,indrasneti,nebunatici,ciupitori,obrasnici si pusi pe rele) ii iubesc mult.Mama a zis ca ii pot lasa prin casadaca ii pot prinde dar nu stiu cum (mai si ciupesc tare dar din dragoste pentru ca suntem foarte apropiati) ma puteti ajuta cu aceasta problema majora ?

    Răspunde

    • Ioni Ionela
      iun. 26, 2013 @ 11:04:33

      pai eu am 11 ani ai am aceeasi problema.prima data ma uitam sa vad unde se aseaza si incercam sa-i prind dar acum perusii mei s-au invatat si daca ii las liberi ei cunosc cand vreau sa ii prind si se duc singuri la cusca…dar fetita mea am si dresat-o putin,dar nu sa se duca la colovie…

      Răspunde

  59. Roxana
    mai 04, 2013 @ 12:18:41

    Bună ! …. Perusi mei au mâncat dintr-o frunză de ficus …este chiar aşa grav ? 😦 …

    Răspunde

  60. Alexandra
    mai 13, 2013 @ 15:16:29

    Salciile sunt otravitoare???
    Daca perusul meu zboara in balcon si eu am 2 muscate acolo ar trebui sa le scot???
    perusii pot rontaii plante din colivie?

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      mai 14, 2013 @ 09:36:53

      In principiu, salciile nu sunt otravitoare, dar depinde de specie. In mod normal, perusii nu ar tb sa aiba acces la plantele de ghiveci, chiar daca nu sunt otravitoare… ar fi bine sa iei muscatele din zona lor de zbor.

      Răspunde

  61. alexandra
    mai 23, 2013 @ 20:17:45

    Buna,
    Am si eu o perusita de 4 luni si as vrea sa ii i-au un perus ca sa nu fie singurica. Daca nu am colivia mare oare are ceva? Si de unde stiu cum sa il i-au sa fie cam de aceeasi varsta? Bubu a mea s-a imprietenit destul de repede cu mine si e o pofticioasa, tot ce manac eu ii trebuie si ei…. daca mai aduc un perus in preajma ei oare o sa-i convina avand in vedere ca nu pare sa fie trista si ciripeste nonstop.

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      mai 24, 2013 @ 12:25:14

      Alexandra, ar fi bine sa iei o colivie mai mare, iar daca iei inca un perus, perusica ta va fi foarte fericita. Important este sa ii lasi liberi pe amandoi, sa te joci cu ei si sa le oferi in fiecare zi legume proaspete si seminte de calitate. Nu le da perusilor mancare de-a noastra cu grasime, sare sau zahar… le afecteaza ficatul.

      Răspunde

  62. Ioana
    iun. 21, 2013 @ 08:12:56

    Cum iti dai seama care e varsta perusului tau?

    Răspunde

  63. Alexandra
    iun. 23, 2013 @ 12:25:52

    Salut! Eu am o perusica un pic mai rea. Cand ii dau ceva sa manance in afara de mei (salata, morcov, mar, …) ea vine si rupe in bucatele si le arunca pe jos. Face asta pentru canu ii place acel fruct /acea leguma sau vrea ca celalalt perus al meu sa manance?

    Răspunde

  64. Alexandra
    iun. 23, 2013 @ 12:27:07

    sa nu manance

    Răspunde

  65. Alexandra
    iun. 25, 2013 @ 17:50:05

    Multumesdc pentru sfat!!! De acum asa voi face.:)

    Răspunde

  66. Ioni Ionela
    iun. 26, 2013 @ 10:54:21

    buna!!!apropo foaarte frumos blogul dar am o problema…am doi perusi cipy si cip.iam lasat sa zboare prin camera si el a mers singur la colivie dar pe ea a trebuit s-o prin…am prins-o si a stat ceva timp pe degetul meu pana ce am observat ca m-am murdarit de sange.cand m-am uitat mai bine am zazut ca i s-a rupt o unghiuta si am dus-o si am clatit-o putin si aceea unghiuta i-a cazut.am pus-o in clivie si vad pe bat lasa urme de sange.AJUTATI-MA!!!!!!VA ROG!!!!!!
    ma ve-ti putea contacta la,,ionelaalexandra99@yahoo.com” si pe facebook la ,,ioni ionela” MULTUMESC SI VA ROG SA MA AJUTATI!!!!

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      iun. 27, 2013 @ 15:25:02

      Ionela, gheruta tb dezinfectata cu betadina si tb sa opresti sangerarea cu pudra de talc. Daca se infecteaza locul, infecta patrunde imediat in organism si poate ucide pasarea in cateva zile… daca esti prea mica sa te ocupi de ea, tb sa mergi la veterinar. Tu, daca te-ai fi taiat la deget ce ai fi facut? Dezinfectie si bandaj, eventual ai fi mers la un medic daca era taietura grava si tb cusuta, nu-i asa?

      Răspunde

  67. Alexandra
    iul. 09, 2013 @ 11:00:47

    Este ok ca micutul meu impanat sa pape frunze de cires spalate si ude?

    Răspunde

  68. Vlad
    iul. 18, 2013 @ 18:33:36

    Bună.Am un papagal care când îi fac curat,îi pun şi un castronel în care să facă băiţă.Până acum,nu sa atins de el.Ce să fac casă intre în el să facă băiţă ?

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      iul. 25, 2013 @ 14:09:50

      Vlad, cum arata castronelul? incearca sa ii pui ceva foarte colorat, galben, verde, roz si o mica jucarie preferata de el in apa, sau frunze de patrunjel sau de salata, asa va fi mai tentat.

      Răspunde

  69. Alee Alexutza
    sept. 04, 2013 @ 11:57:22

    Buna.Am un papagal care daca eu incerc sa il mangai ma ciupeste si daca vreau sa ma joc cu el fuge din cusca speriat .

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      sept. 09, 2013 @ 14:54:15

      Alee, citeste cu atentie sfaturile de pe blog referitoare la imblanzirea si construirea unei relatii de incredere cu perusul tau, asa nu te va mai ciupi si nu va mai fi speriat de tine. Dar tb sa citesti, sa incepi sa te apropii de el cu rabdare si cu blandete, sa nu il agresezi, sa nu il prinzi brutal in mana si sa il faci sa ii fie si mai frica de tine…

      Răspunde

  70. Carmen
    oct. 25, 2013 @ 20:27:59

    Buna..Orhidea este toxica?

    Răspunde

  71. Ioana
    oct. 28, 2013 @ 21:15:03

    Pe alte site-uri scria ca in cuib la perusi trebuie pus rumegus. E adevarat?

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      nov. 05, 2013 @ 15:24:19

      Eu nu as recomanda rumegusul, este aspru, sunt aschii de lemn, iar puii sunt foarte plapanzi, iti dai seama ca niste aschii de lemn ii pot rani. Cel mai bine este sa pui in apropiere de cuib bucati de sfoara de canepa si de materiale din bumbac curat, perusica le va lua si le va baga in cuib daca are nevoie de ele.

      Răspunde

  72. Gabii
    nov. 19, 2013 @ 13:00:58

    De cateva zile am un perus mascul. Imi sta pe deget, pe umar da azi cand m-am dus cu el la bucatarie, sa ii fac de mancare(orez cu legume) l-am pus pe un prosop de bucatarie si cred ca si-a luxat piciorul drept pentru ca nu poate sa si-l miste. Ce pot sa fac ca sa il ajut?:(

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      nov. 19, 2013 @ 15:57:03

      Gabi, cum putea sa isi luxeze un picior doar pt ca l-ai pus pe un prosop? Daca nu isi mai misca piciorul, e grav, tb sa mergi cu el la un vet. poate fi fatal.

      Răspunde

      • Gabii
        nov. 21, 2013 @ 12:21:26

        poi ii un prosop din ala de bucatarie cu ate… si s-a prin in el:-??… acum isi foloseste piciorul drept da doar putin… si poate pentru ca are 3 luni si ii singurul meu papagal… da toata ziua stau cu el…deci nu simte lipsa altui papagal…

  73. nicu
    dec. 02, 2013 @ 19:59:21

    va salut, am si eu o femela perusi iar de cateva zile sau micsorat narile acelea pe cioc si respira greu,a avut o secretie maro care a ramas imprimata in penele de langa cioc.ce remedii sunt,imi e mila de ea.

    Răspunde

  74. nicu
    dec. 02, 2013 @ 20:01:10

    respira sacadat si i se misca tot corpul cand respira !! si sta cu penajul umflat dar mananca si bea normal!!!

    Răspunde

  75. nicu
    dec. 04, 2013 @ 16:22:29

    pfff imi pare rau sa citesc asta!! adevarul e ca o am demult!!multumesc pentru raspunsul prompt..o sa mai merg cu ea pe la vre-un cabinet e si nervoasa si isi bate partenerul cat de mult se iubeau ei !!

    Răspunde

  76. Lucia
    dec. 10, 2013 @ 14:59:24

    perusul meu Lulu ,i-am tras perdeaua ca sa nu se mai loveasca de geam , s-a lovit de mai multe ori ! melodiile care le-ati propus la facut pe micutul meu sa iasa nebuneste din colivie si sa se lovesca de geamuri . sta daca vin cu barele din cusca , se suie pe ele , dar nu pot mereu sa-l bag in colivie ca-si ia zborul . oglinda si leaganul nu prea le foloseste sicum ati spus dvs nu i-am pus oglinda mult . nu vrea sa se mai suie pe degetul meu desi la inceput se urca , acum se urca cand e in camera doar pe bara . de ce ?

    Răspunde

  77. wolphy
    dec. 27, 2013 @ 11:47:25

    salut.trandafirul japonez este toxic?

    Răspunde

  78. Adriana Agoston
    dec. 31, 2013 @ 11:01:31

    buna .am doi perusi si cand le dau drumul prin casa inchid mereu usa la baie ca sa nu cada in WC daca e capacul deschis sau sa nu se loveasca de oglinda .Si nui las singuri liberi prin casa .Apropo aloe vera e periculoasa pt ei ?

    Răspunde

  79. Adriana Agoston
    dec. 31, 2013 @ 11:08:20

    SI mai am o intrebare am impodobit bradul de craciun si perusica mea mananca acele de brad sunt cumva toxice

    Răspunde

  80. Alex
    ian. 29, 2014 @ 21:10:02

    Nu stiu daca e bine ce fac , dar sunt multumit. Sunt feriticti . Eu le las colivia deschisa , ei fac tot ce doresc , le’am facut un spatiu special . Un fel de pomisor unde chiar stau si dorm [nu mereu] . Mai intra din cand in cand in colivie cand le este foame . S-au mai speriat de cateva ori in timpul noptii .

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      ian. 30, 2014 @ 09:13:27

      Faci foarte bine ca ii lasi liberi si ca au un spatiu de joaca al lor. Daca se sperie in timpul noptii, aprinde imediat lumina si vorbeste bland cu ei, sa se linisteasca, fara sa faci tu gesturi bruste.

      Răspunde

  81. Gabriela
    feb. 06, 2014 @ 10:45:57

    Buna,eu am doi papagali..Azi le-am dat drumul prin casa..zboara haotic,se lovesc de pereti,banuiesc ca vor invata curand sa zboare,cam in cat timp daca imi poti spune?si astazi au descoperit placerea de a sta pe crengile unui trandafir japonez,crezi ca este toxic?Tin sa spun ca mult timp am avut colivia langa aceasta planta si de cate ori nu eram atenta ciuguleau frunzele,nu au patit nimic..

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      feb. 06, 2014 @ 16:22:31

      Trandafirul japonez (corect este cel chinezesc, de fapt, pt ca cel japonez este camelia) nu este toxic, se face si ceai din el. Numele stiintific este hibiscus. Vor invata in vreo 2 ,3 zile sa nu se loveasca de obiectele din camera, nu alerga dupa ei, nu brusca, nu tipa la ei cand zboara haotic, stai calma si asteapta sa se linisteasca singuri si sa se acomodeze cu camera

      Răspunde

      • Gabriela
        feb. 07, 2014 @ 09:10:55

        Multumesc,azi observ ca s-au mai acomodat,dar Tita nu vrea sa iasa din cusca..le dau acoperisul jos de la colivie ca altfel nu ies,chiar daca le las usa deschisa,si astfel,ei pleaca si se intorc cand vor la colivie..Mai mult stau pe acel trandafir chinezesc.

  82. Andy Andytza
    feb. 07, 2014 @ 16:09:01

    Daca am 4 cactusi, ii pot acoperi cu o punga de plastic cat sta liber perusul?

    Răspunde

  83. Gabi
    feb. 21, 2014 @ 19:11:00

    buna ! sunt Gabi si peruselul meu are deasupra narilor un fel de piele, sau nu stiu ce este , intarita si nu arata asa de bine. ?Este de rau ? Trebuiedus la veterinar?Apropo peruselul meu are peste 2 ani

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      feb. 25, 2014 @ 15:21:33

      Gabi, nu imi deau seama la ce te referi fara sa vad pasarea… poate fi raie, poate fi cera cornoasa care apare de obicei la perusele fetite in per de imperechere…

      Răspunde

      • Gabi
        feb. 25, 2014 @ 18:30:23

        pai eu credeam ca e baiat pentru ca are pe burta un albastru mai inchis. oare e fata ? mai sunt si alte semne din care sa-mi dau seama ce este? pentru ca ultimul timp cand ii dau drumul prin casa se pune intr-un colt si cand vreau sa-l iau de acolo tipa la mine si m-am gandit ca poate instinctul ii spune ca acolo ar fi un loc bun pentru cuib. Dar daca nu are pereche mai face oua?

  84. alexya
    feb. 22, 2014 @ 18:44:14

    am ghiocei in camera e toxic

    Răspunde

  85. Gabi
    feb. 26, 2014 @ 10:35:59

    Acum cateva ore perusul meu a zburat pe un ghiveci in care cresteam niste ardei din acela mic foarte iute si a reusit sa ia o gurita dintr-o frunza. apoi l-am vazut si l-am luat de acolo.I se poate intampla ceva>?Astept un raspuns cat mai curand . Multumesc.

    Răspunde

  86. marita
    mart. 05, 2014 @ 16:26:51

    buna am si eu 4 perusi care casca ciocul ca si cum nu ar avea aer.fac asta poate din cauza ca le este prea cald?

    Răspunde

  87. Irina & Bogdan
    mart. 23, 2014 @ 08:55:18

    Buna,

    Aveti sau stiti de existenta unei liste cu plantele periculoase / inofensive ptr perusi?

    Cei doi perusi pe care ii avem, incercam sa ii lasam liberi cea mai mare parte a timpului, insa in balcon (pot merge oriunde, dar prefera acolo). Acolo avem insa si plantele, pe care din cauza casei mici, nu prea avem unde sa le mutam.

    Au tot „servit’ dracena si trandafir japonez in ultimele zile, astazi le-am luat de-acolo, insa m-ar ajuta sa stiu ce le este ok si ce nu.

    Multumim frumos,

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      mart. 26, 2014 @ 15:55:00

      Da o cautare pe google dupa termenii poisonous plants for budgies si vei gasi o multime de liste, din pacate in lb romana nu prea sunt, am facut eu mai demult una, dar mai scurta… e pe blog. Dracena e sigur periculoasa

      Răspunde

  88. nicoleta
    apr. 12, 2014 @ 15:57:16

    buna seara am si eu o problema … va rog daca imi puteti raspunde am un perus englezesc de cateva zile pufaie am fost a veterinar si mi-a spus ca daca nu sta infoiat ,suparat insearmna ca nu am motiv sa ma ingrijorez si mi-a spus ca e posibil sa aiba narile infundate asa ca sa ii pun cate o picatura de apa oxigenata pe fiecare nara sa i se desfunde ,asadar ieri am pus pe nara dreapta nu avut nimic chiar nu a mai pufait foarte vioi si nu mai obosea asa greu cand zbura ,azi i-am pus si pe nara stanga si de 2 ore tot intinde ciocul si am senzatia ca nu respira pe nar ci pe cioc si nu stiu ce sa ii fac va rog mult sa ma ajutati ,multumesc

    Răspunde

  89. Iulia
    apr. 17, 2014 @ 09:33:42

    I-am luat perusului meu niste jocarii noi, insa nu pare sa fie interest de ele , ba chiar pare sa fie speriat! Cum pot face sa il obisnuiesc cu jucariile?

    Răspunde

  90. Iulia
    apr. 17, 2014 @ 09:41:32

    Si inca o intrebare……..frunzele de corcodush sunt toxice?

    Răspunde

  91. Alex
    apr. 27, 2014 @ 11:06:51

    In sufragerie la mine am 2 plante, dracaena si ficus? Astazi am scos perusii si sau urcat pe ele, dar nu iam lasat sa rontaie din ele.
    Sunt plante toxice sau pot sai las sa rontaie?

    Răspunde

  92. WFK
    mai 25, 2014 @ 09:10:29

    Am doi perusi unu e baiat iar altul nu pot intelege e mascul sau e femela..:(nasul perusului care nu stiu ce e este de culoare bej,albastrui…..ma poti ajuta sa determin genul acestuia?

    Răspunde

  93. Gabryela ♥
    mai 28, 2014 @ 16:41:17

    Buna ziua! Prietena mea, si’a mutat perusii la etaj. Acolo nu sunt plante toxice sau orice altceva lucru periculos pt. ei dar de cand i’a mutat acolo au devenit putin mai speriosi. La etaj niciun membru al familiei nu sta acolo deoarece camera inca nu e renovata dar sunt conditii bune pt. perusi. Ce ar trebui sa faca prietena mea? Acolo perusii stau pe o noptiera micuta de lemn care este asezata pe o masuta mai mare care e spatioasa (astfel incat colivia sa fie la o inaltime mai mare). Pe masuta eu cu prietena mea am amenajat un „spatiu verde” cu am pus o creanga de prun cu tot cu frunze (neofilita… Cand se ofileste o schimba), un fel de statuie mica din plastic cu o pasare rosie … Care e asezata pe o ramura cu plante din plastic, o socotitoare si agatata de crengi o mingie mare de plastic, foarte colorata facuta in asa fel incat sa se stranga intr’o minge mai mica… Pana si perusii ar putea intra in ea.. E si o cruce mai mare de lemn cu un spatiu pentru mancare.. In colivie au 3
    bari pe care stau, recipient de apa si 2 de mancare. Acolo sunt ei si numai ei … Deci ce ar putea face?… Poate un program de stat cu ei ar ajuta?…

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      iun. 02, 2014 @ 13:05:41

      Gabriela, in primul rand nu le puneti perusilor crengute de copac sau de pom cu frunze pe ele, nespalate si necuratate, aceste crengi pot contine tot felul de mizerii si de oua de insecte. Cand se pun crengi, mai intai se curata bine de frunze si se spala cu apa fierbinte de praf si mizerii. In al doilea rand, nu ii lasati singuri pt ca vor deveni salbatici si le va fi mereu frica de oameni., Perusilor le place sa stea printre oameni

      Răspunde

  94. Alisa
    iun. 02, 2014 @ 14:29:25

    Buna ziua!Eu sunt Alisa ,prietena Gabrielei.De curand am obsevat ca perusii au raie.Nu stiu daca e buna parafina pe care o am asa ca am sa va povestesc despre ea .Parintii mei au stupi si folosesc parafina.Ei o folosesc topita pentru a imbaia stupii .Cand se raceste se solidifica asemeni cerei .Deci ce parere aveti,aceasta este parafina potrivita pentru a trata pasarea? Va rog sa-mi raspundeti repede!

    Răspunde

  95. Alisa
    iun. 02, 2014 @ 14:54:12

    Buna ziua din nou!Dupa cum stiti eu am doi perusi (fata si baiat)dar baiatul e mai mult infestatia, fata nu este asa de rau, dar are si ea un inceput de raie.Nu stiu, as vrea sa-i despart in colivii diferite ca sa îi pot trata diferit dar se iubesc asa mult! (astept niste oua vad ca deja baiatul cam vrea sa se suie pe ea)si ei niciodata, deci niciodata nu stau despartiti(si daca vreau nu pot sa-i despart) de ex.daca am lasat fata intr-o camera pana cand nu se duce baiatul la ea nu se simte bine (mai mult el se duce la ea).Deci sa revenim, nu stiu daca trebuie sa-i despart…Trebuie?

    Răspunde

  96. Alisa
    iun. 04, 2014 @ 17:45:14

    Buna ziua! Eu sunt Alisa, prienena de care va vorbea Gabriela. Multumesc ca ati raspuns la intrebarile prietenei mele! Am observat de curand la perusi ca au raie! Cititnd pe blog am descoperit tratamentul dar nu sunt sigura daca am parafina care trebuie, deci am sa va povestesc despre ea: parintii mei si ai Gabrielei au stupi, iar ei folosesc parafina pt. a imbaia stupii (e ca un „strat protector” care ii apara de insecte si boli si mi se pare ca e si dezinfectant). Este ca un ulei, dar sta asa cand e incalzita. Cand parafina se raceste de solidifica asemeni cerei. Ei bine aceasta e parafina cea potrivita sau trebuie sa cumpar alta parafina de la o farmacie de animale? (Desigur, daca e parafina potrivita o folosesc sub forma lichida). !!! VA ROG MULT DE TOT SA RASPUNDETI CAT PUTETI DE REPEDE DEOARECE VREAU SA LE APLIC TRATAMENTUL CA SA NU SE AGRAVEZE SI SA SE INMULTEASCA RAIA !!! DECI, VA ROG! NU POT COMBATE ACARIENII NUMAI CU DEZINFECTAREA ZILNICA A COLIVIEI SI A CELORLALTE OBIECTE DIN EA LA NESFARSIT!!! Voiam sa va mai intreb daca este necesar sa’i despart. Se iubesc asa mult! Niciodata nu se despart, nici daca vreau! Cu toate ca baietelul este mult mai afectat ca fetita… Offf…. Va rogg din inima sa raspundeti!

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      iun. 10, 2014 @ 14:00:36

      E vorba de parafina lichida, de la farmacie, dar ai facut bine ca ai incercat si cu ulei de floarea soarelui. Doar dezinfectarea coliviei si obiectelor nu duce la disparitia bolii, in pielea perusilor vor ramane oua de la acarieni si vor aparea altii. Continua curatenia zilnic sau la 2 zile si tratamentul cu ulei sau parafina cel putin o luna sau chiar 2, daca situatia e grava……. cand vei vedea ca pielea nu mai e deloc bolnava si devine fina, atunci ai scapat de raie

      Răspunde

  97. Gabryela ♥
    iun. 06, 2014 @ 15:59:03

    Buna ziua! Scuzati toate intrebarile astea dar Alisa m’a anuntat ca perusica ei s’ar putea sa fie insarcinata! 🙂 ♥ cata bucurie! A spus ca are codita usor rasfirata iar asta e un semn si daca i se unfla regiunea funduletului chiar ar putea sa fie asta! Stiti daca e adevarat?… Si ce voiam sa va mai spun e ca peruseii ei dupa cum stiati au raie… Nu stie daca e buna parafina pe care o avem asa ca le’a dat cu ulei de floarea soarelui natural, facut de parintii ei din florile cultivate. A spus ca dupa ce le’a aplicat tratamentul spuneai ca sunt alti perusi! Crusta disparuse! La fel si micile tunele lasate de acarieni pe cioc. Daca e bun si uleiul acesta (ca pana la urma urmei e folosita pt. a sufoca acarienii) va contoinua tratamentul, o data pe zi pana pe 20, apoi il intrerupe pana pe 27 si apoi iar 7 zile il continua. Sper sa raspundeti! Multumesc!

    Răspunde

    • Casa cu perusi
      iun. 10, 2014 @ 13:46:48

      da, asa e, de multe ori da rezultate bune si uleiul de floarea soarelui sau uleiul de masline, pur si simplu tb sa fie ceva gras care sa inchida acele tunele sapate de acarieni, ei nu mai pot respira si mor, dar in interior raman multa vreme oua din care ies altii, de aceea tb repetat tratamentul, in cazurile grave se repeta luna de luna, 3 luni, cate 10 sau chiar 15 zile.

      Răspunde

  98. Alisa
    iun. 11, 2014 @ 11:04:56

    .

    Răspunde

    • Alisa
      iun. 11, 2014 @ 11:18:09

      Multumesc de raspuns! Sa stiti ca raia nu era prea dezvoltata si cred ca a disparut.. Cera e iar fina si totusi tratamentul a continuat aprox.10 zile. il mai continui pt. siguranta o vreme. Am separat perusii in colivii diferite (dezinfectate) saracutzii de ei, privesc continuu unul la celalalt. Am dat cu ulei si celelalte accesorii din lemn din afara coliviei. Dar tot nu inteleg.. Perusica mea poate fi „insarcinata” ? Stiam ca a trecut deja perioada inperechierii. Am amenajat cuibul (nu pare prea ineresata de el). Ma gangesc sa pun niste paie spalate in el… cuibul are forma unei jumatati de mingii (mai mica cat pt. perus) si de la marginile ei in sus este ca un fel de cub. e spatioasa. Deci poate fi „insarcinata” ? Codita usor rasfirata e un semn?

      Răspunde

      • Casa cu perusi
        iun. 11, 2014 @ 11:25:53

        In cuib se pun fire de canepa si de bumbac speciale, nu se pune nimic altceva de genul paie sau talas. Codita rasfirata nu e semn ca are oua. Perioada de imperechere poate dura intre februarie si august, uneori si toamna. Codita rasfirata poate fi semn si de alte probleme la organele interne………

  99. Alisa
    iun. 12, 2014 @ 13:44:22

    Ma gandeam.. Am vazut o data cand era pe o bara mai inalta a coliviei ca regiunea funduletului a inceput sa se inroseasca. Asta ce mai e?.. Mda si codita nu e rasfirata. Dupa cum zice prietena mea Gabriela ♥ , e din cauza ca in timp ce zbura, mama mea a prinso si i’a smuls 2 pene din coada iar acum au crescut putin mai strambe. Daca ma gandesc mai bine chiar nu e rasfirata doar ca a crescut.. Altfel… e ca si coada de randunica. Doar ca la varf sunt putin „indoite” spre partea in care au crescut. Si de unde pot gasi canepa?… Sunt bune firicelele smulse dintrun material facut din canepa sau un material pus chiar acolo (de canepa, fireste)? Multumesc pt. raspunsurile date si scuzati atata deranj… Si atatea intrebari! 😀

    Răspunde

  100. cozy
    iul. 16, 2014 @ 16:12:58

    Trandafiri japonezi sunt otravitori?

    Răspunde

  101. Andreea
    nov. 06, 2014 @ 11:20:29

    Buna ziua! Am o problema cu perusul meu!Mananca ce gaseste, in special plante din casa.Primul meu papagal a pierit din aceasta cauza! Vreau sa stiu cum pot face sa il determin sa nu mai manance. Il avem de ceva timp si zboara prin camere. Multumesc

    Răspunde

  102. Bianca
    ian. 11, 2015 @ 14:18:39

    Hey casa cu perusi as vrea sa le fac lui coco si cipi (noua prietena a lui coco) un copacel din ala cu jucarii si as vrea sa stiu daca lemnul marului e toxic si daca da ce lemn as putea sa folosesc

    Răspunde

  103. Sanda
    feb. 26, 2015 @ 13:23:55

    Ajuta-ma te rog! Pe masa era un vas mic cu clei netoxic amestecat cu apa (pentru o creatie). Papagalul a iesit la oglinda inafara custii si, din curiozitate , a gustat din vas. Am reusit sa iau la timp vasul si chiar nici nu stiu sigur daca a luat vreo inghititura. I-am dat imediat sa beie apa. Pot spera ca totul va fi bine cu el?
    Si multumesc pentru toate informatiile de pe blogul tau 🙂

    Răspunde

Lasă un comentariu