Peruşii şi pasiunea pentru oglinzi

Peruşii iubesc oglinzile, mai ales masculii… Când se uită în oglindă au impresia că este un alt peruş, cu care pot vorbi şi cu care se pot juca. În mod deosebit, peruşii singuri cad în capcana oglinzilor şi caută cu disperare un prieten asemeni lor sau o prietenă. În perioadele de împerechere, oglinda este o adevărată tortură pentru ei. Peruşii masculi fac o adevărată obsesie pentru oglinzi şi sunt în stare să petreacă ore în şir în faţa lor giugiulindu-se, dându-le seminţe şi ciripind întruna în speranţa că le va răspunde. Peruşelele sunt mai puţin obsedate de oglinzi, dar şi ele pot dezvolta un astfel de comportament nesănătos.

În opinia mea, oglinzile ar trebuie scoase din colivii şi înlocuite cu jucării distractive, cu un alt peruş şi cu multă atenţie din partea stăpânului. Dacă vrei ca tu să fii prietenul peruşului tău, oglinda nu te va ajuta să ţi-l apropii şi să îl dresezi. Peruşul tău ar trebuie să se împrietenească cu tine, să vină pe capul sau pe umărul tău, să vă jucaţi împreună. Ar trebui să fie fericit când vii acasă şi să vină la tine, nu să te ignore, continuând să ciripească în oglindă.    

Pe de altă parte, peruşul poate deveni obsedat de oglindă pentru că este convins că acolo vede o parteneră. Ca atare, poate deveni agresiv cu tine, când te apropii. El va încerca să îşi protejeze prietena şi te poate muşca. Va începe să regurgiteze seminţe în faţa oglinzii, tot mai des, ceea ce poate duce la o iritaţie a gâtului şi chiar la probleme de sănătate mai serioase.

Dacă tu petreci puţin timp pe acasă şi peruşul tău este singur şi apatic, aş sugera următoarele soluţii:

–         îi aduci un alt peruş sau o peruşică… sau mai mulţi… dacă este posibil;  

–         îi construieşti un teren de joacă mai elaborat, cu jucării pe care le poate mişca singur, precum mingiuţe, leagăne, crenguţe de pom fructifer pe care să le roadă;

–         îi laşi un radio să cânte în surdină, să audă vocile unor oameni din când în când…

Dacă peruşul este deja obsedat de oglindă, ar fi bine să îl ajuţi să uite de ea treptat. Scoate oglinda din colivie puţin câte puţin, în fiecare zi… azi o oră, mâine mai mult… până când va uita încet, încet de ea şi se va obişnui fără. Dacă ai jucării care conţin şi oglinzi, încearcă să le scoţi sau să îi dai jucăriile respective câte puţin în fiecare zi. Sunt şi cazuri în care peruşul nu este obsedat de oglindă, se joacă cu ea la fel ca şi cu celelalte jucării… fără să petreacă ore întregi în faţa ei. În acest caz, nu are sens să îi mai scoţi oglinda din colivie.   

 

Reclame

Un comentariu (+add yours?)

  1. anny
    ian. 27, 2012 @ 12:38:16

    interesant ceea ce zici u si chiar ai dreptate:D, perursul prietneului meu numai la oglinda sta si hmmm poate de asta era si asa agresiv cu el uneori dar acum s-a mai cumintit;)), in shcimb kiki meu are si ea oglinzii dar se joak cu ea k si cu celelalte jucarii;)), si vine pe umarul meu, pe cap ne jucam impreuna deci i-m her friend;));)pwp

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: