Gheruţe prea reci sau prea fierbinţi?

Temperatura picioruşelor peruşeilor ne poate spune multe lucruri despre starea lor de sănătate. Fii atent la cât de calde sau cât de reci sunt picioarele peruşului tău când se aşază pe degetul sau pe mâna ta.

Temperatura obişnuită a unui peruş adult, sănătos este de 41 de grade Celsius. Picioarele au, în general, temperatura de 39 de grade Celsius, ca atare sunt mult mai calde decât mâna ta. Încearcă să îţi ţii peruşul cât mai des pe mână sau pe deget şi să te obişnuieşti cu temperatura gheruţelor lui, când ştii că este sănătos. Astfel, orice modificare a temperaturii îţi poate arăta că au apărut probleme de sănătate.  

Picioruşe temporar fierbinţi

Dacă peruşul tău are picioarele prea calde, uită-te la el cu atenţie: inspectează penajul, postura, modul în care respiră. Dacă penele sunt lipite de corp, dacă stă cu aripile desfăcute şi pare să respire greu, este evident că îi este prea cald. Vara, pe caniculă, este firesc să îi fie foarte cald, iar tu trebuie să îl ajuţi să se răcorească. Pune-i la îndemână o cădiţă cu apă proaspătă să facă baie, stropeşte-l cu apă din cădiţă sau mută-i colivia într-un colţ mai răcoros al casei.

Picioruşe fierbinţi mai mult de 24 de ore

Gheruţele fierbinţi pot dezvălui o infecţie, aşa că trebuie să te uiţi cu atenţie după alte semne de boală (diaree, găinaţ anormal, vomă, greutate la respiraţie, cădere masivă de pene) şi să mergi la un veterinar cu el. De cele mai multe ori poate fi o infecţie a rinichilor

Picioruşe temporar reci

Din când în când, peruşilor le scade temperatura corpului din cauza stresului sau a emoţiilor, a fricii. După ce face baie, peruşul are picioruşele mai reci, dar îşi revine în câteva minute. În schimb, dacă observi că are picioruşele reci din când în când pe timpul zilei, zi de zi, ar putea fi o problemă cardiovasculară. Gheruţele nu sunt suficient de bine irigate şi este nevoie de tratament (problema e cî, în România, veterinarii nu se prea pricep, aşa că trebuie să cautaţi un veterinar specializat pe păsări exotice).    

Picioruşe reci tot timpul

Când peruşul are gheruţele nefiresc de reci, are şi o boală ascunsă. Mai ales dacă este apatic, doarme mult, face găinaţ apos… atunci sunt toate semnele unei boli severe, cronice, care s-a instalat deja de ceva vreme.  Mergi la veterinar, încearcă să găseşti unul priceput, cu un cabinet dotat unde se pot face analize de sânge sau alte teste. Un consult din ochi nu este un consult medical. Pe timpul tratamentului, ţine peruşul sub o lampă cu infraroşii, să îi fie călduţ.

Sursa informaţiilor: http://www.birds-online.de

Reclame

5 comentarii (+add yours?)

 1. Anne
  iul. 27, 2012 @ 15:55:09

  Am citit articolul şi temperatura gheruţelor lui este potrivita.Pfiuu :))
  Dar,Adina,vroiam să te întreb ceva:eu îl văd deseori pe Coco în colivie,ridicând aripioarele şi încercând să îşi facă aer.ştiu că îi este cald,dar de făcut băiţă nu vrea.am încercat şi la baie,i-am pus şi un suport în colivie.pur şi simplu nu se atinge de ele.şi mi-e milă să îl văd aşa..:( când i-am dat drumul din colivie,am încercat să îi suflu puţin pe burtică,dar într-un final a zburat..Ce pot face?de ce nu îi place apa?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   iul. 29, 2012 @ 19:26:35

   Buna Anne, nu toti perusii fac baie, unora le este teama de apa, altii au fost batuti cand erau mici de perusii mai mari sa nu se apropie de apa si au ramas sechele… in crescatorii, fac legea perusii mai mari, iar cei mici invata niste reguli pe care noi nu le intelegem. Nici perusii mei nu mai fac baie prea des, desi este foarte cald, este ingrozitor in Bucuresti. aerul e tot mai fierbinte… Daca lui nu ii place apa, nu prea ai ce sa faci… mai stropeste-l in joaca, poate se obisnuieste…

   Răspunde

  • Alexa
   iul. 31, 2012 @ 15:48:46

   Stiu ,si mie mi se intampla la fel.

   Răspunde

 2. Alexa
  iul. 31, 2012 @ 15:47:06

  Asta vroiam sa iti spun ,ca Cocko al meu are de vreo 2 zile labutele fierbinti si eu credeam ca este prea cald si deaia. Bine si iarna mai ieseam de afara si bagam degetul la el(aveam mainile reci, si chiar daca ma spalam cu apa fierbinte tot reci erau) si el venea la mine si el isi incalzea labutele .

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   aug. 01, 2012 @ 09:04:27

   Alexa, nu este exclus sa aiba gherutele fierbinti din cauza caldurii excesive sau din cauza efortului pe care il face cand zboara. Tine-l pe deget la diferite ore ale zilei, si dimineata cand abia s-a trezit si la pranz, si seara tarziu si vezi daca variaza sau mai scade temperatura. Sa stii, totusi, ca ei au gherutele mai calde decat mana noastra, au cam 39 – 40 de grade temperatura corpului si nu se pot racori decat prin respiratie, pentru ca nu transpira.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: