Mulţi peruşi sunt hrăniţi de mici cu seminţe, majoritatea crescătorilor nu îşi bat capul să le facă amestecuri delicioase de legume şi fructe, să se bucure de un aport constant de vitamine. Dar verziturile sunt esenţiale. Lipsa de vitamine duce la boli grave şi chiar la deces, când se agravează.
Lipsa vitaminei A
– favorizează apariţia bolilor respiratorii şi a răcelilor;
– culoarea penajului devine mai ştearsă, îşi pierde luciul;
– cauzează apariţia de scuame albe pe gheruţe şi pe ceră;
– apare hiperkeratoza: cera se îngroaşă, capătă nuanţe maronii şi începe să semene cu un neg;
– se îngroaşă regiunea din jurul părţii de jos a ciocului;
– apar probleme de vedere.
Legume şi fructe cu vitamina A: morcovi, spanac, pătrunjel, ardei gras roşu, salată verde, cartofi dulci, pepene galben, caise, sparanghel, castraveţi, ţelină, prune, portocale.
Lipsa vitaminelor B
– probleme de mobilitate până la paralizia picioarelor,
– pasărea tresare ca şi cum ar avea convulsii, devine nesigură pe ea şi sperioasă, nu se mai poate agăţa de băruţe.
Legume şi fructe cu vitaminele B: conopidă, spanac, ardei gras, pătrunjel, pastranac, prune, cireşe, pere, piersici, portocale, alone, nuci.
Lipsa vitaminei D
– această vitamină este esenţială în metabolismul peruşilor şi ajută la asimilarea mineralelor precum calciul şi fosforul. Fără această vitamină, pasărea nu îşi mai dezvoltă sistemul osos, oasele şi articulaţiile devin dureroase şi fragile, nu mai este capabilă să zboare, să meargă, devine apatică şi bolnăvicioasă.
Surse de vitamina D: soarele, lumina naturală, lămpile cu ultraviolete, gălbenuşul de ou (de la găini de ţară), ficat de curcan fiert şi mărunţit, servit cu alte legume, brânza ricotta (din când în când, împreună cu firimituri de biscuiţi cu miere).
Lipsa vitaminei E
– apar probleme de mobilitate, pasărea tresare şi mai mult ţopăie, decât să meargă;
– apar probleme de vedere.
Surse de vitamina E: spanac, miez de floarea soarelui, arahide crude nesărate, migdale.
Nicio vitamină nu trebuie să lipsească din hrana peruşilor, trebuie să vă străduiţi să le oferiţi zilnic cel puţin o linguriţă de amestec de legume. Deficienţele de vitamine slăbesc imunitatea peruşilor şi lasă cale liberă bolilor. Un peruş care mănâncă doar seminţe, va suferi în timp, se va îmbolnăvi din senin, când nici nu te aştepţi. Pune-i în apă, de 3 ori pe an vitamine solubile de calitate, timp de o lună, în special când încep perioadele de năpârlire. Şi ai grijă să îl convingi să mănânce legume variate, alune, arahide, nuci, banane şi portocale (pt vitamina C).
nov. 21, 2013 @ 13:10:55
Buna 🙂 am o problema cu perusul meu.. de fiecare data cand il las liber din colivile se da cu capul si sternul de totii peretii.. oare care ar fi problema ..?
nov. 21, 2013 @ 15:30:32
Patricia, fie il lasi liber foarte rar si nu a invatat camera, nu stie pana unde poate sa zboare fara sa se izbeasca de pereti, fie are probleme de vedere si de coordonare. Incearca sa il lasi mai des liber pana cand se va invata cu spatiul si il vei putea lasa liber toata ziua fara teama.
dec. 22, 2013 @ 14:43:01
Salut!
Acum am vazut si eu acest articol si m-am cam speriat putin.Si perusul meu Riky are „nasul” maro..iar uneori ii aud respiratia…..dar nu da semne de boala e vioi….zboara pern casa se joaca pe crengutele de mar de pe colivie….Sa incep sa ii dau legume? Eu ii dau mei cu vitamine..zic ei.Pe langa mei sunt niste bobite..mai maricele colorate de care ….nu se prea atinge..sau..poate nu vad eu…
Ce zici? E ok?
ian. 10, 2014 @ 11:43:37
Marius, tb neaparat sa incepi sa ii dai legume si vitamine solubile in apa, adica sub forma de solutie lichida, sa pui 3, 4 picaturi in fiecare dimineata in apa de baut. Legumele variate, le speli bine, le usuci cu un servetel de hartie, le razi si le pui langa cutia cu seminte. MUlti perusi adora combinatia de morcov cu telina si brocoli tocate marunt.
dec. 26, 2013 @ 09:28:40
perusul meu pierde pene de sub aripi.ce inseamna asta?ajutatimaaaaaaaaaaaa
ian. 09, 2014 @ 21:41:50
Pot fi diverse cauze, paraziti, deficiente de vitamine, boli de piele, mergi la un vet sa se uite acolo.
mart. 08, 2014 @ 21:25:47
Eu am 2 perusi : o femela si un mascul. Femela are nasucul exact ca in imagine, iar masculul are ciocul la baza nasului mai inchis la culoare da nu are nimic la nasuc si de asemenea femela nu are nimic la cioc. Masculul are ceva la cioc, are de multa vreme, cam de cand l-am gasit. Iar femelei ar trebui sa incep sa ii dau vitamine mai multe ?
mart. 11, 2014 @ 10:15:39
Daca perusica ta are cera ingrosata prea tare si maronie, poate fi o dificienta, e bine sa iei vitamine solubile in apa si sa le pui in apa de baut zilnic, timp de o luna.
mart. 16, 2014 @ 10:58:34
Hei! Mă poti ajuta si pe mine? Am un perus si se ineaca,stranuta ca și cum ar avea ceva in gușa.Face asta destul de des cam de vreo 2-3 ori pe zi. E ceva normal?
mart. 17, 2014 @ 15:51:25
Deni, probabil se aduna mai multe seminte in gusita si se mai ineaca… daca bea suficienta apa, atunci totul e bine.