Alegeţi pasărea naţională a României!

Măcăleandrul, cu pieptul roşcat şi cântecul lui unduitor, este pasărea iubită a englezilor.

Cardinalul, roşu ca focul pe timp de iarnă, i-a impresionat pe americani şi şapte din statele americane l-au ales drept pasăre-simbol.

Canadienii au optat pentru gaiţa albastră, o pasăre cu un penaj spectaculos, des întâlnită în ţinuturile lor păduroase.

foto: jim ridley

Austria a ales rândunica, chinezii sunt mari iubitori ai cocorului, indienii îndrăgesc păunul, iar japonezii s-au simţit reprezentaţi prin frumuseţea fazanului verde.

Grecii nici nu puteau alege altceva decât înţeleapta bufniţă (athene noctua). La o simplă căutare pe Wikipedia, găsiţi o listă impresionantă de state care au o pasăre naţională… dar România lipseşte.

În ultimii ani, au circulat tot felul de variante, de la şoimul omniprezent pe steagurile voievozilor, la ciocârlia cântată şi îndrăgită de popor. Până şi pelicanul a ajuns pe lista propunerilor, fiind un simbol al Deltei, dar puţin reprezentativ pentru restul ţării. (Să nu uităm, totuşi, că locuitorii Deltei sunt pe deplin responsabili de distrugerea coloniilor de pelicani, pe care ani de-a rândul i-au vânat excesiv din cauză că prindeau prea mult peşte)

ciorcârlie (foto: joaquim antunes)

Un iubitor de păsări propunea la un moment dat cintezele, datorită numărului foarte mare al acestor păsări, răspândite aproape pe tot cuprinsul ţării, mai ales în zonele împădurite de deal.

cintezoi gătit în straie colorate de iarnă (vara, culorile penajului sunt mai şterse)

Cu toate acestea, nu există nicio iniţiativă legislativă pentru adoptarea unei păsări naţionale, iar instituţiile abilitate ar trebui să ia măsuri. Aşteptăm cu interes o dezbatere şi o lege cât mai curând.

Eu aş vota oricând şi ciocârlia, şi cinteza, şi acvila care deja a devenit un simbol al Carpaţilor. Dar aş propune să ne gândim şi la piţigoi, nu doar pentru frumuseţea şi drăgălăşenia lui, nu doar pentru cântecul lui distinct şi uşor de recunoscut de oricine, ci pentru faptul că îl poţi întâlni aproape în orice regiune a ţării: preferă pădurile şi livezile, dar s-a adaptat cu o uşurinţă rar întâlnită la păsările cântătoare până şi în parcurile celor mai poluate oraşe.

piţigoiul mare (mascul)

Pe înălţimile munţilor, în pădurile de conifere, trăiesc piţigoi, în special piţigoiul de brădet şi piţigoiul albastru.

piţigoi albastru (foto: tony wright)

În Deltă, trăiesc piţigoiul de stuf şi piţigoiul mare, bine adaptaţi la condiţiile umede. Pe malurile apelor, în zăvoaie, în pădurile de câmpie, în livezile de la deal… oriunde găsesc un pâlc de copaci, piţigoii se descurcă cu succes!

piţigoi de stuf (foto: peter ericsson)

Iar iarna, când gerul îngheaţă pădurile şi zăpada acoperă totul, se răspândesc prin sate şi oraşe, aducându-ne bucurie cu glasul lor subţirel şi vesel. Dacă nu mă înşel, cred că e singura pasăre cântătoare pe care o pot asculta pe timp de iarnă în Bucureştiul mohorât şi gri. Voi ce pasăre aţi alege să ne reprezinte ţara?

Reclame

8 comentarii (+add yours?)

 1. Diana
  nov. 09, 2012 @ 15:38:55

  Sunt toate atat de frumoase…totusi eu as alege pitigoiul,ador aceste pasarele .

  Răspunde

 2. Gabriel
  nov. 10, 2012 @ 11:56:01

  Eu as alege Gaita albastra,are un penaj foarte frumos:x

  Răspunde

 3. Carly
  nov. 10, 2012 @ 20:17:55

  Votez cu ambele maini ciocarlia 🙂 Aceasta pasare mica si plina de vitalitate e prezenta in toate aspectele existentei noastre ca popor in spatiul carpatic, de-a lungul a sute de ani. Bunicul imi povestea ca in copilarie, vara, se trezea foarte devreme pentru a merge a munca campului si astepta mereu sa auda cantec de ciocarlie la rasaritul soarelui; era semn ca recolta va fi buna 🙂
  Au cantat-o poetii si rapsozii populari, pe seama ei s-au creat legende, basme, doine…E un simbol al aspiratiei catre inalt, al soarelui si al bucuriei de a trai. Cine are indoieli, sa asculte „Ciocarlia” lui George Enescu (mai ales versiunea interpretata la nai de maestrul Gheorghe Zamfir)
  Lie, lie, ciocarlie….:*

  Răspunde

 4. raluca
  nov. 11, 2012 @ 20:49:27

  eu votez cu Biluta;imi place cel mai mult:) sa nu mai spun ca seamana si cu Cocos al meu….

  Răspunde

 5. Diana
  nov. 12, 2012 @ 12:30:26

  Daca perusii ar trai si in Romania categoric i-as alege 😀

  Răspunde

 6. Andra
  nov. 12, 2012 @ 13:56:08

  Bună. Am văzut blogul tău şi am vrut să te întreb unele lucruri. Văd că eşti specialistă în peruşi.

  1. Ieri mi-a murit peruşul şi îi dătuse sângele pe nas. Ştii cumva ce ar fii putut avea ? Îl aveam de vreo 5 ani.

  2. Mi-a murit peruşul, dar a rămas „peruşa” a doua. Am avut pereche, dar prima a zburat. Deci, revenind; chiar dacă sunt măricei, mai pot fii dresaţi ? I-am ţinut la bunica mea iar ea era cam…rea cu ei; ţipa la ei, mişca cuşca…

  3.Azi am luat un alt peruş. Dacă îl pot face pe el să se împrietenească cu mine, poate şi ea se va lua după el ?

  Sper să-mi răspunzi la întrebările de mai sus . Apropo, dacă vrei, aş mai vrea nişte sfaturi despre peruşi. Poţi să-mi laşi ID-ul tău?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   nov. 12, 2012 @ 15:38:10

   Buna Andra, de obicei sangerarea interna inseamna ca unul dintre organele interne sau mai multe a cedat fie din cauza unei tumori, fie din cauza unei boli de ficat sau de rinichi… Imi pare rau ca ai pierdut un perus drag, cred ca iti este foarte greu si trebuie sa te obisnuiesti acum fara el. Este foarte important sa le oferi perusilor tai o casa linistita si sa fii calma si iubitoare. Cu siguranta, vei reusi sa te imprietenesti cu noul perus si ar fi indicat sa il inveti din primele zile sa vina sa manance din palma ta seminte. Mai tarziu, va veni si perusica. Despre dresaj si despre comportamentul perusilor poti gasi pe blogul meu articole detaliate daca te uiti pe pagini si in postarile mai vechi. Daca ii iubesti mult si petreci mult timp cu ei, daca esti blanda si ii alinti cu ceva bun, este imposibil sa nu va imprieteniti. Citeste articolele de pe blog si te vor ajuta… nu pot relua informatiile pentru fiecare in parte. Cat despre convorvirea pe mess, nu il folosesc decat in interes de serviciu. Din pacate, nu am timp sa vorbesc pe mess despre perusi, am creat blogul tocmai pentru a posta aici tot ceea ce stiu si mi se pare important despre ei si pentru ei.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: