Adevărata poveste a papagalului Blu din Rio

Iubitori de papagali şi păsări, sper că aţi văzut filmul de animaţie Rio!!!

În film, frumoşii papagali macaw Blu şi partenera lui Jewel sunt ultimii supravieţuitori ai unei specii de o frumuseţe extraordinară: albastru hiacint. Imaginaţi-vă numai pentru o clipă cum este să fii ultimul din specia ta, nimeni altul ca tine pe tot globul… trist, nu! Ei bine, „Rio” se încheie într-o notă fericită şi cele două personaje de poveste reuşesc să îşi salveze specia.

Dar Blu există şi în realitate, îl cheamă Presley şi este printre ultimii din specia sa, Spix Macaw. Povestea lui a ajuns în ziarele din America şi l-a impresionat pe regizorul Carlos Saldanha care s-a hotărât să o transpună în film.  Este de apreciat efortul întregii echipe care trage un semnal de alarmă asupra furtului şi contrabandei cu păsări exotice. Zeci de specii de papagali au dispărut în ultimii 100 de ani din cauza contrabandiştilor şi a defrişării pădurilor. Foarte rar se mai întâmplă să readuci în natură o specie crescută în captivitate, iar pierderile nu mai pot fi recuperate.

Presley a fost găsit în anul 2002, rătăcind printr-un cartier din Denver. Perechea lui murise şi scăpase cumva din casa stăpânului. Femeia care l-a găsit a sunat la un veterinar să ceară sfaturi pentru îngrijirea păsării. Cunoscând situaţia disperată a speciei, veterinarul, un mare iubitor de papagali, a făcut toate demersurile necesare ca Presley să ajungă pe tărâmurile unde ar fi trebuit să trăiască în libertate. Frumosului papagal i s-a făcut un test ADN care a arătat că are 25 de ani şi este un Spix veritabil.

Cu siguranţă, fusese furat din junglă şi vândut colecţionarilor împătimiţi, care nu pun preţ decât pe capriciile personale, fără să se gândească la implicaţiile dezastruoase ale comerţului ilicit cu specii rare. După un sfert de secol de captivitate în altă ţară, Presley s-a întors acasă, în Brazilia. Acum trăieşte la Lymington Foundation, în Sao Paolo, iar specialiştii care îl îngrijesc fac tot posibilul să îl ajute să îşi găsească o parteneră pe măsură pentru a perpetua specia.

Spix Macaw a fost declarată specie dispărută din natură în anul 2000, doar 85 de păsări trăind în captivitate, majoritatea în centrele specializate pentru ocrotirea papagalilor în pericol.  Să sperăm că povestea lui Presley va avea un final fericit, ca şi cea a lui Blu, din filmul Rio. În următorii 15 ani, cercetătorii speră să elibereze în natură câţiva papagali Spix, urmaşi ai lui Presley.

sursa: http://rioyou.blogspot.ro/2011/04/true-story-of-blu-blue-macaw.html

Reclame

Un comentariu (+add yours?)

  1. BuburuzaBia
    nov. 03, 2012 @ 17:49:40

    Ce pasari frumoase.Nici nu ma mira ca unii oameni le vor pentru prorpiile colectii.Cum sa colectioneze cineva animale?Suna groaznic…mai ales cand sunt foarte multe intr-un spatiu mic.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: