Istoria peruşilor ca păsări de colivie

De azi, Casa cu peruşi are pagină pe facebook. Caută-ne! Am inaugurat-o cu acest articol şi voi încerca să postez adesea lucruri interesante despre viaţa lor, despre modul cum trebuie crescuţi corect şi îngrijiţi. De asemenea, vă invit să postaţi cele mai frumoase poze cu peruşii voştri şi să vorbiţi despre ei. 

 

Păsările au fost adoptate şi ţinute în colivii din timpuri străvechi. Cele mai vechi menţiuni despre păsări captive pentru frumuseţea şi cântecul lor vin din Egiptul antic.
Peruşii provin din câmpiile aride ale Australiei şi, timp de mii de ani, au trăit doar acolo. Până când au fost descoperiţi de un om de ştiinţă european şi au cucerit întreaga lume, fiind azi cea mai răspândită pasăre de companie.

se apropie curios de aparatul foto şi îl ciuguleşte!

Primii doi peruşi care au părăsit ţinuturile natale au fost adoptaţi de naturalistul John Gould, în anul 1838, şi aduşi în Anglia. Gould fusese fascinat de firea zglobie a păsărilor şi de ciripitul lor vesel, precum şi de penajul uluitor de frumos. Micuţi, fragili şi drăgălaşi, peruşii l-au cucerit pe loc. Acasă, urmărindu-i zi de zi, avea să descopere că sunt foarte uşor de crescut în captivitate datorită firii lor curioase şi prietenoase. Peruşii au dat dovadă de o abilitate ieşită din comun în lumea oamenilor. Au reuşit să se adapteze mult mai repede decât spera Gould. În câţiva ani, naturalistul a importat mii de păsări din Australia pe care le-a vândut în ţara lui, iar de aici a început un comerţ înfloritor în lumea bună a Europei şi Americilor. În 1894, australienii deja se temeau că popularitatea peruşilor avea să ducă specia la dispariţie şi a interzis definitiv capturarea şi vânzarea acestor păsări pe teritoriul continentului. Interdicţia este şi azi în vigoare. Dar crescătorii pasionaţi au reuşit să îi înmulţească în captivitate şi să obţină zeci de varietăţi de culoare, care mai de care mai spectaculoasă.

01

Prima varietate obţinută a fost cea galbenă, în 1872. Au urmat peruşii albaştri, aduşi la o expoziţie în 1890, unde au creat senzaţie! În acei ani, peruşii au reuşit să devină subiectul uneia dintre primele cercetări genetice aprofundate, susţinute de Gregor Mendel şi Hans Duncker. Studiile celor doi naturalişti sunt şi azi folosite de crescătorii de elită pentru a obţine varietăţi cât mai spectaculoase, atât în ceea ce priveşte culorile, cât şi anumite aspecte fizice, eşenţiale în show-urile de frumuseţe.

Reclame

2 comentarii (+add yours?)

 1. Silvia
  feb. 07, 2013 @ 18:04:43

  foarte interesant

  Răspunde

 2. pasari din romania T.O.
  feb. 08, 2013 @ 09:14:46

  Da, chiar foarte interesant, nu stiam ca varietatile de culoare albastru,rosu etc au fost obtinute in captivitate. Nu ma gandisem la problema asta, consideram cu superficialitate ca existau si in salbaticie..Interesant caz de modificare a penajului , ca si la unele pasari domestice

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: