Paraziţii externi la peruşi: puricii (3)

Puricii roşii (blood sucking mites, red mites)

Ziua, aceste insecte mici de aproape un milimetru stau ascunse prin crăpăturile barelor din colivie şi ale jucăriilor, iar noaptea ies la atac şi se hrănesc cu sângele păsărilor. Coloniile de purici se înmulţesc şi depun ouă în barele de lemn sau prin jucăriile de lemn. În numai 2 zile, dacă este foarte cald în cameră, larva iese din ou şi devine adult. Au o rată de înmulţire foarte ridicată şi reprezintă un adevărat pericol pentru peruşi şi orice altă pasăre. Sunt întâlniţi în cotineţe, în crescătoriile de porumbei sau în orice volieră, pot ataca orice pasăre, indiferent de specie de aceea trebuie să vă feriţi peruşii să intre în contact cu păsările de curte sau cu păsări luate din crescătorii fără să ştiţi dacă sunt infestate sau nu.

Simptomele infestării cu purici

–         cum puricii atacă noaptea, iar ziua se ascund, sunt greu de observat. În schimb, comportamentul peruşilor îţi poate da anumite indicii: pe timpul nopţii, bietele păsări se scarpină, se foiesc, le auzi cum zburătăcesc prin colivie din cauza ciupiturilor, iar ziua sunt blege şi au tendinţa să doarmă mai mult;

purici rosii

–         păsările se scarpină foarte des, iar dimineaţa găseşti găinaţ împrăştiat pe fundul coliviei, semn că nu s-au odihnit bine. Dacă găinaţul este adunat într-un singur loc, e semn că pasărea a dormit destul de bine.

–         înfăşoară jumătatea inferioară a coliviei cu benzi de hârtie adezivă, cu partea adezivă spre interiorul coliviei (sunt role de hârtie albă sau galbenă, acoperită pe o parte cu un lipici – se găsesc la raioanele cu accesorii pentru zugrăveli), puricii se prind de lipiciul hârtiei şi dimineaţa, chiar dacă vezi un singur exemplar, este clar că păsările sunt infestate.

Cum scapi de ei:

Soluţiile împotriva acestor purici sunt deosebit de toxice pentru peruşi. Dacă ai un singur peruş sau numai doi, scapi foarte uşor de ei aruncând colivia cu toate accesoriile din ea. Arunci sau dai foc la toate obiectele care compun universul peruşului: începând cu barele, jucăriile, leagănele, cutiile pentru mâncare până la colivia întreagă. Dacă respectiva colivie infestată a stat pe un scaun sau pe un stand din lemn, ar fi bine să îi dai şi lui foc sau să îl scoţi din casă imediat şi să îl tratezi cu soluţii antiparazitare în afara casei. Dacă ai ţinut colivia pe mobilă, ai grijă să dai cu soluţii pe mobila respectivă şi să nu mai ţii peruşii în acelaşi loc. Cu siguranţă, puricii au infestat şi mobila respectivă. Mută peruşii în colivie nouă şi pune colivia în altă parte a casei. Cumpără cutiuţe noi pentru mâncare şi apă şi câteva jucării noi, nu multe… până nu eşti sigur că ai scăpat de purici.  În mod normal, nu se aplică soluţii antiparazitare în penajul peruşilor pentru că le pot fi fatale. Având în vedere că ziua, de cum se face lumină şi casa prinde viaţă, puricii se ascund în crăpăturile lor părăsind corpul păsărilor, este suficient să arunci colivia şi toate elementele din ea şi să dezinfectezi locul în care a fost ţinută. Soluţii contra puricilor poţi lua de la orice farmacie veterinară, le aplici de mai multe ori în spaţiul unde a stat colivia şi apoi, când pericolul a trecut, speli de foarte multe ori cu apă să scapi de soluţiile toxice.

!!! MARE ATENŢIE: aceşti purici trec de la păsări la oameni şi invers. Sunt situaţii în care chiar tu poţi aduce puricii în casă, dacă ai fost într-un loc infestat (cotineaţa de la ţară etc.)  Este foarte important să faci diferenţa între purici şi păduchii penelor, să nu confunzi aceşti paraziţi şi să aplici tratamentele greşit.   

sursa informaţiilor: birds-online.de

Reclame

7 comentarii (+add yours?)

 1. Peruşii mei mici şi pufoşi
  feb. 28, 2013 @ 14:30:37

  Am avut in vizita mai saptamana trecuta un prieten de familie care a venit la noi cu puiul de pisica pe care il adoptase de ceva vreme.Bineinteles ca nu am lasat pisoiul sa intre in camera puiutilor si plus de asta au stat destul de putin la noi , dar dupa cateva zile am primit un telefonul de la el si mi-a spus ca pisicul , care era proaspat adoptat, s-a simtit foarte rau si dupa ce i-au facut niste analize au descoperit ca are paraziti intestinali. Au inceput si tratamentul , ne-a anuntat pentru a ne face si noi analizezele ca nu cumva , prin absurd , sa ne fi contaminat. Ne-am facut si analizele , si suntem ok . Dupa tot acest episod , m-am tot intrebat : perusii pot fi afectati de parazitii intestinali pe care ii poarta mamiferele?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   mart. 01, 2013 @ 15:43:16

   Draga mea, nu pot sa iti raspund cu exactitate la aceasta intrebare, cred ca sunt si paraziti intestinali care pot trece de la mamifere la pasari, dar numai daca pasarile mananca din fecalele mamiferelor, daca beau din apa dupa ele sau au avut contact cu sangele lor… sunt convinsa ca nu este cazul in ceea ce priveste perusii tai, ca nu au luat contact cu pisica respectiva. Nu ai de ce sa iti faci griji. In curand, o sa fac si articole despre parazitii interni la perusi, sa ii recunoastem si sa stim ce sa facem in cazul in care apar. Dar tu, in mod sigur, nu ai de ce sa iti faci griji.

   Răspunde

 2. Peruşii mei mici şi pufoşi
  mart. 07, 2013 @ 14:31:07

  Multumesc pentru raspuns! Pisica avea limbrici si din cate stiu eu acestia sunt destul de mari si nu cred ca ii pot lua si perusii, nu? Oricum ar fi fost imposibil sa ii ia caci nu au avut nici macar contact , era aproape imposibil sa ii luam noi , dar ei

  Răspunde

 3. Perusul meu cere ajutor
  mai 02, 2013 @ 06:10:20

  Buna ziua! Am un perus de ani de zile si am mai avut inaintea lui altii, dar niciodata n-am gasit un purice, pana azi,cand am gasit unul pe fundul coliviei o insecta, care zic eu era purice. Tin sa mentionez ca nimic din colivie nu este din lemn, in schimb colivia este asezata pe mobila. Ce pot face?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   mai 06, 2013 @ 18:50:46

   Buna, Deea, in primul rand tb sa afli exact ce insecta era. Daca este purice, tb dezinfectat totul periodic, perusul mutat in alta camera si dat cu solutii pt purici. Daca ai citit articolul, ai vazut ca puricii nu stau ziua pe perusi, sar pe ei doar noaptea sa suga sange, apoi se ascund prin diverse crapaturi din jucarii sau mobila din jur. Deci, tb schimbate jucariile, dus in alta camera si facuta dezinsectie ca la carte.

   Răspunde

 4. mihaela
  ian. 04, 2014 @ 21:44:25

  m un papagal care e fata si are paraziti pe ceoc am fost azi la doctor mama la dat pe ceoc sa facut cam negru

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: