Peruşul meu refuză să iasă din colivie

Aţi scris adesea în mesajele pe care le trimiteţi pe blog despre teama peruşilor voştri de a părăsi colivia. De cele mai multe ori, era vorba despre peruşi mici, abia adoptaţi, înspăimântaţi de tot ce se întâmplă în jurul lor. Uneori, era vorba de peruşi care stau în casa voastră de luni bune, dar sunt încă sălbatici şi fricoşi, ba chiar vă ciupesc dacă îi scoateţi cu forţa din căsuţa lor. Dacă recunoaşteţi aceste comportamente, citiţi mai jos şi veţi găsi multe explicaţii şi soluţiile potrivite fiecărui caz.

În primul rând, aş vrea să subliniez încă o dată că peruşii (papagalii şi păsările în general) au un comportament cu totul deosebit de cel al mamiferelor care trăiesc pe lângă noi. Cu riscul de a fi ridicolă, repet PERUŞII NU SUNT NICI CÂINI, NICI PISICI. Adică, nu trebuie să aşteptaţi de la ei să le placă să fie luaţi în braţe şi mângâiaţi. Din contră, nu suportă să fie atinşi de oameni, decât dacă sunt obişnuiţi cu acest lucru încă de când au ieşit din ouă. Oricât de curaţi am fi pe mâini, pielea noastră păstrează o peliculă fină de grăsime, îmbibată cu anumite mirosuri, care se imprimă în penajul păsărilor şi nu le place deloc acest lucru. În plus, ele nu au cum să înţeleagă că noi le luăm în mână pentru că le iubim şi vrem să le alintăm. Pentru ele, gestul este unul brutal, ca şi cum un prădător îi înhaţă cu gândul să îi mănânce.

!!! Nu lua peruşul cu forţa în mână să îl scoţi din colivie. Abţine-te să faci vreodată acest lucru, decât dacă este bolnăvior şi trebuie tratat.

perus in usa coliviei

Peruşul refuză să iasă din colivie pentru că îi este teamă de tine, de tot ce îl înconjoară, de celelalte animale din casă (dacă ai câini sau pisici) şi are nevoie de multă înţelegere şi de timp pentru a se acomoda. De multe ori, păsărilor le este teamă de copii mici, care aleargă prin casă, ţipă, sar, se joacă… este firesc să se comporte astfel, sunt copii… dar pasărea ta îi priveşte ca pe nişte posibili prădători periculoşi. Papagalii nu se simt deloc bine în gălăgia şi agitaţia oamenilor, de aceea eu nu recomand niciodată familiilor cu copii sub 8 ani să adopte peruşi sau alte păsări. Pe de altă parte, mulţi papagali sunt foarte solicitanţi, ei au nevoie de multă afecţiune şi atenţie şi nu le convine să o împartă cu alte fiinţe din casă.

Prima lecţie – întinde doar un deget!

perus pe degetNu forţa peruşul să iasă din colivie, încearcă mai întâi să îl dresezi să vină pe degetul tău. Zi de zi, la anumite ore, începe lecţiile de dresaj. Mai întâi, bagă mâna în colivie cu ceva bun, seminţele lui preferate, bucăţi de ţelină sau de morcov ras. Şi înarmează-te cu răbdare. Peste câteva zile sau săptămâni, peruşul va fi tentat să ciugulească din palma ta. Când vezi că deja a devenit un obicei, întinde un deget mai sus puţin de picioruşele lui şi spune-i „hai sus!“ sau alt îndemn, care îţi place ţie. Repetă acest lucru multe zile la rând şi vei reuşi. Dacă, totuşi, se teme de deget, pune-i în faţă o bară de lemn sau un creion mai gros, pe care să se urce. Cu răbdare, cu voce blândă şi îndemnuri, pasărea va înţelege. Când ai reuşit, poţi încerca să îl scoţi din colivie pe degetul tău.

Şi, totuşi, nu iese…

Sunt peruşi dresaţi foarte bine, care se urcă pe degetul stăpânilor şi totuşi nu se simt bine deloc în afara coliviei. E căsuţa lor, în care se simt în deplină siguranţă. Ba chiar îşi apără teritoriul ciupindu-te, dacă îi scoţi cu forţa. Nu fii brutal şi nu îi obliga să facă ceva ce nu vor! Peruşii nu sunt copii cărora le vorbeşti cu drag şi înţeleg în cele din urmă. Există riscul ca, folosind forţa, păsării să îi fie şi mai teamă de tine. Ea nu înţelege că vrei să îi faci un bine, ei îi este bine acolo unde e.

Iată ce poţi face:

1. Lasă usiţa coliviei deschisă şi ieşi din cameră. Lasă peruşul nesupravegheat câteva ore, în fiecare zi. Văzându-se singur, este posibil să prindă curaj şi să iasă să dea o tură. Dacă stai în camera alăturată, vei auzi când va zbura. Nu năvăli în cameră entuziasmat! Apropie-te încet, vorbindu-i blând.

perus darkgreen2. Încropeşte în faţa coliviei, aproape de uşiţă, un mic loc de joacă cu vreo 2 jucării colorate şi o bară pentru exterior, pe care să o prinzi de gratiile de lângă uşă. Ştiţi că sunt în comerţ acele bare cu un şurub la capăt, de obicei bare sablate, pentru tocit gheruţele. Le poţi prinde chiar la uşa coliviei, spre exterior, şi poţi pune pe ele o jucărie, de preferat un peruş de plastic. Peruşul tău va fi curios să cunoască peruşul de plastic, să vadă ce e cu noua pasăre care a venit la el şi va ieşi.
3. Montează un loc de joacă mai mare, din acela din lemn cu mai multe băruţe, la o oarecare distanţă de colivie. Sau prinde cu sârmă, de colivie, o creangă de pom fructifer îndreptată în sus. Spală bine creanga cu apă fierbinte şi un burete abraziv, să nu aibă mizerii pe ea sau larve şi ouă de insecte. Agaţă în creangă mici obiecte colorate şi joacă-te cu ele. Azi puţin, mâine puţin… şi tot aşa, în timp ce vorbeşti cu peruşul şi îl îndemni să iasă afară, să se joace cu tine. Puţini rezistă acestei şmecherii!!!

jucăriile lăsate în faţa coliviei au atras imediat micii zburători

jucăriile lăsate în faţa coliviei au atras imediat micii zburători

Dacă peruşul iese din colivie şi se refugiază pe un dulap înalt sau pe un bec, nu ţipa la el şi nu gesticula haotic în faţa lui. Îl vei speria şi mai mult. Rămâi calm şi lasă-l să se liniştească. După aceea, ia un scaun şi urcă-te pe el ducând colivia în dreptul peruşului. Va intra în colivie, bucuros că se întoarce în locul lui sigur.

Respectă peruşul, respectă-i dorinţa de securitate, dar oferă-i libertatea de a alege. Lasă uşiţa deschisă tot timpul şi ai grijă să îndepărtezi din cameră posibilele obiecte periculoase pentru el. Peruşii au nevoie să fie liberi tot timpul, să facă mişcare şi să se simtă bine în casa ta. Astfel le vei câştiga afecţiunea şi prietenia.          

Reclame

29 comentarii (+add yours?)

 1. Anny
  feb. 08, 2013 @ 18:56:54

  :*:*:*:*:*foarte interesant articolul:*:*:8

  Răspunde

 2. Andreea
  feb. 09, 2013 @ 16:14:42

  Foarte util articolul >:D<
  Si totusi,am o intrebare: Perusica mea [pui] ,nu refuza sa iasa din colivie,dimpotriva,doarme si sta toata ziua pe ea,afara ,in timp ce perusul doarme in colivie.
  Sa fie vreun semn rau? Multumesc.

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   feb. 09, 2013 @ 16:56:01

   Buna Andreea, nu e semn rau, doar ca perusica ta vrea sa fie libera si nu suporta sa fie inchisa in colivie. II este frica sa nu o inchizi acolo, daca intra. Tb sa incerci sa o dresezi sa vina pe degetul tau si apoi in fiecare seara sa o duci pe mana ta la intrarea in colivie, sa stie ca acolo tb sa doarma. Nu o brusca, nu o obliga sa intre si nu o prinde pe intuneric in palma sa o duci tu inauntru. Nu va mai avea incredere in tine. Ia-o cu binishorul si incepe mai intai sa o atragi spre tine, sa vina pe mana ta dupa clasicele trucuri de dresaj (seminte in palma, bucati de legume sau jucarii mici si sclipitoare).

   Răspunde

 3. Ale
  feb. 10, 2013 @ 09:31:53

  nu as putea scoate acoperisul coliviei?..poate asa ar vrea sa iasa.

  Răspunde

 4. Silvia
  feb. 10, 2013 @ 11:24:19

  BUNA PERUSICA MEA A MURIT DE SFANTUL ION DAR NU STIU DE CE .CU O NOAPTE INAINTE STATEA INFOIATA SI NU PUTEA SA ISI TINA ECHILIBRUL PE BARA DE SUS EA ADORMEA IN AFARA COLIVIEI ORI PE GRATARUL ACELA ALB.SI FACEA GAINAT APOS. IMI POTI SPUNE TE ROG CE PUTEA SA AIBA? :((

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   feb. 11, 2013 @ 13:28:39

   Silvia, nu am cum sa iti spun ce boala a avut si niciun veterinar nu poate spune asta fara sa faca niste teste, fara sa vada pasarea sau sa vada gainatul ei. A fost bolnavioara si trebuia dusa la un veterinar de urgenta. Imi pare nespus de rau ca nu ai actionat la timp, poate reuseai sa o salvezi.

   Răspunde

 5. Andreea
  feb. 24, 2013 @ 16:37:40

  Foarte util articolul
  Si totusi,am o intrebare: imi poti sapune ce obiecte sunt periculoase pentru perusi ?…..Florile sunt periculoase pentru perusul meu (pui) ?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   feb. 25, 2013 @ 10:43:53

   Da, florile in general sunt periculoase pt ca majoritatea florilor decorative sunt toxice. Dintre plantele la ghiveci, de asemenea, majoritatea sunt periculoase, exista pe net liste cu plante care sunt acceptate si nu reprezinta un pericol pt perusi. Dintre obiecte, sunt periculoase cartile, revistele, cutiile de carton, cremele, rujurile, fardurile, parfumurile, orice obiect din lemn vopsit pe care il roade… toate aceste obiecte contin vopseluri iritante si toxice pt ei, chiar daca organismul uman le tolereaza.

   Răspunde

 6. Andreea
  feb. 27, 2013 @ 12:50:10

  multumesc pentru sfat!

  Răspunde

 7. anca
  mart. 08, 2013 @ 15:47:06

  daca am plante in casa dauneaza papagalului

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   mart. 11, 2013 @ 09:52:56

   Buna Anca, plantele de apartament dauneaza daca sunt toxice. Tocmai am publicat recent un articol cu o lista de plante de apartament si gradina care nu sunt periculoase pt perusi. Nu este o lista completa, dar majoritatea plantelor de apartament sunt din pacate iritante sau toxice si pot duce inclusiv la decesul perusului, daca le mananca. Tb sa fii atenta sa le iei din calea lui.

   Răspunde

 8. Ileana
  apr. 22, 2013 @ 14:15:07

  AM perusi tare speriosi si vreau sa ii las prin camera dar nu stiu sa ii prind in afara coliviei si vreau sa ii dresez. dar nu prea merge. Ma puteti ajuta sa ii prind si sai dresez ?

  Răspunde

 9. mihai
  mai 05, 2013 @ 12:58:53

  Hristos A Inviat.Si eu am problema cu perusul .Eu ii iau pe deget si ii duc afara di colivie uneori. cu cipita nu am probleme. adica perusica mea cipita. dar cu bobita am mult de lucru. am incercat tot …. dar tot nu iese .cand il iau pe dejet din colivie apropii de usita sa intinde inapoi inauntru sise urca pe bare . nu stiu de ce. lam lasat si singur si multe alte lucruri dar nu functiaoneaza. de ce

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   mai 06, 2013 @ 18:18:09

   Mihai, multa blandete si rabdare, este singura reteta. Nu te lasa pagubas, fii bland si incearca incet, incet, sa apropii de el mai intai o baruta de lemn pana sa urca pe ea, apoi degetul tau. Poate sa dureze si cateva luni, nu il abandonda, pana la urma vei reusi, vei vedea… dar tb multa rabdare!!!!

   Răspunde

 10. Lefter Stefan
  mai 11, 2013 @ 17:43:03

  Hristos a-nviat!Are ceva daca din colivia perusicei mele o sa ii dau drumul intr-o colivie mai mare,cat un calorifer mai mare?Pana acum i-am dat drumul de doua ori pe hol pentru ca in sufragerie se duce dupa mobila(v-am mai spus)in dormitor dupa dulap…Stau intr-un apartament de 47 m. patrati.Ocolivie mai mare este singura mea sansa.Ii dau drumul din colivia mica in cea mare,o las sa zboare 1 ora apoi o i-au pe un creion o bag in colivia ei(mica)si tot asa din 2 in 2 zile.Merge?(astept un raspuns)Ma puteti contacta si pe facebook Lefter Marian.Va multumesc!

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   mai 13, 2013 @ 11:08:40

   Stefan sincera sa fiu, in locul peruselei tale, nu as fi deloc fericita. De ce nu incerci sa o tii in dormitor, sa pui niste cutii grele sa astupi spatiul dintre dulap si perete ca sa nu mai cada acolo. Lasa usitele deschise la colivii, lasa jucarii si mancare in amandoua si se va obisnui sa se duca de la una la alta, sa se joace in amandoua, fara sa ma fuga pe dulapuri. Bineinteles, tb sa ai multa rabdare si cu ea si sa o inveti, fara rabdare nu faci nimic cu papagalii.

   Răspunde

 11. Alexandra
  iul. 01, 2013 @ 08:04:01

  foarte bun sfat!

  Răspunde

 12. Lucian
  nov. 04, 2013 @ 09:26:54

  Buna! Ma cheama Lucian si am un perus care abia l-am luat acum 1 zi. Din momentul in care l-am pus in colivie i-am lasat usita deschisa dar nu vrea sa iasa chiar deloc.
  Si mai am o problema: „Perry” (asa il cheama pe perusul meu) sta toata ziua intr-un colt al coliviei lui timp de ore intregi.Va rog, daca puteti sa ma ajutati

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   nov. 05, 2013 @ 14:56:35

   Buna Lucian, Perry este speriat si nu se va acomoda prea repede cu tine, tb sa ai rabdare, sa il lasi cateva saptamani sa se acomodeze, sa invete casa, mirosurile, sunetele, sa se invete cu tine si apoi sa incepi sa te apropii de el. Daca este primul tau perus, citeste pe acest blog sfaturile de ingrijire si articolele despre modul in care te poti imprieteni cu el.

   Răspunde

 13. Alexandra
  nov. 18, 2013 @ 16:47:22

  Buna! Am incercat tot ce s-a spus in articol,ddar perusul meu refuza sa iasa! Nu ma ciupeste,dar se agita cand bag doar un singur deget 😦 acum am doi perusi,se saruta si se ciugulesc,dar cateodata se cearta si se bat 😦 Astept un raspuns…chiar vreau sa il dresez

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   nov. 19, 2013 @ 16:07:17

   Daca ai pus in aplicare sfaturile din articol, tb sa ai rabdare, cateva saptamani in sir, schimbarea nu va veni peste noapte, perusii au nevoie de mult timp sa capete incredere in tine.

   Răspunde

 14. Adina
  nov. 18, 2013 @ 16:50:24

  Buna!Am primit acum 3 zile un perus si nu stie zbura. M-am interesat si este adult 😦 ce poate sa aiba???

  Răspunde

 15. Adina
  nov. 20, 2013 @ 13:25:32

  Multumesc de ajutor! 😀

  Răspunde

 16. Radu
  ian. 22, 2014 @ 16:02:28

  Buna.
  Spuneai, intr-un comentariu trecut, ca usita coliviei trebuie lasata permanent deschisa. O pot lasa deschisa si noaptea ?
  Avem doi perusi de o luna, perusica era mai indrazneata si iesa din colivie, pana cand intr-o noapte, lasand usita coliviei deschisa, perusul care nu iesise niciodata din colivie, a iesit si s-a izbit de tot ce a intalnit. Din acea noapte nici unul nu mai iese din colivie. Probabil s-au speriat, imi imaginez.

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   ian. 23, 2014 @ 16:16:04

   Buna Radu, da, eu lasam usita coliviei deschisa mereu pt ca perusii mei stiau foarte bine camera, chiar si pe intuneric… perusii isi fac in minte niste trasee de zbor si cunosc obstacolele chiar si cu ochii inchisi… dar, in cazul unor perusi noi veniti acasa, care nu cunosc camera, usita tb inchisa noaptea. S-au speriat cand au zburat pe intuneric, de aceea acum au nevoie de ajutorul tau sa iasa iar, ajuta-i facand in apropiere de colivie un loc de joaca (creanga ramificata de pom fructifer, curatata de mizerii cu apa fiarta plus jucarii mici si colorate). vor fi tentati sa iasa la creanga si incet, incet, vor prinde iar curaj sa zboare.

   Răspunde

 17. Bianca
  mai 03, 2014 @ 13:21:40

  Buna!
  Am primit un perus de o luna si este destul de sociabil si prietenos.Sta pe deget dar doar in interiorul coliviei,am incercat sa il scot usor afara si s-a lovit de 2 ori de geam.De atunci ii este frica sa mai iasa.Ce pot face?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   mai 05, 2014 @ 14:19:33

   Bianca, esti norocoasa ca este dresat deja sa stea pe degetul tau. NU te descuraja ca s-a lovit de geamuri la inceput. Continua cateva zile sa il iei pe deget in colivie, fara sa il obligi sa iasa afara, apoi, peste vreo saptamana, acopera geamurile cu jaluzele sau draperii si incearca iar sa il scoti din colivie. Pune pe acoperisul coliviei o jucarie colorata si eventual un obiect care ii place lui mult, cand va zbura prin camera sa va intoarce la el. Cand el zboara, tu stai linistita si vorbeste cu el, fara sa alergi dupa el sau sa dai din maini

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: