Infecţiile respiratorii la peruşi

În ultima perioadă, am primit mai multe mesaje pe blog despre peruşi care par să sufere de infecţii respiratorii sau de afecţiuni ale cavităţii bucale. Am căutat informaţii cât mai concrete despre aceste afecţiuni şi încerc să vă vin în ajutor cu detalii pentru a recunoaşte infecţiile şi pentru a explica unui veterinar simptomele cât mai bine.

1. Micoplasmoza

Cauza: boala este dată de un soi de organisme asemănătoare bacteriilor şi afectează în mod special aparatul respirator, dar şi pe cel reproducător.

Simptomele: dificultăţi în respiraţie, apariţia de secreţii purulente în jurul cerei.

Tratament: se recomandă enrofloxacina şi tylosina, dar veterinarul trebuie să vă indice schema de tratament şi cantităţile necesare.

 2. Infecţiile cu ciuperci: candidoza şi aspergiloza

Cauze: candida albicans şi aspergillus fumigatus sunt ciuperci (fungi) responsabile de cele două afecţiuni. Ele se dezvoltă în spaţiile murdare, în coliviile şi în hrănitoarele mizere, necurăţate.

Simptome: dificultate respiratorie, dificultate la înghiţirea seminţelor, pierderea în greutate, somnolenţă, pierderea echilibrului, pasărea stă într-un colţ de colivie, uneori pete albăstrui în interiorul cavităţii bucale.

Tratament: fungilin sirop, dar în doze recomandate de veterinar.

 3. Acarioza respiratorie

Imaginea la microscop a acarianului, sursa: hobbyucelli.it

Imaginea la microscop a acarianului, sursa: hobbyuccelli.it

Cauza: este dată de un acarian, Sternostoma trachaeocolum, un parazit care seamănă cu un paianjen de dimensiuni micronice. Acesta trăieşte şi se reproduce la nivelul aparatului respirator: în trahee, în bronhii, în sacii aerieni ai păsărilor. Se hrăneşte cu sângele peruşilor şi are un ciclu de viaţă de 15 – 20 de zile, dar se reproduce în număr destul de mare, astfel că este greu de stârpit.

Simptome: la început – pierderea apetitului, lipsa de echilibru pe bare, penaj umflat. Când infestarea devină agresivă – peruşii încep să respire mai greu, stau cu ciocul deschis, zvâcnesc din codiţe în ritm cu respiraţia sacadată, emit un sunet ciudat, un hârâit aproape metalic când respiră, mai ales seara, în perioada de repaos. Apar şi secreţii la nivelul ciocului care murdăresc penajul.

Tratament: ivermectrină sau ivomec (o picătură pe cioc), după recomandarea veterinarului, dezinfecţia coliviei prin spălarea cu apă fierbinte şi pulverizarea de permetrină, dezinfecţia tuturor obiectelor cu care pasărea a luat contact, deoarece acarienii se pot ascunde în ele şi pot reinfesta pasărea după ce aceasta se însănătoşeşte. Pot apărea reacţii adverse la tratament, de aceea este bine să nu îl administraţi singuri, ci să consultaţi veterinarul!!!

 4. Infecţia cu chlamidia sau febra papagalilor

Cauza: Chlamydia psittaci este o bacterie virulentă şi versatilă, care poate trăi atât în interiorul organismului, cât şi în afara lui, poate ucide o pasăre în 48 de ore sau poate rămâne inactivă în organism timp de 10 ani înainte să se manifeste.

Simptome: diferă în funcţie de rezistenţa păsării şi de gradul de infectare. În general, peruşul va înceta să mai cânte, va fi apatic, supărat, cu penajul umflat, va avea secreţii la ochi şi la nas. Uneori, excrementele capătă o culoare gălbui-verzuie.

Tratament: antibiotice, spre ex. tetraciclina sau vibramicina. Câte o picătură de suc de lămâie în apa de băut este bună în timpul tratamentului, căldură, linişte, curăţenie exemplară… în general, peruşul bolnav trebuie ferit de stres. Dar, înainte de toate, consulataţi veterinarul!

 De ce apar infecţiile respiratorii?

O dietă exclusiv bazată pe seminţe, care nu conţin toate mineralele şi vitaminele esenţiale pentru sistemul imunitar, poate provoca îmbolnăvirea peruşilor. Organismul lor devine mai slab în faţa bacteriilor, ciupercilor şi a altor factori care afectează sistemul respirator. Deficienţa vitaminei A, în mod special, este de vină pentru afecţiunile respiratorii, digestive şi ale sistemului reproducător. Iar vitamina A se găseşte în seminţe într-o cantitate foate mică.

 Cele mai frecvente infecţii respiratorii la peruşi

Micoplasmoza şi chlamydia sunt cele mai des întâlnite la peruşi şi la nimfe, în timp ce papagalii de Amazon sunt atacaţi mai des de bacilii gram negativ, cei Africani de aspergiloză, iar canarii de acarioză.

Simptomele generale ale afecţiunilor respiratorii

–         îşi schimbă cântecul,

–         ochii apoşi, în jurul cărora apar secreţii,

–         strănută, tuşesc, şuieră, apar secreţii la nas (muci),

–         devin apatici, nu mai cântă, nu se mai ţin bine pe bare,

–         zvâcnesc din codiţe odată cu respiraţia tot mai dificilă.

Reclame

21 comentarii (+add yours?)

 1. anny
  mart. 21, 2012 @ 17:50:13

  asta o fi avut si coco febra:(:((:(:((, adev el nu prea papa legume offffff te besck koko 4 ever:X:*:*:*:

  Răspunde

 2. Cosmin Anghel
  mart. 21, 2012 @ 20:59:52

  Buna perusica mea Cici sta cu penele umflate cu ciocul deschis,uar noaptea o mai aud crantanind din cioc,iar apoi tuseste darin rest mananca bine si nu isi pierde echilibrul o fi avand Acarioza respiratorie?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   mart. 22, 2012 @ 08:25:12

   Cosmin, crantanitul din cioc nu prea are legatura cu vreo afectiune, asa fac multi perusi noaptea fie din teama de intuneric, fie din teama de zgomotele pe care le aud in jur… unii crescatori spun ca ar fi un tic care ii linisteste… in schimb, faptul ca sta cu ciocul deschis si ca tuseste des, nu prea este bine. Poate fi o afectiune a sistemul respirator sau a cavitatii bucale… ar fi bine sa mergi la un veterinar. Urmareste si celelalte semne ale afectiunilor descrise in articolul meu.

   Răspunde

 3. Iulian
  mart. 22, 2012 @ 07:19:03

  Salut am si eu o problema cu ciupitul….Mi-au adus o perusica de ziua mea,fara colivie,asa ca n-am avut incotro si am pus-o cu masculul,iar masculul pare sa o fi primit bine,se mai giugiuleau pe ici colo.Astazi insa s-a intimplat ceva cam rau….Nu stiu ori masculul a ciupito,ori ea s-a lovit,dar e rosie pe pleaopla.Singe nu curge,pentu ca i-am sters ochiul nitel cu vata…Ce as putea face?Ma tem sa nu se intimple nimic cu ea…

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   mart. 22, 2012 @ 08:35:22

   Iulian, daca este doar putin rosie, se va vindeca de la sine. Nu are sens sa o chinui cu creme sau ceaiuri… Urmareste atent ce se intampla in zona respectiva, daca apare un pic de infectie sau se intinde roseata, curata locul cu ceai de galbenele, dar fii foarte atent sa nu ii bagi in ochi ceva.

   Răspunde

 4. ioana
  mart. 28, 2012 @ 13:34:27

  buna , cocolina mea de cateva zile respira sacadat (fara sa tina ciocul deschis), codita miscandu-i-se in ritm cu respiratia si doarme cam mult (sta cu ciocul in pene). In schimb nu are alte simptome , adica mananca , nu are penajul infoiat ,nu stranuta, nu are nicio secretie la ochi sau nas, isi curata penajul si din cand in cand ciripeste; pana acum i-am dat doar vitamine , o fi avand ceva sau e doar astenia de primavara?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   mart. 29, 2012 @ 07:34:33

   Buna Ioana, poate este vorba doar de o proasta dispozitie, poate nu doarme bine noaptea si recupereaza ziua. Daca apar alte semne ingrijoratoare in urmatoarele zile, mergi cu ea la un veterinar, dar cauta din timp un veterinar care sa se priceapa la pasari.

   Răspunde

 5. Cristina
  mart. 21, 2013 @ 11:22:16

  Buna,am si eu un perus de vreo 6 ani si in ultimele 3 zile am observat ca sta numai cu ciocul in pene ,ce ma ingrijoreaza cel mai tare e ca nu mai mananca si a slabit.El mai are o pereche si in prezenta acesteia mai ciripeste si daca bag mana in colivie am observat ca zboara,dar cand e lasat in pace ,sta asa bleg si ma sperie acest lucru.Ajutati-ma va rog:(

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   mart. 21, 2013 @ 15:35:28

   Cristina, din pacate nu am cu ce sa te ajut, decat sa iti confirm ca perusul e bolnav, o pasare apatica si slabita este categoric bolnava, si bolnava grav… tb duc la un veterinar bun daca ai la tine in localitate, desi sunt f putini specialisti pe pasari exotice.

   Răspunde

 6. Bianca
  apr. 22, 2013 @ 16:55:05

  buna,am si eu 2 perusi iar unul din ei sta umflat are ciocul rosu ,respira foarte greu si nu mai zboara plus ca au inceput sa ii cada penele .am fost la veterinar ,mi`a zis ca a racit si mi`a dat antibiotic si vitamine dar situatia nu s`a ameliorat deloc.ce ar putea avea?este corect diagnosticul doctorului?

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   apr. 23, 2013 @ 10:37:09

   Bianca, imi pare rau dar eu nu am cum sa infirm sau afirm un diagnostic pus de un vet, in primul rand eu nu sunt veterinar si in al doilea rand nu pot observa pasarea direct. Banuiesc ca atunci cand spui ca are ciocul rosu te referi de fapt la nas, la partea superioara ciocului unde sunt narile. Daca este rosu, nu prea este ok, sigur este bolnav de ceva, insa raceala nu se manifesta asa. Rosu inseamna infectie, inflamatie, poate trebuie alt antibiotic, alt tratament… imi pare rau ca nu te pot ajuta mai mult.

   Răspunde

 7. Gheorghe Catalina
  mai 23, 2013 @ 12:14:57

  buna,sunt Catalina,am o pereche de perusi iar la baiat de cateva zile ia iesit langa nara un fel de cos,corn nici eu nu stiu cum sa-i spun,daca aveti idee despre ce este vorba va rog ajutati-ma! Multumesc.

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   mai 23, 2013 @ 14:52:31

   Catalina, ar fi bine sa incerci sa imi trimiti o fotografie foarte clara cu nasul lui, pe adresa mea de mail sau pe pagina de facebook. Adresa de mail e mentionata la pagina Sa cunoastem alti perusi.

   Răspunde

 8. costel
  mai 27, 2013 @ 11:11:22

  Am si eu doi perusi ,masculul este in varsta de vreo 6-7 ani si femela de vreo 3-4 ani.De cateva zile, masculul este bolnav,sta cu capul mai mult in pene se inghesuie in femela,sta cu penele rasfirate ,in concluzie nu mai este cel dinainte ,nu zice nimic,doar mananca si doarme tot timpul si tremura,el care era cel mai sociabil.Inclin sa cred ca este racit,pentru ca a avut si momente cand stranuta.Si as vrea sa stiu cu ce sa il tratez.Mentionez ca in orasul nostru CALARASI,exista un veterinar dar care nu se pricepe.Am mai pierdut o femela din cauza acestuia din urma.

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   mai 27, 2013 @ 14:09:28

   Costel, perusul tau este batraior si la anii acestia pot fi diverse afectiuni. Daca a stat in curenti reci, daca a fost noaptea frig la ei in camera, e posibil sa fie si racit. Fa-le cald în camera sau langa colivie, tine-i dimineata la soare si pune vitamine in apa, da-i legume proaspete… din pacate, nu iti pot indica medicamente pt ca eu nu sunt veterinar.

   Răspunde

 9. costel
  mai 28, 2013 @ 04:25:35

  Am facut toate acestea si tot nimic.Am inteles din alte comentarii ca tratamentul cu tetraciclina a dat rezultate dar nu stiu ce dozaj sa ii administrez.Multumesc.

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   mai 28, 2013 @ 09:33:44

   Costel, imi pare rau, dar eu nu sunt veterinar si nu pot indica niciun tratament. Probabil ca prin comentariile de pe aici a fost mentionata tetraciclina, dar doza umana este letala pt perusi. Cine nu este de meserie ar tb sa se fereasca sa indice tratamente, mai ales daca e vorba de antibiotice, cel mai bine ar fi sa mergi la un vet.

   Răspunde

 10. Alina
  nov. 12, 2013 @ 17:19:09

  poate muri din cauza aceasta daca nu poti sa-i dai acest tratament ?

  Răspunde

 11. Daria
  feb. 25, 2014 @ 18:30:48

  buna,sunt daria si am doi perusi,Blu si Frankie,ii am de vreo doua saptamani,caci din pacate ceilalti perusi mi-au murit:((oricum,am intrat sa intreb ceva deoarece sunt destul de ingrijorata.De cateva zile am observat ca Blu da din cioc,nu stiu cum sa spun,in nici un caz nu rumega semintele sau asa ceva,il tine putin deschis si il misca asa,din sus in jos,incet de tot,ca si cum ar respira dupa ce ar fi zburat nu stiu cat de mult.O fi doar din cauza ca ii este cald?E nevoie sa merg cu el la veterinar?Va rog,ajutati-ma:(((

  Răspunde

 12. Roxana
  iul. 22, 2014 @ 19:20:57

  Buna… perusul meu pe nume Cookie este lasat sa zboare toata ziua. I-am scos acoprisul. Cand ii este foame merge si manca iar cand ii este sete merge si bea. Cauta sa mance praf si resturi ramase prin crapaturi care nu am cum sa le scot. In ultima vreme i se misca codita mai tot timpul iar cand este in cusca, ii este somn. Este fericit, canta tot timpul, se joaca, dar face si placitutele mai verzui (verzui inchis) iar atunci cand se intaresc par negre. Am nevoie de sfat URGENT!!! Este nevoie de veterinar? Oare are vreo boala? Te rog ajuta-ma! Multumesc!

  Răspunde

 13. Roxana
  iul. 22, 2014 @ 19:26:23

  Si nu respira greu… nu se aud sunete.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: