De ce sunt peruşelele rele cu peruşii?

Primul meu peruş a fost de fapt o peruşică, Cipiţa, pe care cred că mulţi dintre voi o cunoaşteţi deja din poze. A fost o mică sălbatică, temătoare, cu frică de oameni şi retrasă. Am avut nevoie de aproape un an pentru a obţine un gest de încredere şi afecţiune din partea ei, am trecut prin toate etapele de dresaj, prin toate momentele dificile care pot apărea într-o relaţie om-peruş… de aceea încerc să vă explic şi să vă ajut cu sfaturi practice dacă treceţi prin aceeaşi situaţie.  

O bună parte din ornitologii care au studiat viaţa peruşilor susţine că, în lumea lor, nu există masculul alfa. Aţi văzut, spre exemplu, că într-o haită de câini există un lider, care ia deciziile pentru ceilalţi şi îşi conduce trupa. În lumea peruşilor şi a multor altor specii de papagali, nu există lideri. Peruşii trăiesc în cârduri mari şi fiecare individ contribuie la bunăstarea tuturor semnalând regiunile cu hrană şi cu apă, prădătorii şi pericolele. Nu există nici masculi, nici femele alfa. Cu toate acestea, peruşelele, fiind de datoria lor să găsească cuiburi, să depună ouă şi să clocească, au mai multe responsabilităţi decât partenerii lor şi, evident, anumite pretenţii. Astfel se face că, într-o pereche de peruşi, fetiţa este cea care ia deciziile, dacă vrea să-şi facă un cuib, dacă vrea să se împerecheze sau nu. Ele sunt un fel de şefe şi devin uneori agresive cu peruşii masculi pe care nu îi agreează.

Cipiţei îi plăcea foarte mult să se ascundă în nuca de cocos.

Cipiţei îi plăcea foarte mult să se ascundă în nuca de cocos.

Comportamentul obişnuit al unei peruşele:

–         ciripeşte şi cântă mai puţin decât masculul;

–         este mai timidă în relaţia cu oamenii, mai sperioasă (dar numai la început, cu un dresaj eficient se va împrieteni cu stăpânii ei);

–         are tendinţa să se ascundă, să caute locuri întunecoase în care să se pitească (deoarece instinctul îi spune că acel loc ar putea fi bun la un moment dat şi de cuib)

–         începe să roadă diverse obiecte moi din carton şi lemn;

–         poate ciupi tare stăpânul sau un peruş pe care nu îl agrează;

–         pune stăpânire pe hrană şi apă şi încearcă să-l alunge pe mascul, să mănânce numai ea.

Bineînţeles că sunt şi multe peruşele blânde, cuminţi, care se ataşează imediat de oameni, dar numai cele care au fost crescute de om cu multă dragoste încă de când au ieşit din ou şi care au fost deja dresate să vină pe deget. În general, însă, peruşelele au o atitudine mai rezervată, încearcă să se impună, în timp ce ţin distanţa faţă de om.

Cipiţa şi Biluţă au avut perioade lungi în care nu s-au înţeles. Ea se făcea mereu că îl ciupeşte, dar niciodată nu l-a rănit!

Cipiţa şi Biluţă au avut perioade lungi în care nu s-au înţeles. Ea se făcea mereu că îl ciupeşte, dar niciodată nu l-a rănit!

Ce faci când peruşica ta este agresivă cu peruşul?

Acest lucru se întâmplă în următoarele situaţii:

–         ea este mai în vârstă, a stat singură o vreme şi peruşul este adus pe teritoriul ei fără să vrea;

–         sunt de aceeaşi vârstă, dar nu s-au cunoscut de mici şi nu îl place;

–         nu îl consideră un partener potrivit pentru ea.

Dacă vrei să adopţi un cuplu de peruşi, cel mai bine este să iei legătura cu un crescător să îţi alegi un cuplu deja format. Dacă iei peruşii din surse diferite şi la momente diferite, este foarte posibil ca peruşica să nu se poată acomoda cu peruşelul şi să îl respingă. Îl va ciupi, se va burzului la el, îl va împiedica să mănânce sau să facă baie. Dacă agresivitatea ei este moderată, cu timpul peruşul o va cuceri şi se vor înţelege. Dacă este cu adevărat rea, dacă îl ciupeşte tare, trebuie neapărat să mai iei o colivie şi să ţii peruşul separat, cu mâncarea şi apa lui, cu jucăriile lui, până când situaţia se îmbunătăţeşte. De obicei, în câteva luni, peruşica va ceda şi îl va accepta în preajma ei. Dacă cei doi sunt despărţiţi, nu înseamnă că nu trebuie să le dai drumul prin cameră… după masa de dimineaţă, după ce masculul mănâncă bine, deschide uşiţele coliviilor şi lasă-i să zboare împreună, să încerce să se împrietenească.

cipita spre billy

 

Cum intervii tu!

Când peruşica ciupeşte, du-te lângă ea, priveşte-o de sus dominator şi spune-i pe un ton calm şi hotărât: „nu!“ sau „nu ai voie!“. Repetă acest lucru de fiecare dată, întinde uşor mâna şi îndepărteaz-o de mascul, dar fără să strigi sau să faci gesturi brutale. După câteva intervenţii, peruşica va înţelege din vocea ta că nu eşti de acord ca ea să se comporte astfel şi va înţelege sensul cuvintelor, astfel că, ori de câte ori vei spune „nu!“, ea va ştii că nu are voie să facă acel lucru.

Uneori, şi masculii sunt de vină…

Peruşul mascul poate fi o adevărată pacoste, din când în când, mai ales în perioada de împerechere. Devin agasant, se ţine mereu de coada fetiţei, încearcă să o hrănească din guşa lui, chiar fără voia ei, îi cântă, îi dă târcoale, zboară în jurul ei, o ciupeşte uşor de aripi… iar dacă peruşica nu este pregătită pentru împerechere, este firesc să se enerveze. În această situaţie, este bine să intervii numai dacă ea îl ciupeşte la sânge, altfel, lasă-i în pace să îşi rezolve singuri „problemele de cuplu“.

Reclame

25 comentarii (+add yours?)

 1. Anny
  mai 09, 2013 @ 20:10:04

  ce interesant!, pup:*:*:*

  Răspunde

 2. Peruşii mei mici şi pufoşi
  mai 11, 2013 @ 04:55:52

  Buna adina,
  Sincea sa fiu nici nu stiu cum sa descriu aceasta problema pentru ca nu prea o inteleg . Totul a inceput ieri , in conditiile in care joi au fost amandoi foarte veseli , dar ieri eu am ajuns mai tarzior acasa , le.am dat drumul din colivie si m.am dus cu aceasta sa o spal. Cand ma intorc o vad pe una din fetitele mele ca schioapata si ca sta foarte culcata pe burta , adica nu se ridica foarte bine pe picioare. Era vioaie , zbura de colo colo , se juca , insa cand ateriza in unul dintre picioare nu avea su ficienta forta ca sa sustina tot corpul si cadea ori pe fata , ori pe spate. Cand statea pe bara nu avea astfel de probleme , doar ca statea umpic cu picioarele indoite , adica nu se ridica pe ele ca de obicei . M.am speriat foarte tare crezand ca e vorba de o problema de echilibru , dar nu cred ca e asta pt ca isi tine bine echilibrul pe bara. Problema cred ca este la unul dintre picioruse ( sau la ambele ) . De cand i.am mutat in noua colivie ziua au fost mult mai incantati de ea, dar pe timp de noapte , desi aveau mai mult spatiu de somn se invarteau fte mult pana sa isi gaseasca locul si se si ciupeau unul pe altul , iar ea cam era bagata la colt. Am intervenit mereu sa incerc sabo ajut si sa ii despart si sperand ca cu timpul sa se obisnuiasca si noaptea cu noua colivie si mq gandesc ca poate asta o fi cauza. Sincer sper din tot sufletul sa fie vorba de cevq dr natura fizica si nu de o problema mai grava. Ea mananca foarte bime , se joaca , insa imi lasa impresia ca nu are suficienta forta in picioare si nu se poate sustine. Ai mai intalnit o astfel de problema? ce poate fi ?

  Răspunde

 3. Andreea
  mai 11, 2013 @ 05:39:57

  Foarte Frumos,chiar mi-a raspuns acest articol la toate intrebarile . Tine`o Tot Asa! 🙂

  Răspunde

 4. anne
  mai 13, 2013 @ 10:53:42

  Adina,eşti ….eşti….defapt nu cred că există vreun adjectiv potrivit. dar o să încerc:EŞTI MAGNIFICĂ! ştii totul (chiar totul) despre păsări în general,şi despre peruşi,nu mai intră în discuţie,eşti o expertă. :)) în loc să te bombardez aici cu şi mai multe întrebări,îţi dau o idee pentru atunci când..ştiu şi eu ? nu prea cred că există momente de genul ăsta,tu fiind adult. dar când pur şi simplu eşti pe blog şi nu mai ştii ce să postezi,ce-ar fi să faci ceva şi despre tine ? cum a început pasiunea ta pentru păsări,cum i-ai căpătat pe biluţă şi cipiţa,cum au fost în primele zile,dacă ai ştiut să acţionezi din prima etc. adică sunt chiar curioasă. dacă chiar vrei,o să aştept cu nerăbdare :*:*:*.

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   mai 13, 2013 @ 11:14:55

   Multumesc Anne, dar sa nu exageram… nu stiu totul despre pasari sau despre papagali, as vrea eu!!! dar imi place sa citesc mult despre ele, sa consult studii noi despre papagali in revistele de specialitate din strainatate, urmaresc crescatorii de elita si comentariile lor si tot ceea ce aflu imi place sa scriu aici, sa aflati si voi.

   Răspunde

 5. Mocanu Andrei
  mai 13, 2013 @ 16:00:58

  Salut!I-am lasat mult timp colivia deschisa perusei mele dar tot nu iese.Cred ca are legatura cu faptul ca inainte sa citesc acest blog am lasat-o sa iasa afara(i-am lasat usita deschisa) si a iesit,insa dupa un timp,fiindu-mi frica sa nu moara de foame am bagat-o cu forta inapoi incolivie.Dupa care ea a mai incercat sa mai iasa din colivie cand portita era inchisa,lovinduse de usita.Daca din cauza asta nu mai iese,CE POT FACE?.Si daca nu din cauza asta atunci DE CE NU IESE?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   mai 14, 2013 @ 09:41:03

   Andrei, daca ea s-a lovit de usita si a incercat disperata sa iasa, fara sa reuseasca, acum nu mai are incredere sa se apropie de acea parte a coliviei. este ca un copil traumatizat. Nu tb sa iti fie teama ca moare de foame, puteai sa ii pui sus pe colivie o cutie mica cu seminte si venea singura sa manance cand o dobora foamea. Faptul ca ai inchis-o, a descurajat-o si acum are nevoie de multa intelegere si rabdare, si afectiune, sa iasa afara… tb sa comunici mult cu ea, sa o atragi afara cu jucarii, sa scoti capacul coliviei si sa o lasi sa iasa, sa ii faci un loc de joaca in afara coliviei…. am scris un articol despre subiectul asta pe blog, poti urma sfaturile de acolo, dar tb sa vrei tu sa o ajuti, sa fii intelegator si rabdator. Ea nu mai are incredere in tine, asa ca tb sa ii cuceresti increderea cu multa rabdare… poate sa dureze luni de zile.

   Răspunde

 6. Elena
  mai 13, 2013 @ 16:37:16

  Salut. Perusica mea mereu imbla dupa mascul si cu ajutorul acestea ea se punea la mine in cap, pe umar uneori, insa niciodata nu vrea sa se urce pe mana, ce as putea face.

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   mai 14, 2013 @ 09:43:42

   Elena, te rog citeste articolele de la Pagina Sfaturi sa te imprietenesti cu perusul tau si vei gasi multe solutii pentru problema ta, dar tb sa stii ca de obicei, peruselele sunt mult mai reticente fata de oameni, decat perusii masculi. Daca ai prins+o in mana vreodata, va avea nevoie de multa vreme sa treaca peste teama de degete si sa ti se aseze in palma.

   Răspunde

 7. Mocanu Andrei
  mai 14, 2013 @ 11:51:22

  Multumesc de sfaturi,dar sa o scot afara cu mana mea e o solutie?O voi face sa capete incredere?Sa iasa singura afara?Sau o sa isi piarda increderea in mine?(acum are incredere,se urca pe mana mea cand o bag in colivie si ma saluta(dupa cum ai scris tu in acel articol despre limbajul lor)).

  Răspunde

 8. Mocanu Andrei
  mai 16, 2013 @ 10:47:01

  Perusii fac diferenta dintre o usita inchisa si una deschisa?

  Răspunde

 9. Felecan Dorian
  mai 18, 2013 @ 17:27:29

  am cumparat un perus acum o saptamana (el are 3 luni) si i-am lasat usita de la colivie deschisa dar nu a iesit, m-am indepartat de el dar tot nu ai iesit, am iesit din camera, dar tot in colivie a ramas. cum fac sa ma apropri mai mult de el?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   mai 20, 2013 @ 12:27:15

   Dorian, pe blogul meu gasesti cateva sfaturi eficiente sa te imprietenesti cu perusul tau. Citeste pagina dedicata acestui subiect. Dar, mai presus de toate, tb sa ai rabdare si sa ii oferi multa afectiune, sa fii calm in preajma lui si sa vorbesti mult cu el.

   Răspunde

 10. miky
  iun. 02, 2013 @ 03:29:44

  buna

  am o problema 😦

  Oly e femela si are peste un an, Blue este masculul si are 11 luni. avem deja 2 pui si inca 3 oua in cuibar. toate bune si frumoase pana ieri, ba chiar de dimineata cum ii auzea Blue pe puiuti ciripind dadea fuga sa le dea sa pape.
  in lipsa noastra azi s-au batut, mai exact Oly pe Blue :(((

  si este saracul terminat :((( picioarele sangerande, ochii raniti si chiar la cel drept i-a curs atat de mult sange incat i s-a scurs pana la cioc :((
  de la ce o fi pornit bataia? cum il pot ingriji pe Blue si cum sa reactionez? sa ii separ?

  un sfat va rog

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   iun. 03, 2013 @ 14:24:59

   Miky, este posibil ca perusica sa il fi batut pe perus din gelozie, ca venea la puii ei. Nu este normal sa se intample asa, dar iata ca… of, of, ai mare grija de perusel, sper ca ai dezinfectat ranile cu betadina si sa il tii departe de perusica belicoasa. Eventual, cere o pudra sau o crema de la veterinar sa nu se infecteze ranile.

   Răspunde

   • Miky
    iun. 03, 2013 @ 20:40:58

    da… am incercat sa il sterg, doar ca se intarise tot sangele pana am ajuns eu sa il doftoricesc si il durea groanic … am pus albastru de metil pt ca am fost sfatuita sa nu folosesc betadina pt ca le-ar face rau daca isi spala penele… ranile i s-au cicatrizat deja si sunt separati. ea isi face bine treaba la puiuti si pare ca s-a mai calmat, pt ca in prima zi era foarte violenta si cu noi, ne sarea in cap si ne ameninta cu ciocul. oare o sa se mai impace si o sa se mai iubeasca vreodata? 😦

   • Casa cu perusi
    iun. 04, 2013 @ 14:46:51

    Miky, starea de spirit a peruselei se va schimba de indata ce puii ei nu vor mai fi dependenti de ea. Ei vor creste repede, tu vei incepe sa ii dresezi sa fie atasati de tine si totul va fi bine. Situatia aceasta este temporara

   • miky
    iun. 05, 2013 @ 08:29:08

    multumesc frumos…

    acum avem o alta mica provlema 😦
    lui Blue i s-a infectat un pic ochisorul… aseara l-am luat si cu riscul de a-i provoca durere l-am prins(este luat din petshop si nu suporta sa puna nimeni mana pe el) i-am vb bland si l-am curatat, dar neavand in casa niciun unguent cu antibiotic i-am pus in apa de baut un praf cu eritromicina pe care l-am folosit in iarna cand a racit. azi repetam tratamentul si speram sa se simta mai bine

   • Miky
    iun. 03, 2013 @ 20:41:44

    ms mult pt sfat, pana acum este cea mai plauzibila explicatie pe care am primit-o 😉

 11. Anca
  iun. 16, 2013 @ 14:55:49

  Buna! De o luna sotul a cumparat un perus si o perusica. Nu spun un „cuplu” pentru ca de unde i-a luat erau multi,la gramada. Intre timp, pot spune ca au devenit un”cuplu”. Tweety a fost prima care a descoperit apa,semintele,salata si care a inceput sa cante. Margelatul,in schimb,a stat departe de toate si era „mut”. Mare ne-a fost uimirea cand am vazut k ea il hraneste si ii curata penele,uneori pana cand el se plictiseste si o alunga. Pe el nu l-am vazut niciodata sa o alinte si sa ii curete penele,asa cum face Tweety. Si cand a descoperit si el in sfarsit mancarea,vine ea si il ciupeste. E geloasa? Vrea sa il hraneasca numai ea? Pe el inca nu l-am vazut sa bea apa,desi ma gandesc k e imposibil sa reziste atat timp fara. Ti se pare normal sa nu-i permita sa manance singur? Uneori il trage de piciorus, doar-doar va pleca de la seminte. Si inca un lucru:Tweety are narile roz si Margelatu albastre. Deci am presupus bine k sunt fata si baiat? Si cand e momentul potrivit sa le cumpar un cuib?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   iun. 17, 2013 @ 13:23:10

   Margelatu e sigur baietel, dar faptul ca e asa blegut indica 2 lucruri, fie e mai mic decat ea, fie e stresat rau. Se pare ca nu se prea inteleg, asa ca o vreme ideea de cuib nu cred ca e ok. Mai bine fii cu ochii pe ea sa nu devina prea rea si sa il raneasca. In al doilea rand, ca sa nu se bata pe mancare, pune+le in vreo 3, 4 cutiute.

   Răspunde

 12. Bogdan
  ian. 12, 2014 @ 16:07:19

  Am o pereche de perusi, femela nu îl mai lasa pe mascul sa intre in cuib, uneori se bat (au doi puii) care este cauza acestui comportament?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   ian. 13, 2014 @ 16:10:02

   Probabil, puii au mai crescut si perusica a devenit si mai atasata de ei, si mai protectoare… asa ca nu vrea sa mai apara nimeni prin preajma, e un comportament putin iesit din comun dar nu tb sa intervii deocamdata…

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: