Ce boli poţi lua de la peruşul tău?

Papagalii sunt prieteni extraordinari, dar, uneori, sunt şi cazuri în care se îmbolnăvesc grav şi ne pot îmbolnăvi şi pe noi. De aceea, este bine să cunoaştem pericolele, să le oferim ajutorul nostru şi să luăm măsuri de prevenţie.

Spre deosebire de alte animale de companie, papagalii transmit un număr limitat de boli oamenilor. În general, păsările adoptate din crescătorii sau magazine de specialitate, curate şi dezinfectate periodic, sunt sănătoase. Aduse în casa ta, ele foarte rar părăsesc acest perimetru şi foarte rar se întâmplă să ia contact cu alte păsări bolnave pentru a transmite, la rândul lor, o anumită boală. Riscul de a te îmbolnăvi de la un peruş sau de la o altă specie de papagal este astfel foarte scăzut. Cu toate acestea, este bine să cunoaştem bolile lor care ne pot pune şi pe noi în pericol.

Febra papagalilor

Psitacoza este cea mai cunoscută afecţiune severă a papagalilor care se transmite şi la om. Boala este dată de bacteria Chlamydophila psittaci şi este destul de rară. Spre exemplu, în SUA, unde au fost făcute studii aprofundate, în medie 100 de oameni pe an capătă boala de la păsările lor de companie şi doar un pacient pe an moare. La peruşi, boala se manifestă prin diaree, tuse şi secreţii din nas sau din cioc. Simptomele la oameni sunt asemeni gripei: febră mare, frisoane, dureri de cap, senzaţie de greutate la respiraţie. Boala poate fi tratată şi numai cei care o neglijează sunt în pericol să îşi piardă viaţa. De obicei, sunt afectate persoanele cu imunitatea scăzută, bolnavii de cancer, femeile însărcinate şi bebeluşii. Complicaţiile sunt mărirea splinei, inflamaţia inimii şi reducerea ritmului cardiac. De obicei, oamenii sunt trataţi cu antibiotice timp de maximum 21 de zile.

cuplu de perusei

Crescătorii profesionişti nu riscă să li se îmbolnăvească păsările, să le scadă afacerile sau să piardă la concursurile de frumuseţe. De aceea, ei sunt foarte atenţi la curăţenia din voliere şi aplică diverse tratamente papagalilor pentru a preveni epidemiile de orice fel. Foarte rar se întâmplă să iei o pasăre cu o boală contagioasă de la un crescător atestat. Din păcate, unele păsări se îmbolnăvesc în magazine, dacă volierele nu sunt dezinfectate şi iau contact cu păsări bolnave, aduse din surse dubioase. Când adoptaţi un papagal, cereţi detalii despre crescător sau certificatul lui de sănătate.

Salmonela

Este tot o boală contagioasă dată de o bacterie, ca şi febra papagalilor. Simptomele comune sunt diareea, vomitatul şi febra, dar scăzută. Infecţia poate duce la deshidratare, care este deosebit de gravă pentru organism, slăbiciune profundă şi chiar moarte, dacă sunt afectate păsări tinere sau prea bătrâne. Salmonela se transmite la om prin găinaţ, dar se tratează uşor prin antibiotice, ceaiuri şi băuturi bogate în electroliţi. Trebuie să ştii că salmonela este una dintre cele mai răspândite boli infecţioase din lume, o poţi lua din orice sursă, din fructele şi legumele nespălate, dacă mănânci cu mâinile murdare, dacă te joci cu un căţel pe afară şi duci mâinile la nas şi la gură… Aşa că, dacă faci brusc diaree, nu da vina pe peruş, cauza poate fi pe mâinile tale murdare.

Colibaciloza

Este tot o infecţie contagioasă, dată de bacteria E coli, care trăieşte în tractul digestiv al tuturor fiinţelor. De obicei, coabităm fără probleme cu aceste bacterii, dar în condiţii de stres, asociate cu alte boli şi imunitatea scăzută, bacteriile E coli se înmulţesc şi îşi fac simţită prezenţa prin diaree. Păsările cu această boală fac diaree, găinaţ apos şi mărit, beau multă apă, sunt apatice, mănâncă mai puţin. Tratamentul constă în antibiotice solubile şi ceaiuri din plante îmbogăţite cu câteva grame de electroliţi, aşa cum se dau la bebeluşii cu diaree. Dacă peruşul tău are această boală, poate fi ajutat să se însănătoşească repede. Dacă o iei şi tu, prin găinaţ (dacă nu te speli bine pe mâini după ce îi faci curat şi îl tratezi), tot antibioticele şi lichidele hrănitoare sunt soluţia.

perusei in mana caus

Alergia la praful de pene

Praful de pene este format din particule infime de cheratină albă din teaca penelor şi din penele vechi care se toacă pe margini. La acestea, se adaugă şi particulele mici de găinaţ uscat care se ridică în aer şi pe care le inhalăm. Alergia cronică se dezvoltă în medie în 2 ani, dar pot trece şi 10 ani până apar simptomele neplăcute: inflamaţie a căilor respiratorii, senzaţia că nu poţi respira. Persoanele alergice ar fi bine să se abţină să aibă în casă animale, fie ele pisici sau papagali. Sunt şi cazuri în care persoane sănătoase dezvoltă această alergie din cauza faptului că nu fac prea des curat în colivii şi casa se umple de praf de pene şi de găinaţ.

Curăţenia te apără de multe boli!

Curăţenia zilnică sau la două zile este esenţială pentru sănătatea păsărilor şi a stăpânilor lor. O dezinfecţie cu alcool medicinal o dată pe săptămână este, de asemenea, recomandată, atât pentru colivie, cât şi pentru jucăriile şi spaţiile de joacă ale papagalilor. După ce sunt curăţate cu spirt, obiectele trebuie clătite bine cu apă. Nu spălaţi niciodată coliviile şi jucăriile cu detergenţi, deoarece aceste substanţe toxice pătrund în micile fisuri ale obiectelor şi păsările le pot înghiţi. De asemenea, este foarte important să te speli pe mâini de fiecare dată după ce faci curat la peruşi! Săpunul şi apa caldă ţin departe de noi bacteriile şi infecţiile.

Reclame

14 comentarii (+add yours?)

 1. muntean
  apr. 08, 2013 @ 20:09:05

  am perusi de 4 ani,pana acum nu au facut nici un ou,ce se intimpla,e ceva in neregula cu ei?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   apr. 09, 2013 @ 11:47:24

   Eli, sunt 2 cauze, fie nu sunt un cuplu, fie unul dintre ei este infertil, situatie des raspandita printre pasarile de colivie din cauza multor factori, genetici, hrana, lipsa de libertate….

   Răspunde

 2. Ioana
  apr. 15, 2013 @ 15:19:01

  De ce au perusii obiceiul sa isi rontaie propriul gainat? Am observat la al meu acest obicei, si un prieten mi-a zis ca si perusica lui face acest lucru..

  Răspunde

 3. dana
  dec. 16, 2013 @ 13:15:02

  buna! Am si eu 2 perusi ,dar de cand i-am adus simt mereu o apasare in piept ….este posibil sa fie o alergie?

  Răspunde

 4. Andreea
  ian. 02, 2014 @ 14:24:42

  Azi,i-am dat drumul lui Pako si a zburat si a dat cu pieptul de dulap si ii curge sange. Ce sa fac??? Ii pot pune propolis?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   ian. 09, 2014 @ 21:03:05

   Buna Andreea, cum se simte Pako? In caz de accident si rana, se dezinfecteaza locul cu betadina si se unge cu f putina crema de galbenele… eu sper sa nu fie ceva grav, desi sangerarea este serioasa.

   Răspunde

 5. Andreea
  ian. 21, 2014 @ 17:04:22

  Multumesc! V-am urmat sfatul si a functionat, dar a mai aparut o problema:el e cam grasut si nu prea poate sa zboare…merge doar pe jos si cand ii dau drumul se ai loveste, ii mai cade cate o pana dar acum i-am dat drumul si s-a lovit cam tare(ca el zboara din pat si ajunge jos ca nu are nici directia prea buna…) si ii curge mult sange de la ambele aripi (ca umplu toata camera) ii mai pica si o pana.
  Acum merge sa ii dau cu putina crema de galbenele?
  P.S. Ii pusai deja un plasture sa ii tina sangele.

  Răspunde

 6. Vlad Crifca
  mai 22, 2014 @ 10:11:46

  Am si eu o problema am un perus de 2 zile i-am dat salata verde morcov si orez fiert a mancat nu avea nimic si la amiaza s-a molesit tot nu mai misca decat daca il misc eu putin are frisoane nu stiu ce sa ii fac map uteti ajuta ?

  Răspunde

 7. Den
  iul. 16, 2014 @ 10:16:24

  Eu ma joc cu perusul si il pup, adesea pe corp. Se poate sa patesc ceva? Tin sa amintesc ca perusul e vesel, neastamparat, si canta destul de mult

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: