Nunta păsărilor începe de Dragobete

Grecii spuneau că păsările sunt mesagerii zeilor, cuvântul grecesc pentru „pasăre” însemnând de altfel şi „mesaj al cerului”. Cântecul lor mai vesel şi mai colorat, la început de primăvară, este un mesaj divin care trezeşte natura la viaţă după iarna cea grea. Să sperăm ca Dragobetele ne va aduce primăvara şi că vom scăpa curând de munţii de zăpadă îngheţată.

Tânăr chipeş şi năvalnic, Dragobetele este peţitorul păsărilor care, la sfârşit de februarie, încep să îşi caute perechea şi să îşi cânte iubirea. În unele legende, Dragobetele era fiul Babei Dochia, în alte tradiţii apuse, din vremea dacilor, tânărul era un zeu al dragostei. De altfel, numele lui pare să vină de la cuvintele „trago”, care înseamnă ţap, şi „pede”, picioare. Poate că figura lui a fost plăsmuită după celebrul satir Pan, jumătate ţap, jumătate om, cu puteri zeieşti. Ca şi Pan, Dragobetele simboliza bucuria vieţii şi a dragostei carnale, a petrecerilor, vinului şi a nunţilor.

Nu este exclus ca Dragobetele să fi fost împrumutat din tradiţiile slavone, iar numele lui să vină din sintagma „drago biti” care înseamnă „a-i fi drag de cineva”. De ziua lui, pe vremuri, în satele româneşti răsunau petrecerile şi băieţii strigau „Dragobetele sărută fetele!”

24 februarie era o zi închinată iubirii, în care oamenii credeau că păsările îşi aleg perechea şi încep nunta. Iarna este încă stăpână pe meleagurile noastre şi cred că primăvara va întârzia. Dar când vom auzi ţiuitul vesel al piţigoilor, păsările vor începe să îşi construiască cuiburi noi şi vor începe dansurile nupţiale.

Reclame

Un comentariu (+add yours?)

  1. Anny
    feb. 24, 2012 @ 07:22:08

    ce dragutz:*:*:X

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: