Nisipul pentru peruşi… o problemă controversată?

Problema este într-adevăr controversată doar pentru cei care nu cunosc anatomia şi obiceiurile de hrănire ale peruşilor, iar printre aceştia se numără, din păcate, şi mulţi veterinari de pe la noi…

 De unde a pornit mania nisipului?

Observând îndeaproape păsările de pe lângă casă şi porumbeii, s-a observat că ciugulesc, din când în când, pietricele foarte fine care le ajută la digestie. De aici, s-a tras concluzia eronată că toate păsările, inclusiv papagalii, au nevoie de nisip sau pietriş fin pentru a digera mai bine seminţele. Iar companiile care vând hrana pentru păsări abia aşteptau un motiv să pună pe rafturi un nou produs, punguţe cu nisip, să le mai ia stăpânilor nişte bani… Ei bine, nisipul este folositor păsărilor care înghit seminţele cu tot cu coajă, pentru că le ajută într-adevăr la digestie, dar papagalii nu fac parte din grupul acesta de păsări. Papagalii sparg coaja tuturor seminţelor pe care le mănâncă şi înghit miezul care este foarte uşor de digerat, fără să fie nevoie de vreun adjuvant. Hrana papagalilor este moale: miezul de seminţe, fructele şi legumele care constituie mâncarea lor de zi cu zi nu presupun nicio problemă de digestie. Spre deosebire de porumbei care înghit, spre exemplu, boabe dure de porumb şi care au nevoie de nisip. Ca atare, nisipul nu ajută sub nicio formă digestia peruşilor şi a papagalilor, ba, din contră, firele mai mari de nisip pot provoca leziuni pe traectul digestiv, dacă sunt înghiţite. Nu aveţi de ce să cumpăraţi nisip pentru peruşi, iar, dacă aceştia au probleme de digestie, acestea nu se vor rezolva cu nisip, ci cu un tratament potrivit cauzei.

 Nisipul e bun pentru peruşi pentru că are minerale – FALS!  

Ideea că nisipul este bun pentru digestia papagalilor a pierdut teren în Occident. După studiile efectuate asupra acestor păsări, după studiul anatomiei lor, veterinarii şi crescătorii de elită s-au convins că nisipul nu are niciun rol în dieta papagalilor. Dar firmele producătoare nu puteau renunţa atât de uşor la un produs care aducea profit, aşa că s-a răspândit ideea că nisipul este bun pentru că are minerale. Mai nou, a apărut şi nisip amestecat cu fragmente fine de scoici… pentru calciu.

Adică, odată înghiţit nisipul, se presupune că el se dizolvă în stomacul păsărilor şi eliberează tot felul de minerale benefice: fier, magneziu, calciu, potasiu… să fim serioşi! Cât de uşor se dizolvă un grăunte de nisip?! Câţi papagali au văzut ei, în libertate, zburând din vârful copacilor pe plaja cu nisip să ia o înghiţitură zdravănă că le face bine???!!! Ia înghiţiţi şi voi o linguriţă de nisip şi gândiţi-vă ce minerale delicioase vă întăresc sistemul imunitar… Peruşii, papagalii ţinuţi în captivitate au nevoie de un aport de vitamine şi de minerale, dar acestea trebuie administrate în stare solubilă, în apă, în perioadele în care este cu adevărat nevoie de ele (primăvara devreme, înainte de perioada de împerechere şi depunere a ouălor, iarna când le daţi mai puţine fructe şi legume proaspete). În loc de „minunatul nisip”, cojile mărunţite de la ouă fierte sunt mult mai bune pentru ei şi nu le dăunează… dacă vor să le ronţăie. Cojile de ouă sunt o sursă de calciu destul de bună, dar mult mai eficiente sunt mineralele şi vitaminele solubile în apă, cu o concentraţie anume gândită spre folosul păsărilor.

Reclame

2 comentarii (+add yours?)

 1. Bianca
  mart. 24, 2012 @ 18:47:45

  Daca as fi vrut sa le dau nisip, mi-as fi luat doua gaste si le-as fi pus in colivie, ar fi stat putin mai inghesuite dar ar fi avut nisip la discretie. :)) Perusii mei primesc amestecul lor de seminte de mei, grau si ce mai au pe acolo. Le mai amestec si floarea soarelui. Gustarele au bucati de mar, salata, varza, banana, uneori chiar si miez de paine (desi am auzit ca nu e recomandat, perusii mei nu au nimic de la paine, primesc destul de rar, oricum). Si osul de sepie nelipsit pentru cioculet. 🙂 Cand mi-am luat perusita cu aproape 6 ani in urma, nenea de la care o am mi-a spus sa ii pun in cusca tencuiala pe post de os de sepie. Rodea si din aia…dar nisip n-au primit nicio data. A, seminte vitaminizate au mai primit. Acum vreau sa ii iau baieteului seminte vitaminizate care se spune ca ajuta la vorbire….

  Răspunde

 2. Raul
  sept. 12, 2013 @ 22:08:25

  Nisipul chiar ca nu este bun ,inainte le dadeam,dar acum de cand nu leam mai dat sunt mai sanatosi si vioi,si iti multumim pentru sfaturi eu si peruseii mei.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: