Coco, un papagal în libertate

Aş vrea să vi-l prezint pe Coco, un papagal amazonian cu totul şi cu totul special… poate singurul papagal de talie mare din România aflat în LIBERTATE. Ei bine, da, Coco trăieşte în aer liber, zboară de colo, colo şi se bucură de atenţia tuturor, precum şi de strugurii care tocmai s-au copt în via stăpânilor lui.

Pe umărul stăpânei sale, mama Geta, Coco se simte în siguranţă. A fost puţin cam neliniştit când a văzut că intră în curte oameni străini, dar ne-a acceptat, şi pe mine, şi pe aparatul foto.

Coco este un Amazonian superb, cu fruntea de un roşu sclipitor, capul decorat cu pene bleu-liliachii, iar restul corpului de un verde vibrant. Doar la marginile aripilor are puţin roşu şi albastru electric.

 Adevărata lui poveste cred că este frumoasă şi tristă, în acelaşi timp. Eu ştiu doar varianta pe scurt, atât cât ştie şi stăpâna lui, mama Geta. A fost cumpărat de ginerele stăpânei, marinar, din Columbia şi îmbarcat pe vaporul care venea în România.

Coco urcă scara exterioară a casei

Coco a călătorit în aceeaşi cabină cu mama Geta şi nepoata dânsei, care se întorceau dintr-o excursie în ţările calde. Nepoţica, de numai câţiva ani, obişnuia să îşi strige deseori bunica „mama Geta, mama Geta…!”. Lui Coco nu i-a trebuit prea mult ca s-o imite şi azi sunt cuvintele pe care le repetă cel mai des, când nu îşi mai vede stăpâna prin curte.

Vara, îşi petrece timpul prin curte zburând prin pomii fructiferi sau la viţa de vie, mâncând mere şi struguri, mai ales seminţele din interior… prilej cu care o cam supără pe mama Geta şi este izgonit din livadă.

Când plouă torenţial, nu scapă ocazia să facă baie cu tot dichisul… când se plictiseşte vizitează păsările din ogradă şi se ceartă cu găinile… dar nu fuge niciodată din curte. Este cuminte şi alintat, s-a ataşat foarte mult de mama Geta şi o lasă să îl zmotocească cum vrea dumneaei. Dar, dacă devine gelos, e în stare să te muşte până la sânge. Unii au păţit-o şi au ajuns la Urgenţe cu carnea smulsă de pe degete.

Din balcon, Coco mă urmărea cu mare atenţie

  

Coco are acum 8 ani, de când stă în România, la Câmpulung. Vârsta lui exactă este necunoscută, dar, probabil, nu este mai mare de 10 sau 11 ani. În condiţii bune, cu o dietă echilibrată şi departe de boli, un Amazonian poate atinge 50 de ani.

Sper ca stăpânii lui să îl iubească şi să îl îngrijească în continuare cu mare atenţie! Amazonianul cu frunte roşie este o specie în pericol astăzi, vânată excesiv pentru comportamentul lui afectuos şi pentru capacitatea de a comunica cu oamenii. În statele de origine, din America de Sud şi Mexic, este interzisă capturarea şi comercializarea lui.

Reclame

Un comentariu (+add yours?)

  1. Isabela
    apr. 20, 2013 @ 20:50:34

    Ce viata frumoasa are Coco! Sa aiba grija sa nu il prinda vre o pisica:)

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: