Oalele de lut, cuiburi pentru păsări

Iubitorii de păsări din Virginia (SUA) sunt mândri că strămoşii lor ocroteau şi îngrijeau păsările cerului. Arheologii au descoperit în localitatea Williambsburg fragmente ale unor oale de lut găurite, cu fundul decupat. Vechimea lor a fost stabilită cu exactitate şi cele mai multe au fost fabricate la mijlocul secolului XVIII. La început, le-au confundat cu vasele de bucătărie. Dar o reclamă din piaţa oraşului, din anul 1752, arată motivul pentru care au fost făcute: să atragă păsările în gospodărie, să le încurajeze să cuibărească pe lângă uşile şi ferestrele caselor. Scopul? Păsările ţineau sub control populaţia de gâze supărătoare.

Oalele americanilor din perioada colonială sunt făcute din lut ars şi smălţuit, să nu se infiltreze apa la cuiburi, au o gaură pentru cui şi alta pentru fixarea unei crengi mai groase pe care să aterizeze păsările.

Obiceiul din anii 1700 a fost reluat în prezent şi multe magazine din regiune vând oale pentru cuiburi. Surprizător cât de bine seamănă cu oalele noastre de lut, în care gospodinele de la ţară pun laptele la prins!!!!!!!!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: