Colierul peruşilor

Ce trebuie să ştii despre punctele negre de pe gâtul peruşilor, aşa numitele mărgele sau coliere.

Toate varietăţile de peruşi trebuie să aibă cel puţin şase puncte negre, câte trei de fiecare parte a capului. Câteodată, două dintre buline sunt ascunse sub „obraji”, acele pene micuţe şi subţiri, lunguieţe, de culoare închisă care marchează obrajii.

Există însă excepţii de la regulă, iar acestea sunt varietăţile albino (albi), lutino, spangle şi pied recesiv (cum numele varietăţilor au fost date de crescătorii britanici sau australieni, nu prea se pot traduce). Peruşii din aceste varietăţi se nasc fără colier, având doar obrajii marcaţi cu pene de la alb, la culori închise precum mov sau albastru.

 Ce semnificaţie au mărgelele negre?

Colierul este un fel de cod de indentificare, „numele” peruşilor, alături de alte semne distinctive. În funcţie de dispunerea şi de mărimea bulinelor negre, peruşii se recunosc şi îşi cunosc rudele.

Billy are 4 buline negre evidente şi alte 2 ascunse în obraji

Pe de altă parte, bulinele sunt importante pentru stabilirea vârstei: puii au buline mici, neregulate, uneori abia vizibile; adulţii au buline negre bine marcate, rotunde şi mari, care ies în evidenţă pe masca albă sau galbenă. (Masca este penajul fin şi scurt care acoperă faţa şi gâtul şi care are doar două culori: albă sau galbenă)

 Semnele puilor de peruşi

Pentru că mulţi dintre cei care mi-au scris pe blog, m-au întrebat cum recunosc un pui de un adult, iată patru caracteristici definitorii:

Buline negre neregulate, mici şi mai decolorate.

Dungile de pe cap coboară până aproape de nas, pe măsură ce cresc dungile se îndepărtează de ceră şi lasă fruntea liberă de semne. (unele varietăţi pied se nasc fără dungi pe cap)

Ochii mari şi negri, fără inel alb în jurul irisului. Inelul alb va apărea pe măsură ce trec anii.

Cera, pielea din jurul nărilor, este alb-rozalie, uneori transparentă. După câteva luni, de obicei 5 sau 6, când puii îmbracă penajul de adulţi, cera devine albastră şi netedă la masculi, iar la femele capătă nuanţe de alb murdar, crem sau maroniu şi arată ca o crustă care se descuamează.

Reclame

5 comentarii (+add yours?)

 1. antonia
  feb. 19, 2012 @ 12:02:19

  toate varietatile de perusi trebuie sa aiba colier?ricci nu cred ca are,poate f. putin la obrajori.si daca nu are,atunci ce inseamna???????????

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   feb. 20, 2012 @ 09:43:35

   Nu toate varietatile de perusi au colier, cei albinosi, nu au, spre exemplu. sunt perusi care au colierul mai bogat, altii care au doar doua buline sau le au ascunse in penele obrajilor.

   Răspunde

 2. Silvia
  ian. 02, 2013 @ 13:09:54

  buna perusul meu are 7 ani dar bulinele sunt gri ce inseaman asta????

  Răspunde

 3. Viorica
  apr. 17, 2013 @ 14:27:36

  Perusul meu e alb si nu are asa ceva…

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   apr. 18, 2013 @ 15:00:58

   Sunt varietati de perusi, albino, lutino, dilute, care nu au bulinele vizibile pentru ochiul uman… adica nu sunt marcate cu negru sau gri, cum sunt ele in general. Cu toate acestea, bulinele exista, dar se vad cu infrarosii… cred ca ar tb sa completez articolul pentru ca e scris demult si intre timp am mai aflat multe despre colierul perusilor.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: