Praful de pene: cât de grav este pentru sănătatea ta?

Persoanele alergice, care au astm sau diverse alte probleme respiratorii vor fi, cu siguranţă, deranjate de praful din penele peruşilor. Papagalii de talie medie precum nimfele, cacadu sau gri africani sunt speciile care produc cea mai mare cantitate de praf de pene. Peruşii sunt şi ei pe listă, chiar dacă praful pe care îl produc ei este în cantitate redusă.

 Cum se formează praful de pene…

Praful albicios (feather dust), uşor de observat pe coliviile colorate sau pe mobila închisă la culoare, provine de la:

–         penele îmbătrânite care încep să se tocească pe margini;

–         teaca de cheratină în care cresc penele noi şi care se descuamează în particule fine.

In timpul naparlirii, se formeaza cea mai mare cantitate de praf de pene

 Rolul prafului de pene

Împreună cu grăsimea pe care papagalii o întind pe pene să se protejeze de ploaie şi frig, praful de pene are rolul de a proteja penajul de umezeală. El joacă rolul pudrei de talc care absoarbe picăturile de apă de pe pene şi puf, păstrând pasărea uscată şi caldă. Totodată, pudra aceasta, care acoperă în întregime corpul păsării, pare să fie o barieră pentru bacteriile şi microbii care atacă pielea.    

 Cum poţi controla praful

Pune-le păsărilor recipiente largi din plastic cu apă să se spele frecvent.

Aeriseşte camera în fiecare zi.  

Fă curat regulat: spală pe jos, şterge praful de pe mobilă şi geamuri, aspiră colivia sau spal-o sub un duş fierbinte.

Îndepărtează covoarele şi draperiile care pot reţine praful de pene.

Adoptă un număr redus de păsări, dacă eşti alergic sau astmatic.

Poartă o mască pe faţă când faci curat în volierele cu multe păsări.  

 Riscurile asociate  

Nu numai praful de pene constituie o problemă, dacă nu faci curat periodic. Excrementele peruşilor se usucă foarte repede şi încep să se fărâme în particule microscopice care ajung în plămânii tăi. În plus, peruşii pot fi infectaţi cu acarieni, paraziţi minusculi, care pot ajunge şi ei din penajul păsărilor în nările tale. De aceea, curăţenia regulată, eventual în fiecare zi sau o dată la două zile, este obligatorie, mai ales dacă există în casă şi copii mici. Bebeluşii şi copiii de câţiva ani pot deveni alergici la praful papagalilor şi, în timp, pot suferi de astm. Spre exemplu, alveolita alergică, boala inflamatorie a plămânilor, se poate manifesta în decurs de opt sau 10 ani de expunere la praful păsărilor, în cazul persoanelor mature. Copiii sunt mult mai sensibili, iar semnele bolii pot apărea de la vârste fragede. Aşa că, dacă te hotărăşti să adopţi un papagal, trebuie să ştii că vei face curăţenie aproape zilnic, deoarece aceste păsări sunt mari producătoare de pene, pufuleţi şi “plăcinţele”. În plus, peruşelelor le place foarte mult să ronţăie mărunt hârtie, cartoane şi lemn, iar particule fine din aceste materiale se ridică în aer, ajung în întreaga casă şi în plămânii tăi.

Scopul acestui articol nu este acela de a vă împiedica să adoptaţi papagali. Din contră! Dacă iubiţi păsările cu adevărat, nu aveţi de ce să renunţaţi la adopţia unui prieten înaripat. Trebuie doar să păstraţi curăţenia casei cu sfinţenie! Curăţenia va proteja sănătatea tuturor celor care stau în casă, oameni şi păsări deopotrivă.

   

Reclame

4 comentarii (+add yours?)

 1. Peruşii mei mici şi pufoşi
  mai 15, 2012 @ 15:20:25

  Apropo de praful de pe pene… poate sa le provoace micutilor un stranut foarte pronuntat? AM VAZUT-O azi pe micuta mea cum stranuta , a stranutat destul de mult , dar a dta si 2 seminte curatate afara , numai stiu ce sa fac pur si simplu ca sa ii fie ei bine … Vreau sa ii fie bine si nu mai stiu ce si cum sa fac , Stranuta , asta am vazut , dar de ce a dat seminte afara in timp ce facea asta? CUm ma calmez umpic si o vad mai ok , cum imi da inca ceva sa ma impacientez din nou , se poate ca totul sa fie pentru ca se inncecase cu praf sau cu puf? Sau sa fie racita , iar asta s afie cauza?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   mai 16, 2012 @ 13:08:24

   Perusii stranuta adesea sa isi curete nasul. Praful din pene poate fi iritant si pentru ei. Probabil ca avea semintele in cioc si cand a stranutat le-a aruncat afara… daca perusica ta este vioaie si mananca bine, nu cred ca ai de ce sa iti faci griji.

   Răspunde

 2. anny
  mai 15, 2012 @ 17:31:12

  interesant articolul…..chiar treb sa pastram o curatenie riguroasa….ei sunt mici nu nu isi pot face curat singur so treb sa avem grija mare de ei, ah te besck kiki meu:X:X:X

  Răspunde

 3. micleacristi49
  nov. 12, 2013 @ 11:38:14

  Reblogged this on Casa cu animale.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: