Peruşii alături de alte păsări de colivie

Sunt câteva specii de păsări care se înţeleg foarte bine cu peruşii, dacă au fiecare spaţiu suficient şi afecţiune egală din partea oamenilor. Hrana nu trebuie amestecată, fiecare specie trebuie să aibă hrana adecvată, amestecul de seminţe preferat şi multe legume proaspete. Jucării din plin, multe bare şi crenguţe de lemn şi cutiuţe pentru adăpost.  

Speciile prietenoase

Peruşii, nimfele şi neophema  

Neophema

Vor deveni prieteni buni, având în vedere experienţa din marile aviare şi faptul că, în sălbăticie, în Australia, cele două specii împart acelaşi habitat. Probleme vor apărea cu siguranţă în perioada de împerechere, aşa că păsările trebuie să aibă căsuţe încăpătoare şi cuiburi separate, la distanţe mari. Un alt papagal originar din Australia, papagalul neophema (eng. grass parrots), se înţelege de minune cu peruşii, cu aceeaşi condiţie: în perioada de curtare a fetelor şi de îngrijire a puilor, păsările trebuie separate, eventual în camere diferite.

Papagalii vărgaţi

Vărgaţi sau dungaţi… sunt papagalii Bolborhynchus lineola, originari din sudul Americii. Au cam aceleaşi dimensiuni ca peruşii şi sunt paşnici şi prietenoşi cu păsările de aceeaşi talie. Dacă păsările, atât papagalii vărgaţi cât şi peruşii, beneficiază de locurile lor, de cuiburi şi de suficiente bare şi jucării, nu au de ce să intre în conflict.

Zebrele australiene

Micuţe, săltăreţe, ciripitoare, zebrele au un comportament destul de asemănător cu al peruşilor. Din partea lor, nu este niciun pericol. S-ar putea, însă, ca peruşii să fie mai agresivi cu ele în perioadele de reproducere, deci separarea este o soluţie bună în acea perioadă.   

Papagalii agresivi

Nu încălca regula: ciocul dur versus ciocul slab!

Orice pasăre mai mare decât peruşii reprezintă un potenţial pericol pentru aceştia!

O singură lovitură puternică de cioc este suficientă să omoare un peruş. Atacul este iminent, oricât de bine educaţi ţi se par papagalii tăi mai mari. De obicei, speciile mari nu înţeleg comportamentul papagalilor mici, se enervează pentru că aceştia sunt mai comunicativi, mai jucăuşi şi mai guralivi. Peruşii sunt doritori de afecţiune şi atenţie, ei devin sâcâitori, insistă să se joace şi atitudinea lor le poate atrage moartea.  

Rosella

Rosella

Papagalii din genul Rosella sunt destul de teritoriali şi agresivi cu alte păsări, mai ales dacă sunt mai mici decât ei. Pot împărţi voliera cu peruşii, dacă este o volieră mare şi peruşii au cutiuţe în care se pot ascunde în cazul unui atac. Dar, se recomandă, ca cele două specii să fie crescute separat. Rosella poate provoca răni fatale unui peruş, care este mai mic şi mai neputincios decât ea.

Papagalii dragostei

Agapornis sunt la fel de agresivi ca şi Rosella. Nu ţineţi peruşi în casă alături de agapornis, chiar dacă cei din urmă vi se par mici şi simpatici. Agapornis au ciocuri foarte puternice cu care pot omorâ în câteva minute un peruş. Sunt teritoriali, pun stăpânire pe hrană şi jucării şi niciun peruş nu are şanse în faţa lor.

… şi viceversa

Canarii, în pericol

Ar fi bine să nu ţii canari alături de peruşi, doar dacă fiecare are casa lui, eventual în camere diferite şi bine supravegheaţi. Peruşii pot fi agresivi cu păsărelele cântătoare tocmai din cauza cântecului lor. Ţine minte că peruşelele, în mod special, pot fi răutăcioase şi pot ataca păsările mai mici, precum păsările cântătoare sau turturelele diamant.

Reclame

3 comentarii (+add yours?)

 1. Georgi
  mai 09, 2012 @ 17:37:25

  Sunt superbe..pana sa ma gandesc la pasul asta,deocamdata trebuie sa fac in vreun fel sa ma accepte papagalii mei si sa nu mai fuga de mine.Cand le duc mancare,numai cand vad ca ma apropii de colivie fac ca toate alea.nu mai zic de bagat mana 😦 si asta de aproape un an de cand ii am 😦 Sunt o mama rea si nu stiu cum sa ma port cu eii :(( cateodata plang de ciuda ca nu stiu cum sa ii apropii de mine,mai ales cand iti citesc blogul si vad ca se poate.Cand ii las prin casa,fug,zboara..trec pe langa mine ,nu au nicio treaba(dar nu se apropie,sau sa incerce ceva).Cand sunt in colivie,parca innebunesc.
  Apropo,tocmai am descoperit ca papagalii mei sunt amandoi baieti.Vanzatorul imi spusese ca sunt fata si baiat,dar „fata” e de fapt baiat ca are pielea albastra la nas(acum ca a crescut),iar baiatul are mov cu bleu asa..Acum ii tin pe amandoi,nu am ce face.
  Daca le dau morcov ras,trbuie dat pe razatoarea mica,su cea mare? iar marul il toc asa marunt,sau tot pe razatoare?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   mai 10, 2012 @ 08:03:04

   Georgi, ar fi fost bine daca incercai chiar atunci cand i-ai luat sa ii dresezi sa vina pe mana ta… nici acum nu este tarziu, dar iti trebuie multa rabdare, calm si intelegere. Poti face urmatorul lucru: in fiecare dimineata, inainte de a le da drumul prin casa, sa bagi mana in colivie incet, cu miscari calme… fara sa apropii mana de ei, doar o tii in colivie si le vorbesti bland… faci acest lucru cel putin jumatate de luna, in fiecare dimineata. Dupa 2 saptamani, apropie mana mai mult de unul din ei sau de amandoi… dupa alte 2 saptamani incearca sa ii mangai sub cioculet. Treptat, treptat, cu multa rabdare, te poti apropia de ei, daca vezi ca se obisnuiesc cu mana ta in colivie si nu mai sar pe pereti, treci la urmatoarea etapa, tot mai aproape, pana cand reusesti sa ii mangai fara sa se mai fereasca de tine. Perioada cu mangaiatul si alintatul trebuie sa dureze mai mult… apoi incerci sa ii iei pe deget, tii degetul aratator sub burtica si impingi un pic pasarea in sus, sa inteleaga ca se poate urca pe deget… deci, multa rabdare si apropiere pas cu pas… pana la urma vei reusi, perusii sunt sociabili si au nevoie de prietenie si de afectiune. Morcovul se rade pe razatoarea mica, iar marul il poti da si felii sa muste din ele sau ras.

   Răspunde

 2. BuburuzaBia
  mai 27, 2012 @ 18:39:10

  Frumos articol, imi trezeste amintiri.Inainte sa am perusii, aveam zebre australiene.Era o placere sa le privesti, sa le asculti.Zebrele australiene aveau un tril foarte dragut, mai ales baietelul si nu erau capabili sa muste daca ii luai in mana.Dar fiind mai mici erau mai timizi si speriosi decat perusii. Mi-e dor de Cip si Cipita.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: