Life in plastic…

Am inundat natura cu atâta plastic, că până şi păsările au început să îl folosească pentru cuiburi. Mesajul lor este, însă, îngrijorător!!!!! Avem nevoie de o natură mai curată!

Un grup de cercetători spanioli a descoperit cu surprindere că găile, păsări de pradă de zi, îşi decorează cuiburile cu bucăţi de plastic. Păsările sunt atrase în special de plasticul alb pe care îl colecţionează cu puţin timp înainte de a depune ouăle.

Oamenii de ştiinţă au observat că perechile de găi care îşi decorează astfel cuiburile depun cele mai multe ouă, au cei mai mulţi pui şi domină cele mai bune teritorii de vânătoare. Cu siguranţă, bucăţile albe de plastic au un mesaj puternic pentru celelalte găi şi pentru prădători. Plasticul este un fel de steag al victoriei pe care păsările cele mai puternice îl afişează să îşi păstreze supremaţia în rândul speciei. Pe de altă parte, înconjuraţi de plastic alb, puii golaşi nu pot fi uşor de văzut de la înălţime de prădători.

Sursa: Discovery, autor F. Sergio

Ornitologii, care le-au studiat comportamentul timp de câţiva ani, au pus în cuiburi bucăţi de plastic în plus, dar păsările le-au îndepărtat imediat: atât cât pun ele este suficient să le protejeze familia. De asemenea, au adus în jurul cuiburilor plastic de diverse culori, dar păsările l-au ales întotdeauna pe cel alb. 

Gaia neagră

Concluzia mai ciudată a studiului a fost că păsările prea tinere sau cele prea în vârstă nu îşi decorează cuiburile… se pare că nu vor să iasă în evidenţă şi să atragă furia celor aflate la putere.

– Observaţii despre păsări care îşi decorează cuiburile cu obiecte fabricate de om datează de la începutul anilor 1800. Decoraţiunile folosite de găi au fost studiate intensiv în ultimii 5 ani. (sursa Discovery news)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: