Vin zile de dragoste

Se apropie Ziua Sfântului Valentin, mult aşteptată de îndrăgostiţi şi adoptată cu repeziciune şi la noi. După ce comercianţii au început să-i strige numele pe toate tarabele cu inimioare şi bomboane de ciocolată, şi-au adus aminte cunoscătorii tradiţiilor vechi că avem şi noi Valentinul nostru. Au scotocit prin scrinul prăfuit cu datini de la ţară şi l-au scos la lumină pe Dragobete. Uite aşa, s-au ales românii cu două zile dedicate iubirii şi îndrăgostiţilor, chiar dacă semnificaţia lor nu le este prea bine cunoscută.

de Dragobete, Biluţă i-ar da toate florile din lume Cipiţei

Pe 14 februarie, de Sf. Valentin, ne aşteptăm să primim flori şi ciocolată şi bileţele dulci de dragoste. Se spune că Valentin a fost un propovăduitor al creştinismului şi că a trăit la Roma pe vremea împăratului Claudiu al II-lea. El îi ajuta în secret pe creştinii prigoniţi de suveran şi îi căsătorea pe tineri, unindu-i în faţa lui Dumnezeu. Faptele lui nu aveau să rămână multă vreme ascunse. A fost aruncat în închisoare de soldaţii lui Claudius, dar şi aici şi-a continuat misiunea creştină. În ziua de 14 februarie 269 a fost condamnat la moarte şi decapitat. De la mesajul legendei până la cutiile cu ciocolată e cale lungă, dar comercianţii au avut grijă să găsească ei o scurtătură.

Dar cu… Dragobetele cum stăm? Unele legende spun că era fiul Babei Dochia, altele spun că era Logodnicul păsărilor care aducea primăvara şi îi trimitea pe flăcăii din sat să îşi caute aleasa inimii la horă. Fetele îşi puneau viorele în păr şi se spălau pe faţă cu omăt topit, să fie mai frumoase. Se strângeau toate în vatra satului şi băieţii care le furau o sărutare deveneau logodnicii lor în acel an. Cine nu avea noroc de o sărutare, nu avea noroc nici de dragoste până la sfârşitul anului. Dragobetele de pe 24 februarie este prilej de bucurie şi de sărbătoare, de care nu ar trebui să uităm, chiar dacă magazinele sunt pline de kitch-uri inscripţionate cu „Be my Valentine!” Pregătiţi-vă, băieţi, că vin zile grele. Aşteptăm flori şi pe 14 şi pe 24 februarie, şi pe 1 şi pe 8 martie.

Reclame

Un comentariu (+add yours?)

  1. roxana
    feb. 14, 2011 @ 15:13:28

    Iti dai seama cu ce festin s-ar ospata Cipita, de la atatea flori… 🙂

    Sunt dragalasi. Arata ca doi japonezi indragostiti, la Sarbatoarea florilor de cires. Desi parca ei stau pe o crenguta de mar?!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: