Păsările exotice de la Delfinariul din Constanţa

Ruşine autorităţilor din Constanţa…

Am fost de curând la Delfinariul din Constanţa, de fapt Complexul muzeal…. bla, bla, bla unde au şi Planetariu şi o Expoziţie de Păsări Exotice. După demonstraţia celor trei pui de delfini afalini, aduşi din China, mi-am luat inima în dinţi şi am vizitat expoziţia de papagali, deşi mă aşteptam să plec de acolo cu inima îndoită, pentru că mi-e greu să văd păsări închise… dar nu am crezut că poate fi atât de rău.

În primul rând, păsările sunt ţinute într-un fel de cameră lungă şi îngustă, cu ferestre minuscule prin care abia pătrunde soarele. Unele stau în voliere măricele, altele în colivii, cu câteva cutiuţe cu mâncare şi apă. Fără soare, fără aer curat, fără jucării, fără nicio bucurie…

De cum am intrat, mi-am dat seama cât sunt de nefericite şi de deznădăjduite. Cel puţin trei papagali, din cei vreo 25, sunt bolnavi şi au rămas fără pene sau şi le-au smuls singuri, din lipsă de afecţiune şi de speranţă. Toţi sunt apatici, nici nu întorc capul către vizitatori, nu vor nimic, nici nu se tem, nici nu se bucură. Biete suflete, pierdute dincolo de gratii, cu ochii trişti. Unii te petrec din priviri şi parcă aşteaptă ceva, dar nu au curaj să te roage nimic. Fiecare zi este la fel, închişi pentru totdeauna, departe de lumina zilei, în acea cămară lugubră din care nu mai ies decât morţi. 

Unul dintre papagali, cu ochii trişti şi lipsiţi de speranţă

Cumplit…. papagali de talie mare ţinuţi în colivii mici, fără cea mai mică şansă să îşi întindă aripile. Departe de soare, de verdeaţă, când muzeul dispune de spaţii verzi largi şi pline de copaci, în jurul cărora s-ar fi putut construi o volieră uriaşă, în care să fie aduşi, peste vară. Nicio jucărie colorată, niciun clopoţel, nicio vorbă bună de la nimeni. Nici hoţii şi criminalii din închisori nu sunt ţinuţi aşa, şi ăia sunt scoşi odată pe zi să vadă soarele şi să facă mişcare.

Am făcut doar două poze şi m-am oprit. Îmi venea să dărâm pereţii… oare costă atât de mult să lărgeşti geamurile alea, să aibă şi bietele păsări bucuria de a vedea soarele răsărind? Oare costă atât de mult să iei câteva jucării, să cumperi nişte plasă de sârmă şi să construieşti voliere în parcul verde al complexului? Parcul atât de verde şi frumos pe care aceste păsări nu îl vor vedea niciodată… Este trist şi copleşitor să le vezi acolo… şi mai trist este că bieţii papagali sunt trataţi îngrozitor de oameni care sunt dedicaţi naturii, de biologi şi cercetători, care susţin că apără necuvântătoarele… Ce pretenţii să mai ai din partea unui om simplu, fără educaţie, care cumpără păsări de colivie doar ca să aibă copiii lui o jucărie nouă… Papagalii de la Delfinariu sunt buni doar să dea bine pe afişul de la poartă, să te facă să cumperi un bilet. Măcar delfinii au orele lor de antrenament zilnice, se joacă cu diverse jucării, interacţionează cu oamenii, chiar dacă trebuie să trăiască într-un bazin cât un subsol de bloc. Dar papagalii sunt ai nimănui, au fost cumpăraţi şi aruncaţi într-o hrubă, apoi uitaţi acolo. Domnilor biologi, nu uitaţi că instinctul lor le spune că nu merită viaţa în cuşcă, că merită să zboare şi să vadă soarele zi de zi!!!!!!!!!

Reclame

2 comentarii (+add yours?)

 1. Teodor
  iul. 30, 2013 @ 11:46:53

  Papagali au nevoie de lumina dar nu si de soare.Soarele este daunator!Papagalul din imagine nu mi se pare ca este trist.Din contra are penajul foarte bun si stralucitor.Si sta intr-o voilera,deci are loc sa dea din aripi.Tu vorbesti de voilere in aer liber dar iarna,ce faci?!Iar jucariile nu sunt bune.Astea sunt doar ca sa-si faca altii banii.

  Răspunde

  • Casa cu perusi
   aug. 02, 2013 @ 14:36:28

   Teodor Ionescu, ai facut niste comentarii complet nepotrivite care demonstreaza ca nu cunosti mare lucru despre papagali, nu le cunosti stilul de viata, necesitatile si nu le respecti inteligenta agera. Cum poti sa afirmi ca soarele este daunator papagalilor? Este o afirmatie pe care numai un copil, fara prea multe cunostinte despre natura, o poate face. Soarele nu este deloc daunator, el sustine viata pe pamant, ajuta la dezvoltarea şi cresterea tuturor fiintelor, de la cele mai mici plante pâna la mamifere, pasari si oameni. Fara soare, lumea pe care o stii nu ar mai exista. In privinta papagalilor, Soarele fixeaza vitamina D in oase si le ajuta sa cresca puternice, mentine frumusetea si sanatatea penajului si sustine procesul de reproducere. Papagalii se retrag la umbra in orele caniculare ale zilei, dar isi petrec mult timp in plin soare, un element esential pt viata lor. In captivitate, ei trebuie sa aiba parte de cateva ore de soare pe zi, in special dimineata si dupa masa, iar o voliera uriasa, cu crengi si jucarii, cu zone insorite, dar si cu umbra ar fi ideala pe timp de vara, si nici nu ar costa mare lucru. Tu nu stii cum traiesc papagalii in sanctuarele din Italia si din Tenerife. Da o cautare pe net sa vezi cum trebuie sa arate cu adevarat un parc destinat pasarilor exotice. Jucariile sunt deosebit de eficiente pt ca papagalii sunt pasari curioase si inteligente, care tb tot timpul antrenate in jocuri si mici distractii, pentru a nu suferi ca traiesc in inchisoare, departe de semenii lor si de regiunile lor natale. Si apropos, jucariile pt papagali sunt atat de ieftine si, cine nu vrea, nu tb sa le cumpere din magazine, ci sa le faca singur in casa din diverse obiecte distractive, potrivite pentru aceste pasari. Nu stiu cine esti si ce varsta ai, dar nu mai comenta pe marginea modului in care traiesc pasarile in captivitate, pentru ca nu ai nici cea mai mica afectiune pentru ele, interes sau cunostinte adecvate!!!!

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: