Drumul secret al păsărilor migratoare

Tot vorbim despre migraţia păsărilor, despre miile de kilometri pe care îi parcurg să scape de gerul iernii de la noi şi să ajungă pe plaiuri însorite… dar ştim foarte puţine lucruri despre drumul pe care îl parcurg, despre peripeţiile şi greutăţile care le ies în cale. Iată că Narcis ne dezvăluie câteva dintre tainele drumului său, care îl poartă departe de România în fiecare toamnă…

Narcis este o pasăre de pradă, o acvilă ţipătoare mică. Este impunător şi dominant, cu privirea ageră şi unul dintre cei mai curajoşi masculi din familia sa. Este primul care s-a întors de peste mări şi ţări în locurile lui de cuibărit din Transilvania. Se vede treaba că i-a fost foarte dor de locurile natale. Anul trecut, Narcis a fost echipat cu un transmiţător prin satelit, iar cercetătorii din cadrul Societăţii Ornitologice Române ne dezvăluie azi drumul pe care l-a parcurs peste iarnă.

„Narcis a plecat la drum pe 21 septembrie 2011, trecând prin Bulgaria, Turcia, Siria, Israel, Egipt, Sudan, Eritrea, Etiopia, Uganda, Tanzania şi a ajuns în prima zonă de iernare, în Zimbabwe, pe 22 noiembrie. În migraţia de toamnă, a parcurs 10.730 de kilometri. Şi-a petrecut iarna în Zimbabwe, Mozambic, Africa de Sud şi Botswana, cutreierând 6.670 de kilometri. A început migraţia de primăvară în 28 februarie 2012, parcurgând 8.632 de kilometri până la întoarcerea în Piemontul Făgăraş. De la plecarea din România şi până la întoarcere a parcurs 26.032 de kilometri”, ne informează un comunicat de presă al SOR. O adevărată epopee pe care o puteţi urmări pe hartă şi care ar avea multe episoade dramatice, dacă pasărea ar putea fi filmată… Narcis a ajuns la cuibul lui pe 3 aprilie şi, probabil, îşi aşteaptă perechea pentru a forma o nouă familie. Anul trecut, unul dintre puii lui, botezat Gură de Aur, a fost şi el echipat cu un transmiţător şi urmărit, dar încă nu a sosit acasă.

Acvilele ţipătoare mici sunt pe cale de dispariţie, populaţia mondială fiind estimată la numai 20.000 de perechi. La noi în ţară, mai trăiesc între 2.000 şi 2.300 de perechi pe care trebuie să le ocrotim şi să le protejăm. Cele mai multe acvile ţipătoare mici trăiesc în pădurile colinare din Transilvania.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: