Rudele peruşilor

Mulţumesc tuturor pentru încurajări şi pentru gândurile bune pe care mi le-aţi trimis după dispariţia dragului meu Biluţă. Vă mulţumesc că aţi găsit un cuvânt bun pentru peruşii mei şi alinare pentru durerea mea. De fiecare dată, mesajele voastre m-au ajutat şi mi-au adus un strop de linişte. Am avut sărbătorile cele mai triste din viaţa mea, am stat departe de calculator şi de blog, cu gândul la puiuţii mei, amintindu-mi peripeţiile lor şi momentele cele mai fericite din viaţa lor. Dar am pornit acest blog alături de ei şi datorită lor. Voi continua să scriu pentru ei şi pentru toţi cei care adoptă peruşi, să înveţe din experienţa mea şi a tuturor celor care comentează pe blog şi să încerce să le ofere o viaţă cât mai frumoasă păsărilor pe care le adoptă.

După o experienţă atât de dureroasă şi o veste atât de tristă, la început de an m-am gândit totuşi la un subiect mai frumos şi mai colorat, aşa cum sunt păsările pe care le iubim. Vă prezint mai jos rudele apropiate ale peruşilor, papagali despre care mulţi dintre noi nici nu am auzit.

Papagalii de pământ (Pezoporus wallicus)

După cum le spune şi numele, acestor păsări le place să îşi ducă traiul pe sol, ascunşi în vegetaţie, unde îşi caută seminţele preferate. Aceşti papagali sunt timizi şi sperioşi, trăiesc cât mai departe de aşezările umane şi sunt greu de observat în natură. Penajul verde pestriţ îi ajută foarte bine să se camufleze în regiunile cu iarbă înaltă din sudul şi estul Australiei. Îi poţi depista mai degrabă după sunetele pe care le scot, o serie de fluierături scurte şi ascuţie care devin mai intense spre finalul cântecului.

papagal de pamant 1

Papagalii de pământ (eng. ground parrots) trăiesc doar în Australia, la fel ca şi peruşii, iar unele specii în Tasmania. Din nefericire, speciile din Australia au fost declarate în pericol de dispariţie, din cauza răspândirii agriculturii mecanizate în arealul lor, din cauza incendiilor frecvente şi a animalelor de pradă aduse de oameni, precum câinii şi pisicile. Papagalii de pământ australieni sunt păsări tăcute, cântă rar, îndeosebi la răsărit şi la apus. Au un penaj de un verde strălucitor deosebit de frumos şi capătă o coroniţă roşie pe frunte când ating maturitatea. Ajung la 30 cm în lungime, iar codiţa are o nuanţă galben-aurie, caracteristică.

papagal pamant 2

Perioada de reproducere ţine din septembrie până în ianuarie, când păsările îşi construiesc cuiburi din crenguţe şi frunze în văgăuni pe care le sapă singure în pământ. Femela depune în medie 3 – 4 ouă pe care le cloceşte aproximativ 21 de zile.

Papagalul de noapte (Geopsittacus occidentalis)

O altă rudă a peruşilor este papagalul de noapte (eng. night parrot) care trăieşte în partea de nord a Australiei. Ziua, doarme bine ascuns de prădători şi iese noaptea să se hrănească şi să exploreze lumea. La fel ca papagalii de pământ, şi el îşi petrece cea mai mare parte a vieţii pe sol, zburând doar când este în pericol, să se ferească de prădători sau de oameni. Atinge o lungime de 23 cm, are un penaj verde-auriu, cu marcaje negre, dar burtica şi penele de sub coadă sunt galbene. Seamănă foarte mult cu peruşul sălbatic (vă aduceţi aminte că peruşii în natură sunt verzi), doar că este puţin mai mare şi are o coadă mai lată şi mai scurtă.

papagalul de noapte

A fost descoperit abia în 1990 şi avem puţine informaţii despre el. S-a observat că preferă regiunile cu ierburi înalte şi îşi caută adăposturi în apropierea unei surse de apă. S-a încercat creşterea lor în colivii, dar nu au trăit prea mult închişi.

Papagalii curcubeu Lori şi Lorikeet

Peruşii sunt înrudiţi de asemenea cu papagalii lori şi lorikeet (aşa numiţii papagali curcubeu), care trăiesc tot în Australia şi sunt crescuţi drept păsări de colivie de ani buni. Mai sunt cunoscuţi şi drept papagalii mâncători de miere deoarece se hrănesc cu nectarul florilor. Au fost observaţi papagali care au cules nectarul de la 600 de flori într-o singură zi. Deosebit de coloraţi şi frumoşi, lori sunt totuşi papagali speciali şi greu de crescut în case. Dieta lor deosebită de a altor papagali, în mare parte umedă, constând din fructe, amestecuri de seminţe, fructe şi miere, face ca şi găinaţul lor să fie apos, iar mizeria pe care o fac este mai greu de suportat.

papagali curcubeu

Cu toate acestea, sunt papagali voioşi,  jucăuşi, sunt capabili să reproducă sunetele umane şi le place să facă multă gălăgie. Le place mult muzica şi le place să danseze. Crescuţi de pui, dezvoltă o relaţie foarte strânsă cu stăpânul preferat şi sunt deosebit de geloşi dacă apare un alt pet în casă. De obicei, lori sunt crescuţi în aviare special amenajate pentru nevoile lor, fără alte specii de papagali în preajmă.

Papagalii de smochin (Psittaculirostrises şi Cyclopsitta)

Numele este evocator, sunt papagali iubitori de smochine, trăiesc, locuiesc şi îşi cresc puii în regiunile unde întâlnesc arii mari cultivate cu smochini. Iubesc în general fructele, este hrana lor de bază, alături de nectar şi larve de insecte, şi trăiesc în regiunile subtropicale din Australia şi Noua Guinee. Sunt păsări deosebit de frumoase, micuţe şi spectaculos colorate, crescute cu succes în aviare în care sunt reproduse fidel condiţiile lor de viaţă.

papagali de smochin

Cu toate acestea, este minunat să le vezi libere, în habitatul lor natural. Din păcate, arealul lor se restrânge de la un an la altul, iar numărul papagalilor iubitori de smochini este acum considerat în pericol.

Reclame

6 comentarii (+add yours?)

 1. Georgi
  ian. 03, 2013 @ 17:20:29

  Papagalii de smochin si papagalii curcubeu sunt extrem de frumosi si au niste mutritze asa haioase :))
  Ma bucur ca treci cu bine prin aceasta perioada si sper,in curand sa iei la tine acasa alti pui ,pe care sa ii rasfeti si sa ii bibilesti :)) Sa nu cumva sa renunti la perusi!!!!!!

  Răspunde

 2. Maria
  ian. 04, 2013 @ 07:20:10

  Draga Adina, urmaresc cu mare drag blogul tau inca de cand am adoptat primul perus si cautand pe net informatii despre perusi am dat peste povestile lui Biluta si peripetiile Cipitei si nici nu bagasem de seama ca e un blog, cautam dupa Cipita si Biluta. Acum astept cu nerabdare fiecare noua postare. Imi pare nespus de rau pentru pierderea suferita, mi-au fost atat de dragi si mie, desi ii stiu doar din ceea ce ne-ai impartasit si noua.
  Iti doresc ca in noul an sa ai puterea sa treci cat mai usor peste aceste momente dureroase si asteptam cu totii alte aventuri cu alti perusi care cu siguranta vor fi fericiti sa te iubeasca pe tine.

  Răspunde

 3. Maria
  ian. 04, 2013 @ 07:23:51

  A, apropo…. papagalii de smochin sunt adorabili!; iar papagali de pamant parca seamana cu fazani nostri, cu alte culori.

  Răspunde

 4. Silvia
  ian. 06, 2013 @ 08:13:44

  sunt extrem de adorabili

  Răspunde

 5. Ina
  ian. 10, 2013 @ 09:51:07

  Buna Adina ,

  Imi pare nespus de rau pentru Biluta cel atat de frumos si iubitor, despre care am citit intamplari frumoase povestite de tine, imi pare tare rau si pentru tine pentru ca imi dau seama cat suferi. Esti in gandurile mele si, asa cum tu m-ai incurajat in toamna trecuta, cand mi-am pierdut peruselul, asa te incurajez si eu sa fii puternica sa poti depasi momentul acesta foarte dureros si sa ii porti in gand pe amandoi , amintindu-ti clipele frumoase petrecute impreuna cu ei si rugandu-te pentru sufletelele lor.

  Iti doresc un an nou cu multa sanatate, cu pace si cu multa speranta in mai bine.
  Totodata iti multumesc pentru bucuria sufleteasca pe care ne-o aduci tuturor cu acest blog minunat creat de tine.

  Cu drag,

  Ina

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   ian. 10, 2013 @ 15:30:40

   Multumesc mult Ina pt incurajari, durerea se stompeaza greu si e foarte dureros cand ajung acasa si nu ma fluiera nimeni… lui Biluta ii placea sa ma fluiere cand auzea cheia in usa… dar cel mai dureros este gandul ca nu am putut face nimic pt el sa il ajut… gasesc totusi alinare in blog si in povestile frumoase cu perusei pe care le primesc de la voi. Si tie iti doresc un an bun, cu multe clipe fericite si multe impliniri!

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: