Cum construiești o relație de încredere cu perușul tău! (partea a II-a)

Am rămas datoare cu partea a doua, îmi pare rău ca mi-a luat atât de mult timp să o postez, dar am tot mai puțin timp liber în ultima vreme.

bobita pe umar

Reguli cheie:

 1. Apropie mâna sau degetul de peruș din lateral, nu îl aborda frontal deoarece va interpreta acest gest ca pe o agresiune.
 2. Vorbește blând și nu țipa chiar dacă te ciupește, țipetele sunt o invitație la agresiune, așa că perușul va continua să ciupească și să fugă de tine.
 3. Nu îl privi fix în ochi, când vorbești cu el. Privirea fixă în lumea animalelor înseamnă amenințare!!! Clipește mai des, îngustează ochii și uită-te scurt timp în ochii lui, apoi schimbă privirea spre creștet sau aripioare.
 4. Nu uita! De câte ori încerci să te apropii de el și să îl înveți să vină pe mâna ta, ai grijă să fie liniște în cameră, iar perușul să fie atent la tine.

 

 

 1. După ce perușul s-a obișnuit cu tine, cu noua casă și simți că este acomodat, fii atent la ce îi place să mănânce. Pe lângă semințele obișnuite, oferă-i zilnic câte o legumă sau o bucățică de fruct. Morcov ras, frunze de salată, țelină rasă, pătrunjel proaspăt, bucățele de măr sau de banană. Când îți dai seama ce îi place cel mai mult, pune leguma respectivă în palma ta și du-o spre el. Mare grijă să speli bine legumele și fructele, să le răzuiești coaja, mai ales dacă știi că au fost stropite cu pesticide. Au fost cazuri în care perușii au murit în 24 de ore fiindcă au primit mere sau banane tratate cu tot felul de substanțe toxice. Ficatul nostru le face față, dar ficatul lor minuscul nu!!!

Cum gândește perușul: „Persoana aceasta care îmi dă mereu mâncare, care stă cu mine și îmi vorbește, îmi întinde ceva bun. Îmi place mult ce îmi dă, dar nu am curaj să mă apropii”… Dacă tu insiști și îi oferi zilnic, dimineața, hrana lui preferată, din mâna ta, până la urmă va veni pentru că îi este poftă. În tot acest timp, trebuie să vorbești cu el, să repeți cuvintele de alint și să îl încurajezi să vină la tine. În studiile efectuate asupra dresajului papagalilor, s-a observat că aceștia răspund mult mai bine dacă li se vorbește și dacă sunt încurajați să vină la om. Folosește formule precum: Hai la mine, bravo!!! Hai la morcov, bravo, hai, poți să vii, hai vino… bravo!!!

mangaiat

 1. Nu vei obține rezultate fenomenale din primele zile, dar trebuie să insiști. Zi de zi, câte un sfert de oră sau 20 de minute, cat timp perușul este atent la tine. Nu prelungi sesiunea de dresaj, pasărea va fi stresată și se va enerva. Un sfert de oră este de ajuns, de 2 sau 3 ori pe zi, zi de zi, câteva săptămâni până când vei reuși. Poți aplica această metodă când pasărea este în colivie, apoi îi poți da drumul să zboare, sau poți încerca același lucru când ea stă liniștită pe ceva în afara coliviei. Cum spuneam în articolul anterior, nu este nevoie ca un peruș să fie închis pentru a te împrieteni cu el. Afecțiunea și încrederea se câștigă și când pasărea este liberă prin cameră. Important este ca tu să ai răbdare multă și să te apropii treptat de ea.
 2. Dacă pasărea începe să te lase să o mângâi pe burtică, deja ai făcut un pas uriaș în relația de încredere dintre voi. Dacă perușul poate fi atins, înseamnă că începe să aibă încredere în tine și trebuie să consolidezi această încredere. De aceea, de acum încolo ai grijă să nu faci nimic ce ar putea să îl sperie: să nu dai din mâini, să nu țipi, să nu îl iei forțat în mână. Continuă 2,  3 săptămâni să îl mângâi pe burtică, apropiind degetul din laterală, și apoi încearcă să împingi ușor de burtică în sus ca să sară pe degetul tău. Cu răbdare, cu delicatețe și vorbind mereu cu el încurajându-l, vei reuși! Atenție, nu uita de cuvintele blânde de încurajare și nici de priviri (recitește ce am scris mai sus!!!)
 3. După ce ai reușit să îl convingi să vină pe mâna sau pe degetul tău, stai liniștit și nu fă gesturi bruște. Perușul trebuie să știe că mâna ta este un loc sigur pe care se poate așeza, fără să pățească nimic. Încrederea se capătă în timp, chiar dacă pasărea vine la mâncare, dacă i se pare ceva periculos, va fugi… cu timpul, însă, va deveni tot mai încrezătoare și se va apropia de tine. Ulterior, gestul de a se urca pe degetul tău va deveni unul reflex ori de câte ori vei întinde degetul sau mâna spre ea!!!

Mult succes și multă răbdare!!! Cu dragoste și liniște se poate orice, oricât ar fi de speriat perușul.

 

Reclame

13 comentarii (+add yours?)

 1. Alexandra
  apr. 02, 2014 @ 17:40:48

  Miţa mea are incredere in mine.Cand intru in casa,ma saluta cu un anumit sunet.Cand merg la ea si ii intind degetul imediat se urca pe el.

  Răspunde

 2. daniel
  apr. 04, 2014 @ 16:14:02

  perusul poate fi dresat chiar daca pana acum n-am stiut ca nu trebuie sa-l fortezi poate uneori am fost agresiv cu ei . Dar vreau sa-ma corectez fata de ei se mai poate ?

  Răspunde

  • daniela
   apr. 05, 2014 @ 18:20:17

   se mai poate . dar ai mult de muncit ! trebuie sa ii recastigi increderea !

   Răspunde

   • daniel
    mai 02, 2014 @ 09:21:24

    am o prreche de perusi pot fi amandoi imblaziti? nu vreau sa faca cascadori ci doar sa fie blanzi si sa fiu prieten cu ei .

   • Casa cu perusi
    mai 05, 2014 @ 14:25:11

    E mai greu cand sunt deja 2, dar nu imposibil, aplica sfaturile din articol si incearca mai intai cu seminte in palma sa ii atragi la tine……… procesul poate dura si cateva luni, asa ca fii bland si ai mare rabdare!

  • Vickyy
   apr. 13, 2014 @ 14:15:37

   Da!!!!Eu tot sunt in acceasta sitoatie,dar des ma priveste blind si parca zimbeste!!!!Trebuie sa faci tot ce e scris mai sus!!!

   Răspunde

 3. daniel
  apr. 15, 2014 @ 11:09:42

  Perusii mei nu s-au imperechiat inca , sunt prea mici? au deja . Ce au ?sunt perfect sanatosi si se iubesc.

  Răspunde

 4. daniel
  apr. 15, 2014 @ 11:40:54

  e deja aprilie si nu sau imperechiat perusi mei . au vreo problema ? va rog raspundetimi repede!!!

  Răspunde

 5. daniel
  apr. 15, 2014 @ 11:46:46

  a nu au cuib in colivie

  Răspunde

 6. teodoara
  apr. 17, 2014 @ 12:50:37

  buna ,am doi perusi jwel si blue iar blue are o problema cu aripa ,are mai putine pene la ea si nu poate zbura cu ea .le dam drumul des,dar el nu iese din colivie.ce sa fac?

  Răspunde

 7. teodoara
  apr. 17, 2014 @ 12:57:45

  Unde trebuie sa le pun fructele si legumele pentru ale consuma perusii? In cele doua cutiute ale coliviei pun mancare speciala, cumparata.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: