Cea mai mare vedetă din lumea peruşilor

Ştiai că…

Peruşul Sparkie Williams şi-a câştigat renumele mondial datorită isteţimii sale ieşite din comun şi abilităţii de a învăţa poezii şi fraze întregi, nu doar cuvinte disparate?

Sparkie, un peruş verde, cu mască galbenă, a trăit în Anglia între anii 1954 şi 1962. Stăpâna lui a reuşit să îl înveţe peste 500 de cuvinte şi fraze şi 8 poezii pentru copii. Peruşul a devenit celebru după ce a fost ales personajul principal al unei campanii publicitare pentru seminţe. Cu această ocazie, el a înregistrat un disc în care recită poezii şi dialoghează cu stăpâna lui. Vândut în peste 20.000 de exemplare, discul avea să devină sursa de inspiraţie a unei opere scrisă de Michael Nyman şi Carsten Nicolai, intitulată „Sparkie: Cage and Beyond”.

Sparkie si stapana lui, sursa: DailyMail

Sparkie s-a născut într-o crescătorie din  nord-estul Angliei şi a fost adoptat de Mattie Williams. El şi-a căpătat numele după ce stăpâna lui l-a descris drept „o steluţă strălucitoare (a bright little spark)”. Ea a petrecut ore întregi cu micul peruş, învăţându-l să vorbească, să cânte şi să recite poezioare pentru copii. Mattie Williams şi-a dat seama de calităţile vocale ale micuţei păsări după ce aceasta a repetat primele cuvinte la numai trei săptămâni după ce l-a adoptat. „Pretty Sparkie” se pare că au fost primele cuvinte, urmate apoi de adresa, numele stăpânei şi numărul ei de telefon, în caz că peruşul se rătăcea.

La vârsta de 3 ani şi jumătate, în 1958, Sparkie a câştigat concursul internaţional destinat păsărilor vorbitoare, International Cage Word Contest, organizat de BBC. Sparkie le-a demonstrat tuturor că este un vorbitor atât de bun, încât i-au interzis să mai candideze pe viitor… nicio pasăre nu mai avea şanse în faţa lui. După succesul de la BBC, Sparkie a devenit vedetă în reclame şi a participat la emisiuni televizate, stând de vorbă cu moderatori celebri. Succesul i-a adus şi bani, se pare că 1.000 de lire, ceea ce ar echivala cu 17.000 de lire azi.

După moartea sa, peruşul vedetă a fost împăiat de cel mai bun taxidermist din Londra, iar micuţa figurină a plecat într-un turneu prin Anglia, alături de obiectele preferate şi de rezultatele „muncii” sale de pe scenă. În prezent, Sparkie poate fi văzut la Muzeul Hancock  din Newcastle. Pe youtube găsiţi mai multe clipuri cu Sparkie vorbind într-o engleză perfectă şi bine articulată cu realizatorul discului care l-a făcut celebru. O casă de producţie britanică şi-a propus să realizeze un documentar despre viaţa şi realizările lui Sparkie, inspirat din biografia scrisă de stăpâna lui.

„A fost un adevărat star! Nu m-a impresionat numărul de cuvinte, ci modul în care le pronunţa. Sparkie nu a fost un robot. Dacă auzea fraze care nu aveau nicio semnificaţie pentru el, nu se obosea să le înveţe”, avea să spună Michael Nyman după ce a făcut o vizită muzeului pentru a cunoaşte îndeaproape realizările lui Sparkie. Aşa s-a născut opera „Sparkie: Cage and Beyond”, prezentată publicului berlinez în 2009. Spectatorii au fost impresionaţi de povestea tragi-comică, înduioşătoare şi veselă a relaţiei dintre Mattie şi Sparkie.

Reclame

4 comentarii (+add yours?)

 1. anny
  mai 05, 2012 @ 16:40:14

  ce mijto:X:X:X:X:X:X:X:X vroiam sa te intreb ceva adina, am observat la kiki cand deschide aripile ca i se vede asa pielea putin pe margine….e normal??? nu cred ca s0a lovit sau ceva de genu ca zboara foarte bine…poate i-au cazut niste pene nu?ii cam cad in pierioada asta cativa fulgisori, la perusii tai se vede la fel?pwp:*:*:*

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   mai 06, 2012 @ 16:51:58

   Buna Anny, ma bucur ca mai intri pe blog cand poti, nu iti face griji ca se vede pielea putin sub aripioare, asa se vede la toti. Cat despre Parcul papagalilor din Italia, sunt absolut hotarata sa ma duc, desi in zona nu ma pot caza decat in niste statiuni foarte scumpe, asa ca voi strange bani tot anul, ca sa ajung acolo la primavara viitoare. Merita, insa, am de gand sa merg sa stau o saptamana…

   Răspunde

 2. BuburuzaBia
  iun. 02, 2012 @ 16:33:29

  Nu stiam de Sparkie, multumesc!Pare ca a avut o viata tumultoasa, desi impaiat ma cam sperie…:(

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: