Peruşul englez, vedetă de concurs

 L-aţi văzut prin poze, pe internet sau prin magazine şi v-a atras imediat atenţia ciuful lung şi înfoiat de pe frunte. Este o frumuseţe… ar spune unii, alţii îl consideră chiar urâţel. Peruşul englez nu este o altă specie de peruş, este frate bun cu peruşul american, obişnuit, pe care îl avem cu toţii pe acasă. Este, însă, o altă varietate, creată mai mult pentru concursuri şi spectacole. Este mai înalt cu un cap faţă de peruşul american, este puţin mai dolofan şi mai greu (cam 50 g) şi are penele de pe cap (coama) lungi şi frumos înfoiate că nici nu îi vezi ochii din cauza lor.

Joaca de-a varietăţile a adus însă unele dezavantaje speciei:

– peruşul englez trăieşte mai puţin decât peruşul standard, în jur de 6, 7 ani;

– este mai puţin isteţ şi nu se ataşează prea mult de stăpân… deşi acest lucru cred că poate fi contestat, crescătorii care au zeci sau chiar sute de peruşi, acordă mai multă atenţie aspectului lor fizic, decât afecţiune şi atenţie păsărilor;

– cântă mai puţin decât peruşul comun, iar acest lucru cred că este adevărat în mare măsură, dar poate fi apreciat de cei care nu doresc un peruş prea vorbăreţ;

– este mai puţin isteţ decât peruşul american… lucru care poate fi pus sub semnul întrebării, deoarece afecţiunea şi apropierea de stăpân îl face pe peruş să fie îndrăzneţ, să comunice şi să se apropie de oameni, arătându-le de ce este în stare; dacă nu sunt stimulaţi, dacă nu sunt lăsaţi să se joace şi să se exprime liber, nu îţi poţi da seama cât de isteţi sunt.

Indiferent de calităţi sau defecte, peruşul englez are un penaj spectaculos şi cred că poate fi un companion la fel de simpatic şi isteţ ca fratele lui mai mic. Îngrijirile de care are nevoie nu diferă, dacă nu vrei să îl înscrii la vreun concurs, dar în colivie curăţenia trebuie să fie exemplară, deoarece penele lui lungi, care atârnă uneori pe lângă picioare, se murdăresc mai uşor decât ale peruşului comun.

Varietăţile de culoare sunt spectaculoase şi numeroase, de la alb imaculat până la nuanţe deosebite de albastru sau verde.

Reclame

2 comentarii (+add yours?)

 1. Flory
  apr. 10, 2012 @ 07:53:50

  cat de frumos este. dar am impresia ca zace. de unde iti dai seama daca zace sau nu? la perusii normali ne dam seama daca sunt infoiati,dar la acestia?

  Răspunde

 2. lacramioara
  dec. 09, 2013 @ 11:52:39

  la ce pret sunt ?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: