Seminţele recomandate peruşilor

 Vă scriam adesea în comentarii să nu vă zgârciţi la bani când le cumpăraţi peruşilor voştri hrana de bază: seminţele. Meiul simplu, din piaţă, cumpărat de la tarabe, nu este suficient să le asigure necesarul de nutrienţi, în plus, poate fi plin de neghină, ouă de insecte sau de molii moarte, de praf şi pământ. Este indicat să cumpăraţi seminţe atent selecţionate, ambalate şi produse de companii cu renume. Cu cât un amestec de seminţe conţine mai multe soiuri, cu atât este mai bun pentru peruşii voştri.

 Iată ce seminţe ar trebui să mănânce zilnic peruşii:

Mei: alb, roşu, galben, panicum sau japonez. Sunt cele cinci tipuri de mei recomandat papagalilor mici, dintre care panicum este cel mai răspândit. Meiul are mulţi carbohidraţi, dar puţine grăsimi, ceea ce oferă peruşilor energia necesară zilnic.

seminte de canepa

Cânepa: seminţele de cânepă (nu vă gândiţi la cannabis, pentru că numai câteva soiuri de cânepă au proprietăţi halucinogene) reprezintă un aliment deosebit de nutritiv. Ele conţin un procent ridicat de proteine, vitamina E şi multe minerale precum magneziu, fier, zinc, calciu sau fosfor. Dintre toate seminţele de cereale, cele de cânepă sunt singurele bolgate în acizi graşi omega 6 şi omega 3, acizii esenţiali pentru sistemul imunitar, pentru pene şi piele, pentru sistemul nervos şi pentru inimă.  

Ovăzul: seminţele de ovăz sunt un tonic excelent, dau energie, ajută digestia şi combat o mulţime de afecţiuni. Nu degeaba sunt indicate copiilor mici, sub formă de fulgi. Bobul de ovăz conţine întreaga gamă de vitamine B, absolut necesare păsărilor, grăsimi benefice, carbohidraţi, glucide, caroten, precum şi minerale.

falaris

Phalaris (eng. Canary grass – a nu se confunda cu hrana pentru canari): seminţele lunguieţe de falaris trebuie să reprezinte cam jumătate din cantitatea unei pungi cu amestec pentru peruşi. Sunt uşor de spart şi sunt ideale pentru pui. Bogate în proteine, dar sărace în grăsimi, seminţele de falaris sunt excelente pentru ficat, pancreas şi rinichi.    

Năutul: seminţele mici şi negre de năut se găsesc într-un procentaj scăzut în amestecurile pentru peruşi. Sunt bune pentru energie, dar au o cantitate mare de grăsimi, aşa că trebuie administrate moderat.

Floarea soarelui: miezul alb, decojit, de floarea soarelui este iubit de peruşi, dacă sunt obişnuiţi de mici să îl consume. Conţine multe grăsimi, ca şi năutul, deci trebuie oferit în cantităţi mici, dar binevenite.

Susanul sălbatic (eng. perilla): seminţele de perilla, de origine asiatică, sunt de formă ovală, globulară. Se recoltează după ce fructele se coc şi se usucă la soare. Conţin acid linoleic, bun pentru digestie, şi combat constipaţia. Dacă nu sunt obişnuiţi de mici cu ele, peruşii le ocolesc.

Reclame

9 comentarii (+add yours?)

 1. Anny
  aug. 16, 2012 @ 18:34:07

  adina seminte de foalrea soarleui miezul acela car eil mancam noi neprajite asa sunt bune?D:D::D eu i-am dat putin lui kiki si ii place pwp

  Răspunde

 2. floryflory
  aug. 17, 2012 @ 13:13:06

  am pus mei de la vitakraft la incoltit…si nu i-au dat nici macar radacinile….am si mei varsat(de la tara)…il pot pune pe acela la incoltit?

  Răspunde

 3. Oachi
  feb. 24, 2013 @ 15:54:44

  Dintre varietatile oferite de firmele specializate de pe piata, care crezi ca e cea mai completa ?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   feb. 25, 2013 @ 10:40:46

   Mie mi s-a parut intotdeauna ca pungile de la Versele Laga au cele mai curate si bine coapte seminte. In plus, exista varietatile Versele Laga Budgie Premium care au o varietate foarte mare de seminte, inclusiv mici fragmente de scoici si fructe.

   Răspunde

 4. Oachi
  feb. 25, 2013 @ 14:06:49

  Multumesc mult pentru informatii.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: