Miracolul vorbirii… de ce iubim papagalii!

Cred că aţi mai auzit sau citit şi voi despre copiii sălbatici – copii părăsiţi în sălbăticie sau crescuţi închişi, complet izolaţi de oameni şi de lumea exterioară, de către părinţi cu grave boli psihice. Recent, am avut un caz şi în România, un băieţel descoperit în mijlocul unei haite de câini, în anul 2002, care preluase întru totul comportamentul câinilor, uitându-şi natura umană. Se estimează că în lume au fost descoperiţi peste 100 de copiii sălbatici, pentru care autorităţile, sociologii şi educatorii au făcut tot posibilul să îi ajute să se integreze în societatea umană şi să înveţe să vorbească. În urma studiilor şi experienţei acumulate, s-a constatat că, dacă erau găsiţi la o vârstă înaintată, copiii sălbatici nu mai erau în stare să înveţe limbajul uman, să articuleze cuvinte şi să asocieze noţiunile corecte.

gri african

gri african

Vorbirea este un miracol, o deprindem de la părinţi cu care învăţăm să comunicăm la început de nevoie, apoi din dragoste şi apoi descoperim că putem cuceri lumea doar prin simplul fapt că putem comunica cu cei din jur.

Este firesc să ne învăţăm copiii să vorbească, este firesc să găsim cu toate fiinţele din jurul nostru o formă de comunicare. Dar, dintre toate animalele pe care le creştem pe lângă noi şi cu care vorbim zilnic, convinşi fiind că ne înţeleg, papagalii sunt singurii care se străduiesc să ne imite şi să ne răspundă în aceeaşi măsură.

amazon cu fes galben

amazon cu fes galben

Nevoia de “stol”

Cea mai simplă explicaţie constă în faptul că aceste păsări sunt deosebit de sociabile şi simt nevoia să comunice cu cei din jur. Dacă nu au parteneri din aceeaşi specie, de voie-de nevoie, învaţă sunetele emise de om şi încep să le imite. Papagalii sunt deosebit de inteligenţi, iar cei care încep să aibă încredere în oameni şi încep să se simtă acceptaţi pe deplin în societatea oamenilor, simt nevoia puternică de a comunica cu ei.

amazon cu cap galben

amazon cu cap galben

Un papagal înţelege destul de repede că oamenii din jurul lui reprezintă un grup social, adică un “stol”. Lipsit fiind de stolul lui, va încerca să se integreze în “stolul” oamenilor şi îşi va da seama că trebuie să “vorbească” exact ca ei pentru a fi acceptat, băgat în seamă şi pentru a fi înţeles.

amazon cu coroana galbena

amazon cu coroana galbena

Cum oamenii, în general, nu încearcă să înţeleagă limbajul papagalilor şi să “vorbească” precum papagalii, ei sunt nevoiţi să se adapteze şi să preia limbajul oamenilor. În primul rând, învăţând limbajul celor din casă, poate căpăta ceea ce îşi doreşte (hrană, apă, anumite alimente, atenţie, afecţiune) – sau cel puţin, aşa îşi imaginează pasărea respectivă. În realitate, oamenii se amuză şi puţini sunt stăpânii care iau în serios capacitatea papagalului lor de a vorbi. Puţini sunt cei care îi ajută cu adevărat să vorbească, adică să înveţe să asocieze anumite sunete cu noţiuni şi activităţi din rutina lor zilnică, astfel încât papagalul să ia parte activ în viaţa lor.

eclectus

eclectus

Încredere şi afecţiune

!!! O pasăre abuzată, stresată, lovită, tristă… nu va avea niciodată o relaţie prea bună cu oamenii, chiar dacă ajunge la un stăpân mai înţelegător. Un papagal fericit, relaxat, care se simte în casa ta acasă, care se simte iubit şi respectat (da! RESPECTAT!!! Aşa cum ne respectăm familia şi prietenii dragi cărora le acordăm toate drepturile pe care le avem şi noi) va încerca să îţi atragă atenţia. Va striga la tine “Hei! Sunt aici! Vino la mine! Vorbeşte cu mine, dă-mi ceva mai bun de mâncare, joacă-te cu mine!” şi va încerca să îţi atragă atenţia vorbind pe limba ta. Papagalii nu imită sunete şi cuvinte fără noimă, ei au un scop precis, să îţi atragă atenţia şi să COMUNICE CU TINE.

papagalul cu colier

papagalul cu colier

Cuvinte şi noţiuni

Cum spuneam mai sus, copiii sălbatici recuperaţi prea târziu nu mai reuşesc să comunice cursiv pe limba noastră. Când pierzi primii 12 sau 15 ani din viaţă în sălbăticie, fără contactul cu oamenii, nu este deloc uşor să mai înveţi să vorbeşti ca ei. Din acest punct de vedere, papagalii au anumite lucruri în comun copiii sălbatici:

–         dacă sunt abuzaţi psihic şi fizic, nu vor avea încredere în stăpânii lor şi nu vor încerca să comunice cu ei;

–         dacă sunt ţinuţi închişi toată viaţa, vor rămâne sălbatici… nu vor avea nicio ocazie să se apropie de oameni;

–         dacă nu sunt crescuţi cu afecţiune şi nu sunt îngrijiţi, nu vor dori nicio clipă să vorbească cu cei din jur.

amazonian cu frunte albastra

amazonian cu frunte albastra

Dar există papagali fericiţi, crescuţi cu multă dragoste şi lăsaţi să se bucure de libertatea casei în care se află. Ei învaţă să socializeze cu oamenii şi încep să deprindă primele sunete, primele cuvinte de la vârstă fragedă. Peruşii, spre exemplu, pot imita sunetele umane încă de la vârsta de 6 – 8 luni. Papagalul gri African, unul dintre cei mai vorbăreţi, va începe pe la 1 an să imite vorbirea oamenilor. Cum primele lor încercări de a vorbi au loc în copilărie, este indicat să îţi faci timp pentru el şi să începi lecţiile adevărate! Dimineaţa, când te duci la el spune-i “bună dimineaţa!”, seara, când stingi lumina spune-i “noapte bună”. Pronunţă clar şi cu o tonalitate veselă numele obiectelor din jurul lui, al jucăriilor şi alimentelor pe care i le dai. Zi de zi, câteva ore, cel puţin de 5, 6 ori dacă repeţi cuvântul atunci când foloseşti obiectul respectiv, papagalul tău va învăţa să asocieze sunetele cu obiectul sau cu activitatea din acel moment.

papagal calugar

papagal calugar

Cum vorbeşti cu papagalul tău ca să-l faci să… vorbească

Tonalitatea vocii şi contactul vizual sunt extrem de importante ca papagalul tău să reţină anumite cuvinte şi să priceapă semnificaţia lor. Foloseşte un ton puţin mai ridicat, vesel, optimist, exaltat şi îi vei atrage atenţia. (Aşa se face că mulţi papagali învaţă mai repede să injure decât orice altceva. Tonalitatea înjurăturilor le atrage atenţia şi reţin foarte uşor sunetele respective.) Pronunţă clar orice cuvânt. Nut e schimonosi, nu vorbi pe o voce gravă şi joasă, nut e prosti ca în faţa unui bebeluş (apropos… şi în cazul copiilor mici, ca să înveţe să vorbească corect, trebuie să audă cuvintele pronunţate corect şi clar) Papagalii nu au, bineînţeles, corzile noastre vocale pentru a putea imita perfect vocea umană. Dar ei pot imita în mare măsură sunetele noastre datorită unui sistem respirator complex, cu saci de aer, pe care îl folosesc pentru a modula diverse sunete.

Speciile de vorbăreţi cu diplomă

Locul I: Papagalul Gri African (Psittacus erithacus)

Locul II: Amazonianul cu fes galben (Amazona auropalliata)

Locul III: Amazonianul cu cap galben (Amazona oratrix)

Locul IV: Amazonianul cu coroană galbenă (Amazona ochrocephala)

Locul V: Papagalul Eclectus (Eclectus roratus)

Locul VI: Papagalii indieni cu colier (Psittacula krameri manillensis)

Locul VII: Amazonianul cu frunte albastră (Amazona aestiva)

Locul VIII: Papagalii Călugări (Myiopsitta monachus)

Locul IX: Peruşii (masculi)

Reclame

7 comentarii (+add yours?)

 1. Carly
  ian. 16, 2013 @ 20:41:41

  Cred că iubim păsările în general…eu în copilărie salvam porumbeii răniţi şi dormeam cu puii de găină în pat, dar când am aflat că există păsări care pot vorbi, am fost în culmea fericirii :))))
  Sâmbăta trecută am văzut într-un pet shop un amazonian cu fes galben (o minunăţie, m-am uitat la el minute în şir). se chinuia să facă baie în adăpătoarea îngustă, dar era aşa de încântat când reuşea să arunce cu apă în jur…Ce mi-aş fi dorit să îl pot lua acasa, să îl scot din colivia aia mică si urâtă…

  Răspunde

 2. Silvia
  ian. 17, 2013 @ 13:04:11

  sunt foarte draguti di destepti

  Răspunde

 3. Anca
  ian. 18, 2013 @ 12:41:23

  Super:)!

  Răspunde

 4. Anca
  ian. 18, 2013 @ 12:44:00

  Iarta-ma ca te deranjez din nou,am iar probleme cu kika! Pana in momentul de fata are 21 de oua si am observat ca are iar funduletul umflat! As vrea sa se opreasca din depus …mi-este teama!

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   ian. 18, 2013 @ 13:16:01

   Oh, Doamne, Doamne…. nu imi vine sa cred!!!!!!!!!!! 21 de oua???? organismul ei sigur va resimti dur aceasta perioada….cred ca ai mai citit pe net despre problema asta, din cate am citit si eu este vorba de un dezechilibru hormonal. iata ce sfatuia un veterinar: reduce orele de lumina naturala, tinand perusica la somn sub un sal negru, dupa amiaza vreo 4 ore pe zi si stinge seara lumina devreme pe la ora 20, indeparteaza masculul, tine-l in alta camera sau du-l o vreme (vreo 2 luni ar cam tb) la o persoana apropiata care sa il poate creste (nu mai stiu daca tu ai si perusel sau nu), cere ajutorul unui veterinar sa ii faca o injectie care sa impiedice formarea de noi noua (desi ma indoiesc ca la noi in tara stie vreunul de asa ceva), lasa-i in cutie sau in colivie cateva oua (am inteles ca, daca ii iei ouale, are tendinta sa le inlocuiasca imediat si de aceea face mai multe, poate asa se opreste… desi este clar ca e ceva hormonal si tb actionat ca atare, cu un tratament hormonal, desi are anumite riscuri). Cred ca cel mai bine ar functiona mai multe ore de intuneric, separarea de partener si ai grija sa ii dai o hrana foarte bogata in legume si calciu, pt ca organismul ei pierde elemente nutritive esentiale.

   Răspunde

 5. Anca
  ian. 20, 2013 @ 14:22:13

  Ieri si azi,am lasat-o fara ou! i l-am luat din cusca,pt ca imi era foarte mila de ea… I-am cumparat VITA-PLUS pt pasari exotice ,ii pun cate 10 picaturi in canita ei!! Vad ca este energica,vesela,dar sper sa nu-mi faca o alta surpriza si sa faca alt ou..Am sa-ti urmez sfaturile si o sa te anunt ! ITI MULTUMESC ,ESTI CA A DOUA MAMA PENTRU FETITA MEA!!!

  Răspunde

 6. Alonzo
  mart. 19, 2013 @ 15:09:10

  “Miracolul vorbirii… de ce iubim papagalii! | Casa
  cu perusi” vinyl blinds was indeed a perfect article.
  However, if it owned a lot more pictures it could be perhaps
  even a lot better. Regards -Melisa

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: