Cum salvezi un peruș care a căzut în ulei rece?

Aș vrea să încep acest articol amintindu-vă că perușii și celelalte păsări de colivie NU trebuie ținute în bucătărie. Este, poate, spațiul din casă cel mai periculos pentru păsări. Pot ateriza în mâncarea fierbinte, într-o oală cu apă pusă la fiert sau chiar direct pe plita încinsă. Se pot tăia în cuțite, pot gusta din tot felul de alimente care le fac rău și pot avea probleme grave de la tigăile din teflon puse pe foc să se încălzească. Fumul de teflon este deosebit de toxic, multe păsări mici precum perușii pot muri dacă inhalează acest fum.

NU ȚINEȚI PERUȘII ÎN BUCĂTĂRIE!

Cu toate acestea, mulți peruși dresați intră în bucătării după stăpânii lor și pățesc tot felul de accidente. În ultima vreme, am primit pe blog mai multe mesaje disperate despre peruși care au căzut în ulei rece (dacă e ulei încins, oricum nu au nicio șansă de supraviețuire!) Uleiul rece, însă, e la fel de periculos, șansele de supraviețuire sunt minime și iată de ce:

–         Penele se îmbibă de ulei, nu mai țin de cald și temperatura corpului perușului scade dramatic.

–         El încearcă să se curețe, înghite ulei și se îneacă sau începe să aibă probleme grave cu stomacul, care vor duce în cele din urmă la moarte!!!

 

pictura în ulei, artist: M T Bates

pictura în ulei, artist: M T Bates

Soluții rapide

 1. Dacă perușul a căzut în ulei, prindeți-l, nu îl lăsați să bage ciocul în penele pline cu ulei și începeți să tamponați ușor zona murdară cu șervețele de hârtie. Astfel, hârtia va îmbiba cea mai mare cantitate de ulei și va împiedica grăsimea să se răspândească pe tot corpul.
 2. Sunați de urgență la cel mai apropiat veterinar, explicați ce ați pățit și întrebați dacă vă poate ajuta, dacă are soluții speciale pentru degresarea penajului.
 3. Dacă nu aveți veterinar aproape (din păcate, e frecvent în România) puneți imediat apă caldă într-un castronel și picurați câteva picături de șampon pentru bebeluși sau, în cel mai rău caz, detergent lichid de vase. Încercați cu degetele ca soluția să nu fie prea concentrată, eventual puneți doar 3, 4 picături la 300 ml de apă caldă și începeți să spălați cu delicatețe penele afectate. Folosiți mâna, luați fiecare pană în parte și curățați bine cu soluția de detergent până la vârf. După câteva minute, când penajul afectat a fost spălat o dată, tamponați iar cu șervețele de hârtie absorbante și repetați spălarea. Aveți grijă să folosiți mereu apă caldă, să nu i se facă frig perușului, și să țineți pasărea delicat, să nu îi striviți aripile. (în America există un detergent special pentru așa ceva numit Dawn, la noi nu știu dacă a apărut încă)
 4. Repetați de mai multe ori spălarea până simțiți la mână că nu mai e ulei pe pene. Clătiți cu multă apă caldă, de mai multe ori, să nu rămână detergent în pene. Tamponați cu hârtie peste tot, apoi uscați ușor penajul cu un uscător de păr dat la minimum, pe aer cald. Țineți uscătorul la o distanță de cel puțin 30 cm de pasăre, să nu se sperie, iar în tot acest timp rugați pe altcineva să țină pasărea în mâini cu mare grijă și delicațete.
 5. După ce toate penele afectate sunt uscate, lăsați pasărea să se odihnească și să își revină. Un asemenea accident este deosebit de traumatizant și va sta multă vreme apatică…
 6. Dacă penele nu vi se par suficient de degresate, încercați a doua zi să mai spălați iar cu șampon pentru bebeluși și să clătiți din abundență cu apă… După ce ați scăpat de ulei, pasărea se va curăța singură, penele afectate vor cădea probabil în număr mare, dar vor crește altele. Mare atenție ca perușul să stea mereu la căldură și să aibă apă curată și hrană de calitate în fiecare zi!!!

ESTE FOARTE IMPORTANT SĂ ACȚIONAȚI IMEDIAT ȘI SĂ SPĂLAȚI PERFECT PENAJUL! ESTE SINGURA LOR ȘANSĂ DE SUPRAVIEȚUIRE!!! ALTFEL VOR MURI…

Reclame

5 comentarii (+add yours?)

 1. andrada
  iun. 11, 2014 @ 15:02:16

  dar ce pot sa fac daca el sta in balcon si mama nu ma lasa sa il duc in casa din cauza acelui praf de la penaj pe care il emana nu pot scapa de acel praf cumva…?

  Răspunde

  • daniel
   iun. 11, 2014 @ 15:45:05

   perusii mei nu au praf , fai o baie doar in apa calduta .DAR SA STII PAPAGALI SUNT MIZERABILI INAINTE DE A LUA UN PAPAGAL TREBUIE SA TE GANDESTI DACA IL DORESTI SI IL IUBESTI CU ADEVARAT.

   Răspunde

 2. cristina
  iun. 12, 2014 @ 13:13:07

  Buna sunt cristina
  imi place foarte mult blogul tau.imi este de foarte bun ajutor.
  Vreau sa te intreb ceva despre puii de perusi: ce este necesar sai ofer puilor de perusi de citeva saptamini ca sai cresc?

  Răspunde

 3. cristina
  iun. 16, 2014 @ 05:49:19

  buna
  vreau sa va intreb cum sa ii dau sa manince orez fiert perusilor mei?
  am incercat sa le pun orezul fiert in cutia lor de mincare dar nu il maninca.
  Poate imi puteti da un sfat,mar ajuta foarte mult.Inca ceva am vrut sa va spun ca imi place blogul dumneavoastra. Imi este foarte folositor.

  Răspunde

 4. daniel
  iul. 12, 2014 @ 13:54:38

  pot sa tin perusi descisi impreuna cu cameleonul ? mi e frica sa nu i manance !!!!!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: