Cum înveţi peruşul să vorbească?

Câteva specii de papagali sunt capabili „să vorbească”, de fapt să imite suntele, redând cuvinte şi chiar propoziţii întregi. Speciile cele mai talentate la „vorbit” sunt speciile mari, precum papagalul gri african, amazonianul sau Alexandru. Dar şi peruşel este capabil să înveţe câteva zeci sau chiar sute de cuvinte, dacă ai suficientă răbdare cu el, să îi predai seară de seară câte o lecţie nouă.

 1. Din experienţa mea, am observat că peruşii pot imita cu uşurinţă anumite sunete:

–         vocalele e, i ,u

–         grupurile ce, ci, ge, gi,

–         consoanele s, t, ţ, z, c, g.

El va imita nu doar sunetele, ci şi tonul şi vocea stăpânului preferat, de aceea, dacă este ataşat de tine, ai multe şanse să te imite în primele săptămâni de când începeţi lecţiile. Dacă nu sunteţi prieteni, este puţin probabil să vrea să imite ceea ce spui tu.  

 1. Cel mai bine învaţă după amiaza târziu, când sunt mai puţin tentaţi să se joace şi au chef să stea cuminţi lângă tine şi să te urmărească în timp ce le vorbeşti. Alege o oră, după amiaza, în care să ţii lecţiile de vorbit şi repetaţi în fiecare zi.
 2. Foloseşte cuvinte simple la început, care să conţină sunetele mai uşor de reprodus. Repetă-le de foarte multe ori, în timp ce ţii peruşul pe mână sau în timp ce îi dai ceva bun de mâncare. În cameră trebuie să fie linişte, să nu fie tulburat de muzică, dialoguri de la televizor şi alte sunete care îi pot distrage atenţia. De îndată ce va învăţa unul sau două cuvinte, celelalte vor fi deprinse mult mai uşor. Nu te aştepta ca peruşul să repete imediat după tine. Te va surprinde într-o zi când îl vei auzi spunând cuvintele respective, fără să le mai repeţi tu.    

 !!! Important este să vorbeşti foarte mult când te joci cu el, să pronunţi cuvintele clar şi el te va imita. Cu atât mai mult, dacă te iubeşte, deoarece pronunţând cuvintele pe care le foloseşti tu, peruşul încearcă să îţi transmită că ţine la tine şi că te copiază pentru că eşti un prieten bun.

!!! Peruşilor le place să imite vocea stăpânilor preferaţi şi, totodată, cuvintele sau sunetele caraghioase, ciudate sau stridente pe care le aud, cum ar fi alarma unei maşini, lătratul unui câine sau scârţâitul unei uşi. Ca atare, poţi alege cuvinte melodioase, cu multe vocale, care să aibă o rezonanţă aparte pentru pasărea ta.

Cristina, una dintre cititoarele blogului meu care ne transmite adesea comentarii pertinente, ne-a împărtăşit din experienţa ei cu un peruş care a învăţat repede să vorbească. Sfatul ei este să vorbim foarte mult cu peruşii noştri.  

„Eu vorbesc foarte mult cu el (peruşul ei care este pui). Cam tot în felul acesta învaţase şi Ricky, cel pe care l-am pierdut, să vorbească. Nu urmând acele tactici de pe internet, cu repetarea unui singur cuvânt. Nu. Pur şi simplu vorbind mult cu el. După 5 luni de când îl luasem, a început să vorbească. Şi aşa procedez acum şi cu Cipi. În fiecare dimineaţă, îi fac curat, îi pun apă şi mâncare şi îi aranjez jucăriile pe acolo… în tot timpul ăsta, vorbesc cu el, îi explic fiecare pas pe care îl fac. Ştiu că nu înţelege el ce-i tot spun eu, dar mă urmăreşte cu atenţie. Seara, mă aşez pe canapea lângă el. Şi mă mai ridic din când în când la el, mă joc cu jucăriile, cu el, îl mai iau pe mână, îl mai pup, îl mai mângâi. Şi îi vorbesc foarte mult.“

Reclame

6 comentarii (+add yours?)

 1. iulia
  oct. 22, 2013 @ 19:08:59

  Pentru povestea ei chiar daca nu te intelege te simti mai bine ca ai cui sa ii povestesti totul si defapt ei nu inteleg tot daar unele chesti chiar le inteleg
  adica o data l-am rugat sa vina pe uarul meu si a venit fara ai face vreun semn

  Răspunde

 2. margarint vlad
  ian. 11, 2014 @ 17:15:04

  am sa incerc si eu

  Răspunde

 3. ervin
  ian. 30, 2014 @ 09:42:26

  eu vorbesc foarte mult cu perusul meu si ma joc mult cu el

  Răspunde

 4. ervin
  ian. 30, 2014 @ 09:44:19

  perusul meu este foarte dragut si pufos

  Răspunde

 5. Vickyy
  apr. 13, 2014 @ 14:07:05

  Perusul meu tot e Ricky!Am strigat odata la el,si se teme de mine,dar il am doar de o saptamina!voi incerca si eu!!

  Răspunde

  • Rares
   apr. 28, 2014 @ 08:17:16

   Vickyy asculta orice boacana ar face si nu credca poate sa faca atat de multe nu trebuie certat deoarece el crede ca tu nul mai iubesti si se va simti ca un gunoi

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: